Начало   За нас   За контакти 
  За нас


MAKK


Международна Асоциация Каракачанско Куче (М.А.К.К.) е основана от група съмишленици имащи за цел съхраняване и опазване на автохтонната българска порода - Каракачанско куче.

Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. То е част от природното и културно наследство на България, неразривно свързано с животновъдството у нас. Описано е прекрасно в творбите на редица класици в нашата литература като Йордан Йовков, Георги Райчев, Йордан Радичков и Отец Константин Канев.

Днес поради редица фактори тази много разпространена в миналото порода е застрашена от изчезване. Многобройните избивания на кучета в миналото поради така наречените "кампании за борба с беса", ликвидацията на големите овцевъдни стопанства към ТКЗС след 90-те и не на последно място последвалата хибридизация на каракачански кучета с други породи са довели до съвременното състояние на породата.

Заплахата от безвъзвратното изгубване на този ценен генетичен ресурс е абсолютно реална и именно поради това в МАКК основна концепция е съхраняването на автентичния тип и работни качества на Каракачанското куче. Именно отличните му качества като пазач на стада и перфектната му пригоденост към природните условия са факторите, които са го запазили в този му вид през вековете до днес! Идните поколения не биха простили, ако позволим тази стара порода исконно свързана с овцевъдството у нас, да бъде загубена заради комерсиални и користни цели или безхаберие от страна на хората!


Основните цели на МАКК са:

1. Ръководство, контрол и насърчаване на отглеждането на каракачански кучета, подходящи и необходими като кучета със селскостопанско предназначение, като кучета за охрана на хора, животни и собственост;

2. Подпомагане и насърчаване на отглеждането на каракачански кучета от животновъди и земеделски стопани;

3. Запазване, укрепване и развитие на вродените качества за приложение на каракачанското куче, повишаване на физическите и психическите му способности и издръжливост. Отглеждане на кучета за селското стопанство с добри заложби.

Седалище и адрес на управление на "Международна асоциация Каракачанско куче"(МАКК):

Аграрен Университет, катедра "Животновъдни науки",
бул. Менделеев, 12
град Пловдив 4000, България

  (c) 2015 - 2024 Международна асоциация Каракачанско куче