Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 00:10:37 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 291288 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #195 on: October 20, 2016, 12:51:24 PM »

A какъв е смисъла от това упражнение?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #196 on: October 20, 2016, 12:52:03 PM »

Ще помисля дали не мога да спретна някое скриптче, което да направи подобно нещо за всяко едно куче и с това да улесним rex, който само да сумира резултатите на края и да ги представи в табличен вид Smiley
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #197 on: October 20, 2016, 13:25:24 PM »

Има софтуер в една овчарска асоциация  и ще се опитам да "хвана" поне тази функция, на да видим как ще се споразумеем.
vano
Guest
« Reply #198 on: October 21, 2016, 09:12:03 AM »

Ще помисля дали не мога да спретна някое скриптче, което да направи подобно нещо за всяко едно куче и с това да улесним rex, който само да сумира резултатите на края и да ги представи в табличен вид Smiley

Спретнах нещо по въпроса, надявам се че ще е полезно Smiley

под родословието го сложих

http://www.karakachan.org/database/dogs_result.php?id=1563
« Last Edit: October 21, 2016, 09:12:55 AM by vano » Logged
Ariman
Hero Member

« Reply #199 on: October 21, 2016, 09:26:02 AM »

Тези проценти може да служи за някакъв ориентир кръвност, така ли vano? Ако процента е към 100 %, останалите 67.72% какво ми показват ? А ако не се смята кръвността към 100%, защото има жиотни, в които съм почти сигурен, че на база на направените инбридинги и кръвосмешения - така смятайки насищане на кръв, ще бъдат примерно по 70 % от две линии и 22.5 % от трета, което е 162.5 %?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #200 on: October 21, 2016, 10:23:26 AM »

Отчитайки точния процент кръвност на съответния прародител във всеки един негов потомък ни дава основа за точно изчисляване на коефициент на инбридинг ако е инбреден съответния потомък, а също така за изчисляване на инбридинга в линията, а също и може да се придобие реална представа за "присъствието" на наследствеността на основоположника в цялата популация.  Представянето на степента на родство по Шапо-Руж (с римски цифри) не е достатъчно презентативно - няма цифров характер. Също така не може да се прилага на ниво линия и популация.
« Last Edit: October 21, 2016, 10:25:11 AM by kennel Vucho » Logged
vano
Guest
« Reply #201 on: October 21, 2016, 10:35:18 AM »

Тези проценти може да служи за някакъв ориентир кръвност, така ли vano? Ако процента е към 100 %, останалите 67.72% какво ми показват ? А ако не се смята кръвността към 100%, защото има жиотни, в които съм почти сигурен, че на база на направените инбридинги и кръвосмешения - така смятайки насищане на кръв, ще бъдат примерно по 70 % от две линии и 22.5 % от трета, което е 162.5 %?

Няма как % да е над 100, а за да е 100% трябва и бащата и майката да са едно и също куче. Дори ако се заплоди син и дъщеря на основоположника, неговата кръв в поколението ще е 50% останалите 50% ще са от бабата. Ако се заплоди баща по дъщеря става 75%. Дори майката на дъщерята и тя дя е с 50% кръв от същия мъжки ще го докараме до 87,5 %. За повече не се сещам как може да стане.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #202 on: October 21, 2016, 10:36:59 AM »

Става така, Ванка, но ръчно ли го сметна или "по модерно му "?
vano
Guest
« Reply #203 on: October 21, 2016, 10:39:17 AM »

Става така, Ванка, но ръчно ли го сметна или "по модерно му "?

Е как ръчно, виж че го има за всяко куче Smiley Не знам с каква точност да ги пускаме след десетичната запетая, щото може до 16-ти я знак. Освен това в дълбочина съм пуснал до 18-ти пояс. Според мен по-назад и да има подобна кръв тя е пренепрежимо малка от порядъка на 0,0001%
« Last Edit: October 21, 2016, 10:42:40 AM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #204 on: October 21, 2016, 10:47:45 AM »

Наистина ли го направи бре!? А бе друго е да си хакер! Адмирации! До втория знак е добре за процент!
vano
Guest
« Reply #205 on: October 21, 2016, 11:00:04 AM »

Отвярям първата линия - Бомбата.

Какво ми прави впечатление - отварям първата лини Бомбата и вземаме кучето с най-много кръв от основоположника - Помака - 3, 12%. Същия обаче има 7.81% по триградския и около 90% по други кучета. И възниква въпроса - кучето е по Бомбата, а реално има незначителен % кръв от него. Има ли някакъв минимум за да говорим че дадено куче е от определена линия или двете нямат общо - кучето си е по линията, пък ако ще да има 0,001% кръв от основоположника. В същото време има 50% кръв от Шаро Вулкан. И при положение че всички наледници на тази линия са през Шаро, не е ли по-правилно да казваме, че работим с линия Шаро Вулкан.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #206 on: October 21, 2016, 11:05:53 AM »

Какво ми прави впечатление - отварям първата лини Бомбата и вземаме кучето с най-много кръв от основоположника - Помака - 3, 12%. Същия обаче има 7.81% по триградския и около 90% по други кучета. И възниква въпроса - кучето е по Бомбата, а реално има незначителен % кръв от него. Има ли някакъв минимум за да говорим че дадено куче е от определена линия или двете нямат общо - кучето си е по линията, пък ако ще да има 0,001% кръв от основоположника. В същото време има 50% кръв от Шаро Вулкан. И при положение че всички наледници на тази линия са през Шаро, не е ли по-правилно да казваме, че работим с линия Шаро Вулкан.

Именно за това исках да се даде цифрово изражение на кръвността. Видя ли как се представи картинката сега!? Така имах предвид и за женските да се направи за да са види като цяло кръвността в популацията коко е. Иначе за въпроса ти касаещ принадлежност към линия, се изхожда от определението за Генеалогична линия което прилагаме и ние - важно е родството по мъжка страна с основоположника,  независимо че примерно имаме куче инбредно по друго куче.
rex
Hero Member

« Reply #207 on: October 21, 2016, 11:08:31 AM »

Браво Вано, наистина много бърза реакция!  cheers

Мисля си по въпроса, примерно комбинация III-III от неинбредни родители, би оценила кръвност по Китан (примерно) на 25 %, ако смятам правилно. А в конкретния пример при Джемо е по-малко, 24 и нещо беше. Да де, ама при Джемо Китан присъства в почти всички животни от родословието му до 6-ти пояс. Мисълта ми е, реално може ли да бъде оценен ефекта от инбридинга, щото едно е да натрупваш една и съща кръв в 6 поколения развъждане, друго е да срещнеш два не-инбредни внука.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #208 on: October 21, 2016, 11:12:35 AM »

Нещо не схванах,  Извинявай Рекс.
vano
Guest
« Reply #209 on: October 21, 2016, 11:14:01 AM »

Именно за това исках да се даде цифрово изражение на кръвността. Видя ли как се представи картинката сега!? Така имах предвид и за женските да се направи за да са види като цяло кръвността в популацията коко е. Иначе за въпроса ти касаещ принадлежност към линия, се изхожда от определението за Генеалогична линия което прилагаме и ние - важно е родството по мъжка страна с основоположника,  независимо че примерно имаме куче инбредно по друго куче.

Заложил съм така алгоритъма, че може да добавяме кето си куче искаме и да видим как всички кучета се отнсят спрямо него. Така че ако искате мога да добавя и Фамилиите и кандидат линиите/фамилиите. Засега съм сложил само основоположниците на линии.
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 31
  Print  

Jump to: