Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 14:01:31 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 292110 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #60 on: October 17, 2016, 07:24:56 AM »

Подкрепям идеята за дискусия по темата и я считам за особено важна!
vano
Guest
« Reply #61 on: October 17, 2016, 07:29:34 AM »

Всеки един от нас малко или много вижда тези тенденции, но както казваш едва ли някой би ги показал така нагледно, затова още веднъж адмирации. Проблема, според мен, при по-малките линии е липсата на информация. Примери колкото искаш - появи се някакво куче, но като почне да се рови за произхода му се стигне до някоя задънена улица и до там. От там насетне пътя е описан в ПСР, но не на всеки му се занимава да инбредира да преценя и т.н., процес който отнема около 2-3 години, да не говорим че често кучетата от тези линии, които се намират са във възраст, я дадат поколение, я не. Но пък щом се е стигнало до там, тези линии да се докарат до това дередже, значи наистина не са интересни на развъдчиците и тук аз също не виждам какво множе да се направи. Странното за мен е когато линии, за кучета от които се носят легенди и са били доста развити, в един момент са на ръба на изчезването. Ето ти пример - Пепеленовия, Беловеца, Гуджо и т.н. Дет се вика всеки кучкар ги знае, а в един момент те почти изчезнали.
Ariman
Hero Member

« Reply #62 on: October 17, 2016, 07:31:50 AM »

Изненадан съм от занижения интерес (изключая похавалите), предвид че това е една от най-стойностните теми и най-задължителните, същевременно! Парадокса е в това, че теми от рода на "Кучето ми, не държи опашката си под ъгъл от 45°, 3 часа на денонощие" получават далеч повече мнения.

Ники, би ли представил линия, която изпълва втората от така начертаните тенденции.

Интересно, така направената статистика показва именно това, че всеки е развъждал по собствено усмотрение, без обща визия за посока и с рядко и малко сътрудничество помежду си. Е, питам не е ли редно след като "на тепсия" се предоставя възможността за цялостен поглед над случилото се, леееко да се попромени курса на плаване? Сам по себе си никой не може да бъде задължаван да прави нещо, но когато този някой стане(доброволно) част от една организация с обща визия и посока, то и неговият поглед следва да бъде насочен. И когато една организация се занимава с целенасочена развъдно-селекционна работа, когато започва с 25 описани линии, логично е да ги прекара през времето също толкова.Нали това е смисъла на запазването на породата? Инак да започнат да се презентиран само 17.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #63 on: October 17, 2016, 07:49:02 AM »

Ариман абсолютно съм съгласен че самосъзнанието на всеки отговорен развъдчик трябва да е с по-глобален поглед върху популацията! Но това е въпрос на собствена развъдна култура!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #64 on: October 17, 2016, 07:53:03 AM »

Между другото мисля че до този момент нямаме загубена линия от заложените. Поправете ме ако греша.
vano
Guest
« Reply #65 on: October 17, 2016, 08:20:58 AM »

Бурен я нямаме, а Чакър и Мечо Жълтия май и те са на изчезване, ако не са изчезнали вече. Имаме и няколко на критичния минимум.
Ariman
Hero Member

« Reply #66 on: October 17, 2016, 08:21:30 AM »

Не бива да се успокояваме по този начин. Линия от единици живи, да не кажа повечето достолепни, не е линия.

Ники, ще те помоля да качиш и възрастово разпределение по линии и фамилии, за да може реално да се види как и кога е имало интерес(т.е. са множени) и кога са били в застой, за да се проследят диапазоните на крайности, ако има такива.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #67 on: October 17, 2016, 08:34:46 AM »

Имайте предвид и много кучета които поради една или друга причина не са подадени нето към ПК нито към Регистъра а са живи и в развъдна възраст. Просто въпрос на заинтересуваност от страна на развъдчиците.
Ariman
Hero Member

« Reply #68 on: October 17, 2016, 08:44:17 AM »

Бурен я нямаме, а Чакър и Мечо Жълтия май и те са на изчезване, ако не са изчезнали вече. Имаме и няколко на критичния минимум.
Колко да не са подадени?! Няма да са 15-20 кучета на линия, ще бъдат 1-2, 5 да са ще е добре. За жалост общата картина си остава същата.
От качения на първа страница спред с 8-те линии маркирани в червено от Ники, дали се събират общо 20 екземпляра (като взимам предвид и невписаните)?
Щото един ден, ако се тръгне по друг път - за признаване на друго ниво - никой няма да се интересува, че има живи, чистопородни, извън ПК, нали?
« Last Edit: October 17, 2016, 08:48:27 AM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #69 on: October 17, 2016, 08:49:15 AM »

20 пълновъзростави мъжки екземпляра са мечтана бройка за доста линии.
Ariman
Hero Member

« Reply #70 on: October 17, 2016, 08:57:03 AM »

Имате такива линии, даже доста над 20 екземпляра по линия.

Правейки извод от така направения анализ, МАКК има уникалната възможност да направи разбор на случилото се до момента, случващото се, и да начертае един правилен път за съхранение на линиите в критичния минимум. Спокойно на база на анализа може да се начертае развъдна стратегия на организацията с години напред, предвиждайки дори процент на брак, смърт, както и други непряко зависещи обстоятелства.
« Last Edit: October 17, 2016, 09:02:05 AM by Ariman » Logged

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #71 on: October 17, 2016, 09:01:02 AM »

Пак опираме до въпроса как ще се наложи на някой да развъжда по линия която не и е фен? Как е начина да се "вкара някой в правия път" начертан от МАКК по отношение на съхраняване на критично застрашена линия?
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #72 on: October 17, 2016, 09:04:59 AM »

Да не забравяме и факта ,че в част от линийте които са на прага на изчезване има редица  недостатъци в самите кучета от където и си мисля че се губи интереса към по масовото им развъждане ,защото всеки би желал да произвежда кучета с възможно по малко недостатъци и не му се занимава да се захваща с работа по кучета чийто по добри резултати ще дойдат след няколко поколения .
Ariman
Hero Member

« Reply #73 on: October 17, 2016, 09:11:40 AM »

Какво значи "фен", от фенове виждаме до къде са стигнали нещата. Ако са само фенове, те нямат мястото в подобна структура. Или развъдчика има обща визия за организацията и неговата част в нея, както за самата порода и запазването ѝ или си развъжда, каквото му е кеф без шапката на организацията, без конрол над развъжданите животни и без членство в същата. Губи ми се логиката защо се приемат нови членове с лекота, пък после не може да се осъществява контрол над това което развъждат.

Защото ако стават членове само за да продават, отърквайки се в МАКК като реклама, те рален принос нямат по запазването на породата. Сателитни развъдници/развъдчици наблюдаваме доста, напоследък. Лично за мен е все още неизвестен приноса им, освен че вдигат общата бройка на живите животни, но като произведена кръв реално може и без тях.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #74 on: October 17, 2016, 09:19:17 AM »

Не съм съгласен с последните думи!  Всеки новодошъл член , прегърнал идеята за съхранение на чистопородното каракачанско куче е ценен с оглед увеличаване на популацията чистопородни кучета. И какво значи "сателитни" развъдници!? Та нали всеки е започнал от съхранена чистопородна кръв на някой друг!? Било то от някой овчар в недалечното минало, или от някой развъдник в съвремието.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 31
  Print  

Jump to: