Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 01, 2025, 20:33:48 PM

Login with username, password and session length

Poll
Question: ЗА или ПРОТИВ близкородствените връзки? Защо?
+ - 34 (57.6%)
- - 25 (42.4%)
Total Voters: 58

Pages: 1 ... 4 5 [6]
  Print  
Author Topic: ИНБРИДИНГЪТ - ЗА и ПРОТИВ  (Read 116634 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Mad Max
Hero Member

« Reply #75 on: August 27, 2013, 05:50:36 AM »

Не знам дали се изразих правилно. Интересуват ме резултати от инбридинги по КУЧКИ. Например връзка на кучка ШАРА с различни мъжкари, от които по-натам се съешават щенетата й. Интересуват ме примери на инбредни кучила по кучки в степени 1-3, 2-2, 2-3. Както ме интересува и мнението на развъдчиците - колеги по следния въпрос: До колко е удачно да се инбредира по КУЧКИ, не е ли опасно това за мъжките получени в кучилото /подмяна на половия диморфизъм/?
За да стане по-ясно давам нагледен пример:
До колко би била удачна връзката между АРЗАН /баща: ЮК БОИЛ (Акела IV x Maруся) Х майка: Багира/ и МЕЦА /баща: АЛГИР (инбреден 3-3 на АКЕЛА) Х МАРУСЯ/ според вас?

vano
Guest
« Reply #76 on: August 27, 2013, 06:53:19 AM »

Ето ти куче III-II по Кари Горан

Всички връзки, които се правят за проверка по потомство дефакто са II-II, II-I или I-II по женската кучка Smiley
Mad Max
Hero Member

« Reply #77 on: August 27, 2013, 07:15:10 AM »

Хм.. Интересно! Убягнало ми е, че Караман е инбреден по кучка.  naughty
Доста обнадеждаващо звучи.  Wink Дали могат да се открият снимки на цялото им кучило, или е трудна работа? Или поне някаква информация - колко мъжки, колко женски - забелязва ли се промяна в половия деморфизъм при останалите от кучилото?..

пс. Наскоро имах един интересен разговор с познат селекционер, който развъжда кучета от 25 години.. Той изрази мнение, че не подкрепя инбридирането по кучки - това давало резултат само при кравите  lol та захванахме едни спорове и разговора отся две крайни позиции..  lol Допускам, че истината е по средата, но като всички любители - искам да видя отвъд видяното до момента, за да мога да си изградя възможно най-реална представа.. В крайна сметка се оказва, че ако той знае колкото една маса, а аз колкото кибритена кутийка - често изненадите идват от границата на незнанието /представи си колко по-големи са границите на масата от тези на кибритената кутийка  naughty/.. Та.. Та!
« Last Edit: August 27, 2013, 07:19:14 AM by Mad Max » Logged

Mad Max
Hero Member

« Reply #78 on: August 27, 2013, 07:27:01 AM »

Също така ми е много интересно защо се предпочита проверка по потомството да е чрез баща-дъщеря и в много редки случаи майка-син. Интересно ще ми е да видя и снимки на кучета от такива връзки.  smile

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #79 on: August 27, 2013, 08:51:05 AM »

Логично е когато се инбридира  женско куче, предполагаемите желани резултати да се търсят при женските в кучилото. Развъдчикът трябва обаче да има подробни и много точни данни минимум четири поколения назад за кучето, което ще инбридира, както в дълбочина (баща, майка, баби, дядовци, прабаби и прадядовци), така също и в ширина (техите братя и сестри в кучилата). По принцип с намаляването на общото число на степента на инбридинг се увеличава опасността от брак (бъдещо спиране на кучета от разплод).
   Смята се, че инбридинг в степен с общо число по-малко от VI като: II-I, I-II, I-III, III-I, II-II, дори и II-III или III-II е нежелателен, просто не е лъжица за всяка уста. Кучето не е само видимата визия, с което ние главно се занимаваме. То също така е и жив организъм една сложна функционална жизнена машина създадена от природата. Винаги съществува реалната възможност пораженията в следствие нашата намеса да са много по-големи от евентуалните „плюсове“. Много често забравяме, че генетиката е наука.
   Нищо не става с магическа пръчка. Практиката показва, че за добрите резултати е необходимо време и търпение, не  като се бърза, а като не се спира. Не е ли по-добре чрез правилна работа да чакаш с времето появата на добрите резултати, отколкото чрез неправилна да трепериш с времето в очакване проявата на лошите.   

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Mad Max
Hero Member

« Reply #80 on: August 27, 2013, 09:34:21 AM »

Благодаря, Симбен  flowers

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #81 on: August 28, 2013, 06:32:33 AM »

Всеки геном (генетичен набор на даден индивид), се състои от 50 % от бащата и 50 % от майката!!! Това е основен постулат в генетиката. Изхождайки от него, всеки човек занимаващ се с развъждане може да си изясни как, и "по какво" да инбридира, в зависимост от това какъв ефект търси от самия инбридинг!
rex
Hero Member

« Reply #82 on: August 28, 2013, 07:57:58 AM »

Във връзка с горната дискусия, прави впечатление факта, че инбредирането по даден мъжки разплодник в някои случаи дава добри женски в кучилата и не толкова добри мъжкари, въпреки че както каза Симбен, в случаи като този е логично да се търси продължител на линията. Конкретно става въпрос за някои от известните туркменски кучета, но затова скоро говорихме с Кристина в темата "Туркменски алабай", така че няма да правя повторен спам, въпросът е че тези линейно развъждани кучета имат по-добри дъщери, внучки, правнучки, отколкото синове, внуци и т.н.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Pages: 1 ... 4 5 [6]
  Print  

Jump to: