Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 05:23:32 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 291551 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #105 on: October 17, 2016, 16:24:09 PM »

Добре, а как МАКК подбира новите си членове? На каква база? И каква е разликата м/у развъдчик собственик на развъдник и просто развъдчик, какво значение има този статут?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #106 on: October 17, 2016, 16:39:44 PM »

Разбира се, че може да не е финансов израз мотивът.
Другият вариант, който виждам е, чрез реклама и убеждение, че дадени кучета са особенно важни. Но все си мисля, че следва да знаем какво точно имаме, като популация. Реално ако всеки развъдник и развъдчик отглежда по едно куче, продължител на линия, която МАКК сметне за засташена, вече имаме напредък. Бихме могли да се преброим и да видим колко мъжки кучета бихме могли да отглеждаме. Или друг подобен механизъм, който да мотивира запазване на линиите.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #107 on: October 17, 2016, 17:13:48 PM »

Нещо и аз не схващам как ще накараш някой да плоди на куче дет не харесва?! Всеки от нас си има предпочитания към кръв,линия и според мен това е важното! Да ако някое куче е последен представител на дадена линия,може да се направи "тур" от заплождания на няколко развъдчика,но това ако е обяснено. Мисля всеки би помогнал за запазване на разнообразието.
« Last Edit: October 17, 2016, 17:14:25 PM by todor_govedarci » Logged

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Habits
Hero Member

« Reply #108 on: October 17, 2016, 17:19:39 PM »

Не може да накараш никой насила да прави нещо, разбира се. Има други видни "кинолози" в други клубове, които правят това.
Но може да се дават насоки и съвети на развъдчиците. Може да се обявява официално във форума или на годишните срещи кои линии са застрашени и да се търси развъдчик склонен да подпомогне запазването им. Сигурен съм, че не малка част от членовете на МАКК нямат никаква представа за това кои линии са застрашени и кои не.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
vano
Guest
« Reply #109 on: October 17, 2016, 17:39:09 PM »

Това което Тошко предлага е добре като първа стъпка. Обявява се някоя линия за застрашена, няколко рзвъдчика правят дето се вика услуга на породата като заплождат свои кучки на останалите живи мохикани. Какво следва след това - ако някой развъдник или развъдчик не се ангажира с целенасочена работа по тази линия то само ще забавим края и за известно време. Другия вариант е кученцата да се дадат на собственици, на които добре се обясни значението на тези кучета за линията и породата и разбирайки го те се съгласяват да работят с тази линия. Забалязал съм че почти всички нови развъдчици, малко или много се консултират с по-опитни такива за своите връзки. Така че ако развъдната комисия е насреща и развъдника/развъдчика знае че може и се възползва да се консултира с нейни членове, ще могат да му се дадат важни насоки в работата със съответната линия - най-малкото къде има подходящи партньори.
Ariman
Hero Member

« Reply #110 on: October 17, 2016, 17:45:55 PM »

vano, искаш да кажеш, че до сега не е имало практика на новите и не до там опитни развъдници/развъдчици да се изготвя(или те сами) развъдна стратегия/програма съгласувана с развъдната комисия? eek

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #111 on: October 17, 2016, 17:54:15 PM »

vano, искаш да кажеш, че до сега не е имало практика на новите и не до там опитни развъдници/развъдчици да се изготвя(или те сами) развъдна стратегия/програма съгласувана с развъдната комисия? eek

Може и да е имало, но аз не знам.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #112 on: October 17, 2016, 18:03:01 PM »

Естествено че всеки който започва да развъжда следвайки ПРСР на МАКК се консултира с този или онзи водещ развъдчик. Най малкото се допитва до този от който е "хванал кръв". Съвет винаги е добре дошъл. На всеки!  Многократно са ме питали директно за съвет относно конкретни връзки. А мнжткратно съм и извършвал съвместни такива оценяйки качествата на подбраните двойки. А и многократно в свободни разговори с развъдчици сме се съветвали кое как.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #113 on: October 17, 2016, 20:05:28 PM »

Нещо и аз не схващам как ще накараш някой да плоди на куче дет не харесва?! Всеки от нас си има предпочитания към кръв,линия и според мен това е важното! Да ако някое куче е последен представител на дадена линия,може да се направи "тур" от заплождания на няколко развъдчика,но това ако е обяснено. Мисля всеки би помогнал за запазване на разнообразието.

Подобно явление имаше когато Медун и Барон ,бяха докарани в Пловдив (и двете кучета на преклонна възраст и двете считани до този момент за последни синове на Гуджо ) тогава наблюденията ми бяха че доста хора предпочетоха Медун , като непосредствено след това дойде и Касе и започна да покрива ,  Баро малко или много попадна в сянка ,а беше също толкова ценен както Медо и Касе (имаше на лице помощ от други развъдници и адекватна реакция и се произведоха поколения от Касе )   - от тук пък имаме нагледен пример за това което говори Наско няколко поста по рано за предпочитанията  ... а в този момент Баро беше свършил курса вече , а си мисля че имаше период от няколко месеца в които да си даде за последно и имаше възможност ,но не и желаещи (навярно заради връзката си с Пепеляновия  ) . Лично мое мнение е че това си беше загуба от една или друга страна и в такива моменти не бива да се разчита или предпочита един пред друг наследник ,при положение че са два и то последни , адмирации тогава за усилието и за единственото поколение от Барон , но малко не до там заинтересовано отношение с приплодите .
« Last Edit: October 17, 2016, 20:08:04 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #114 on: October 17, 2016, 20:32:42 PM »

Към регистъра без съмнение има много да се добавя още и данните ще се променят доста , един нагледен пример е линия Кашо ,та само при Владо последните пъти като съм ходил е имало по 10-тина мъжки кучета и още колко дадени в близост .... като се започне от Кабул ,Балкан ,Шишман ,Караман ,Барут и т.н. , а не само един Спартак ,Вежди и Гуджо  . Има си хора които се занимават с тази линия и нека да си отстояват по обстойното  вписване на продължителите. По същия начин и за линия Гаро , там също ще има какво да се вписва и данните да имат по голяма точност .... адмирации за сетен път за Rex  cheers
vano
Guest
« Reply #115 on: October 17, 2016, 20:40:09 PM »

Божко, мисля че и на Барон се пуснаха доста кучки, но просто беше празен вече, било му писано да даде 1 поколение. Даже доколкото си спомням от софийско Цецо кара кучка само на Барон.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #116 on: October 17, 2016, 20:40:32 PM »

Аз подкрепям идеята за запазване на отделните линии, затова ако развъдната комисия предложи или да заплодя кучка на въпросно куче или да отглеждам определен ценен мъжкар, съм на разположение, както винаги!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #117 on: October 17, 2016, 20:55:20 PM »

Божко, мисля че и на Барон се пуснаха доста кучки, но просто беше празен вече, било му писано да даде 1 поколение. Даже доколкото си спомням от софийско Цецо кара кучка само на Барон.

Не зная може и да си прав Вано ,но пък пробите в момента в който дойде кучето бяха наред , може и други фактори да е имало ,но съм останал с впечетлението че не беше харесан като цяло, особенно преди диетата , после незнам как е било , но мисля че самото куче имаше няколко месеца живот на пробата след като дойде в Пловдив , коренна разлика от него беше по добре изглеждащия за онзи момент Медун , но здраве да е за мен лично беше важно да се даде подобен пример за да се види че независимо обстоятелствата пак си го има това явление дори и частично че ако не ни хареса кучето няма да си губим времето да се занимаваме да вадим поколения от него .
« Last Edit: October 17, 2016, 20:56:13 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #118 on: October 18, 2016, 03:54:57 AM »

Много удачен пример Божко за Баро и Медун! Напълно точно е обрисувана картината.  Просто трябва да де позамислим за бъдещето!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #119 on: October 18, 2016, 04:42:53 AM »

Отново изразявам благодарност за работата на Николай. Радвам се, че има дискусии, които показват слабостите в работата на МАКК, защото по този начин можем да работим и да се развиваме.  Но моля за запазване на колегиалният тон. Нека избягваме назидателно-ехидният момент. Нашата структура не е перфектна, но всеки полага усилията, които към момента са по силите му. Не винаги е нужно да казваме, това, което всички знаем. Благодаря и се надявам да съм бил разбран правилно.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31
  Print  

Jump to: