Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 05, 2025, 21:16:27 PM

Login with username, password and session length

Poll
Question: ЗА или ПРОТИВ близкородствените връзки? Защо?
+ - 34 (57.6%)
- - 25 (42.4%)
Total Voters: 58

Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  
Author Topic: ИНБРИДИНГЪТ - ЗА и ПРОТИВ  (Read 118404 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
S.Diamandiev
Newbie
*

« Reply #30 on: January 15, 2009, 19:41:36 PM »

Прав си, можеш и да не ми вярваш. Разбирам че за вас, никои не може да ви докаже нищо, а вие може да си говорите каквото и да искате и то винаги да е на 100% вярно. Видях какво пише Росен, видях какво означава за него ''ДОСТОВЕРНИ ФАКТИ'' , но те се свеждат само до- ''това му казали'', ''нали виждам какво дава'', и други такива. При положение че някои друг му излага същите аргументи и му казва че кучето е мелез , защо тои се сърди? confused Или тези неща ти не ги виждаш? Съгласен съм че на всичко не може да се вярва , дори и на написани неща, а аз не съм дете и не вярвам сляпо. Но по добре да си видял поне родителите на кучето което взимаш, отколкото някои да ти го даде и ти каже че е по Костенски кучета - примерно. За инбридинга няма смисъл повече да го коментираме , предполагам си видял 2-3 мои поста и вече знаеш какво мисля, но волните изпълнения не са инбридинг. Инбридинг 1-2- какво е това confused no няма такъв. Знам кои кучета Росен купи, дори повечето да съм ги виждал на снимки. Но кои 5 линии тои пази и развъжда confused Аз бих ли могъл да си взема пале от всичките 5 линии? Може и да мога ако ги има. Но ти ако не знаеш, Росен пред теб може лично да ти каже колко от тях са с пороци. В този форум има показано пале на което бащата е с обратна захапка, но това не му пречи тои да го плоди. Нямате ли комисия в МАКК.? Защо се допускат кучета които не препокриват стандарта? Аз теб лично те разбирам , Росен е голям коз за теб, Наи бурния защитник на БОК , вече е прогледнал и следва правата вяра. clap Но бъди адекватен и не го защитаваи сляпо. Не вкарваи интрига с ''моите приятели '' в Добрич. Замисли се защо е така, защото за тях кучето е същото каквото е и за теб. Защо с тях мога да се имам и да са ми приятели дори а с други това не става. Пак ще се върна на Росен, тои казва че кучето било на първо място и че ако трябва и с приятели ще се скара дори. Гръмки думи , ама само толкова. Тези кучета си патят и са на това положение само заради междуличностни отношения на хората. Ти самия разказа една история от 1995 година , която доказва че е така. Аз не вярвам на хора склонни към лъжата, и не натрапвам моето мнение. Всеки трябва сам да си преценява и оценява ситуациите. Пък какви изводи ще си прави и как ще си вика на кучето е лично негова работа. smile

Диамандиев, пак стреляш с халостни. В случая с Каплан в този форум бяха извадени данни и фотографии на кучетата подкрепящи данните. Другата страна само разтяга кухи локуми. Отдавна е ясно защо Ефтин така яростно оплюва кучетата на определени хора в МАКК. След като с Ванко2 се опитаха да примамят същите тези хора към идеята на Литов & со. за неутрализиране на Ст. Попов чрез някакви обединия, киноложки дружества по градове и обединителни изложби в Банско и Велинград. След като не успяха с приласкаванията във форума на marten.bg показаха другото си лице и подеха резервната стратегия - оплюване. А е казано за лъжа изречена 100 пъти...
За инбридинга вече ми се изяснява защо имаш такова отрицателно мнение - просто е непозната материя за теб. Но пък смело заявяваш като шопа дето гледал жирафа пред себе си -"няма такъв!"
Инбридинг II-I означава драги, че дадено куче е получено от връзка между майка и син. Примери за такива връзки сред аборигенната популация и за превъзходни резултати от нея има достатъчно. Ако в НОК въведоха силно рестриктвни мерки срщу близкият инбридинг то е защото популацията в голямата си част вече притежава едни и същи широко рекламирани за времето си шампиони в предците си. WUSV търси начини за излизане от това състояние. Но проблема им не ни касае.
Росен развъжда линиите както с аутбридинг така и с инбридинг. Коментара ти показва че не си запознат и гърмиш по инерция.
Коментираш че имало кучета с обратна захапка. Да има и стандарта позволява използване на такова куче ако недостатъка му е в определена степен. Не бъркайте "недостатъци" с "елиминиращи недостатъци". Само за информация Шаро пепеленовия също бе с обратна захапка и с липси на премолари, но май всички лагери искаха да го използват. А дали тези недостатъци бяха доспустими в стандартите на различните групи?
Росен бил коз за мен?!?! Радвам се че Росен реши да остане с кучетата от р-к Тито в МАКК. Това е!
Прочети пак историята от 1995г защото не си разбрал главната причина за напускането на хората от НККК - опитите на председателят да моделира породата само според ЛИЧНОТО му мнение.
Поздрави!
Убеждавам се че четеш това което искаш. Сега пак трябва на ново да се обесняваме. Разбираш що е то инбридинг, значи знаеш въпросния към кои се причеслява. Е ми мога само успех да ти пожелая. Поздрави и на теб.
Първо: чета това което ти пишеш и съответно го коментирам.
Второ: това което се опитвам да ти кажа и подскажа е че ТИ СИ СИ РЕШИЛ, ЧЕ НЯМА ТАКЪВ ИНБРИДИНГ. Но не се опитвай личното ти мнение на лаик да го налагаш като биологичен закон. Не само че има такъв инбридинг, но и се използва в селекцията. Нарича се инцест. Използван е от векове и сред овчарите чиито аборигенни кучета стоят в основата на съвременното развъждане. Има клубове по породи в които има ограничения по отношение на степента на инбридинг в развъдната двойка. В МАКК няма такива ограничения. Всеки селекционер има свободата да развъжда чрез аутбридинг или инбридинг и съответно носи отговорността за решенията си. Важно е крайният резултат да е добър.
Преди ти спестих въпроса, но сега ще го задам: Кое е кучето НОК което даде за пример? Онова което е било шампион и което след ДНК тест, който показал че е резултат от инбридинг, е било дисквалифицирано и му била отнета титлата. Любопитен съм какви са фактите от историята която дадеза пример.
 smile

Добре аз съм само любител, пълен аматьор, за разлика от теб, който имаш самочувствието, че си навътре кажи-речи във всичко. Всъщност, ти самия убеден ли си в това, което коментираш или „знанията” ти се базират на попрочетено и чуто оттук –оттам.
 Претендираш за сериозност и тежест в породата и организацията, а  ми говориш за доказателства, чрез „фотографии на кучетата. confused От тук нататък за какво да говорим?? За инбридинг?
По отношение на инбридинга: Всеки нормален, средно интелигентен човек, който няма достатъчно научни знания и достатъчно животни, за да експерементира и подбира, ще е против инбридинга. Но явно ти си от другата категория, защото и тук си пак много „ПОДГОТВЕН”.
Какво значи „превъзходни резултати” г-н Експерт на аборигенните поподи. Това, че сина като скочил майка си и са се родили видимо нормални кученца ли? confused lol Само до тук ли се простират „превъзходните резултати”. Ако това ти стига , чудесно clap В крайна сметка всеки в мак ''селекционер'' има пълна свобода на действие. Но ти правиш ли разлика между аборигенна популация и сбор от кучета с неясен произход. Или сливаш двете категории в една?
 Да твърдиш, че един стандарт за молосоидни кучета признава обратната захапка, да отъждествяваш обратната захапка с недостатък......  eek Нямам думи, ти си специалиста. Явно ти знаеш едно , аз друго. Виждам как и какво мислиш, лошо няма но аз не го споделям.

п.п. Останало ми е в ума че е 2002-3, но може и да греша, и да е било по рано. Не си спомням. Но предполагам имаш познати които евентуално ще знаят. Учудвам се че това си го изтървал. Wink
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #31 on: January 16, 2009, 11:15:04 AM »

clap  lol
Диамандиев очаквах повече от теб.
Нещо си фрустриран и пишеш странни неща.  hmm
Ако не си забелязал още, аз коментирам неща които знам. Нямам идея защо на теб ти изглежда, че знам всичко.  confused
По темата инбридинг показа, че си много бос. Няма да те питам повече за да не продължаваш да се излагаш. Препоръчвам ти да попрочетеш малко литература. Да проучиш работата на развъдници за различни породи. Ако искаш се обърни и към Николай Атанасов. Може да не го харесвам, но по тази тема може да ти отвори очите с малко теория.

Превъзходни резултати значи, че полученото от овчаря куче от близкородствена връзка още е в устите на кучкарите. И те се гордеят, че то присъства сред предците на кучетата им. Wink
Бос си и по темата за аборигенната популация на породата Каракачанско куче. Затова и по тази тема няма повече да питам.
Диамандиев не се излагай така левашки с тези коментари за стандарта. Вземи попрочети FCI стандартите на породите от 2 FCI група и тогава ще си поговорим пак дали има или няма допускане на обратна захапка при молосоиди. Отделно може да попрегледаш описания и стандарти и на аборигенни породи пастирски кучета, които още не са регистрирани в FCI.

Поздрави 

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
karakardam
Jr. Member
**

« Reply #32 on: March 29, 2009, 18:42:50 PM »

спорът ви очевидно е безплоден. по тази тема може да ви бъде безкрайно полезен В. Динчев, както и още неколцина академични авторитети, които с две думи ще подчертаят, че инбридинга е подход за съхраняване на ценни качества от работен аспект. темата за инбридинговото развъждане е много болезнена, когато става въпрос за академични спорове. в реалното истината се свежда до днешния коментар на двама овчари - "и, какв3ото са четоирима братя, а женската е майка им? тъкмо после ще дойдат хасъл кучетата"
Andrej-K
Newbie
*

« Reply #33 on: August 11, 2009, 14:09:35 PM »

Dali moze da se sparat brat i sestra?

Can brother and sister be mated?
Printon
Newbie
*

« Reply #34 on: August 11, 2009, 21:13:19 PM »

Сигурно мозе, ама най-добре да ти отговори динчев и другите академични личности. notworthy
petko
Hero Member

« Reply #35 on: August 12, 2009, 12:38:12 PM »

Сигурно мозе, ама най-добре да ти отговори динчев и другите академични личности. notworthy
...shto ne si hodish u doma ili tav veche niama kvo da pishesh

USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
bojidar
Full Member

« Reply #36 on: July 22, 2010, 10:57:09 AM »

ас мисля че инбридинга е с цел да се върне и запази старата кръв/>моето мнение е за имбридинга clap
Светла
Sr. Member

« Reply #37 on: June 13, 2011, 16:47:45 PM »

Ако се вярва на Библията и като се замислим, всички сме наследници на Адам и Ева. От това по-голям инбридинг?!...

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #38 on: June 13, 2011, 19:53:31 PM »

ас мисля че инбридинга е с цел да се върне и запази старата кръв/>моето мнение е за имбридинга clap
Имбридинга е сложно нещо за учени хора  Wink Не може тоя и оня да го правят, щото накрая нищо хубаво не ги чака  Wink Чувал  съм, че за да го правиш трябва да разполагаш с доста кучета, което май в България не се спазва  Wink
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #39 on: June 13, 2011, 21:00:05 PM »

За да направиш инбридинг ти трябват две кучета с общ прародител, чиято наследственост искаш да концентрираш в поколението. Това е началото. С инбридинга се повишава хомозиготността в получените потомци. С това се повишава и вероятността за изява на белези свързани с рецесивни гени.
Инбридинга е инструмент. Когато се ползва внимателно и отговорно помага за консолидиране на типа в линия или порода. Хаотичното и продължително използване обаче поражда риск от инбредна депресия и отчетливо негативни резултати. Тъй че като всяко лекарство важна е дозата и момента на прилагане.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #40 on: June 14, 2011, 09:28:58 AM »

За да направиш инбридинг ти трябват две кучета с общ прародител, чиято наследственост искаш да концентрираш в поколението. Това е началото. С инбридинга се повишава хомозиготността в получените потомци. С това се повишава и вероятността за изява на белези свързани с рецесивни гени.
Инбридинга е инструмент. Когато се ползва внимателно и отговорно помага за консолидиране на типа в линия или порода. Хаотичното и продължително използване обаче поражда риск от инбредна депресия и отчетливо негативни резултати. Тъй че като всяко лекарство важна е дозата и момента на прилагане.
Началото е с две кучета а в последствие ако продължиш с инбридинг за постигане на желаните белези ще ти трябват доста кучета  Wink Нали знаеш какъв е процента на брак при инбридинг и колко кучета се отстраняват в последствие. Така, че лесно можеш да го почнеш с две кучета ама после какво ше стане  Wink
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #41 on: June 14, 2011, 10:37:39 AM »

Процента на брак зависи от това какво искаш да постигнеш, какво сито поставяш и каква наследственост притежава двойката с която правиш инбридинг по техен прародител.
За инбридинг ти трябва двойка кучета с общ прародител. Виж за лайнбридинг(линейно развъждане) трябва да имаш популация от родствени животни. Някои от тях може да са получени чрез тесен инбридинг. Други от неродствени комбинации.
Няма проблем да започнеш с двойка в инбредна комбинация. След това продължаваш селекцията с потомците им, които удволетворяват целта, която си си поставил. Използваш аутбредни и инбредни комбинации и постепенно разширяваш популацията. Не е страшно, но иска познания и трезва преценка. Инбридинга като селекционен инструмент не е нещо ново. Опита на поколения селекционери на дом.животни е дал възможност да се изведат научно правила, принципи и закони. Тепърва не се открива огъня. Но като и при огъня, трябва да се внимава. Целта е да ни стопли а не изгори.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
vlado
Full Member

« Reply #42 on: June 14, 2011, 10:50:06 AM »

Направете един семинар за имбридинга с развъдчиците,отпечатайте го черно на бяло и дерзайте.Така и брака ще се намали.
Ariman
Hero Member

« Reply #43 on: June 14, 2011, 11:07:31 AM »

Целта е да ни стопли а не изгори.
Това е най - точната приказката, това исках да се разбере за инбридинга, който коментирахме и в темата "Кучета с неясен проиход"!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
vaskovasilev
Newbie
*

« Reply #44 on: November 01, 2011, 18:01:46 PM »

http://pamperpom.com/bg/curiosity8.html
Pages: 1 2 [3] 4 5 6
  Print  

Jump to: