Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 11:08:05 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Print  
Author Topic: Типове окраски на космената покривка характерни за КК  (Read 148854 times)
0 Members and 17 Guests are viewing this topic.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #75 on: February 08, 2011, 17:37:47 PM »

Мойте не ги гледайте те са МЕЛЕЗИ. lol lol lol
Иначе Тунджа и Снежинка са чисто бяли.
Бельо има жълти петна.

Значи не са ме излъгали очите относно Бельо  smile
Тунджа и Снежинка за жалост не съм ги виждал  no

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Elotto
Newbie
*

« Reply #76 on: February 08, 2011, 17:57:17 PM »

Имам въпрос.В стандарта за кк като недостатък е посочена тигровата окраска,а като елиминиращ недостатък едноцветната окраска.Въпроса ми е-защо?По-напред в темата,а и в други теми,са показвани както тигрови,така и едноцветни кучета(чисто бели,чисто черни и т.н.) и не виждам защо тази им окраска да е недостатък confused
По нищо не се различават от кое да е друго куче,дори някои от тях са по-хубави от много други със по-разпространена окраска.
Защо тези окраски са посочени като недостатъци,като такива кучета си се въдят и поне аз не виждам нищо лошо в тях?
Elotto
Newbie
*

« Reply #77 on: February 08, 2011, 18:10:01 PM »

Имам въпрос.В стандарта за кк като недостатък е посочена тигровата окраска,а като елиминиращ недостатък едноцветната окраска.Въпроса ми е-защо?По-напред в темата,а и в други теми,са показвани както тигрови,така и едноцветни кучета(чисто бели,чисто черни и т.н.) и не виждам защо тази им окраска да е недостатък confused
По нищо не се различават от кое да е друго куче,дори някои от тях са по-хубави от много други със по-разпространена окраска.
Защо тези окраски са посочени като недостатъци,като такива кучета си се въдят и поне аз не виждам нищо лошо в тях?
..dokolkoto znam , kuchetata tryabva da sa beli na tumni petna,koito moje da sa sivi,cherni, kafevi t.n. ... ili cherni,kafevi,sivi sas beli petna . tova e sas tsel da mogat da se razlichavat v tumnoto ili na fona na snega. Belite ne se vijdat noshtno vreme prez zimata na fona na snega ,a drugite ednotsvetki ne se razlichavat na fona na noshtta i shumata. Segashniya standart izklyuchva tigrovite , moje bi zaradi samneniya s KO.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #78 on: February 08, 2011, 18:25:36 PM »

Да де ама из развъдниците се мяркаха тигрови кучета но никой не спомена,че цвета е нежелан Wink А пък и лично на мен ми харесва и се учудих като прегледах по-задълбочено стандарта и видях,че бил недостатък.

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #79 on: February 08, 2011, 21:11:55 PM »

whistle sleep

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
Ariman
Hero Member

« Reply #80 on: February 08, 2011, 22:14:12 PM »

..dokolkoto znam , kuchetata tryabva da sa beli na tumni petna,koito moje da sa sivi,cherni, kafevi t.n. ... ili cherni,kafevi,sivi sas beli petna . tova e sas tsel da mogat da se razlichavat v tumnoto ili na fona na snega. Belite ne se vijdat noshtno vreme prez zimata na fona na snega ,a drugite ednotsvetki ne se razlichavat na fona na noshtta i shumata. Segashniya standart izklyuchva tigrovite , moje bi zaradi samneniya s KO.

Това разбиране за черно -бялото(непременно) се появи последните години и то предимно целенасочено, едно от богатствата на КК е именно разновидностите, типовете окраски, това не е еднинствената и вобще не е най – типичната такава…
   В основата на избора на куче, не стои неговия екстериор,определящи са работните качества, връзка  между тях няма! Следващо вече са личните предпочитания на собственика – различни хора - различни райони – различни кучета…, но не цвета прави кучето! Нека не лежим сериозно на пункта по – лесно различаване…
    Нетипичните окраски със сигурност не вървят сами като "порок",а и няма как това да бъде така… стандарта рамкира, това което би следвало да породи съмнения и привлече внимание относно чистопородността…

Ето и нещо от началото на темата, по въпроса ви ...
Ако търсим разлики в сходни, а още повече при породи с обща генеология само по определен признак - именно - цвят на космената покривка то ще бъде извънредно трудно да не кажа невъзможно. Но когато се вземе предвид и чисто анатомични характеристики на главата като например съотношение лицев:мозъчен дял, постав на очите, ушите, развитие на определени кости и израстъци на черепа, то тогава ще се видят доста разлики! Но все пак при аборигенните популации на Шарпланинеца, Карпатина, пък дори и на кавказката овчарка, разликите с нашата местна порода са минимални по отношение на по горе споменатите характеристики.

« Last Edit: February 08, 2011, 22:19:06 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Ariman
Hero Member

« Reply #81 on: February 08, 2011, 22:18:19 PM »

KaraKitan,ако не ме лъже паметта, съм чел една ваша статия, именно за типовете окраски при КК, качи я ако имаш възможност,би била интересна!
« Last Edit: February 08, 2011, 22:21:09 PM by Ariman » Logged

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #82 on: February 09, 2011, 08:17:50 AM »

В основата на избора на куче, не стои неговия екстериор,определящи са работните качества
Разбирасе,че е така,спор няма.Въпроса ми е защо са определени като недостатъци тези окраски,а не за избора на куче по цвета му Wink По развъдниците има/ло и тигрови и едноцветни,но никой не споменава,че това е проблем :confused:а и не виждам защо да е.Това ми е интересното-цвета си го има и хубави кучета с такива цветове има,но в стандарта е посочен като недостатък confused не е ли безсмисленно?

Ariman
Hero Member

« Reply #83 on: February 09, 2011, 12:50:12 PM »

Отговора ми беше насочен и към другия колега не само към теб Краси, за теб мисля, че не съдиш кучетат по цвета им.
   Няма нищо лошо във вариациите,сам знаеш че от двама черно - бели родители в кучилото се появяват и други цветове,но тук се намесва генетиката, която нямам как да коментирам, хората стандартизирали това куче ще кажат кой ген какъв е ,как се унаследява и проявява...(говорим при доказано чистопородни екземпляри)
  В началото на темата kenel Vucho е разяснил по - общо за черната маска при КК и други сходни породи, обработвайте суровия материал, вадете сами отговорите си - на тепсия рядко...
  Хибридизацията, основно води до белезите които са нежелани или елиминиращи. Черната маска и тигровият цвят, не са елиминиращи, а и като понятие са много относителне(предвид разнообразието в породата) и по - горе ти написах, Краси, със сигурност тези недостъци не вървят сами ,а няма и как да бъде така. Тези недостатъци спадат към нежелани,а именно пораждащи  съмнения, които би следвало да бъдат проверени...

« Last Edit: February 09, 2011, 12:51:56 PM by Ariman » Logged

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #84 on: February 09, 2011, 13:20:47 PM »

Съгласен cheers
За маската-да,д-р Вучков е обяснил,за тигровия цвят-посочен е като недостатък,но не елиминиращ такъв,като елиминиращ порок е посочена едноцветната окраска,което е по-странното.Иначе си прав за гените и вариациите Wink
Чакаме отговор от Горе smile

Ariman
Hero Member

« Reply #85 on: February 09, 2011, 13:27:56 PM »

А и времето сега не е като 80-те и 90-те, надали, ти или някой друг ще откриете някои аборигенни популации по планините(незасегнати от селекцията). Хубавите кучета не са толкова много - линиите се знаят, типовете, регионите и хората, от там цветовете и екстериора... както и кръстоските!
« Last Edit: February 09, 2011, 13:30:52 PM by Ariman » Logged

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #86 on: February 09, 2011, 14:14:50 PM »

Едно уточнения за да не се получават обърквания.
Едноцветна окраска е единствено едноцветната окраска, а не окраска при която при доминиращ цвят съществува петно от друг цвят.
Примери за допустими в стандарта окраски, които обикновено на хората им изглеждат едноцветни:
- черно куче с малка бяла звезда на гърдите или петна на пръстите на лапите
- сиво куче с малка бяла звезда на гърдите или петна на пръстите на лапите
- бяло куче със светло жълти петна. Жълтото се забелязва добре при новорастящата козина и впоследствие от слънцето силно избледнява.
- бяло куче с няколко малки пигментирани петна  по главата или тялото
Кучета с гореизброените окраски е имало в миналото. Такива и сега може да се видят в развъждането на каракачанското куче.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #87 on: February 09, 2011, 14:31:52 PM »

Да де ама уточнихме с Абориген,че има и чисто бели без каквито и да било петна по тях,техния цвят(дюз)е порок така ли?А и черни на гарвани имаше някъде из темите и те ли са нежелани?А за тигровите...

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #88 on: February 09, 2011, 14:37:30 PM »

То под "тигрови" може да се разбират много работи ама така и не стана ясно кои баш са тигрови и кои са друго biggrin
Примерно вашият Буьо,Кемал на Дънди,Марко,дето го показа Абориген в "Нашите кучета", те какви се водят?Тяхната разцветка е много интересна smile

Mad Max
Hero Member

« Reply #89 on: February 09, 2011, 14:39:18 PM »

Сури  biggrin
А тигровите предполагам, че са тези "на прАте" ?

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Print  

Jump to: