Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 14:15:55 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 292115 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #45 on: October 14, 2016, 19:51:54 PM »

Шаро Пепеленовия също е интересен обект на дискусия - освен Вълко, който е посочен към момента, какво стана с Пеливан Вучо, имаше и негови синове показвани тука? Същевременно както говорихме вчера, в доста кучета, особено от КараКитан има кръв по него, така че положението едва ли е толкова трагично откъм материал, колкото изглежда по регистър. Линия Горан/Шаро ще има ли скоро?  smile

Доколкото знам Пеливан е жив. Наско наскоро беше показал един негов 3- годишен син, вероятно има и някое и друго мъжко куче по тази линия.

За Шаро/Горан решение трябва да вземе развъдната комисия Smiley
Останаха много малко от тази линия. Пельо трябва да е жив още, не съм го виждал скоро. Сина му в Съединение е жив, Вълко е жив но все още не е скачал и другия е Шаро Ортаборун при Дънди. Това ка продължителите.
vano
Guest
« Reply #46 on: October 14, 2016, 20:08:36 PM »

Шаро Пепеленовия също е интересен обект на дискусия - освен Вълко, който е посочен към момента, какво стана с Пеливан Вучо, имаше и негови синове показвани тука? Същевременно както говорихме вчера, в доста кучета, особено от КараКитан има кръв по него, така че положението едва ли е толкова трагично откъм материал, колкото изглежда по регистър. Линия Горан/Шаро ще има ли скоро?  smile

Доколкото знам Пеливан е жив. Наско наскоро беше показал един негов 3- годишен син, вероятно има и някое и друго мъжко куче по тази линия.

За Шаро/Горан решение трябва да вземе развъдната комисия Smiley
Останаха много малко от тази линия. Пельо трябва да е жив още, не съм го виждал скоро. Сина му в Съединение е жив, Вълко е жив но все още не е скачал и другия е Шаро Ортаборун при Дънди. Това ка продължителите.

Вчера не коментирахте ли някакъв брат на Балабан?
vano
Guest
« Reply #47 on: October 14, 2016, 20:11:47 PM »

А с този какво стана, нещо изкараха ли от него?

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #48 on: October 14, 2016, 20:13:06 PM »

Сербез не е жив вече и нищо не са извадили от него. Още един трябва да има но Дънди остана да провери дали е жив. И това са преките продължители на тази линия. А по едно време бяха доста, изведнъж по трагично стечение на обстоятелствата останаха 3-4.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #49 on: October 14, 2016, 20:13:32 PM »

А с този какво стана, нещо изкараха ли от него?

Не.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #50 on: October 15, 2016, 04:50:58 AM »

То един мераклия да има стига  Wink Както каза Сашо-трябва да пазим разнообразието!
И що нямало? Сигурно зарада пепеленовото куче?  lol
Кой казва че няма? Кучето е в план графика Wink

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
rex
Hero Member

« Reply #51 on: October 17, 2016, 05:57:13 AM »

Във връзка с последните коментари по темата – правят ми впечатление две тенденции, които се очертават. Както казва Вано, едва ли в цифри това ще е на 100% така (към момента) – поради факта, че регистъра все още не е съвсем пълно отражение на ПК. Но, прави впечатление и едва ли е далеч от истината.
     Първо – до голяма степен са се обособили  два големи центъра в популацията под контрола на МАКК, които НЕ обменят кръв помежду си особено интензивно. Първият е най-утвърден за МАКК и с най-дълго присъствие. Може би затова и нивото на инбридинг в него е най-висок. Вторият е по-млад, но се развива доста по-интензивно, като по брой кучета е най-големият в цялата популация. Инбридингът там е доста по-умерен, а самите инбредни кучета са и по-малък % от всички разплодници по линиите, които този център обхваща. Интересното е, че се оформя и трети такъв център, който обаче инфилтрира и „външна“ кръв, която прибавя към собствените си линии. В пространството между тези три центъра се намира останалата част от популацията. Интересното е, че тук попадат и някои развъдници, които могат да се определят като „медиатори“ – те като че ли единствени смело „смесват“ кръв от големите кръгове. Но тук картинката ще бъде далеч по-ясна, след като се официализират новите линии, по които така или иначе се работи не от вчера.
     Второ – има тенденция някои малки линии да бъдат поглъщани от големите. По една или друга причина, с годините кучетата по малобройни линии „затихват“ в бройката на такива с голяма численост. Това от една страна освежава донякъде кръвта на големите, но за сметка на малките. Във връзка с това прави впечатление, че по малките линии се наблюдава някаква цикличност – за период от време развъждането по тях „поизбуява“, след което с произведените кучета не се работи и числеността отново спада критично. Когато имам време мисля да си поиграя и да систематизирам подобна информация примерно за линията на „Шаро (Пепеленовия)“ – как се е движила във времето. Което би било (по моему) много интересно.
     ПП Горните неща са мои лични впечатления, които просто споделям. С тях не казвам, че това са лоши тенденции или добри тенденции. Просто мисля, че има такива тенденции. Предполагам, че за известна част от занимаващите се с породата едва ли казвам нещо ново.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #52 on: October 17, 2016, 06:23:48 AM »

Фактите са си факти! Но това е и естествения ход на една "жива" популация - едни линии се развиват,  други затихват, други пъпкуват в нови линии и т.н. лошото в случая с развъждането на Каракачанското куче е че не може да се задължи определен развъдник да работи с определена кръв. От тук идва и предпочитанията към определени линии ги карат да "разцъфтяват" а други да замират.
Zahari
Hero Member

« Reply #53 on: October 17, 2016, 06:37:32 AM »

Затова е толкова важно всеки развъдник/развъдчик да има свое виждане и да не се влияе от друго виждане.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #54 on: October 17, 2016, 06:40:35 AM »

Пак не виждам как, ако примерно не харесвам кучета по линия Гаро, кой и как ще ме задължи да гледам в двора си кучета от тази кръв.
rex
Hero Member

« Reply #55 on: October 17, 2016, 06:55:23 AM »

Докторе, пак казвам - просто реших да споделя това тук, не казвам че е лошо или добро. Естествено, че има естествен ход на нещата, на които в много голяма степен не може да се повлияе. И съм абсолютно наясно, че едва ли специално на теб ти казвам нещо ново.
Въпросът е, че (по мое мнение) малките линии заслужават особено внимание,  най-малкото защото "впръскват" свежа кръв в по-масовите да ги нарека направления в развъждането. Иначе при необмяна на кръв, с течение на времето големите линии биха повишили степента на инбридинг вътре в себе си.

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #56 on: October 17, 2016, 07:02:04 AM »

Абсолютно съм съгласен!  Не ме разбирай погрешно. Наистина е много интересна информацията представена така обработена и това може да светне лампичката в главите на повече развъдчици.
Zahari
Hero Member

« Reply #57 on: October 17, 2016, 07:15:05 AM »

Едно е да не харесваш дадена линия,друго е да не харесваш дадена линия защото друг развъдник/развъдчик не я харесва и ти влияе и ти да не я харесваш.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #58 on: October 17, 2016, 07:19:03 AM »

Това не може да бъде мотив за сериозен развъдчик със сериозно отношение в развъждането!
rex
Hero Member

« Reply #59 on: October 17, 2016, 07:19:44 AM »

Това е и моята идея. В породата няма (за щастие според мен) професионални развъдници, които да се издържат изключително и само от селекция и производство на кучета. Наясно съм, че и поради този факт (че селекцията не е основната професия на развъдчиците), не всеки може да отдели време и енергия и сам за себе да прави проучвания по темата. Именно затова смятам, че е интересно да се дискутира върху тези тенденции.

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 31
  Print  

Jump to: