Начало
Каракачанско куче
МАКК
Новини
Членство в МАКК
Документи
Често задавани въпроси
Библиотека
Изложби на МАКК
Контакти

Международна асоциация Каракачанско куче

Oснована от група съмишленици имащи за цел съхраняване и опазване на автохтонната българска порода - Каракачанско куче.

Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. То е част от природното и културно наследство на България, неразривно свързано с животновъдството у нас. Описано е прекрасно в творбите на редица класици в нашата литература като Йордан Йовков, Георги Райчев, Йордан Радичков и Отец Константин Канев.
Днес поради редица фактори тази много разпространена в миналото порода е застрашена от изчезване. Многобройните избивания на кучета в миналото поради така наречените “кампании за борба с беса”, ликвидацията на големите овцевъдни стопанства към ТКЗС след 90-те и не на последно място последвалата хибридизация на каракачански кучета с други породи са довели до съвременното състояние на породата.
Заплахата от безвъзвратното изгубване на този ценен генетичен ресурс е абсолютно реална и именно поради това в МАКК основна концепция е съхраняването на автентичния тип и работни качества на Каракачанското куче. Именно отличните му качества като пазач на стада и перфектната му пригоденост към природните условия са факторите, които са го запазили в този му вид през вековете до днес! Идните поколения не биха простили, ако позволим тази стара порода исконно свързана с овцевъдството у нас, да бъде загубена заради комерсиални и користни цели или безхаберие от страна на хората!

Основните цели на МАКК са:

  • Ръководство, контрол и насърчаване на отглеждането на каракачански кучета, подходящи и необходими като кучета със селскостопанско предназначение, като кучета за охрана на хора, животни и собственост.

  • Подпомагане и насърчаване на отглеждането на каракачански кучета от животновъди и земеделски стопани.

  • Запазване, укрепване и развитие на вродените качества за приложение на каракачанското куче, повишаване на физическите и психическите му способности и издръжливост.Отглеждане на кучета за селското стопанство с добри заложби.


Ръководство

Управителен съвет:
Председател: зооинж. Венелин Динчев
Зам. председател: Атила Седефчев
Касиер: д-р Атанас Вучков

Главен секретар: д-р Атанас Вучков

Развъдна комисия:
Председател: д-р Атанас Вучков
Членове: Атила Седефчев, Цветомир Димитров, Тодор Петров, Андрей Иванов, Захари Георгиев

Съдийска комисия:
Председател: д-р Асен Узунов
Членове: Вергил Мураров, Илиян Ангелушев

Ръководител правна служба: Адв. Кольо Андреев
  Вижте още
  (c) 2008 - 2024 Международна асоциация Каракачанско куче