vergilski
Newbie

|
 |
« Reply #120 on: December 03, 2017, 14:53:12 PM » |
|
Благодаря, че успяхте да отделите време за тези две изречения. Няма лоши чувства колега Мураров, само силно разочарование. Надявах се, че най-накрая ще се яви човек - категоризиран като независим „експерт“, който да подходи сериозно и отговорно, и на когато да бидат зададени въпроси относно извършената от него работа по оценка и класиране на животни. А той да се осмели да изрази (подчертавам) собственото си професионално мнение, но уви…
Разберете ме правилно - умишлено не написах: „Кой ще качи оценителните листове на кучетата в клас открит мъжки?!“ - никой не би с наел, що ли… това е друг въпрос. Не знам как желанието да проведем една прилична дискусия с Вас, споделяйки с мен, а и с широката аудитория личните си възгледи относно конкретни кучета отсъдени от Вас на живо, Ви препрати към идеята да коментирате снимки? Подозирам, че объркването се насади от друг Ваш колега, който взе бащинско-менторска преднина и по този начин успя да Ви дискредитира напълно, отнемайки функциите Ви, и влезе в ролята на същинския съдия, без да Ви даде възможност да изразите реалното си мнение.
Разочарованието ми идва и от факта, че 6 години след една от най- големите изложби на МАКК - в Железница, нищо не се е променило. Припомням Ви, че там класирахте полубеззъбо кученце второ в класа си! Но ето ни отново, след толкова много години - наблюдаваме призьор оценен с „отличен“ да триумфира гордо в челната тройка на най-желания клас, оставяйки обаче всеобщо впечатление за изключително непородно излъчване. Не е нормално и винаги буди притеснение, когато се започне едно „носене на вода от 10 кладенеца“ в опит дадено куче да бъде изкарано като първенец. Сам знаете – никой няма нужда да бъде убеждаван, че едно животно е породно, когато то изглежда такова, нали? Ако пък идеята е да се официализира и припознае една нова посока в дейността на асоциацията, това няма нужда да бъде правено чрез лозунги от сорта на „и магаре да сложим, и то ще вземе диплома!”. Това може да се наложи доста по-интелигентно и с по-мекия брус, както се казва.
Искаше ми се да поговорим и за инвазията на рижо-белите кучета, коментирани така бурно в последните дни. И как при анонс за доста по-рядкото им наличие в аборигенната популация, при липсата на дори един-единствен основоположник било на линия, било на фамилия (общо 30 на брой) с такъв рижо-бял цвят (какъвто е срещан днес), в популацията под контрола на МАКК животните с този цвят са средно над 20 % от реално работещите линии/фамилии. А в някои са всяко трето куче и по-често.
И за финал, нека се посмеем задружно, във връзка с пренасянето на вода. През цялото време се тръби, че не се съдело по снимки, а за пример се привеждат скрийншотове от самоделен VHS на куче Шаро. А реално от тях можем единствено да заключим (ако въобще се осмелим да им се доверим за нещо), че очите му се намират в горен десен ъгъл, а устата – в долен ляв. Но същевременно, онзи вездесъщ и антрацитеночерен дявол Драганов, който рядко бива пропускан в постовете, сега се ползва като универсален почистващ препарат, че видиш ли той притежавал брат на същия. Демек и той в кюпа. Поздрави и без лоши чувства.
Силно съжалявам за разочарованията Ви, но те са част от живота, ще трябва да го приемем. Никога не съм се притеснявал от мнението си, още по-малко пък от това да го изразя, когато е необходимо. Но времето за форумни "експертни" страсти отдавна е отминало за мен и ще трябва и с това разочарование да се преборите някак. Типичността на дадено животно(куче) не се крие в пълната му зъбна формула, и ако след шест години пак срещнете подобен "прецедент" не се очудвайте. За мен по-притеснителна е инвазията на черно-бялата окраска при каракачанските кучета, започнала преди двадесетина години, защото със сигурност популацията от чистопородни екземпляри тогава не беше с такава окраска. Бъдете сигурен в това.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #121 on: December 04, 2017, 19:28:23 PM » |
|
Добре, че не работите в осведомителна агенция. Избухването на Втората световна война още щеше да е новина за много хора.
С коментара си оставяте впечатление, че следите кучетата в последните 40-50 години или в по-дълъг интервал от време, щом отбелязвате 20-годишното развитието на породата като абсолютен прецедент. Адмирации за което! Интересен е фактът, че разделяте експертизата на „форумна” и „друга”, но все пак остава съмнението за известно притеснение, тъй като един експерт не би се свенил да сподели „онлайн” това, което е направил в реално време пред широка аудитория. Но явно наистина не Ви е страст. Все се надявах да обвържете в едно работещо цяло взаимодействието между типичност и функционалност, но явно наистина нямате желание. От коментара Ви остава впечатлението, че рижо-белите кучета са били всяко второ и по-често.
Отново с разочарование, Поздрави!
|
|
« Last Edit: December 04, 2017, 19:29:26 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #122 on: December 05, 2017, 07:44:15 AM » |
|
Интервала за наблюденията върху популацията! Това е причината за различния поглед на хората  За изясняване на ситуацията на съвременните заинтересувани е необходимо да си намерят "червеева дупка". Друг начин няма 
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #123 on: December 05, 2017, 10:25:39 AM » |
|
Като offtopic в тази иначе изложбена тема е хубаво да спомена, че наблягането върху черно-бяла окраска прокламирано след средата на 90-те от един развъдчик с претенции за породоосновател бе продиктувана по неговите думи от желанието му Каракачанското куче(така го наричаше тогава) да се отличава от Кавказката и Средноазиатската овчарки. Същият човек бе активен развъждач на тези съветски овчарки по онова време. Тоест ако кучето е със сиви петна било приличало на кавказец, а ако е с масивна муцуна щяло да прилича на азиатец. Това е доста повърхностен подход и по темата сме спорели с въпросното лице в онзи начални години. Спомням си дори случка, когато виждайки стар абориген с масивна муцуна, въпросният господин отсече авторитетно - "азиатец!". Това че и муцуната и главата на въпросното куче нямаха нищо общо с чертите на азиатец не бе важно или не бе отчетено. Поради това му желание, видимо да отличи бъдещата българска FCI порода от овчарките той се насочи към черно-бялата окраска и изразено клиновидната глава с тенденция да няма стоп. Тези белези прокламираше като единствено правилни. В подкрепа на идеята си показваше една попаднала му черно-бяла снимка от 70-те на дребно шарено куче, изразен лупоид, без стоп. Но както обикновено се случва в историята, когато изкуствено се налагат ограничения, то самият ограничаващ се се налага да ги нарушава. От една страна сам използваше в развъждане аборигени с петна в агути-сива, агути-кафява, трицветна(на основа чапрак и др. окраски. От друга, включи в селекцията си бяло-черни кучета с тежка муцуна и искаше да получи кутрета от други емблематични кучета с масивни тежки муцуни. И въпреки публично декларираното, че селектира в посока изразено клиновидни глави той периодично получаваше в развъждането си по-тежки муцуни, по-къси глави или окраски излизащи от самоналоженото ограничение. Често такива кучета биваха потулвани за да не рушат декларирания имидж. Добре е да се отбележи, че след първоначалния стремеж към черно-бяла окраска самият развъдчик еволюира под въздействия на обстоятелствата и формулира в стандарта си окраската като бяла на тъмни петна, доближаващи се до черния цвят. Една формулировка безкрайно обтекаема и достатъчно ненаучно издържана. Формално всеки цвят(пигментация) е тъмен на фона на бялото и си се доближава до черния в различна степен). Споменавам това лице защото част от последните му животни преминаха в края на 90-те в други развъждачи, а след това чрез развъждането на един от тях се разпространиха и сред нови момчета, част от които са активни и сега. Изшарването в черно-бяло на кучетата из разложкото плато настъпи в края на 90-те след като вкараха в района кучета от Ихтиман, Костенец, Доспатско и Гоцеделчевско. Причините за вкарването на тези кучета са няколко. От една страна овчарите сами потърсиха чисти кучета за да им вършат работа. От друга, на новооснованите клубове в района под шапката на НКБОК и БРФК им бе указано от председателя на НКБОК, че за да се регистрира породата в FCI ще трябва да покажат популация на шарени кучета по стандарта на БРФК. На въпрос на местни любители "какво ще стане с нашите сиви и сиво-бели кучета?" отговора бе зашеметяващ: "нека сега да регистрираме породата така, а после ще си ги гледате пак вашите". Окраските в аборигенната популация бяха в широк, но ограничен диапазон, който е отразен в стандарта на Каракачанското куче. Преобладаваха тези на основата на "агути". Не по-различно е и сега. Просто отделните развъдчици имат свои предпочитания към една или друга окраска. Факт са и някои по-крайни изявления на развъдчици симпатизиращи на отделна окраска. Хубавото е, че на популационно ниво нито една от окраските не бе обявена официално за единствената правилна. Запазването на баланса в цялата популация смятам, че е постигнат.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #124 on: December 05, 2017, 14:20:25 PM » |
|
Добре, че не работите в осведомителна агенция. Избухването на Втората световна война още щеше да е новина за много хора.
С коментара си оставяте впечатление, че следите кучетата в последните 40-50 години или в по-дълъг интервал от време, щом отбелязвате 20-годишното развитието на породата като абсолютен прецедент. Адмирации за което! Интересен е фактът, че разделяте експертизата на „форумна” и „друга”, но все пак остава съмнението за известно притеснение, тъй като един експерт не би се свенил да сподели „онлайн” това, което е направил в реално време пред широка аудитория. Но явно наистина не Ви е страст. Все се надявах да обвържете в едно работещо цяло взаимодействието между типичност и функционалност, но явно наистина нямате желание. От коментара Ви остава впечатлението, че рижо-белите кучета са били всяко второ и по-често.
Отново с разочарование, Поздрави!
Хуморист  Ариман винаги ми е било забавно да чета, когато някой си изсмуква от пръстите разни "впечатления". Впрочем доколкото познавам събеседника Ви и като знам, че той създаде преди доста години първата група в dog.bg за Каракачанското куче, то хич не се учудвам, че вече му е омръзнало от виртуални експертизи и експерти. Каквото е имал, го е казал на живо пред всички присъстващи на изложбата. Както винаги, когато е бил канен за съдия на изложба на МАКК.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #125 on: December 05, 2017, 15:35:01 PM » |
|
Признавам KaraKitan, това е една от най-добрите ти белетристики. Говорейки постоянно за „He who must not be named”, кого визираш в крайна сметка – лорд Волдеморт от „Хари Потър”, майката на Вендолите от „Тринайстия войн” или Димитър Драганов? Ако е последния, това минава границите на всякакви фикции. Вече започва да ми става интересно какво точно ви се е случило в детството, за да имаш толкова сериозен комплекс от този човек!? Не ти прави чест определено, а и ужким анонимността звучи откровено казано перверзно. Както и не ти прави чест да коментираш като недостатък черно-бялата окраска при каракачанското куче, едва след като част от довчерашните ти колеги се отделиха. До колкото си спомням преди това не беше проблем, а как беше - „вътрепородно разнообразие”. Ама тогава преобладаващо черно-белите кучета на същите хора бяха в МАКК. В предпоследния си пост казваш, че основната причина за черно-белосването на кучетата в разложкото плато в края на 90-те години е факта, че овчарите сами са потърсили чисти кучета. Какво излиза, овчарите сами потърсили чистите кучета и докарали черно - бели? Значи черно белите са чисти, така ли?  И говорейки за целенасочено и тенденциозно налагане на еди-какви си бели краски, при теб как стои положението? И защо рижо-белите кучета са средно над 20 % от популацията под контрола на МАКК, а по някои линии удрят и 30 %? Дали не се дължи на целенасоченото налагане на ключови разплодници в рижо-бял цвят? И дали не говорим за съвсем същото нещо, в което се обвинява „He who must not be named” само с тази разлика, че преди тирето не е стои черно, а рижо? До колкото си спомням в статията си д-р Ханс Петерс (основополагащ камък в темела на МАКК, пропукан от биене в гърдите) описва срещаните от него кучета като черно-бели. Снима и куче с лупоиден тип глава, пак до колкото си спомням. П.П. И KaraKitan, не знам на теб какво ти е смешно, но реално хумореска е поредния ти опит да суфлираш на съдия Мураров. Което не говори добре нито за тебе, нито пък за него. Всичко отдавна да е приключило, забележи с 1 (един) пост, но... от който трябваше.
|
|
« Last Edit: December 05, 2017, 15:36:43 PM by Ariman »
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #126 on: December 05, 2017, 16:47:01 PM » |
|
Аriman, май не си дочел вторият ми пост и си написал нещо напълно в духа на това което коментирам там.  Но нищо, не ти е сефте. Пък и синдрома ти взе да се усилва в последно време. Барабар с фиксацията ти. Може пък да си първия намерил под вол теле. Дерзай! Славата те чака. Това което съм споменал за Драганов по отношение на критериите му, с които започва през 90-те са факти. Имащ проблем с ФАКТИТЕ ли? Или понеже съдбата те е вяла в други посоки в него време, сега ще ми се правиш на интересен? Как пък недовидя, че не съм употребил и други конкретни имена в поста си. СлучаЕност? Ахъ. Или се дължи на твоята лична фиксация към един от персонажите в моя пост. Впрочем сметнах за излишно да пиша имена при положение, че актьорите са ясни. Когато се обсъжда нещо касаещо нечии действия или работа, коментирам конкретно делата. Ако тежнението ти бе за други проблеми, функция от действия на други хора щях да ти напиша фактите и за това. Ей ти още фиксации. Ама има ли смисъл да отварям широко затворени очи?  Я пак прочети какво съм ти писал за окраските и какво съм писал по тази тема вече 10 години в този форум. Няма да намериш отлика драги ми смехурко. Да припомня последното: Окраските в аборигенната популация бяха в широк, но ограничен диапазон, който е отразен в стандарта на Каракачанското куче. Преобладаваха тези на основата на "агути". Не по-различно е и сега. Просто отделните развъдчици имат свои предпочитания към една или друга окраска. Факт са и някои по-крайни изявления на развъдчици симпатизиращи на отделна окраска. Хубавото е, че на популационно ниво нито една от окраските не бе обявена официално за единствената правилна. Запазването на баланса в цялата популация смятам, че е постигнат. И втори цитат касаещ съчинението ти за някаква основна причина за черно-белосването в Разложко: Изшарването в черно-бяло на кучетата из разложкото плато настъпи в края на 90-те след като вкараха в района кучета от Ихтиман, Костенец, Доспатско и Гоцеделчевско. Причините за вкарването на тези кучета са няколко. От една страна овчарите сами потърсиха чисти кучета за да им вършат работа. От друга, на новооснованите клубове в района под шапката на НКБОК и БРФК им бе указано от председателя на НКБОК, че за да се регистрира породата в FCI ще трябва да покажат популация на шарени кучета по стандарта на БРФК. На въпрос на местни любители "какво ще стане с нашите сиви и сиво-бели кучета?" отговора бе зашеметяващ: "нека сега да регистрираме породата така, а после ще си ги гледате пак вашите". Къде в горния цитат драги ми смехурко видя да пиша, че ОСНОВНА причина за изшарването в Разложко била, че черно-белите били чисти. Съчинявкаш си нали смехурко. Сефте.  Няма значение кой къде се изявява в момента, при положение, че говорим за една порода и нейната популация. В един развъдник преобладава една окраска, в друг друга. Нечистоплътното ти опитче да вкараш конфликт между мен и хора, които в момента са извън МАКК не ме учудва. Характерно е за кибик кесещ зад монитора. Все пак ако някой развъдник реши да отглежда всичките базови окраски на породата в предварително начертани проценти ще му препоръчам да се обърне към теб за съветник. Щото много ги разбираш процентите.  Нещо проблем имаш и със статията на Петерс ли? И тук караш в свой стил/справка предният ми пост/. Петерс разни неща описва и снима, ама как да видиш с тия широооки очи. По-добре карай по инерция. От тая пуста инерция някои хора вече направиха няколко въртения на 180 градуса. Пуста да опустее!  п.п. Чудя се забавна или жалка е параноята, която се излъчва в последно време от разни източници. Все им се привиждат неща, ситуации, суфлирания.. И на базата на тези фикции започва едно писане, едно борене, едно мразене, плюене. Параноята е признак за слаб интелект и ниска информираност. Помни го винаги когато се опитваш да вмениш собствените си фобии и мании на други хора. 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #127 on: December 05, 2017, 17:12:45 PM » |
|
Атила, изтърваш си нервите. Последният ти пост е само обиди, за каквито навремето лично банваше не един и двама с такъв "извисен" изказ, какъвто ти сам демонстрираш в момента. Слизаш на нивото на хора, които си давал като пример за несъстоятелен опонент без аргументи.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #128 on: December 05, 2017, 17:38:39 PM » |
|
Rex, благодаря за загрижеността за моите нерви. В отлична кондиция са.  Ако не си забелязал с Ariman се шегуваме приятелски, за да разведряваме сериозните теми. От кога хумора ти пречи? Впрочем тук никой никога не е бил банван за хумор. Но са банвани не един и двама за лъжи и измишльотини. А аргументи съм му дал предостатъчно, като винаги. 
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #129 on: December 05, 2017, 21:24:06 PM » |
|
KaraKitan, не си позволявай втори път такива неконтролирани, емоционални постове. Мери си приказките.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #130 on: December 05, 2017, 22:22:49 PM » |
|
"Каквото повикало, такова се обадило". Тъй че ревизирай си отношението, мери си приказката и ще получиш съответно реципрочно отношение.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #131 on: December 06, 2017, 11:54:04 AM » |
|
Атила, прави неприятно впечатление, че за пореден път бягаш от конкретика. Не можеш да наричаш смешник и параноик някого, който най-малкото не се обръща към теб така. Отново ти припомням, че такъв прийом ползваха бивши ползватели на този форум, които точно заради такива олигавени определения самият ти пращаше в бан-почивка. Между другото, забелязвам че за такива постове те провокира дълговечната позиция за разговори/притчи на поучаващ към мълчащо-попиващи. Явно просто си загубил тренинг да говориш с някого като човек с човек. Поне на тези теми. Още повече, че Ariman за пореден път ти цитира конкретни цифри и проценти. Което означава, че си е направил труда да ги синтезира. Ако си на друго мнение по въпроса, мисля че е редно да представиш опровергаващи факти по съответните въпроси, примерно – не, рижо-белите кучета не са всяко трето и по-често срещано по определени линии и не всяко второ в популацията под контрола на МАКК. Или не – в момента положението не е Кафяво 1, Кафяво 2, Кафяво 3 и Кафяво 4. А не обща приказка, целяща да дискредитира опонента на база личностни обиди. Най-малкото защото не е коректно така. Какво значи „на ниво порода” тези кучета не са в такова сътношение – колко бройки е цялата порода и съответно какво е сътношението? Ами дефинирайте числа.  Както забелязваш, в последните месеци се говори с цифри,които ти или нямаш време да отговориш или всеячески се опитваш да омаловажиш. Но както ние постоянно повтаряме, това са резултати от собствената ви база с данни. Ако това не ви харесва, вината не е нито в Ariman, нито в мен. Ще се повторя, че статистиката кинология не прави, но статистиката може да каже какво е направила кинологията. Пак казвам, ако не ти харесва, това е съвсем друга бира. Но така или иначе не се върви към коментар на конкретиката. А напротив – такъв всеячески се отбива и препраща в различни имагинерни посоки. Попитахме с Ariman – дайте да видим селекционната програма на МАКК. Дайте да видим колко и кои кучета са включени в нея. Дайте да сравним с регистъра – колко са живите животни в него. МАКК за пореден път се афишира и рекламира като флагмен и хегемон на породата Каракачанско куче, обаче да не стане така, че реално селекционния календар да обхваща 300 -тина животни. Сто от които по една линия. И съответно дискусия по въпроса – на къде отиват нещата, ако това е така. Това е правилния начин за отстояване на нещата, а не поплюване на „смехурковци” и „параноици”. ПП Честит Никулден на всички рибари и шарани. За риболова са важни както първите, така и вторите. 
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #132 on: December 06, 2017, 13:54:15 PM » |
|
Честит Никулден! С пожелание из мътните дунавски води да е берекет от рибоци! rex, конкретика съм му дал достатъчно на Ariman, но явно не е удобна за развитие на избраната предварително от него теза и търсен резултат. Поради това я игнорира или изопачава за да я вкара в желаната от него посока. Прийом, който не е нов. С не един и двама събеседници използващи го съм се сблъсквал в последните 12 години из dog.bg, marten.bg и тук. Съжалявам, но фактите са си факти и ако не му харесва историята и действията на разни личности няма какво да търси причините в мен. А ако не му харесва стила на последните ми постове, да се замисли за стила на своите постове в последно време. Готино му беше да си пише подигравчийски намеци вече няколко месеца из този форум към други пишещи. Гот му беше когато ответната страна, не му отвръща в същия стил. И като повечето българи в такива ситуации взе постепенно да му отпуска края. Явно му беше и забавно и комфортно, скрит от височината на екрана. Но когато му отвърнаха в същия негов стил настъпи тежка футболна драма с директни заплахи. Апелираш за добър тон. ОК. Но само ако получа подобен от опонента. Така е коректно. От лятото голяма болка ви се превърнаха рижо-белите ей! Дотолкова, че да рисувате катастрофични картини като от филм на Роланд Емерих.  Да не би да ви е хапало рижо куче в детството та толкоз да се фиксирате върху тях. Били станали всяко второ! Хайде по-сериозно в жонглирането с цифрите. В този смисъл, преди години адашът ти Николай Събев каза на една среща нещо много подходящо "кажи ми какъв цифров резултат искаш и като математик ще ти го получа". Ако забелязваш аз говоря за разпространение на окраски на ниво порода. Но вас все ви сърби да завиете разговора към конкретна линия, белкем клъвнете някои хора. Плитичко. Но да ти кажа и за тази линия представата ви не е точна. Видимо е с просто око. Преднамереността никога не върви ръка за ръка с обективността, а само с претенцията за обективност. И моля не ми вменявай нечий изгубен тренинг за комуникиране. Именно поради това казах, че каквото повикало-такова се обадило. Ако иска нормален разговор - да води нормален разговор. It's simple. От последните ти коментари разбирам, че нямаш идея що е развъдна програма и какво съдържа. Но много ти се иска да я анализирате. п.п. Послеписа ми за параноята бе предназначен за хората, които и се поддават и съчиняват фикции, на чиято база обосновават свои постъпки. Който се е познал, познал. Който не го друса параноя и не работи с фикции, очевидно няма причина да реагира на бележката ми.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #133 on: December 06, 2017, 14:12:26 PM » |
|
Забелязвам естествено, че говориш за ниво порода. Точно затова те попитах конкретно - каква е цифрата на "породата", за да може да направиш заключение за такива цялостни тенденции. Къде са, колко са, кои са кучетата от породата? Колко са тези извън МАКК и като са извън асоциацията, бидейки извън селекционен контрол, редно ли е да се говори за тях изобщо? Рижо-белите кучета не са ничия болка, просто част от статистиката. Ама ако някой от вас най-накрая си направи труда да ги преброи (поне по регистър), ще види че действително по някои линии прескачат 30 %, а на ниво МАКК-популация са към 20 %. Всяко второ трябваше да звучи като всяко пето - грешка на езика, за която се извинявам. Както също може да се проверят процентите и за т.нар. "кръвност", за която стана въпрос преди месец и нещо. Отново безпристрастна статистика. Пак казвам, това че тя не изнася на някой, това не е нито мой проблем, нито на Ariman. Повтарям - с цифрите жонглиране няма. Ако наистина най-накрая някой седне и направи паралелно преброяване, ще види че цифрите са такива. Ама като не е направил, съвсем пък не е коректно да обвинява тези, дето са си направили труда, че лъжат.
ПП За твоя предполагам изненада имам известна идея какво е селекционна програма и какво съдържа.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #134 on: December 06, 2017, 17:38:52 PM » |
|
Хайде пак се налага да връщам лентата и припомням за какво е разговора. Питанката бе за окраските в породата. Не за окраските в МАКК към днешна дата. На тема окраските в породата има издадена публикация с дадени в нея цифри. И това много добре го знаеш. Освен това в базата данни на МАКК присъства и популацията, която впоследствие отиде в НОКК. Така че за човек с твоята специалност е елементарно да направиш моментна снимка на окраските в породата към юни 2017г. на база на горните данни. Породата е пределно ясно що е. И популацията и що е. Да не си губим време в празно тракане.
Щях да ти повярвам, че рижо-белите са само част от статистиката за анализаторския екип, ако бях видял със същата честота и страст да развивате темата и за други окраски. Но няма такова нещо! За туй написах - "плитко". И е сравнително от скоро.
В края на краищата я изясни какъв е проблема само с тази окраска? Да е унищожила някоя друга- не е. Кучетата с тази окраска да не притежават качествата на Каракачанското куче - и това не. Кучета с тази окраска да притежават свързани с нея генетични проблеми пречещи им на физиология и работни качества - и това не. И стигаме май до разковничето. Някой май не е доволен от оценка в ринга и вместо да каже направо какво мисли почва да "бръмчи" срещу окраската срещу развъдчик, линия и прочие. А да запитам резонно: защо този някой не е подал контестация още на самата изложба, срещу съдийско решение? Казуса щеше да се разгледа веднага и да се вземе решение на база аргументи и факти. Има две хипотези: 1.няма достатъчно аргументи; 2.предпочита да "бръмчи" постфактум по телефоните, на 4 очи, на шушу- мушу.
Същата работа и с драмите как линия, по която кой ли не плю и храчи била станала едва ли не масова в породата. Serious? Ама породата само МАКК ли я държи? Егати феномена ще да е тази линия. Плюта от бокчии(по дефолт), плюта от мокаджии(но само след "развода"), както разбирам вече плюта и от доскорошни приятели(екс членове на МАКК). Та кой ли не се упражнява да си съчинява истории за нея с цел да окаля хората. И при цялата тази негативна енергия тази линия не само не е изчезнала, а била доминирала. Въй! Егати феномена. Проклета линия, ей.
Както виждаш не ти преча да анализираш данни. Това е твой приоритет и избор на принос. Моята работа е в други сфери. Ако можем да си партнираме взаимно с експертиза-ОК. Ако нямаш желание за сработване, не очаквай да участвам в пиеси. Имам достатъчно важни неща да правя и предпочитам да оползотворя времето си за тях. Пък и защо да се напъвам свръх, след като за всяко постижение през годините все се намира някой, който да изцвъка просташка храчка с нескрито пренебрежение. В края на краищата нашенеца най-обича да мрази. Това е доказано най-ефективния способ да обединиш за кратко няколко българи. Покажи им кого/какво/ да мразят и те с магическа пръчка забравят различията си и злословията казани зад гърба на другия. Тъжен факт. И никаква демокрация и цивилизационен Европ.съюз не е способен да го промени.
п.п Знаеш ли, много проблеми у нас в България се дължат на това, че хора с "имане на известна идея" имат претенция на краен оценител или пък главен мениджър. Полупознанието е по-лошо от незнанието, защото се стреми да се покаже като поне равно на цялостно познание.
|
|
|
|
|
|
|
|