Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 20, 2025, 12:51:18 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 31
  Print  
Author Topic: База данни - анализи, изводи, коментари  (Read 292099 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #30 on: October 14, 2016, 12:06:00 PM »

И като стана въпрос за линии - все пак няма ли някакъв екзистенц-минимум, под който една линия не следва да се брои за жива? Не трябва ли да има някаква граница - 10 кучета в активна разплодна възраст, примерно? Все пак става въпрос за порода.
Щото ако реално е с едно живо мъжко куче по нея .... Поне да се вкара в някаква графа - консервация или нещо подобно. Или обратния случай - развъждане с 20-30 мъжки кучета, а да няма обособена линия.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #31 on: October 14, 2016, 12:14:19 PM »

Точно в тази насока се работи в момента - определяне на рисковия статус на всяка една от линиите - силно застрашена, застрашена, не застрашена и т.н., който се базира точно на броя на разплодниците във всяка една от тях. Мисля че под 10 разплодника линията е силно застрашена. Линията не престава да съществува докато има поне един разплодник в нея.
« Last Edit: October 14, 2016, 12:15:53 PM by vano » Logged
vano
Guest
« Reply #32 on: October 14, 2016, 12:18:50 PM »

Лошото, за анализите които правиш, е че в базата не са вкарани всички разплодници по дадена линия. Ето например за линия Гаро е посочен само Нуро, но има и Башо, от когото даже има и поколения, които също не фигурират в базата Sad
vano
Guest
« Reply #33 on: October 14, 2016, 12:20:30 PM »

Линия, която според мен е приключила, поне за МАКК, е Бурен. Имаше едно куче Тервел, по тази линия, но то така и не остави поколение, за други не се сещам.
rex
Hero Member

« Reply #34 on: October 14, 2016, 12:25:55 PM »

Напълно съм наясно и съгласен, че с непълна информация се получава непълен анализ. Но все пак дава нагледна представа.

ПП Между другото оставам с впечатление, че хората които развъждат т. нар. "горанска" кръв са доста по-организирани откъм отчетност. Захари, Андро, ТоПо, Мировяне имат доста регистрирани в базата кучила, всички с дати на раждане и т.н. Така, че примерно при Мечо Злия нещата са доста по-представителни според мен.

vano
Guest
« Reply #35 on: October 14, 2016, 12:34:42 PM »

Напълно съм наясно и съгласен, че с непълна информация се получава непълен анализ. Но все пак дава нагледна представа.

ПП Между другото оставам с впечатление, че хората които развъждат т. нар. "горанска" кръв са доста по-организирани откъм отчетност. Захари, Андро, ТоПо, Мировяне имат доста регистрирани в базата кучила, всички с дати на раждане и т.н. Така, че примерно при Мечо Злия нещата са доста по-представителни според мен.

В този контекст - линия Мурджо Бубайко - в базата данни фигурират наследниците само през един единствен продължител - Ерул, и то не всичките. Доколкото знам синове на Ричо има и в развъдник Ортаборун, а и кучила от тях, но ... Друг е въпроса при липса на друг продължител на тази линия освен Ричо, дали не трябва да говорим за линия Ричо, но може и някъде да има други кучета по Мурджо, не през Ричо, за които не знам.
« Last Edit: October 14, 2016, 12:34:58 PM by vano » Logged
rex
Hero Member

« Reply #36 on: October 14, 2016, 12:49:15 PM »

Добре де, реално някъде има ли пълен набор от информация за цялата жива популация под контрола на МАКК в електронен формат, който да позволява филтриране по различни параметри? С две думи - знае ли се реално какво точно е положението с конкретни цифри и бройки - по линии, по фамилии, по възраст, по инбридинг?

vano
Guest
« Reply #37 on: October 14, 2016, 12:52:24 PM »

Още нещо което ми прави впечатление - линия Мечо Бурикане. Като гледам единственият продължител на тази линия е Касе. На всичкото отгоре той е инбреден по беловските кучета. Според мен ако не се появят други наследници на Гуджо, тази линия просто ще остане като едното име, без кучетата по нея да имат и най-малка прилика с Гуджо, Мечо Жълтия и т.н., ген който явно се е предавал доста устойчиво до Гуджо, като гледам и Карауз, а също и Мурлата. Виж женските кучета по Касе, може да изиграят добра роля ако се започне работа по линия Мурат-2 Smiley
rex
Hero Member

« Reply #38 on: October 14, 2016, 13:03:26 PM »

Шаро Пепеленовия също е интересен обект на дискусия - освен Вълко, който е посочен към момента, какво стана с Пеливан Вучо, имаше и негови синове показвани тука? Същевременно както говорихме вчера, в доста кучета, особено от КараКитан има кръв по него, така че положението едва ли е толкова трагично откъм материал, колкото изглежда по регистър. Линия Горан/Шаро ще има ли скоро?  smile

vano
Guest
« Reply #39 on: October 14, 2016, 13:08:26 PM »

Добре де, реално някъде има ли пълен набор от информация за цялата жива популация под контрола на МАКК в електронен формат, който да позволява филтриране по различни параметри? С две думи - знае ли се реално какво точно е положението с конкретни цифри и бройки - по линии, по фамилии, по възраст, по инбридинг?

Според мен няма. Най-пълна информация и възможности за някакво филтриране има само в онлайн регистъра. Разликата с племенната книга е в около 100-150 невкарани още кучета. Лошото е че има и доста неподадени за вписване в ПК кучила и кучета. Относно отбелязването на живите кучета, за да е актуална информацията трябва да са ангажирани и развъдчиците, които своевременно да подават информация когато някое куче умре, както и да се интересуват от кучетата, които са произвели и раздали насам натам. Не може 1 човек (визирам Наско, който отговаря за ПК) да огрее навсякъде и да знае всички кучета живи ли са или не.

Базата данни на регистъра е така структурирана, че да могат в бъдеще да се правят справки по различни критерии, директно от нея. Както се вика с един клик да разбереш например всички живи разплодници в разплодна възраст по дадена линия или направо справката която ти правиш - как се отнася всяка една линия към общата популация на КК и т.н. и т.н. каквито полезни справки се сетим.
vano
Guest
« Reply #40 on: October 14, 2016, 13:13:42 PM »

Шаро Пепеленовия също е интересен обект на дискусия - освен Вълко, който е посочен към момента, какво стана с Пеливан Вучо, имаше и негови синове показвани тука? Същевременно както говорихме вчера, в доста кучета, особено от КараКитан има кръв по него, така че положението едва ли е толкова трагично откъм материал, колкото изглежда по регистър. Линия Горан/Шаро ще има ли скоро?  smile

Доколкото знам Пеливан е жив. Наско наскоро беше показал един негов 3- годишен син, вероятно има и някое и друго мъжко куче по тази линия.

За Шаро/Горан решение трябва да вземе развъдната комисия Smiley
rex
Hero Member

« Reply #41 on: October 14, 2016, 13:16:26 PM »

Благодаря за информацията.  smile

vano
Guest
« Reply #42 on: October 14, 2016, 17:20:55 PM »

Още нещо което ми прави впечатление - линия Мечо Бурикане. Като гледам единственият продължител на тази линия е Касе. На всичкото отгоре той е инбреден по беловските кучета. Според мен ако не се появят други наследници на Гуджо, тази линия просто ще остане като едното име, без кучетата по нея да имат и най-малка прилика с Гуджо, Мечо Жълтия и т.н., ген който явно се е предавал доста устойчиво до Гуджо, като гледам и Карауз, а също и Мурлата. Виж женските кучета по Касе, може да изиграят добра роля ако се започне работа по линия Мурат-2 Smiley

Днес разбрах, че има интересно куче по тази линия, син на този по-долу и Цона, само дето кучето си остарява, а мераклии да заплождат на него нямало Sad

« Last Edit: October 14, 2016, 17:32:26 PM by vano » Logged
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #43 on: October 14, 2016, 17:48:46 PM »

То един мераклия да има стига  Wink Както каза Сашо-трябва да пазим разнообразието!

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #44 on: October 14, 2016, 19:42:41 PM »

То един мераклия да има стига  Wink Както каза Сашо-трябва да пазим разнообразието!
И що нямало? Сигурно зарада пепеленовото куче?  lol
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 31
  Print  

Jump to: