trayko.asenov
|
 |
« Reply #135 on: October 18, 2016, 10:59:06 AM » |
|
Аз също съм напълно съгласен. Не веднъж съм коментирал нещата точно както ти сега. Но проблемът е, че при стягане на примката или хващаш, или изпускаш дивеча. Мисълта ми е постепенно, чрез обучение и информация, можем постепенно да вкараме в ритъм всички, които искат да отглеждат КК. Разбира се, ако искат. Както се казва, аз съм член, но не аз водя хорото.
|
|
« Last Edit: October 18, 2016, 11:01:17 AM by trayko.asenov »
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #136 on: October 18, 2016, 11:42:21 AM » |
|
Нека, все пак заслужено се придържаме към основата на темата и направим синтезиран разбор на представените спредове по линия "Караман от Пчелин". Какво трябва да ни прави впечатлени? Линия работена основна през едно животно - Шериф Тито, казвам основно,защото от останалите има общо 4 живи от видното в регистъра - от Осман Тито (дал 1 жив) и Караман-2 (дал Рангел Тито, от който има 3 живи). Та... линия,развита изненадващо, в синхрон, въпреки че е работена от различни и немалко развъдници/развъдчици. Направеният инбридинг е умерен, даже бих казал далечен, в сравнение с други линии в МАКК. Поголовието са неинбредни животни, даващи възможност за широко поле от връзки. Възрастовия спред, въпрекия легендарния в това отношение основоположник, показва че линията далеч не е дълголетна.
Ники, ако имаш готовност, нека преминем към представянето на следваща линия.Нещо "горанско", например?
|
|
« Last Edit: October 18, 2016, 11:44:52 AM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #137 on: October 18, 2016, 12:22:08 PM » |
|
Ники, ако имаш готовност, нека преминем към представянето на следваща линия.Нещо "горанско", например?
Понеже вчера стана въпрос за Мечо Злия, ще пусна това което съм направил за неговата линия. 
|
|
« Last Edit: October 31, 2016, 17:13:44 PM by vano »
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #138 on: October 18, 2016, 12:23:04 PM » |
|
|
|
« Last Edit: October 31, 2016, 17:14:07 PM by vano »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #139 on: October 18, 2016, 12:26:12 PM » |
|
 ПП При разглеждането на тези трия пая трябва да се има предвид, че не фигурират мъжкарите от кучило "Д" на Андро, тъй като все още не са добавени към линията в регистъра. Те малко ще поразместят картинката като бройки и възраст. Сигурно има и други де, за които аз нямам информация.
|
|
« Last Edit: October 31, 2016, 17:14:36 PM by vano »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #140 on: October 18, 2016, 12:28:15 PM » |
|
 Поне към представените за момента данни, това е втората линия по големина след Китан с 36 мъжки животни по нея.
|
|
« Last Edit: October 31, 2016, 17:14:59 PM by vano »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #141 on: October 18, 2016, 12:29:52 PM » |
|
 И като брой животни, имащи родство с този родоначалник, присъства доста осезаемо в популацията.
|
|
« Last Edit: October 31, 2016, 17:15:22 PM by vano »
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #142 on: October 18, 2016, 19:18:24 PM » |
|
Както се вижда от представените 3 линии - колкото повече развъдчици се занимават с дадена линия, толкова по-развита е. От по-развитите остана да видим май Сирак, Шабан и Мечо. Останалите са доста по-слабо развити.
|
|
« Last Edit: October 18, 2016, 19:20:01 PM by vano »
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #143 on: October 19, 2016, 05:10:40 AM » |
|
Вано, в момента правя Пайо - той е с 20-тина кучета "онлайн". Мечо е с едно повече от него. Другите по-големи са с около 30. Пайо се надявам да го довърша довечера, а другите се очертават за уикенда най-вероятно.
|
|
|
|
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #144 on: October 19, 2016, 06:18:48 AM » |
|
...имаше възможност, но не и желаещи (навярно заради връзката си с Пепеляновия)...
Божко, какво имаш предвид?
|
|
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #145 on: October 19, 2016, 06:25:59 AM » |
|
Както се вижда от представените 3 линии - колкото повече развъдчици се занимават с дадена линия, толкова по-развита е. От по-развитите остана да видим май Сирак, Шабан и Мечо. Останалите са доста по-слабо развити.
Това, което казваш има и пряка връзка с нивото на инбридинг - на колкото повече места се развива линията, толкова по по-умерено е близкородственото развъждане, респ. то липсва при по-голям процент кучета. С различните като комбинация кучила същевременно се увеличава броя и на неинбредните или слабо инбредни женски кучета, което пък разширява диапазона на възможностите за в бъдеще. Дори и да е работено преимуществено с един продължител, както е случая със Шериф. Но като систематизирам информацията за всички големи линии, тогава ще можем да направим вече реално сравнение по различните параметри.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #146 on: October 19, 2016, 07:04:05 AM » |
|
Докато чакаме rex да представи следващата линия, малко отклонение: Вчера EXIIIT спомена да видим класиранията от изложбите, ами ето ги синтезираните резултати по линии от последните 11 изложби на МАКК (в периода 2013 - до сега), на които са изложени 289 мъжки кучета:    какъв е извода - най-показваните линии печелят най-често по изложбите. Не е ли нормално. Съпоставено с първия спред на rex се вижда, че те са и най-добре развитите. Сега въпроса е дали защото са най-добре развити, са най-показвани и най-печелят или защото са най-показвани и най-печелят са най-добре развити?
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #147 on: October 19, 2016, 07:12:32 AM » |
|
Абсолютно закономерно мисля, колкото повече се "развъжда" толкова повече се увеличава шанса да се получат приплоди с по малко недостатъци.
|
|
|
|
|
|
|
EXIIIT
Jr. Member

|
 |
« Reply #148 on: October 19, 2016, 08:21:05 AM » |
|
Благодаря на Вано за труда. Според мен като във всяко нещо и при кучетата има "мода", ако може така да се нарече. Да тези линии са най- показвани и най- печелят, да речем, че са най - харесвани от хората защото така са преценили и преценяват съдиите.Тук е и отговора може би на въпроса защо едни линии се развиват други замират. Интереса е по- голям към печелившите линии,но този интерес не е от овчарите ползващи кучетата, ами е от хора ходещи по изложби с цел да си вземат куче от наградени родители спечелило поредица от изложби......./скъпо куче/ което ще даде и скъпо поколение след това. Та в този ред на мисли, може да се насърчават представителите на изчезващите линии да се появяват по изложбите, като това не значи да се толерират и да се правят компромиси ,а хората да видят , че има и други линии. В крайна сметка мисля, че повечето хора доста се интересуват от финансовата част на развъждането, поне като съдя по цените които се обявяват за едно кутре, това е нормално, всеки си определя колко му струва труда и знанията.Но това мисля, че е и пречка.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #149 on: October 19, 2016, 09:12:23 AM » |
|
Не е съвсем така. Примерно 100 % съм сигурен че като работни кучета използвани към момента ще се отчетат представители на линията на Китан. По скоро проблема се корени в активното използване в развъждане на кучетата в равъдниците и много по слабото използване на тези в отделните овчари-развъдчици. Факт е че линия която не е под наблюдение и използване в отделен развъдник замира и съответно разцъфтява когато е застъпена в няколко развъдника.
|
|
|
|
|
|
|
|