Пеньо
|
 |
« Reply #450 on: March 10, 2020, 19:12:35 PM » |
|
Каквото и да пишеш, въпросът опира до пари и време! А ти не помагаш нито с едното, нито с другото! А иначе шляпай на воля  Не знам, с какво помагам и с какво преча, ама в Базата данни виждаме раздвижване. Включително едно кучило на развъдник "Торлак" е на бял свят. Ето, виждаш ли, че нещата не опират само до пари и време! Може и едно логично питане, дори зададено от "не член" да даде резултат. Друг е въпросът за твоята проява в случая, която вече коментирах. Убеден съм, че всичко можеше да мине тихо и кротко и без твоя намеса. Проблемът е, че това не е единствения случай, дето си навираш гагата. Между другото, тренираш ли бягане, както ти препоръчах?
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #451 on: March 11, 2020, 09:10:36 AM » |
|
Много интересен си мислиш, че си. Това кучило отдавна е подадено и имам родословията. Отразяването става бавно, както родословията, както евентуално календари, за които евентуално ще платим и получим шест месеца след заявка и както много други неща, които стават с хоби настроение. Кво тичане ти стЕга мозъка болнав нямам идея!
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #452 on: March 09, 2023, 12:56:46 PM » |
|
След като доктор Вучков започна отново да въвежда информация в електронния регистър към МАКК, мисля че е редно да уважим труда му, разглеждайки тези електронни родословия, онагледяващи развъдната мисъл, гравитираща около асоциацията. На мен лично на прима виста ми направиха впечатление някои интересни факти: Гого Персенк, линия Мечо от района на Асеновград. Процента кръвност от основоположника на линията при Гогата конкретно възлиза на обезсърчаващите 7,42 %, докато Китан брутално доминира с 22,4%. Абстрахирайки се от скучните проценти, интересно впечатление прави факта, че Мечо се среща 6 пъти в гоговото родословие, докато Китан - 40 … Тук е интересно целенасочена линейна работа по Мечо от Асеновград ли представлява Гого или нещо друго? Векил (Борил) Войвода. И двата му родителя са плод на възможно най-тежкия инцест – между еднопометни брат и сестра. Кучилото се води по линия Бомбата, но кръвността на този развъден детонатор стои на четвърто място с под един процент … Междувременно (и благодарение на горните инцести), Векил/Борил е инбреден в равна степен на кучета по линиите на Калан Пъпкуващий, Мечо Жълтия и Пайо. Някак спонтанно възниква въпроса - каква може да е била идеята при осъществяването на тази връзка? И за да не отегчавам аудиторията, ще представя само още едно интересно фактче. Ако някой отвори произхода на Гуджо Персенк, може би ще се запита защо аджеба, Китан, въпреки че стои най-близо в пети пояс на родословието (и с разлика от 34 години), придава на Гуджака впечатляващите 19,1% от кръвността си. Най-вероятно същият този някой, в опит сам да си отговори на въпроса, ще се сети да преброи колко пъти Китан се среща като име в родословието на Гуджомир. И по пътя на простата, бакалска аритметика неминуемо ще достигне до числото 67. Да, името на Китан може да бъде срещнато 67 (шестдесет и седем) пъти в родословието на това куче. Но визуално Гуджо Персенк много повече прилича на Буян КараКитан. Може би защото той пък самия може да бъде открит 31 (тридесет и един) пъти в педигрито на този негов наследник и адаш по опашатост.
ПП Горещо препоръчвам да се чете регистъра. В него ще се натъкнете на много интересни, любопитни и забавни факти.
Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #453 on: March 28, 2023, 07:41:27 AM » |
|
Много добро решение. С много добър резултат и при трите кученца.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #454 on: March 28, 2023, 15:25:34 PM » |
|
Здравей елинпелинови херойо!
Радвам се, че се включва някой запознат със съвременните тенденции в селекцията на каракачанското куче под контрола на МАКК! Не знаех, че и трите кучила са плод на едно селекционно решение, както пишеш ти. И понеже не съм запознат с този развъден прийом, ще ти бъда благодарен да споделиш конкретни развъдни схеми и размисли, очевидно от кухнята на събитията! Искрено се надявам да получа по-скорошен отговор от този, за който бях помолил магистър зооинж. Божко Добревски. Искрено се надявам, обследването при него да е приключило с успех. Поздрави,
|
|
|
|
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #455 on: March 29, 2023, 04:16:22 AM » |
|
Между кучила и кученца както съм написал има лека разлика, ако не можете да четете не виждам смисъл да ви се обяснява.
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #456 on: March 29, 2023, 09:10:12 AM » |
|
Здравей елинпелинови херойо!
Радвам се, че се включва някой запознат със съвременните тенденции в селекцията на каракачанското куче под контрола на МАКК! Не знаех, че и трите кучила са плод на едно селекционно решение, както пишеш ти. И понеже не съм запознат с този развъден прийом, ще ти бъда благодарен да споделиш конкретни развъдни схеми и размисли, очевидно от кухнята на събитията! Искрено се надявам да получа по-скорошен отговор от този, за който бях помолил магистър зооинж. Божко Добревски. Искрено се надявам, обследването при него да е приключило с успех. Поздрави,
Здравей rex . Благодаря за пожеланието.....а именно, работата при мен се развива в посоката, която съм планирал 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #457 on: March 30, 2023, 06:36:26 AM » |
|
Между кучило и куче(нце) няма разлика в смисъла, в който аз съм коментирал. Става въпрос за кучета, кученца и кутренца – като плод на дадено селекционно решение. А не като индивидуални качества на физика и/или психика. Такива не си спомням да съм коментирал. Подобни коментари мога да дам за една определена група от чистопородни КК – плод на линейно развъждане по същия този Мечо от района на Асеновград. И сигурно най-голямата популация от животни по тази линия – селекционна работа и собственост на един развъдчик. Там мога да изкажа известни впечатления относно качествата на конкретни животни, силни страни на линията, предавани характерни белези и т.н. Понеже съм ги виждал лично – мъжки и женски, млади и стари, участвали в няколкото до тук етапа на селекция. За жалост (или може би за радост) обаче, към настоящия момент тази популация не е известна на широката публика (дори и на снимки), така че един подобен коментар не би бил меродавен. Та на фона на горното ми стана особено интересно и попитах - какво се цели с друг един селекционен подход по линията на Мечо от района на Асеновград - подхода „67 пъти Китан” ?
ПП Здравей Божко! Радвам се, че работата ти се развива според планираното. Надявам се в близките няколко години в регистъра да се появят и животни от твоя развъдник (регистриран преди две и половина години). Успех!
|
|
|
|
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #458 on: March 30, 2023, 07:43:53 AM » |
|
Отговорих ви единствено защото векил(борил) войвода е при мен от малък, както съм виждал родителите и двете му сестри, много добро решение за скачката и много добър резултат за кутретата, ако наистина искате да разберете защо е направена, отговора е в кучетата от родословието, ако се заяждате приятен ден.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #459 on: March 30, 2023, 09:09:16 AM » |
|
Нямаше да е зле още с първото си включване да обясните, че имате предвид три кучета от едно кучило, а не трите кучета, за които стана въпрос по-горе. Все пак вземате отношение по написаното в мой поустинг. Точно конфигурацията на кучетата в родословието на Векил (Борил) ме карат да се чудя за какво въобще може да бъде направена подобна връзка от селекционна гледна точка. А дали животно от такова кучило може да бъде добър домашен любимец е друг въпрос, който лично мен не ме интересува.
|
|
|
|
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #460 on: March 30, 2023, 15:08:39 PM » |
|
Кое куче в родословието на векил войвода включително и векил е домашен любимец?
|
|
|
|
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #461 on: March 30, 2023, 15:14:45 PM » |
|
Явно съм ви надценил възможността да съобразявате, само в кучилото на векил са три кутрета както съм написал, останалите две кучила са от друг развъдник. Пак ви съветвам преди да почвате да пишете за нечие куче да се запознаете по добре с произхода на кучето.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #462 on: March 31, 2023, 05:48:35 AM » |
|
Нещо не успявате да осмислите това, което казвам. Ама то въобще не е и задължително. Нито пък беше адресирано до вас. То който трябваше, разбра.
|
|
|
|
|
|
|
ЯнБибиян
Newbie

|
 |
« Reply #463 on: March 31, 2023, 06:49:15 AM » |
|
Най-важното е вие също да си разбирате постовете, приятен ден.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #464 on: June 23, 2023, 11:40:28 AM » |
|
Продължава да качва кучила в регистъра д-р Вучков, продължават и приятните изненади! Развъдник „Вулкан” – селекционна работа "2019 – до наши дни": общо 13 произведени кучила, 11 от които с баща Дорко от Вулкан. Расте и хубавее генетичната база на каракачанското куче, като чат-пат се и разширява …
|
|
|
|
|
|
|
|