Цитат - КараКитан:
Хайде да почнем от начало. Каква е основната цел?
1.вариант: Съхраняване на българска аборигенна/автохтонна/ порода.
2. вариант: регистриране на българска порода в FCI
Аз и колегите ми в МАКК избрахме още преди 11 години да ни води първата цел и да не правим компромиси с нея. Едно от средствата за постигане на Цел 1. е и регистрация на българската автохтонна порода Каракачанско куче. Регистрация в България и впоследствие в международен регистър. МАКК първи дръзна да регистрира българска автохтонна порода селскостопанско животно в държавните институции на Р.България съобразно Закона за животновъдството. Като резултат Каракачанското куче бе признато от оторизираният държавен орган "Държавната комисия по породи животни" и получи сертификат от Патентно ведомство на Р. България именно като българска порода. С този първи етап се постигна нещо много важно, а именно всякакви евентуални претенции на други държави към тази българска порода са обречени на неуспех благодарение на патента.
Тези регистрации, патенти и прочие не мога да си ги обясня. Гордост е, хубаво. Труд е - признание на лично човешки вложен труд - така го разбирам. От държава, от колеги, от други.. Останалото - "Написаното следва думите, думите следват мислите; делата;, а онова което мислите и делата следват не може да бъде описано с думи"..
Другите средства които прилагахте Ати, през годините какви бяха? Разкажи като имаш време, заслужава си.
И едно лирическо отклонение:
Аз се прекланям и уважавам хората, които са дали свобода на кучетата сами да се доказват, създали са им условия. Позволиха им сами да отговорят на въпроса "що за стока съм аз?" и там кучетата се нарекоха на народен език каракачанки. Точно такива човеци ме карат да се гордея, че съм се родила.. И обратното - такива като Стефан Попов и Аврам Петков например, предизвикват срам в мене.
Никакви регистри писани, патенти, фъцита и кинтологии.. Ей това само - горното, в дебелите букви.
Когато говорим за организации/социални човешки глутници/работни групи/секти/и както щете ги наричайте.. - следвам тези, които със своята същност предизвикват у мен възхищение от моята и ми отварят очите към собствените ми чисто човешки физически възможности /на дела са постигнали интересите, целите си, реализират си мераците - извоювали са си свободата да се докажат що за стока са/. От чист егоизъм. Уча се да се уча /все още/ от тях пак по същата причина. Другото дето нося си е лично мое и на семейството ми /ген/.
/много се кефя на индианците, че не дават имена на децата си като ги създадат - при тях човек получава име когато си го заслужи - с начина по който живее и върши работата дето му е отредена от природата/
Ти, Кара, в коя организация членуваш и защо?
Други кучкари се водеха от цел 2. Даже открито агитираха, че е най-важно да имаме регистрирана порода в FCI независимо от името, стига в него да имало думичката "българско". Всъщност те тръгнаха да създават нова заводска порода на базата на аборигени /и не само/. В резултат през година две се раждаха натъмънени нови имена на породата - Бълг.пастирско куче; Бълг.овчарско куче; Бълг.планинско куче; Бълг.Горан. Натъмъняваха се стандарти, натъмъняваше се екстериора на кучетата според актуални повеи(напр. само черно-бял цвят; без горна граница на ръста). Тези действия почти винаги се оправдаваха, че се правят защото от FCI искали така, или,че само след промяна ще ни регистрира FCI, или за да не ни вземел някой съсед породата ... И така вече 11г.от онези сбирки в БРФК иницирани от тогавашният секретар на федерацията Д-р В.Добрев на които се разглеждаха предложения за стандарти. И където в крайна сметка едни от вносителите на стандарт се явяваха и комисия си изгласуваха своето. И тогава се бързаше за да сме изпреварели съседите.. Минаха 11 години резултата във FCI го знаете всички.
Според мен нито една порода от кучета пазачи на стадата
НЕ ТРЯБВА да бъде регистрирана във ФЦИ.
"Международно призната порода овчарски кучета" си го превеждам като порода, която продължава да се ползва по предназначение не само в географските граници, в които се е оформяла през годините, но и извън тях.
В този ред на мисли - каракачанското куче е международно призната порода и никоя политика, регистър или прочие не може да промени това. По тази логика, за кои други породи пазачи на стада може да се твърди, че са международно признати?
/туркменското куче мисля, че не е сред тях и тепърва му предстои да се доказва и извън гг на естествения си ареал на работа/
Ти в кой век живееш-това е най-голямата глупост която прочетох-да не искаш да се признава породата

Ти от много разсъждения-виждам какво си измислила

Знам защо не ме разбираш - преди време ти казах една приказка, за лъва и лисицата.. ще ти я повторя пак белким един ден получиш просветление: "Лъвът не може да си обясни хитрините на лисицата, нито пък тя - неговата смелост."