trayko.asenov
|
 |
« Reply #375 on: February 19, 2019, 20:54:29 PM » |
|
Трайко, какво имаш предвид под израза "типична популация"?
Имам предвид популация с типа на Мечо, нали по тази линия се работи.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #376 on: February 19, 2019, 22:03:59 PM » |
|
Имам предвид популация с типа на Мечо, нали по тази линия се работи. Аз пак не разбрах. Скептиченси към връзката Гаракуш х Димана, подкрепяйки въпроса на Rex, а се надяваш на Захари, чиито кучета са със същата кръв. Те са чичовци на Гаракуш. Не братовчеди. Моя грешка.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #377 on: February 19, 2019, 22:53:49 PM » |
|
Интересна дискусия. Аз като слабозапознат да попитам по-знаещите: какъв е типа на Мечо?
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #378 on: February 20, 2019, 06:08:21 AM » |
|
Интересна дискусия. Аз като слабозапознат да попитам по-знаещите: какъв е типа на Мечо?
Аз бих попитал, като слабозапознат ти не знаеш ли къде има наследници на Мечо, за да продължи работата по типа на Мечо. Нали това е целта на МАКК, запазване и увеличаване на популацията на КК?
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #379 on: February 20, 2019, 06:28:41 AM » |
|
Ники, принципно си прав. Само ще уточня, че инбридинг имаме само по първото куче, което се явява от страна на майката. В случая е Вранка. III-IV Сега моето виждане за хипотетичната връзка. Гаракуш е един от малкото живи наследници на Мечо, през сина му Караилан. В моите очи, това го прави много ценен. На него подлагаме Димана, която е инбредна IV-II на другия син на Мечо, Мрако. Хипотечното кучило е с баща, продължител на линията и майка, инбредна на негов син. Не търсим инбридинг. Работим по линията с материала, който имаме.
Пеньо благодаря за отговора. Инбридинг по Враня има, тъй като в хипотетичното кучило тя стои и от двете страни в родословието, представена от две нейни дъщери, а не само от Вранка Вучо. Аналогична е и схемата по Арзан КК. Отделно Гаракуш Вучо сам е инбреден III-III на Къша (и последващия инбридинг по веригата през Чопър до V-V по Китан), както и II-IV на Враня. Като Мечо може да бъде проследен единствено през едно от 16-те кучета в четвърти пояс на родословието му. А Китан през 7. Димана от своя страна е инбредна и по Арзан КК (IV-II) в почти същата степен, както по Мрако КК. В четвърти пояс на нейното родословие, животните които може да проследим до Китан пък са 9. Както и да е де, това са технически подробности. Наясно съм, че се работи с материала, с който се разполага. Друг е въпросът, какъв е шанса за успешна линейна работа, при положение, че при такова развъждане са прави сериозен инбридинг на външни за линията мъжки животни, някои от които родоначалници на други линии? И на женски. И то по няколко наведнъж, практически. ПП По отношение на Захари и неговата работа по тази линия, наистина ще е интересно да се проследи резултата след още една-две генерации. Той също започва с мъжко животно по Караилан. Неговата селекция обаче върви в съвсем друга посока и след поколение-две наистина ще е интересно да коментираме резултатите. В смисъл резултатите да се обвържат с начина на работа и схемата, по която са планирани и осъществени връзките. Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
Nomad
|
 |
« Reply #380 on: February 20, 2019, 06:33:21 AM » |
|
Пеньо,не знам защо въобще ти трябваше да пускаш Трайчо в дискусията?! Толкова е бос,че триста книги да прочете за овце и кучета,ще си остане същия тъпунгер. Как знае целите на МАКК,като целта му е търговия...Търговия и кражби!Позволява си да коментира куче на хора които окраде.Мисли си ,че като се крие от мене като курва из нета ще го оставя на мира.Мястото не е тук,но да си кажа-достигнал е нови овчарски висини-процента на смъртност при агнетата му вече е достигнал 60-70%. Мишко,света е малък.Вдигнали са ти бая мерника твоите съселяни. И последно, да видите,че си ги плямпа само ей така,погледнете какъв въпрос беше задал за една изложба в Кресна
trayko.asenov Hero Member ***** Posts: 2294
ТОРЛАК
View Profile Personal Message (Offline) Re: Национална изложба за Каракачанско куче - Кресна, 5 април 2014г. « Reply #7 on: April 05, 2014, 20:08:03 PM » Reply with quoteQuote Така и не разбрах имашв ли кучета на Ишлямо и Мурат? confused Report to moderator Logged "Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
На светлинни години е от кучкарлъка,но къде види двама-той е третия!
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #381 on: February 20, 2019, 06:42:13 AM » |
|
Трайко, знам много добре къде има мъжки наследници на Мечо. Повярвай ми, следя ги много внимателно. Виж последното кучило на Димана. Но 99% от тях са през Мрако. Затова Гаракуш е ценен в моите очи. Защото е през Караилан.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #382 on: February 20, 2019, 06:51:55 AM » |
|
Ники, ти или друг компетентен, поправете ме ако греша! Едно кучило е инбредно само на едно куче! Първото, което се появява в родословието от страна на майката и съществува от страна на бащата. Изключение прави инбридинг по връзка. Когато в родословията и на двамата родители има кучета от дадена връзка. Не знам дали се изразявам правилно. Ще потърся примери по-късно. Сега имам работа.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #383 on: February 20, 2019, 06:53:09 AM » |
|
Трайко, знам много добре къде има мъжки наследници на Мечо. Повярвай ми, следя ги много внимателно. Виж последното кучило на Димана. Но 99% от тях са през Мрако. Затова Гаракуш е ценен в моите очи. Защото е през Караилан.
Разбирам, успехи!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #384 on: February 20, 2019, 06:59:01 AM » |
|
Пеньо,не знам защо въобще ти трябваше да пускаш Трайчо в дискусията?! Толкова е бос,че триста книги да прочете за овце и кучета,ще си остане същия тъпунгер. Как знае целите на МАКК,като целта му е търговия...Търговия и кражби!Позволява си да коментира куче на хора които окраде.Мисли си ,че като се крие от мене като курва из нета ще го оставя на мира.Мястото не е тук,но да си кажа-достигнал е нови овчарски висини-процента на смъртност при агнетата му вече е достигнал 60-70%. Мишко,света е малък.Вдигнали са ти бая мерника твоите съселяни. И последно, да видите,че си ги плямпа само ей така,погледнете какъв въпрос беше задал за една изложба в Кресна
trayko.asenov Hero Member ***** Posts: 2294
ТОРЛАК
View Profile Personal Message (Offline) Re: Национална изложба за Каракачанско куче - Кресна, 5 април 2014г. « Reply #7 on: April 05, 2014, 20:08:03 PM » Reply with quoteQuote Така и не разбрах имашв ли кучета на Ишлямо и Мурат? confused Report to moderator Logged "Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
На светлинни години е от кучкарлъка,но къде види двама-той е третия!
Ти си мъртва за мен, набии си го в милиционерската глава! Не насаждай злоба, не насаждай интриги, недей се бутай в чужди работи, като не ги разбираш. Като вадиш някакви неща от зората на кучкарлъка ми, показва само къде ти развитието! Моите селски са мой проблем, недей ги мисли, нямаш капацитет. Драскай, драскай, не ми пречиш. Вчера беше възпоменателна дата за смъртта на един истински човек, да беше разбрал 5% от идеите му, нямаше да пишеш поредните глупости. Писах ти и по-рано, ти си мъртва за мен, нека и аз съм така за теб!
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #385 on: February 20, 2019, 07:01:35 AM » |
|
Винаги е добре да се използва в развъждане всяко едно куче с което би могло да се получи ценно потомство. Считам че Гаракуш е точно такъв, като продължител на тази линия. Също и неговите сестри от друга страна. Защо са ценни? Защото по ред стечения на обстоятелствата кучетата по тази линия през Ерул Каракитан почти ги няма вече. А от всяка гледна точка много по добре за развитието на една линия е да бъде през няколко лъча (колкото повече, толкова по добре). Така че само може да се радваме че линията има още шанс за развитие във времето, чрез съвестни развъдчици желаещи да работят с нея. Даже мисля че това е най важното!
N.В. За непознатите - вижте определението за Генеалогична линия в животновъдството.
|
|
|
|
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #386 on: February 20, 2019, 07:03:49 AM » |
|
Ники, ти или друг компетентен, поправете ме ако греша! Едно кучило е инбредно само на едно куче! Първото, което се появява в родословието от страна на майката и съществува от страна на бащата. Изключение прави инбридинг по връзка. Когато в родословията и на двамата родители има кучета от дадена връзка. Не знам дали се изразявам правилно. Ще потърся примери по-късно. Сега имам работа.
Точка в десетката!
|
|
|
|
|
|
|
na Brad Pit- brat my
|
 |
« Reply #387 on: February 20, 2019, 07:16:45 AM » |
|
Имам предвид популация с типа на Мечо, нали по тази линия се работи. Разбрах те.
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #388 on: February 20, 2019, 07:31:40 AM » |
|
Пеньо, нямам за цел да си измислям разни неща. Ето ти примери в тази насока, дадени от компетентни в материята хора: Развъдника започна работа с кучета, произлизащи от аборигени от района на Белово и Якорудско. Основно се развива линията на "Беловския Мурад", чрез разработване по женска страна. Фамилия "Враня", чиято основоположничка е внучка по баща на Беловеца, е в основата на голяма част от кучетата в развъдника. От друга страна първоначално развъдната работа започна и с кучка Огна - инбредна по Беловски Мурад ІІІ-ІІІ. Но и също инбридирана по аборигенни кучета от Якорудско. В последствие работата продължи основно по фамилия "Враня" и кучетата произлизащи от Огна имат поддържаща роля в развъдната дейност на развъдника. Интерес представляват кучетата с чиито потомци работим днес - категория "Старо но Златно"
Развъдник КараКитан предлага кутрета от връзките : 1. Буйо КараКитан /Медо х Меца 2 КараКитан/ х Вранка Вучо /Арзан КараКитан х Враня Вучо/ - инбр. на Буян КараКитан ІV, ІV, ІV, V - ІV 2. Манчо Япе /Таньо КараКитан х Бела/ х Къша /Чопър х Голди/ - инбр. на Китан V, ІV, VІ, V - ІІІ 3. Манчо Япе /Таньо КараКитан х Бела/ х Тунджа КараКитан /Шаро КараКитан х Китана КараКитан/ - инбр. на Китан V, ІV, VІ, V - ІV, VІ, V, ІV, V 4. Пельо КараКитан /Пепелян КараКитан х Беля КараКитан/ х Мецана /Буйо КараКитан х Цола КараКитан/ - инбр. на Шаро Пепеляновия ІІІ, ІV - VІ, инбр. на Китан ІV, VІ, ІV - VІ, VІ, V, VІ5. Мрако КараКитан /Мечо х Чолпа КараКитан/ х Гизда КараКитан /Садам КараКитан х Меца КараКитан/ - инбр. на Китан ІІІ - ІV, ІV, ІІІ, инбр. на старата Гизда ІІІ - ІV, ІІІЗа контакти : тел. 0888 788 121 - Сидер Седефчев е-mail : [email protected]Няма и как да не се отчете влиянието на животни, по които се прави инбридинг, особено в по-близки пояси от този, в който стои родоначалника, по което се развъжда линейно. Би било наивно и инфантилно да се сметне, че подобен инбридинг не съществува или още по-малко, че не оказва влияние. Още веднъж ти благодаря, просто исках да чуя твоето мнение по въпроса. Поздрави,
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
kennel Vucho
|
 |
« Reply #389 on: February 20, 2019, 07:56:34 AM » |
|
Точно за това трябва да се четат книжки! За да няма подобни меко казано, "объркани" въпроси. За насока - отговор на базисния въпрос "Какво е инбридинг?"
|
|
|
|
|
|
|
|