Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #255 on: December 20, 2017, 10:24:34 AM » |
|
МАКК номера е първи.
Ок, благодаря за отговора, но СРОК-номера за каква порода е в такъв случай? За овчарско куче с произход от България . Разбира се може и да ми бъде разяснено повече по темата. Прави ми впечатление че винаги околу отпуски или празници, обстановката навсякъде се нажежава и най вече околу коледните празници.
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #256 on: December 20, 2017, 10:46:25 AM » |
|
В случая "Диле" не е важен номера и кой е записан пръв! Важно е загърбените предразсъдъци за име и принадлежност, протегнатата ръка и съвместната работата на хора от различни организации в името на чистопородно развъждане и съхраняване на популацията!
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #257 on: December 20, 2017, 10:56:33 AM » |
|
Цитат от поста на Рекс:
Поправи ме ако бъркам, но Разрешението от МЗХ не е ли за селскостопанска порода животни, наравно с разрешенията за патки, пуйки и свине? И реалният ефект от това не е ли единствено долния текст от Наредба 7 за прилагане на мярка 10 от ПРСР: Чл. 40. (1) Земеделските стопани, които притежават не по-малко от две кучета от каракачанската порода и/или кучета от порода „Българско овчарско куче“ за опазване на овцете и говедата от нападение на хищници, могат да получат допълнително агроекологично плащание. (2) За получаване на допълнителното агроекологично плащане за паша с каракачански кучета и/или кучетата от порода „Българско овчарско куче“ земеделските стопани са длъжни да представят за всяко куче „Родословен сертификат“ за произход, издаден от Международната асоциация на каракачанските кучета или друга развъдна организация, получила разрешение за дейност по реда на Закона за животновъдството.
Категорично си в ГРЕШКА!!! За да стане още по ясно - Не това е търсения ефект!!! Признаването на развъдна програма и родословна книга от държавна институция каквато е МЗХ, считам за по значима легитимация за една застрашена порода каквато е Каракачанското куче, от колкото "признаването" и от която и да е фамилна киноложка организацийка по широкия свят!
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #258 on: December 20, 2017, 11:17:23 AM » |
|
Божко, по-неопределено определение за породна принадлежност не бях чувал. Но както и да е, благодаря ти за откровеното мнение.
Докторе, едни харесват попадията, други попа. Какво считаш ти е лично твое мнение, което няма тежестта на институт някакъв. Разбирам, че е логично за най-добро да се приема единственото възможно. Ама ако FCI беше чак пък толкова ниска "фамилна" летва за "признаване", нямаше да представлява почти всички известни на света породи. С всичките си условности и тълкувания, разбира се.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #259 on: December 20, 2017, 11:19:18 AM » |
|
Пак цитат от пост на Рекс: Другото е което каза пишещият тук като SIMBEN, в миналото (преди учредяването на МАКК) е имало клубове с родословни книги, регистри, номера. Чиито кучета в последствие са припознати като каракачански. Отдавам написаното от недобре прочетен преден мой пост. А като стана въпрос за други регистри книги и т.н. Моля да се представят нагледно ако може?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #260 on: December 20, 2017, 11:21:42 AM » |
|
Божко, по-неопределено определение за породна принадлежност не бях чувал. Но както и да е, благодаря ти за откровеното мнение.
Докторе, едни харесват попадията, други попа. Какво считаш ти е лично твое мнение, което няма тежестта на институт някакъв. Разбирам, че е логично за най-добро да се приема единственото възможно. Ама ако FCI беше чак пък толкова ниска "фамилна" летва за "признаване", нямаше да представлява почти всички известни на света породи. С всичките си условности и тълкувания, разбира се.
Лошо е когато объркаш попадията с попа, Рекс!
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #261 on: December 20, 2017, 11:31:36 AM » |
|
............Sashto taka pak da ne se povtarqm koi dava pravoto na druga organizaciq da izdava razlichni nometa ot originalnite na tezi kucheta koito sa samo roditeli i pra-roditeli na nqkoi ot kuchetata im?Amo po tazi logika i az shte si sazdam edna organizaciq i shte im nalepq registracionni nomera na vsichkite kucheta ot MAKK,MOKK,NOKK,SROK,BOK i kakvi li ne oshte.Napravo me zabolq glavata ot tolkova mnogo KK i OK za tolkova malka darjava i za tolkova malko kucheta.
Добър въпрос vatrali, задаваш го и едва ли не сам си отговаряш... !?!  От кой очакваш отговори, от кокошката, или от яйцето? Ще ти подам нагледен, както казва Наско жокер: Кучка НОРКА, записана около 1995 година в ПК под номер:HP-BGG 0059, на съответната тогава организация и след около 20 години, като прародител записана с различен номер (в случая в регистъра на МАКК), като ПК № 00940 Питаш, "кой дава право на друга организация да издава различни номера.....". Аз не знам, ако ти имаш някаква смислена хипотеза, кажи я. Може би Господ Бог, знам ли.... 
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #262 on: December 20, 2017, 11:41:41 AM » |
|
............Sashto taka pak da ne se povtarqm koi dava pravoto na druga organizaciq da izdava razlichni nometa ot originalnite na tezi kucheta koito sa samo roditeli i pra-roditeli na nqkoi ot kuchetata im?Amo po tazi logika i az shte si sazdam edna organizaciq i shte im nalepq registracionni nomera na vsichkite kucheta ot MAKK,MOKK,NOKK,SROK,BOK i kakvi li ne oshte.Napravo me zabolq glavata ot tolkova mnogo KK i OK za tolkova malka darjava i za tolkova malko kucheta.
Добър въпрос vatrali, задаваш го и едва ли не сам си отговаряш... !?!  От кой очакваш отговори, от кокошката, или от яйцето? Ще ти подам нагледен, както казва Наско жокер: Кучка НОРКА, записана около 1995 година в ПК под номер:HP-BGG 0059, на съответната тогава организация и след около 20 години, като прародител записана с различен номер (в случая в регистъра на МАКК), като ПК № 00940 Питаш, "кой дава право на друга организация да издава различни номера.....". Аз не знам, ако ти имаш някаква смислена хипотеза, кажи я. Може би Господ Бог, знам ли....  Интересно заключение от човек който сам каза че не получи информация за собствените си кучета от "съответната организация "  и то от 1995 година Моля ви се
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #263 on: December 20, 2017, 11:59:33 AM » |
|
Щом казваш, специално в този случай (и по изключение) съм склонен да ти се доверя, явно споделяш от опит. Само дето не разбрах, как така често оплюваните тук държавни служители, които са корумпирани, неуки, невежи, мързеливи и т.н. (без проблем мога да намеря 20-тина поуста по въпроса и то от един отговорен фактор), при нужда се превръщат в най-големия легитимиращ атестат в кинологията, пак казвам - при голяма нужда?!? Ама явно въпрос на вкус, както стана въпрос по-рано. ПП Днес на няколко пъти спомена за Развъдната програма на МАКК (първа и уникална по рода си, до колкото съм запознат). При положение, че бе защитена преди почти два месеца, използвам случая да те попитам дали има шанс скоро да я видим? Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #264 on: December 20, 2017, 12:00:27 PM » |
|
vatrali, по твоята логична последователност, която симулираш, как би обяснил вписването в ПК и сдобиването с ПК номер на МАКК на кучета родени повче от 10 - 15 години преди създаването на МАКК като сдружение с обществено полезна дейност през 2008 година. Кучета произведени в развъдници членове на организации с племенни книги и номера на тези кучета в тях, някои дори членове на БРФК. С други думи представлявани или собственост на хора, които никога не са били членове на МАКК. Аз лично имам обяснение, но едва ли ще ти допадне..... Ако изпитваш затруднения, можеш да използваш съвещателно мнение на trayko.asenov и Brad Pit- brat my, пък да видим какво ще се получи, интересно ще да е......!?!
Оги, има много просто и логично обяснение за вписването в Развъдната книга на Каракачанското куче на МАКК на кучета които споменаваш. И за това пак ще трябва да се връщам към конкретни неща от историята. 1. Това са Каракачански кучета, отглеждани по онова време като такива от собствениците им овчари. 2. Издирвани и докарани именно като Каракачански кучета от кошарите в града. 3. Развъждани по него време в клуб за Каракачански кучета. 4. Покриващи стандарта на породата Каракачанско куче. И двамата знаем, че имаш предвид една конкретна организация(имала две имена - НККК и Нк БгГ) и един развъдник. Както и двамата знаем, тази организация и развъдник не е издала нито едно официално родословие на кучета, които отглеждаше ти или други настоящи и бивши членове на МАКК. Кучета, които бяха вписани в Родословната книга на МАКК и развъждани в рамките на МАКК. Също така смятам, че и на двама ни е пределно ясно защо тези кучета бяха вписани в Развъдната книга на МАКК с № МАКК ....... , а не с друг номер. Уточнявам и за останалите. Вписани са така, защото никой не е предоставил или публикувал информация за предишна тяхна регистрация в развъдна книга за Каракачанско куче. Това включва Развъдна книга или издадено от клуб за Каракачанско куче официално родословие. А връщайки се още по назад ще припомня, че с председателя на този клуб Д.Драганов са проведени три официални срещи, при това забележете още преди да стартираме процедурата за признаване на породата от Държавната комисия по породи животни на МЗХ, респективно Българската държава. На тези срещи го поканихме най-коректно ЗАЕДНО да регистрираме породата в МЗХ. Добре е да вметна, че по него време клубът му вече бе изхвърлен от БРФК и заменен в сърцето на Ст.Кушлев от Ст.Попов. Клубът се разпадаше, бяха останали само няколко човека, а самият Драганов почти не развъждаше "българчетата". В такъв момент му подадохме ръка за съвместна работа в името на породата. Това включваше и обединяване на регистрите на двете организации в един. Питате се защо начинанието не се реализира? Очевидно поради специфичните черти на характера на отсрещната страна. От една страна заяви, че няма проблем и ще участва с данни, регистри и кучета доколкото са му останали. От друга страна заяви, че единственото му условие е породата да не се казва Каракачанско куче, а да е с някакво съвсем НОВО име. Като предложението му бе да се казва "Българско куче" (!?!). Резонно се аргументирахме, че да се откажем като държава от исторически наложило се и документирано име на породата за сметка на поредно ново име със смущаваща формулировка и без никаква история не помага по никакъв начин за фактологическата обосновка и защита на породата, както пред МЗХ така и спрямо бъдещо заявяване пред международни киноложки организации или срещу амбиции на съседни страни. Също така изтъкнахме факта, че само преди 2 години клубът оглавяван от същия Драганов все още носеше името, с което е първоначално регистриран - за каракачански кучета. Поради това заявихме, че за нас е необяснимо желанието му за съчиняване на ново име, за порода която и двете страни наричат Каракачанско куче. Както се досещате, финала не бе пропит с разум и визия за бъдеще. Драганов се запъна категорично за името и в допълнение заяви, че смята да кастрира всичките си кучета за да сложи точка. Приблизително в този период със съдействие на един бивш член на Драгановия клуб, няколко кучета отидоха от Люлин в Равно поле при Тошко Петров и фактически бяха спасени като генетичен материал. Тошко така и не получи официално родословие за нито едно от тези кучета. И за да стане още по-ясно. Ако за съответно куче притежавано някога от този развъдник или клуб имаше надлежна информация за негов първоначално издаден РК№, то в Развъдната книга на МАКК щяхме да впишем този номер. При липса на тази информация бяхме принудени да впишем животните с № МАКК ........ . И да се върнем на същината на настоящата дискусия. Както отлично знаем, тук, ситуацията е коренно различна, защото: 1. За въпросните кучета в новия регистър на НОКК има конкретна информация за вече официално издаден номер, чиято абревиатура започва с МАКК 2. Кучетата са с официално издадени Родословия от МАКК с вписан развъден номер 3. Горните издадени от МАКК родословия са в ръцете на бившите ни колеги, сега членове на НОКК. 4. С горните издадени от МАКК родословия, нашите колеги удостоверяват чистопородността на селектираните в развъдниците им кученца пред новите им собственици. Нещата са кристално ясни и принципни. А защо никой от НОКК не коментира собствения им регистър?
|
|
« Last Edit: December 20, 2017, 12:37:52 PM by KaraKitan »
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #265 on: December 20, 2017, 12:08:57 PM » |
|
Добър въпрос vatrali, задаваш го и едва ли не сам си отговаряш... !?!  От кой очакваш отговори, от кокошката, или от яйцето? Ще ти подам нагледен, както казва Наско жокер: Кучка НОРКА, записана около 1995 година в ПК под номер:HP-BGG 0059, на съответната тогава организация и след около 20 години, като прародител записана с различен номер (в случая в регистъра на МАКК), като ПК № 00940 Питаш, "кой дава право на друга организация да издава различни номера.....". Аз не знам, ако ти имаш някаква смислена хипотеза, кажи я. Може би Господ Бог, знам ли....  Оги, нагледния пример не издържа. Първо защото няма как куче записано през 1995 да носи абревиатура на порода измислена след 2000г. Логично едно от двете да не е вярно. Второ откъде си сигурен, че това куче има този номер, след като нито си виждал официалното му родословие, нито официалната книга на базата на която е издадено родословието. За останалото ти питане относно защо Норка има номер в МАКК виж предходният ми пост.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #266 on: December 20, 2017, 12:33:58 PM » |
|
Щом казваш, специално в този случай (и по изключение) съм склонен да ти се доверя, явно споделяш от опит. Само дето не разбрах, как така често оплюваните тук държавни служители, които са корумпирани, неуки, невежи, мързеливи и т.н. (без проблем мога да намеря 20-тина поуста по въпроса и то от един отговорен фактор), при нужда се превръщат в най-големия легитимиращ атестат в кинологията, пак казвам - при голяма нужда?!? Ама явно въпрос на вкус, както стана въпрос по-рано. ПП Днес на няколко пъти спомена за Развъдната програма на МАКК (първа и уникална по рода си, до колкото съм запознат). При положение, че бе защитена преди почти два месеца, използвам случая да те попитам дали има шанс скоро да я видим? Поздрави, Ники, хайде по-сериозно и по темата. Ако нямаш аргументи по същество, по-честно е да си го признаеш, вместо да се носи вода от сухи дерета и да се разводнява с разни попадии и прочие. Случаят е повече от ясен. Грешката на колегите е факт. Пак казвам има коректен начин за излизане от създалата се ситуация. Достатъчно си интелигентен, за да знаеш, че критиките към отделни държавни служители не отменят факта, че Държавата има конкретни институции, които официално легитимират конкретни дейности по сила на Българското законодателство. Включително и касаещи породи животни. А Каракачанското куче е признато като българска порода селскостопанско животно.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #267 on: December 20, 2017, 12:42:37 PM » |
|
Щом казваш, специално в този случай (и по изключение) съм склонен да ти се доверя, явно споделяш от опит. Само дето не разбрах, как така често оплюваните тук държавни служители, които са корумпирани, неуки, невежи, мързеливи и т.н. (без проблем мога да намеря 20-тина поуста по въпроса и то от един отговорен фактор), при нужда се превръщат в най-големия легитимиращ атестат в кинологията, пак казвам - при голяма нужда?!? Ама явно въпрос на вкус, както стана въпрос по-рано. ПП Днес на няколко пъти спомена за Развъдната програма на МАКК (първа и уникална по рода си, до колкото съм запознат). При положение, че бе защитена преди почти два месеца, използвам случая да те попитам дали има шанс скоро да я видим? Поздрави, Изключително некоректно заключение за пореден път от теб Рекс! Приканвам те най учтиво за в бъдеще бъди по внимателен в изказа си спрямо мен!
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #268 on: December 20, 2017, 12:49:03 PM » |
|
Ати, очакваното обширно обяснение с манипулативен привкус, съжалявам. Тази книга е факт, държал съм я в ръцете си и почти половин България я знае, слава богу хората са живи и здрави и архивите също. Интересно защо на тебе ти е убягнал подобен факт.... Има и копие и това копие беше до преди половин година напълно достъпно за хората в МАКК. Черно на бяло коректно подредено и проследено със съответните идентификационни данни и ПК номера. Сам казваш по-горе, че историята е нужно да се уважава и стъпва на нея.... А за другото, ако ти примерно не знаеш телефонния номер на Бойко Борисов, това не означава, че той няма нали. Надявам се на vatrali, пък и не само на него, някои нещица да са му се поподредили поне мъничко.
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #269 on: December 20, 2017, 13:20:53 PM » |
|
За да се "поподредят" докрай нещицата за хората, не е лошо да споменеш Оги, и кога държа по точно в ръцете си въпросната книга? Колко време и нерви ти е коства да стигнеш до това "свето писание", и до колко ти бе позволено да ползваш информацията от него? Я относно достоверността и подредеността на информацията от въпросния" клуб" - сам знаеш, и си споделял за какво иде реч.
|
|
« Last Edit: December 20, 2017, 13:39:06 PM by kennel Vucho »
|
|
|
|
|
|