Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 00:34:23 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 291300 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #180 on: October 20, 2016, 09:19:41 AM »

Рекс при отчитането на родството по линии взима ли се предвид и наличието на родство и при женските екземпляри които се явяват странични за конкретните линии, но в произхода си носят кръв от представения основоположник? 
rex
Hero Member

« Reply #181 on: October 20, 2016, 09:57:29 AM »

Буквално всяко куче, отбелязано като живо в регистъра, му преглеждам родословието до осми пояс. И отбелязвам наличието на конкретния основоположник, ако фигурира. Но както бях написал отначало - тук не съм отчитал наличие или отсъствие на инбридинг, просто най-близкия пояс, в който се среща основоположника.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #182 on: October 20, 2016, 10:04:28 AM »

img upload
И въпреки като цяло не малкия брой мъжки животни по линията, присъствието в популацията е в пъти по-малко от предходните.
Защото от така представения текст под графиката остава впечатление че влизат само мъжките в извадката.
rex
Hero Member

« Reply #183 on: October 20, 2016, 10:11:15 AM »

Докторе, точно с тази цел част от диаграмите съм ги кръстил "еди-кое си куче", а част от тях "линия еди кой си".
Конкретно за Пайо имах в предвид, че живите мъжки кучета по неговата линия са сравнително съпоставими като брой на по-големите линии. Но като присъствие в цялата популация под контрола на МАКК, кръвта на Пайо фигурира в пъти по-малка част от поголовието.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #184 on: October 20, 2016, 10:18:46 AM »

Това е ясно, но ако трябва да се оценя влиянието на всеки един от основоположниците на линии върху цялата популация ще е добре да се отчете и допълнителното влияние на инбредните и неинбредни, но родствени с него женски екземпляри. Знам че ще е трудоемко и отнемащо време, но дали е възможно да се даде като процент кръвност на  дадения разплодник в популацията или в отделната линия но с включване на женските животни които имат родство в различна степен с него? Така представителността ще е още по голяма и картинката още по точна.
rex
Hero Member

« Reply #185 on: October 20, 2016, 10:27:08 AM »

Нещо не се разбираме - или ти мене, или аз тебе.  smile
Казвам пак - аз сея целия регистър - към 780 посочени живи кучета (мъжки и женски) и във всяко от тях търся родство с конкретния основоположник на линия.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #186 on: October 20, 2016, 10:51:12 AM »

Да, това ясно, мисълта ми е да се отчете % кръвност от даден основоположник във всяко едно куче било то инбредно или не. От там да се оцени кръвността в популацията.
vano
Guest
« Reply #187 on: October 20, 2016, 10:55:44 AM »

Да, това ясно, мисълта ми е да се отчете % кръвност от даден основоположник във всяко едно куче било то инбредно или не. От там да се оцени кръвността в популацията.

Доколкото аз разбирам, искаш да се види %кръвност на всеки основоположник в цялата популация - дамек Китан го има в 25%, Злия в 20% и т.н. всички основоположници?
rex
Hero Member

« Reply #188 on: October 20, 2016, 11:01:45 AM »

Искаш да кажеш всяко едно куче (прието за база 100%) да се търси като относителни тегла (в това цяло) - колко % са от Китан, колко от "Петкан"?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #189 on: October 20, 2016, 11:11:38 AM »

Пример - внучка на Шаро (неинбредна) - 25 % кръвност от Шаро. Син на Шаро (неинбреден) - 50 % кръвност от него. Така да се отдели общото влияние на Шаро върху популацията. Възможно ли е да се направи?
rex
Hero Member

« Reply #190 on: October 20, 2016, 11:22:29 AM »

Значи ако ще се прави такова нещо, според мен е добре първо да се уточни методиката - какво търсим, какво приемаме за база. Не знам как да се изразя правилно - примерно ниво на инбридинга ще се оценява ли - и ако да - как, в такава една извадка. Щото примерно от КараКитан има силно инбредни кучета, на които в родословията и отгоре, и отдолу има няколко инбредни индекса да ги нарека, разделени със запетаи. Ще се взема ли под предвид колко силно е инбредно едно куче с две думи и ако да - на какъв принцип?

vano
Guest
« Reply #191 on: October 20, 2016, 11:48:46 AM »

Може би в зависимост от пояса - 50; 25; 12,5; 6,25 и т.н. и после се сумира в зависимост от това в кои пояси се среща.

Например при инбридинг I-II = 75%
При IV, IV - V  = 15,625%

Но ако това е идеята на Наско, тука има сметки за месеци напред, а и мисля че до 8-ми пояс ще е доста трудоемко - може би да се ограничи до 4-ти пояс.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #192 on: October 20, 2016, 12:21:35 PM »

Точно. Но това е всъщност репрезентативната оценка на влияние на отделния разплодник върху популацията и в линията по отделно. Дали няма шанс за някакъв "механизиран" начин или си трябва "ръчно"?
rex
Hero Member

« Reply #193 on: October 20, 2016, 12:41:05 PM »

Значи най-лесния начин е да се "екселизира" цялата база, като за едно всяко куче се направи подробно описание по съответните колони - производител, линия, възраст, родителска двойка, отделна графа за инбридинг и още каквито колони са необходими. За да може после да се селектира по конкретен показател. Но всичко трябва да се въведе ръчно преди това. Това е най-бързото според мен, а и ще се въвеждат данни само веднъж.

ПП Моля ви се кажете на Г. Вършилов да спре да кръщава 15 кучета с едно и също име, че ми е извадил очите вече.  biggrin

vano
Guest
« Reply #194 on: October 20, 2016, 12:47:00 PM »

Точно. Но това е всъщност репрезентативната оценка на влияние на отделния разплодник върху популацията и в линията по отделно. Дали няма шанс за някакъв "механизиран" начин или си трябва "ръчно"?

Ръчно е убийствено много труд - не че rex не е направил нещо подобно, ровейки се до 8-ми пояс на всяко животно  notworthy  

Но ето един пример още с първото куче в базата:

Аблена Торлак
-----------------------
Китан го има няколко пъти в следните пояси (може и да съм пропуснал някой) 7, 7, 7, 8, 8, 9, 9, 8, 8, 7, 8, 6, 6, 7,
по същата логика трябва да видим къде се среща пепеленовия, шабан, горан и т.н. основоположници, което ще отнеме около 1 час на куче.

700 кучета - всеки може да си го сметне

Сигурно има някакви специализирани софтуери, които правят подобни сметки, такива които да генерират пълни родословия до който пояс има данни, където да може да се заложи алгоритъма и да се изкарват автоматично, но аз лично не съм чувал за такива.
« Last Edit: October 20, 2016, 12:48:51 PM by vano » Logged
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 31
  Print  

Jump to: