Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 02:51:54 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 291351 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #150 on: October 19, 2016, 10:18:10 AM »

Трудно е нещата да се гледат едностранно - ето ти пример с линия Пайо. Rex спомена че е сравнително многочислена. Това е линия, която се развива основно в р-к Вулкан и р-к Кюреница. И двата развъдника не презентират кучета по изложби, в последните 3-4 години, но линията има стабилна популация. Може би все пак влиянието е обратно - по-изложби печелят показваните линии, а не че изложбите налагат някаква мода в гледането. Ето и пример с Кашо. Тези кучета почти не се показват по изложби, а вече има няколко развъдчика, които са се хванали да работят с тях и съм сигурен че ако не се откажат - до година две кашовците ще започнат да имат трайно присъствие по изложбите. Все пак си мисля че повечето хора в МАКК гледат кучетата заради самите кучета, а не заради купи и медали, с цел повишаване на цената. Поне не съм видял някой да обяви цена еди си каква защото бащата и майката са шампиони, както по-често се среща в обявите на "колегите" от други организации.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #151 on: October 19, 2016, 10:26:09 AM »

...имаше възможност, но не и желаещи (навярно заради връзката си с Пепеляновия)...

Божко, какво имаш предвид?

Мисълта ,а и мнението ми е че винаги ще си има предрасъдаци за това или онова куче ,независимо какво се казва или се показва или кой работи с него , практиката през последните може би 10-15г показва ( или поне това което аз наблюдавам ) че предпочитанията са към по леки  глави и по възможност допира с много обсъжданите и плютите кучета да е по малък ( хубави са ,харесвани са но нека друг да работи с тях и да ги развива ) ще е хубаво ако нещата за които се говори писмено да бъдат и на практика , но предрасъдаците са си присъща черта и не мисля че би била изкоренена независимо какво се говори .Друг е момента че и самия Барон в момента в който дойде в Пловдив беше със  доста сериозно наднормено тегло ( което при малко по тежко куче дава голямо отражение на външния му вид ) и в първия момент като го види човек си казва - брех (в момента в който дойде )– . От своя страна когато беше приведено във нормален вид , кучето беше повече от добре изглеждащо ,а и при поколенията които  даде  част от белезите за които беше докаран в Пловдив бяха на лице . По същото време в което беше докаран , паралелно с това бях взел кучка която беше с 30дневни кутрета пак от Баро които бяха не по различни от тези които той даде на Наско . Правилно решение тогава взе Наско да го вземе за да се опита да извади кутрета , но на сам човек му идва по нанагорно , още повече че и тогава при него имаше още няколко подобни пенсии които си чакаха реда за последно . Както и да е минало е вече , та идеята с примера ми е да приканя при подобни ситуации да се дава и помощ от други места ,поне за тази част която включва подобно използване на кучета в края на живота си  cheers
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #152 on: October 19, 2016, 10:26:34 AM »

Именно де Вано. Къде е противоречието с моите думи?
« Last Edit: October 19, 2016, 10:29:07 AM by kennel Vucho » Logged
rex
Hero Member

« Reply #153 on: October 19, 2016, 10:34:20 AM »

Трудно е нещата да се гледат едностранно - ето ти пример с линия Пайо. Rex спомена че е сравнително многочислена. Това е линия, която се развива основно в р-к Вулкан и р-к Кюреница. И двата развъдника не презентират кучета по изложби, в последните 3-4 години, но линията има стабилна популация.
Вано, тук също е интересен факта, че въпреки не дотам големия си брой и  селекцията практически в два развъдника, кучетата по Пайо не са силно инбредни. Дори напротив.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #154 on: October 19, 2016, 12:06:35 PM »

Именно де Вано. Къде е противоречието с моите думи?

Е няма, поста беше един вид размишления над моя по-преден пост и над това което е написал EXIIIT.

rex
Hero Member

« Reply #155 on: October 19, 2016, 12:43:28 PM »

adult image hosting

rex
Hero Member

« Reply #156 on: October 19, 2016, 12:44:36 PM »

image url

rex
Hero Member

« Reply #157 on: October 19, 2016, 12:46:43 PM »

post img
Тук инбредните кучета са 4-те от развъдник "Аркан" и едното от "КараБорун"

rex
Hero Member

« Reply #158 on: October 19, 2016, 12:47:46 PM »

upload png

rex
Hero Member

« Reply #159 on: October 19, 2016, 12:49:39 PM »

img upload
И въпреки като цяло не малкия брой мъжки животни по линията, присъствието в популацията е в пъти по-малко от предходните.

Ariman
Hero Member

« Reply #160 on: October 19, 2016, 13:09:43 PM »

...имаше възможност, но не и желаещи (навярно заради връзката си с Пепеляновия)...

Божко, какво имаш предвид?

Мисълта ,а и мнението ми е че винаги ще си има предрасъдаци за това или онова куче ,независимо какво се казва или се показва или кой работи с него , практиката през последните може би 10-15г показва ( или поне това което аз наблюдавам ) че предпочитанията са към по леки  глави и по възможност допира с много обсъжданите и плютите кучета да е по малък ( хубави са ,харесвани са но нека друг да работи с тях и да ги развива ) ще е хубаво ако нещата за които се говори писмено да бъдат и на практика , но предрасъдаците са си присъща черта и не мисля че би била изкоренена независимо какво се говори .Друг е момента че и самия Барон в момента в който дойде в Пловдив беше със  доста сериозно наднормено тегло ( което при малко по тежко куче дава голямо отражение на външния му вид ) и в първия момент като го види човек си казва - брех (в момента в който дойде )– . От своя страна когато беше приведено във нормален вид , кучето беше повече от добре изглеждащо ,а и при поколенията които  даде  част от белезите за които беше докаран в Пловдив бяха на лице . По същото време в което беше докаран , паралелно с това бях взел кучка която беше с 30дневни кутрета пак от Баро които бяха не по различни от тези които той даде на Наско . Правилно решение тогава взе Наско да го вземе за да се опита да извади кутрета , но на сам човек му идва по нанагорно , още повече че и тогава при него имаше още няколко подобни пенсии които си чакаха реда за последно . Както и да е минало е вече , та идеята с примера ми е да приканя при подобни ситуации да се дава и помощ от други места ,поне за тази част която включва подобно използване на кучета в края на живота си  cheers

Божко, извини ме, но не ми стана особено ясно, даже напротив. Разделям отговора ти на две части, за да бъде по-пригледно:
1. Какви предразсъдъци има за Шаро (Пепеленовия)?
Точно масивността на главата и муцуната го правят известен и желан, че даже основоположник, нали? Има и официален произход, тук е публикуван. Къде е притеснението?
2. Значи ти също имаш кръв от Гуджо през този Барон, така ли ? Останал бях с впечатление, че си челен на друга организация, пък ти явно най-много знаеш за въпросното куче! МАКК и СРОК работят с едни животни или това е единичен случай?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #161 on: October 19, 2016, 13:30:39 PM »

Трудно е нещата да се гледат едностранно - ето ти пример с линия Пайо. Rex спомена че е сравнително многочислена. Това е линия, която се развива основно в р-к Вулкан и р-к Кюреница. И двата развъдника не презентират кучета по изложби, в последните 3-4 години, но линията има стабилна популация.

Вано, тук също е интересен факта, че въпреки не дотам големия си брой и  селекцията практически в два развъдника, кучетата по Пайо не са силно инбредни. Дори напротив.
Не разбирам това проблем ли трябва да бъде?  Решението за инбридинг си е право на избор от страна на отделните развъдчици. Просто зависи кой какво цели.
« Last Edit: October 19, 2016, 13:32:30 PM by kennel Vucho » Logged
rex
Hero Member

« Reply #162 on: October 19, 2016, 13:47:48 PM »

Просто прави впечатление, че едни линии са развивани с по-силен инбридинг, други с по-умерен, трети на практика без. Но би било интересно като вече има статистика за всички по-големи линии и това да се коментира също. В смисъл  кой подход до какви резултати е довел.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #163 on: October 19, 2016, 13:54:37 PM »

При оценка на ниво на инбридинг трябва да се вземе предвид и фактът дали се получава положителен ефект или по скоро отрицателен върху получените приплоди. При някои линии ефекта от прилаган инбридинг е по успешен от колкото при други. Но в крайна сметка си остава решение на самите развъдчици.
vano
Guest
« Reply #164 on: October 19, 2016, 14:01:36 PM »

Докато изчакваме и останалите "големи" линии, за да направим изводи и анализи, ето един сравнително голям "пунктир" Smiley (все още няма такава линия). По мои сметки има 40 живи мъжки продължители - 18 сина, 21 внука и 1 правнук, всички на възраст до 6 години, като в схемата не са включени кучилата които Шаро е дал в Югозапада. Ето го и примера, как когато едно куче се харесва, за 5 години може да натрупа поголовие за обособяване на собствена линия.

п.п. Не е включен и сина в Индонезия. Хората бяха писали че има поколение от 11 малки, ама няма кой да им администрира породата чак там Smiley
« Last Edit: October 19, 2016, 14:07:11 PM by vano » Logged
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31
  Print  

Jump to: