Mad Max
|
 |
« on: October 29, 2008, 09:39:05 AM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #1 on: October 29, 2008, 09:42:15 AM » |
|
Близкородствените връзки затвърждават както недостатъците, така и предимствата. Как отчитате полезността от употребата им като селекционни решения? Защо?
|
|
|
|
|
|
|
Кмета на Нета
Newbie

|
 |
« Reply #2 on: October 29, 2008, 09:51:23 AM » |
|
Инбридинга е инструмент, ако можеш да ползваш ще се радваш на направено с него, ако не можеш да го ползваш, няма да има на какво да се радва.  Същото се отнася примерно и за трактора той също е "инструмент", това че ползвал не е определя дали можеш да ореш и как ореш. 
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #3 on: October 30, 2008, 14:09:48 PM » |
|
Римляните са казали "Vox Populi, vox Dei" -демек гласът на народа е гласът божи. Формулировка любима на политиците за оправдаване на популистки идеи одобрявани активно от множеството.
В конкретният случай е поставена на всенародно гласуване чисто специализирана тема свързана със специфични научни познания и практически опит. Малцина от четящите/пишещите/ са добре подплатени теоретично и практически на тема селекция и влияние на инбридинга. Съответно резултатът от тази анкета ще е абсолютно неадекватен на реалните ползи или щети от използването на този селекционен метод. За да обрисувам ерудираността на народа по темата трябва да кажа , че почти всеки кучкар вече свободно говори за иМбридинги/някои за инбридинги/, все едно коментират поредният футболен мач на чаша биричка.
Темата е сериозна. Прилепване на анкета към нея е Just for fun!
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #4 on: October 30, 2008, 14:15:18 PM » |
|
Со кратце. Предпочитам да използвам инбридинг в селекцията на линиите, които развъждам. За опресняване на кръвта на инбридингова селекция използвам кучета от инбредни линии неродствени на първите.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Кмета на Нета
Newbie

|
 |
« Reply #5 on: October 30, 2008, 17:32:17 PM » |
|
Римляните са казали "Vox Populi, vox Dei" За да обрисувам ерудираността на народа по темата трябва да кажа , че почти всеки кучкар вече свободно говори за иМбридинги/някои за инбридинги/, все едно коментират поредният футболен мач на чаша биричка.
Темата е сериозна. Прилепване на анкета към нея е Just for fun!
Точно казано и поради тази причина БРФК взе решение за ограничаване на инбридинга, като наложи "формула" сбора на инбридинга да е равен на най-малко 5. Още по лошо е че това е гласувано ОС на БРФК и прието и затова са гласували всички председатели на клубовете  Абсурдна "формула" 
|
|
|
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #6 on: October 30, 2008, 18:01:25 PM » |
|
Неразбирам много от инбридиг но навремено имаше един от Широка лъка-помак Ванчо му викаха макар че беше християнин. Най хубавите и едри кучета имаше в района. Заплождаше майка на сина си,брат и сестра,дъщеря на баща си и т.н.Като се родеше кутилото примерно от 6 кучета 2-те двойно по едри от 4-те други.Оставяше 2-те едри ,другите на реката ги хвърляше.Обясняваше че тия 2-те по едрите събирали всичкото най хубаво от рода,пък тия дребните най лошото,за нищо не ставали.Дале е правилно или не не мога да кажа,но такива кучета каквито той имаше трудно могат да се видят. И при нас веднъж се случи тъй че брат заплоди сестра си на овчарника.Родиха се 5 кутрета 1 много едро,3 горе долу еднакви и едно много дребно ,което по късно умря.Това едрото го видях отраснало на 8 месеца(ни остана при нас).Куче мечта.Още не може да го преболее собственика му.
|
|
|
|
|
|
|
Mad Max
|
 |
« Reply #7 on: October 31, 2008, 06:24:26 AM » |
|
Ати, можеш ли да обясниш негативите и позитивите, които си наблюдавал при инбредни схеми и техните резултати?
Как например, можем да разпознаем дали едно куче е натрупало в себе си недостатъците на предците си и това го отдалечава от описаният идеал за кк, а не нечистопородното развъждъне?
|
|
|
|
|
|
|
milkojor
|
 |
« Reply #8 on: October 31, 2008, 08:14:06 AM » |
|
аз съм против това развъждане
|
|
|
|
Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #9 on: November 21, 2008, 14:32:58 PM » |
|
аз съм против това развъждане
Бихте ли пояснили доводите довели ви до горното ваше мнение?
|
|
|
|
|
|
|
milkojor
|
 |
« Reply #10 on: November 22, 2008, 11:35:46 AM » |
|
prekaleno blizkite vruzki ne sa za predpo4itane spored men
|
|
|
|
Балкана ражда Хора,Полето Тикви !!!
|
|
|
steren
Newbie

|
 |
« Reply #11 on: November 23, 2008, 08:37:50 AM » |
|
Това е много странно подадена тема,дори и да е just for fun. Инбридинг е много сериозен научен метод за запазване на дадаен генотипен вид- така са създадени the pedigree variety,така са запазени и до днес изчезващи видове животни и растения, но мисля, че трябва да се разясни обстойно, за да не се допуска безогледното му използване с комерсиална цел. И продължавайки създанения вече диалог-аз съм за научното му прилагане за запазване предимно на работните качества на кк и против безочливото му използване, породено от невежество и безотговорност.
|
|
|
|
Life is what happens to you while you're busy making other plans. John Lennon
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #12 on: December 13, 2008, 02:00:42 AM » |
|
Инбридингът е един от естествените начини за оцеляване на популация като средата активно отсява годно от негодно. Например 2 животинки от даден вид успяват да се доберат до остров в океана. Съешават се и се ражда поколение. След 100 години на острова има популация от няколко хиляди индивида от този вид, като всички са потомци на онези първи 2 животинки. Освен това в природата изолацията на определена група индивиди в даден хабитат довежда постепенно до отлика на тази популация от основният вид. Същият принцип важи и при одомашнените животни вкл. кучето, като там резултатът е в създаването на местни, локални форми/породи/. В този случай човекът допълнително влияе като част от средата отсяваща годно от негодно.
|
|
|
|
|
|
|
KARA
|
 |
« Reply #13 on: December 13, 2008, 09:25:12 AM » |
|
Доста неща могат да се кажат относно ЗА и ПРОТИВ- Инбридинга .
Аз съм твърдо-ЗА  Тази статия ми хареса и затова я поствам тук-който иска може да я прочете. http://www.bgrott.com/polezno.php?lang=1&p=7&y=1
|
|
|
|
|
|
|
S.Diamandiev
Newbie

|
 |
« Reply #14 on: December 13, 2008, 10:17:02 AM » |
|
Темата е много добра и противоречива. Явно всеки ще защитава позиция, която използва в развъждането си. Примера с домашните животни е колкото верен , толкова и не. има животни при които е противопоказно, близкото развъждане. в природата ми се струва че нещата са по различни отколкото при целенасочената човешка намеса. Каквато и зависимост да има в гена , тои не е задължителен или с математически стоиности. Именно за това се получават и''грешки''. Криворазбрания инбрид може да доведе до повече унаследени пороци , отколкото положителни резултати. Аз принципно съм против инбридинга, но при някои екземпляри, и наи вече когато човек знае какво прави, съм готов да се съглася. Има таблици и програми за инбридинг, които трябва да се спазват при такова развъждане, а когато е плод на егото на някои, тогава е просто криворазбран инбрид. А и не на последно място , си мисля че когато една порода е консулидирана като тип и проследена достатъчно, тогава всичко е по лесно и адекватно, но когато е толкова разнотипно и с такъв спор за произход, инбрида е по опасен , отколкото полезен. [/quote]
|
|
« Last Edit: December 13, 2008, 10:25:41 AM by S.Diamandiev »
|
|
|
|
|
|