Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 04, 2025, 13:35:15 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
  Print  
Author Topic: Есенна национална изложба на Каракачански кучета - Пловдив 04.11.2017  (Read 128396 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #45 on: November 07, 2017, 10:28:35 AM »

Получи се много добра изложба, въпреки сутрешния дъжд и облаците. Съдията беше обстоятелствен и експедитивен при преценката на кучетата.
Едно от нещата, които ми направиха приятно впечатление бе, че болшинството от представените кучета бяха действащи работни екземпляри. Уточнявам, това са кучета, които охраняват стадата си на пасището в територии на вълци и мечки. Защото стана модерно в последно време да се наричат "работни" едни други кучета, вързани на село до курника, до прасето или за трактора. Вярно е, че и те вършат работа - лаят, тръскат се на синджира, демонстрират, колко са злобни пред хора. Но тази им работа няма нищо общо с живота в планината, където онези другите баш работни кучета трябва всекидневно, ежечасно и ежеминутно да са в готовност да защитят повереното им стадо от нападения на хищници. И го правят с находчивост, сърцатост и екипност.  
Великолепно бе да се наблюдава групата на челно класираните мъжки кучета в клас ОТКРИТ, всички свалени от стадата им в Родопите и Пирин. Нагледна демонстрация на мисията на МАКК за съхраняване на Каракачанското куче в естествената му среда в оригиналният му тип и работоспособност.
« Last Edit: November 07, 2017, 10:29:25 AM by KaraKitan » Logged

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Пеньо
Hero Member

« Reply #46 on: November 07, 2017, 12:51:15 PM »

Не съм 100% сигурен, но май при мъжките открит клас, кучето на второ място се казва Китан, а брат му е Мърчо (Мръчо).
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #47 on: November 07, 2017, 14:07:02 PM »

Не съм 100% сигурен, но май при мъжките открит клас, кучето на второ място се казва Китан, а брат му е Мърчо (Мръчо).
Китан е чернобелия
Пеньо
Hero Member

« Reply #48 on: November 07, 2017, 14:14:44 PM »

Китан е чернобелия
Да се обзаложим? Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #49 on: November 07, 2017, 14:22:14 PM »

Китан е чернобелия
Да се обзаложим? Wink
Прав си. Сега погледнах в базата данни. Сиво белия е Китан. Ще се поправи! А баса е твой - аз черпя!  cheers
Ariman
Hero Member

« Reply #50 on: November 07, 2017, 15:08:47 PM »

Oстанал съм с впечатление, че съдията от тази изложбва е също участник във форума, и понеже това - имам въпрос към него, пък той ако реши може да си го раздели и като два отделни.

Става въпрос за оценяването на кучетата в клас открит мъжки и по-конкретно челната тройка.
Любопитно е какво го е провокирало да подреди кучетата по този начин и най-вече тези на места 1-во и 3-то да попаднат в челната тройка при избор от цели 20 + животни?

И което е по-важното, да получат оценка „отличен”. Това е интересно и с оглед отговорността, която носи поставянето на тази най-висока оценка точно в този клас.
Първо, това е възрастта на действащите разплодници, които вече определят облика на породата или ще го определят в близките няколко години.
Второ, оценката „отличен” поставя така премираното куче възможно най-близо до породния идеал. И на практика активно насърчава такова животно да бъде използвано в разплод.

Сами разбирате, че въпроса ми е провокиран и от факта, че не е практика във форума да се публикуват оценъчните листи на кучетата, както и че не всички са имали възможност да пътуват до Пловдив през изминалия уикенд.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vergilski
Newbie
*

« Reply #51 on: November 07, 2017, 20:06:53 PM »

Интересен и актуален въпрос.
Разбира се, водил съм се от правилото, че на всяка изложба и във всеки клас трябва да има класиране.
Освен това - на второ място, но не и по важност - кучетата ми харесаха. Обикновено по време на изложбите на организацията се разбират до голяма степен доводите на съдията за всяко едно класиране - посещението на такива мероприятия считам за особено обогатяващо за всеки един любител.
Ariman
Hero Member

« Reply #52 on: November 08, 2017, 08:10:28 AM »

Предполагам няма да Ви отнеме много време с по няколко изречения да направите кратко описание на двете животни – с техните предимства и недостатъци, баланса който е дал основание да бъдат класирани на съответните места.
Това, от една страна би било много интересно, тъй като в този форум никога съдия не е коментирал дори базовите си виждания по отношение на кучето. А интересът мисля е голям, тъй като примерно вчера във форума имаше на моменти над 40 посетители, четящи темата за изложбата в Пловдив.
От друга страна ще бъде и полезно за всички любители на породата, тъй като едно експертно мнение би насочило окото на неспециалистите към реалния механизъм, по който се оценя кучето.
Ако пък това бъде направено за конкретно куче, а не по принцип на теория, ще е от полза за мнозина. Оценките вече са дадени от Вас, така че едва ли представляват някаква тайна, която да не може да бъде споделена тук - в официалния форум на асоциацията.
Както казах вчера, четящите са в пъти повече от тези, които са имали възможност да посетят физически изложбата в неделя. Предполагам и затова се поместват точно тук снимки и класирания по класове.  А ако снимките се обвържат с мнението на експерта от изложбата, би било определно иновативно и значимо.

Поздрави,

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #53 on: November 08, 2017, 11:21:16 AM »

Особено впечатление направи куче Бакир със собственик проф. Кр. Йорданов, член на МАКК и отговорен развъдчик. Благодарение на мерака на собственика беше показано това 11 годишно куче за експертна оценка, и категорично не сгреши! Фенотипно кучето изключително се вписва в породния тип на Каракачанското куче. По бащина страна кучето произлиза от района на с. Добростан, а по майчина - от района на с. Чуйпетлово общ. Перник.

rex
Hero Member

« Reply #54 on: November 08, 2017, 12:40:43 PM »

Наистина кучето изглежда много добре. Учудвам се, че не е показвано досега, професорът отдавна ли е член на МАКК?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #55 on: November 08, 2017, 15:57:27 PM »

Недей се учудва тъй eek Много хубави кучета има дет не мож ги видиш на компа. Пък и на снимка и на живо е кат да сравняваш аквариум с езеро biggrin
За туй гледаш па не видиш,  а и търсиш отговори hmm
rex
Hero Member

« Reply #56 on: November 08, 2017, 17:28:00 PM »

.... професорът отдавна ли е член на МАКК?
Доктор Вучков, няма ли да ми отговориш на въпроса?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #57 on: November 08, 2017, 17:51:36 PM »

.... професорът отдавна ли е член на МАКК?
Доктор Вучков, няма ли да ми отговориш на въпроса?
Не разбирам прирряността за отговори, все пак и други неща има за вършене.  А относно въпроса - професор Йорданов не е толкова отдавнашен член на МАКК,  но познанствата му с отколешни членове на организацията от Перник и региона е отдавна и страстта му към породата е от много време както разбрах и аз в лични разговори с него самия. Чест е за мен лично, че такъв човек приема присърце идеята на Асоциацията!
rex
Hero Member

« Reply #58 on: November 08, 2017, 18:02:22 PM »

Няма припряност, повторих въпроса да не го подминеш в разводнителната навалицата. Ама викаш към днешна дата човека е официално член на МАКК?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #59 on: November 08, 2017, 18:12:14 PM »

Не разбрах - това дразни ли те?
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
  Print  

Jump to: