Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 10:41:11 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 291945 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #75 on: October 17, 2016, 10:29:29 AM »

Ще дам пример, за да бъда правилно разбран.
Взимам за такъв куче Нане Мировяне(Вуте Мировяне Х Чудна Горан), линия Мечо Злия в МАКК.

Започваме да проследяваме бурният полов живот на Нане, въпреки скромната си 4 годишна възраст:
1. Грета Топо Х Нане Мировяне;
2. Вера Калин ( родители Топо) Х Нане Мировяне;
3. Ведена Номад Х Нане Мировяне;
4. Цвета Топо Х Нане Мировяне - тук мисля, че нищо не се роди;
5. Ели Топо Х Нане Мировяне;
6. Хера Топо Х Нане Мировяне;
7. Карма Топо Х Нане Мировяне;
8. Димана Страхил Х Нане Мировяне;

Това са връзките, които могат да бъдат засечени спрямо базата данни и форума. Колко още има, кой знае.
Но интересното е, че не спираме до тук - след известно лутане на пазара, Нане отново плоди на ново място, но отново с кучка от Топо, а именно 9. Гуна Топо Х Нане Мировяне.
Като основоположник на развъдник, ли да го броим? Тепърва да бъде развиван ли?
Да, получава се това което казваш, общия брой на популацията от родословни животни е вдигнат, дяла на линия "Мечо Злия" също. Но за сметка на какво? Та това е нагледно "сателит".
« Last Edit: October 17, 2016, 10:35:02 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #76 on: October 17, 2016, 10:50:18 AM »

Нещо и аз не вдявам за какви сателити става дума. Нане Мировяне си е основен разплодник в развъдник Мировяне, където се работи основно по линии Мечо Злия и Стойчо, и никога никъде не се е лутал а си е при Цецо. Връзките които Цецо е направил на него са Нане с Ели То-По и с  Вера Калин - чисто аутбредни връзка с цел получаване на кученца, които да вкарат свежа кръв в линията, Нане x Грета, където се инбредира Чудна и резултата е доста добър и Нане x Щедра, където се инбредира по Хари, но за съжаление не останаха живи кученца. Останалите връзки са осъществени от различни развъдчици/развъдници, но не мисля че То-По, Номад, Страхил и новият развъдник Караман са сателити на р-к Мировяне. Всеки си е решил да заплоди на куче Нане, в предвид някакви планове които има и вероятно може да обоснове тези си заплождания.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #77 on: October 17, 2016, 10:50:24 AM »

Да и в същото време от Балабан на Дънди имя 2  3 кучила. Разбирам добре това, но както казахм вече, ако някой даде предложение как да се отрегулира този процес и да се наложи на развъдчика да заплоди на Балабан а не на Вуте, ще черпя!
Nomad
Hero Member

« Reply #78 on: October 17, 2016, 10:53:02 AM »

Голям резон има в това което казваш Ariman.
Всеки един заплодил на това куче вероятно ще се обоснове. Не мисля да занимавам аудиторията с личните ми мотиви,а и не е това темата.
Но все пак:  Да предположим,че това е един от малкото читави наследници на Хари,кръв по Злия Мечо не минаваща през Фаргус.Перспектива за работа
от наследниците на Нане с по-далечни такива на Фаргус.А също подходящи и за комбинация с кучета с кръв от Бодровците.
Ей така,просто си разсъждавам.
Иначе, пак казвам,че си прав.В един момент си става просто размножаване.
vano
Guest
« Reply #79 on: October 17, 2016, 10:58:17 AM »

Да и в същото време от Балабан на Дънди имя 2  3 кучила. Разбирам добре това, но както казахм вече, ако някой даде предложение как да се отрегулира този процес и да се наложи на развъдчика да заплоди на Балабан а не на Вуте, ще черпя!
Да, но линия Мечо Злия се поддържа през 2 кучета - Фаргос и Хари, докато по Пепеленовия освен Балабан имаше доста кучета, но за съжаление в един момент нищо не остана. И както и да го въртим и в момента по Злия има 3 разплодника Нане през Хари и Уран и Риско  през Фаргос, така че не е чак цъфнала и вързала и тази линия - да има някакво количество малки кутрета, ама колко от тях ще случат на стопани и ще дадат своя дан за линията никой не знае - спрака кучетата родени 2012 и 2013 които вече трябва да са в активна разплодна възраст, а ги няма никакви.
vano
Guest
« Reply #80 on: October 17, 2016, 11:03:40 AM »

За мен един от големите проблеми е че собствениците на КК са незаинтересовани да ги показват и да ги извеждат за оценка. Пак се връщам на линия Злия - има около 60 живи наследника, а се знаят 4-5. Затова линиите ни ще са вечено застрашени и затова като иде дадена линия на критичния минимум ще се разровим, ще издирим някое от тези 55 останали кучета, което има вид, ама то сигурно ще е вече на 10 + години и пак ще се правим на спасители. Потретвам се, ама за мен всичко почва от това да имаме информация къде какви кучета има и в какво състояние са. Не знам как може да се мотивират собствениците на кучета да ги показват, но без това няма как да стане.
vano
Guest
« Reply #81 on: October 17, 2016, 11:07:15 AM »

Голям резон има в това което казваш Ariman.
Всеки един заплодил на това куче вероятно ще се обоснове. Не мисля да занимавам аудиторията с личните ми мотиви,а и не е това темата.
Но все пак:  Да предположим,че това е един от малкото читави наследници на Хари,кръв по Злия Мечо не минаваща през Фаргус.Перспектива за работа
от наследниците на Нане с по-далечни такива на Фаргус.А също подходящи и за комбинация с кучета с кръв от Бодровците.
Ей така,просто си разсъждавам.
Иначе, пак казвам,че си прав.В един момент си става просто размножаване.

Много правилно разсъждаваш - баща му не бе използван достатъчно, брата на баща му го бастисаха добри гледачи, без поколние, Рижко при Росен и той почти нищо не остави, брата на нане и него го бастиса грижовен собственик, без поколение и какво остана по Хари на мегдана - Нане + 3-ма синове на Рижко които кой ги знае къде са, що са. А това е единият основен клон на тази линия.
« Last Edit: October 17, 2016, 11:08:50 AM by vano » Logged
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #82 on: October 17, 2016, 11:08:28 AM »

Точно обрисуван настоящия момент! Имаше време когато синове е внуци на Гуджо бяха 20-Тина.  А сега събираме баберек!  Същото беше и с Шаро! Така и не знам аз лично как може да се промени тази ситуация.
Habits
Hero Member

« Reply #83 on: October 17, 2016, 11:14:33 AM »

Внушението за Нане може би се дължи и на това, че някой развъдчици държат да са прилежни и да си подават кучилата за регистрация. След време са получават такива ярки примери като този. Нищо чудно ако продължи така, накрая на хартия да излезе, че в МАКК се работи само с 5 кучета.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #84 on: October 17, 2016, 11:18:42 AM »

В крайна сметка все пак при селекцията именно това се прави, не се роботи със всички,  а с най изявените от линията. И пак не получавам отговор на моя въпрос! Май никой не иска почерпка? А ще бъде обилна, обещавам!
Ariman
Hero Member

« Reply #85 on: October 17, 2016, 11:30:57 AM »

Работена линия е "Мечо Злия" за нея не ни е страх, има я, има възможност за връзки - ще се види, когато Ники я качи.
vano сега се замислих, какво имаш предвид под "ги няма никакви", физическа смърт или просто изгубени като точен произход, а живи?

Както казваш Kennel Vucho, ситуацията е налице.
Какви съждения имам аз - първите стъпки по "възкресяването", следва да започнат с този(или подобен)анализ, когато той бъде представен в пълнота. Тогава УО се събира, заедно с развъдчици и развъдници, въобще всички заинтересовани, прави се селекционен преглед, начертава се план за действие и се тръгва по изпълнението му.(страшно много работа е това, нужни са отговорни и кадърни хора) А когато се правят кастинги за нови развъдчици, съвсем просто да бъде описано, че организацията има набира нови членове, които да работят с тази и тази линия(застрашените такива). Идват, предоставя им се информацията и кучетата, посоката и какъв би бил смисъла от работата им. И под строгото око на организацията се плануват връзки и осъществят такива. Просто централизма тряба да бъде засилен, сега някак нещата изглеждат като на самотек. Един цвят въди, друг зъби търси, трети реже уши и опашки щото не били по стандарта, въди с и без произход и тем - подобни работи.

Интересното е, че тук не трябва да се търси някой , който да даде идеята и да бъде почерпен, а вие като членове и управляващи тази организация да иниицирате всичко това, за което си говорим.

П.П. Поздрави Андро, абсолютно вярно казано, а ѝ хвана какво имам предвид!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vano
Guest
« Reply #86 on: October 17, 2016, 11:34:34 AM »

В крайна сметка все пак при селекцията именно това се прави, не се роботи със всички,  а с най изявените от линията. И пак не получавам отговор на моя въпрос! Май никой не иска почерпка? А ще бъде обилна, обещавам!

На твоя въпрос мога да отговоря в стил късен соц - Като се повишава киноложката култура на хората гледащи каракачански кучета. Като се повишава развъдната култура на развъдчиците и т.н. докато всички осъзнаем че много по-ценно е да се съхрани една линия кучета, пък били те не много атрактивни или с дефекти, отколкото да се гонят купи и медали по изложби.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #87 on: October 17, 2016, 11:37:50 AM »

Е това го правим вече 10-на години!  Разясняване, ограмотяване, представяне! Промени ли нещо ситуацията?  Не! Всеки си харесва определени линии и си работи по тях! Не съществува недискриминиращ метод който да ограничи предпочитанията на отделиния развъдчик! Факт!
rex
Hero Member

« Reply #88 on: October 17, 2016, 11:38:50 AM »

Докторе,  Вано беше споменал, че комай ти си единствения човек, който е пряко ангажиран в описването на поголовието. Което е много трудна мисия за сам човек, както и той каза - не си слънце да огрееш навсякъде. Та в този ред на мисли - знам, че има клубове по места. А има ли  регионални отговорници или нещо от този род, в смисъл хора, които да ти помагат по места и примерно да ти синтезират информацията за техния вилает?
Защото го има и този момент, че е хубаво човек да има с кой да счупи две думи наживо на тема хобито си. По този начин предполагам може да се поддържа и жив контакта (и обратната връзка) с поне част от собствениците на каракачански кучета, които не са членове на МАКК и респ. не участват дори във форума.
ПП Далеч съм от мисълта, че във всеки областен град на България може да се осигури такъв човек, но поне в тази или онази част на страната сигурно има поне по един запален член и привърженик на МАКК, който би могъл да ти помага и да държи обратната връзка с придобитите в този район регистрирани в ПК кучета.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #89 on: October 17, 2016, 11:42:33 AM »

При мен идва синтезирана информация от регионите, развъдчиците.
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31
  Print  

Jump to: