Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 21:05:40 PM

Login with username, password and session length

Poll
Question: ЗА или ПРОТИВ близкородствените връзки? Защо?
+ - 34 (57.6%)
- - 25 (42.4%)
Total Voters: 58

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  
Author Topic: ИНБРИДИНГЪТ - ЗА и ПРОТИВ  (Read 118397 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #45 on: December 24, 2012, 14:49:01 PM »

Имам въпрос към д-р Вучков,а и към всеки друг,който е запознат с материята.
Та въпроса ми е: ако се направи примерно инбридинг на едно куче II-II, т.е. полубрат по полусестра и от такова кучило се остави женско кутре,което впоследствие се пусне отново на основоположника,по който се инбридира, как трябва да се запишат получените кутрета?Инбридинг I-III,защото е основата + негова внучка; I-II,II защото е основата + кучка,която е резултат от близък инбридинг или I-III(II-II),защото е основата + внучка и в скобите се пояснява,че самата внучка е еди-какъв си инбридинг?
Според мен най-правилния вариант е последният, но това е само според мен,вие ще кажете.
И отделно ако от основата и внучката(резултат от инбридинг) се остави кутре,което се пусне пак на основата как ще се запише пък то и въобще записва ли се или се пише само,че е правнучка(IV) и отделно който се интересува може да види в родословието или другаде какъв точно инбридинг е назад?Huh?

П.П. Пояснявам,че нито съм тръгнал да правя подобни схеми нито нещо подобно,просто ми е интересно номерирането на инбридинговите кучета Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #46 on: December 24, 2012, 15:02:05 PM »

Краси, приетото означение на Инбридинга който масово използваме тук във форума е именно този на Шапо-Руж, чрез обозначаване с римски цифри поясите където се среща общият прародител. като се следят поясите в родословието от ляво надясно, т.е. от половината на майката към половината на бащата. С запетайки се отделят цифрите ако общият прародител се повтаря няколко пъти в едната половина в различни пояси на родословието (например майчиното) и след това с тире се посочва че се прехвърляме в половината на бащата. Ако и там се среща няколко пъти, същия прародител то там също се отделят със запетаи поясите, където се среща той.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #47 on: December 24, 2012, 15:10:14 PM »

Ахаа,значи първо се пише майката после бащата(мислех,че е обратното) и се означава с цифри присъствието на общия прародител във всеки отделен пояс(родитери,прародители и т.н.),а не да се отбелязва за всяко отделно куче по веригата колко пъти го има докато се стигне до крайния резултат.
Мисля,че разбрах smile

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
говедар
Full Member

« Reply #48 on: January 03, 2013, 17:10:17 PM »

Тук има едни овчари много мераклии и много табиетлии . Но характера им е малко терсене . Смятат че от тяхното по хубаво няма и затова нито взимат друг дамазлък нито дават . И кучетата са им така . Заплождат само от тяхните си . Толкова са терсене че ако случайно чужда кучка се бесува от тяхно куче и разберат немогат да спът и ядат докато не я утрепят , да им не хване някой от дамъзлъка . Малки недават на никой , което не им трябва го трепат . И така е някъде от 70 години на миналия век . Даже на зет им бяха дали кастрирано куче " да го  не изпуснел по кучки " .  Кучетата са им КУЧЕТА .
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #49 on: January 03, 2013, 17:25:28 PM »

Кучетата са им КУЧЕТА
Може и така да е,да имат хубави кучета,ама те не са фред no (ще ме прощаваш)

na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #50 on: January 03, 2013, 18:39:55 PM »

Тук има едни овчари много мераклии и много табиетлии . Но характера им е малко терсене . Смятат че от тяхното по хубаво няма и затова нито взимат друг дамазлък нито дават . И кучетата са им така . Заплождат само от тяхните си . Толкова са терсене че ако случайно чужда кучка се бесува от тяхно куче и разберат немогат да спът и ядат докато не я утрепят , да им не хване някой от дамъзлъка . Малки недават на никой , което не им трябва го трепат . И така е някъде от 70 години на миналия век . Даже на зет им бяха дали кастрирано куче " да го  не изпуснел по кучки " .  Кучетата са им КУЧЕТА .
Ще ме извиняваш, но се съмнявам, че са чак толкова хубави при тоя як и не контролиран имбридинг  Wink И ако са толкова хубави нищо, че не дават, айдуците отдавна да са гепили някое  biggrin С тия нови технологии и упойки даже и сайбията не ще разбере, кво е станало  biggrin
говедар
Full Member

« Reply #51 on: January 03, 2013, 18:40:48 PM »

Че неса -неса  cheers и аз съм на това мнение
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #52 on: January 03, 2013, 19:08:30 PM »

Че неса -неса  cheers и аз съм на това мнение
оппаа, кво съм чел  lol lol е няма как да са. и аз съм свидетел на такива неща и има наблюдение, но резултата не ми харесва  Wink
говедар
Full Member

« Reply #53 on: January 03, 2013, 19:15:41 PM »

За кражби -крадени са им , и с примки ,и след разгонена женска , но донякъде така им се пада . Как и контролират ли самите скачки не ми е ясно, и да ги питаш неказват . Но подбора спрямо новородени и подрастващи е много свиреп . Все ми се струва че за толкова време само близкородствено кръстосване трябва да има изродени и с дефекти , но даже и чакъресто нямат . Миналата година от три кучки имаха пет кучила , оставиха четери малки . До тази година остана само едно ,другите ги изтрепаха -не били свясни . Луда работа ,даже еднодневни като хвърлят първо ги трепат ,да не ги намери някой и да успее да ги одгледа с капкомер или спринцовка .
Mad Max
Hero Member

« Reply #54 on: January 04, 2013, 17:04:21 PM »

От мерака до лудостта пътя е много кратък и често безвъзвратен.
Разбирам ги, но не им се възхищавам и не бих последвала подобен пример.
Да ги съди човек и одумва си е чиста загуба на време и емоция.
...

goce_07
Hero Member

« Reply #55 on: January 05, 2013, 13:07:58 PM »

За кражби -крадени са им , и с примки ,и след разгонена женска , но донякъде така им се пада . Как и контролират ли самите скачки не ми е ясно, и да ги питаш неказват . Но подбора спрямо новородени и подрастващи е много свиреп . Все ми се струва че за толкова време само близкородствено кръстосване трябва да има изродени и с дефекти , но даже и чакъресто нямат . Миналата година от три кучки имаха пет кучила , оставиха четери малки . До тази година остана само едно ,другите ги изтрепаха -не били свясни . Луда работа ,даже еднодневни като хвърлят първо ги трепат ,да не ги намери някой и да успее да ги одгледа с капкомер или спринцовка .
да не би за едни ов4ари от Банско да става въпрос?
говедар
Full Member

« Reply #56 on: January 05, 2013, 16:03:15 PM »

Не тия са тук по Средногорието . И там ли има такива ? biggrin
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #57 on: July 24, 2013, 14:29:37 PM »

Д-р Вучков пренасям се тук,защото мисля, че това е правилната тема.
От дискусията ни покрай Ботьо изниква и още един мой въпрос,който съм задавал и преди но повторението е майка на знанието biggrin Та въпроса ми: Сега, след като Ботьо е веднъж инбреден III-III, втори път и майка му от своя страна е инбредна II-II това как би следвало да се запише?Инбридинг III-III, и отделно да се поясни,че и единия родител е инбреден(II-II) или да се пише инбридинг II,II-III......Huh?
Знам, че и преди бях питал нещо подобно но не можах да разбера в подобни случаи, когато не просто кучето е инбредно,а и неговите родители са как е най-точно да се запише това,защото само отбелязването на поясите не става,примерно ако е само на кучката е лесно II-II но като се отнася за потомството и веднъж самата майка е II-II и освен това тя се явява и III в схемата на кутрето таа.......
Май ще е II,II-III? И ти се сещай, че щом е II-II е III(внук/чка) резултат от инбридинг II-II, така ли е или да се отказвам вече............. confused

Mad Max
Hero Member

« Reply #58 on: July 24, 2013, 14:31:56 PM »

Въпрос с повишен инбридинг  lol lol lol

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #59 on: July 24, 2013, 14:36:29 PM »

Еми искам да съм сигурен, че като се публикува куче с "повишен инбридинг" ще мога правилно да си разчета схемата и да я разбера Wink
Не е веднъж и дваж да се пускат кучета примерно инбридинг IV,IV,IV,V-VII,V,IV,IV или нещо от тоя род........а ходи разбирай, ако си нямаш друга работа lol

Pages: 1 2 3 [4] 5 6
  Print  

Jump to: