Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 19:21:13 PM

Login with username, password and session length

Pages: [1] 2 3 4
  Print  
Author Topic: Херпес вирус  (Read 63840 times)
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Пеньо
Hero Member

« on: July 30, 2016, 20:10:26 PM »

Гадният вирус ме попиля. Яд ме е. Болно ми е. Реве ми се. Няма на кой друг да се оплача. Не съм си мислил, че меракът ми към тези кучета може да бъде поставен под съмнение, но е факт. От началото на годината съм окучил пет кучки. Общо 34 кутрета. От тях 4 смачкани при раждането,  2 мъртво родени, 8 живи и здрави.  Останалите... Вирусът ги смля. За пари не става въпрос. За мерака говоря.

Nomad
Hero Member

« Reply #1 on: July 31, 2016, 05:51:13 AM »

Здраво Пеньо.И това ще мине.
Отчаянието не е съветник.
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #2 on: July 31, 2016, 06:49:50 AM »

Пена горе главата!

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #3 on: August 01, 2016, 05:08:03 AM »

Съжалявам да го прочета! До колкото разбрах този вирус би могъл да е доста коварен. Какво лечение си приложил до момента?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
vano
Guest
« Reply #4 on: August 01, 2016, 07:42:11 AM »

http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=218&t=21048
Пеньо
Hero Member

« Reply #5 on: August 01, 2016, 10:21:31 AM »

Ванка, благодаря за информацията. Общо взето обаче от статията не разбрах как да водя(им) ефективна битка с вируса. Става ясно, че не е хубаво да подлагаме кучката на стрес, да не замразяваме мъртвото кутре, ако искаме ефективен резултат от аутопсия и най-вече, от тук нататък, ако се появя на изложба (с или без кучета) ще ме гледат като "чумав".
Пеньо
Hero Member

« Reply #6 on: August 01, 2016, 10:32:30 AM »

Шах и мат.
За съжаление смъртта при кученцата настъпва много бързо, въпреки лечението.

Невъзможно е да се избегне напълно контакта с вируса, тъй като кучето постоянно се сблъсква с него в околната среда.

vano
Guest
« Reply #7 on: August 01, 2016, 10:56:15 AM »

Ваксината не помага ли?
Пеньо
Hero Member

« Reply #8 on: August 01, 2016, 11:11:36 AM »

За да е напълно ЯСНО моето ОБЪРКВАНЕ, малко хронология :
1. Дарина х Нане. 8 кученца. 8 жертви. Превенция никаква. Не знаех за вируса.

2. Димана х Нане. 6 кученца. 2 смачкани. 4 живи и здрави. Превенция : терапия с "ацикловир" по препоръка на Цецо и еднократна ваксина за херпес вирус
. Еднократна, защото късно научих за самата ваксина. По принцип се прави ваксинация 5 до 10 дни след последна скачка и реваксинация 10 до 5 дни преди предполагаемата дата на окучване.

3. Куна х Медун. 6 кученца. 2 смачкани. 4 живи и здрави. ПРЕВЕНЦИЯ НИКАКВА!!!

Тук отварям скоба, че последващите ми действия са на база горните резултати.
Продължавам.
Три кучки ми се гонят едновременно. Яна, Гизда и джак ръселката Никол. Яна я пускаме на Кътьо при Кольо в Дъбово на 20 км от Казанлък.  Гизда на Касе при Наско в Пловдив. 100 км. Никол при мен на Мърфи, мъжкия джак. Живеят заедно. 0 км.
На трите сложихме по една ваксина.

Яна 10 кученца. 10 жертви.
Гизда 4 кученца. 4 жертви.
Никол 6 кученца. 6 живи и здрави, като шестото извадено след секцио, заедно с един мъртъв плод.
Клетката на Никол се намира между тези на Яна и Гизда.
Е, колеги, питам има ли някаква логика в хронологията? Как се води битка срещу враг, който не познаваш? ЯСНО ли е моето ОБЪРКВАНЕ или и вие се объркахте ?
Пеньо
Hero Member

« Reply #9 on: August 01, 2016, 11:12:28 AM »

Ваксината не помага ли?
Не съм я прилагал, както трябва.
vano
Guest
« Reply #10 on: August 01, 2016, 11:20:40 AM »

В статията си го пишеше, че кучетата с по-силен имунитет са по-устойчиви на този вирус. Вероятно Джак Ръслеите са с такъв.

Според мен вариянтите са да прилагаш някоя от схемите - с двете ваксини или схемата на Цецо. Аз лично бих направил пълна дезинфекция на мястото където се раждат кученцата, след като съм завършил превенцията с ацикловир-а или след втората ваксина. Все пак кученцата до 3-тата си седмица така или иначе нямат достъп до външния свят.
« Last Edit: August 01, 2016, 11:21:00 AM by vano » Logged
vano
Guest
« Reply #11 on: August 01, 2016, 11:25:35 AM »

http://www.ema.europa.eu/docs/bg_BG/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/veterinary/000059/WC500066408.pdf
Пеньо
Hero Member

« Reply #12 on: August 01, 2016, 12:29:58 PM »

Това е ваксината
Пеньо
Hero Member

« Reply #13 on: August 01, 2016, 12:31:45 PM »

Пеньо
Hero Member

« Reply #14 on: August 01, 2016, 12:56:02 PM »

В статията си го пишеше, че кучетата с по-силен имунитет са по-устойчиви на този вирус. Вероятно Джак Ръслеите са с такъв.

Според мен вариянтите са да прилагаш някоя от схемите - с двете ваксини или схемата на Цецо. Аз лично бих направил пълна дезинфекция на мястото където се раждат кученцата, след като съм завършил превенцията с ацикловир-а или след втората ваксина. Все пак кученцата до 3-тата си седмица така или иначе нямат достъп до външния свят.
Звучи тъпо, дори само като си го помисля, но се подведох от случилото се с Димана и Куна. Дезинфекция правя задължително. Без да се оправдавам, струпаха ми се три кучки наведнъж. Парите не са важни, но са фактор. Една ваксина струва 60 лв. За реваксинация още толкова. В този момент трябваше да ваксинирам и чипирам  и малките на Куна. А дяволчето в мен тогава проговори "сигурни ли сме, че кучките са бременни, за да се хвърлят пари на сляпо". Този въпрос, между другото винаги ще стои. По същия начин стои въпроса, кога коварния вирус ще се появи въобще за пръв или пореден път. Някой знае ли?
 Да. Варианта, който трябва да се прилага е дезинфекция, ваксинация, третиране с "ацикловир" и реваксинация. И да не се задават горните въпроси.
 Каквото и да се случи, аз ще се боря с вируса и ще намеря начин за победа. На първо време няма да заплождам всички разгонени кучки, за да се концентрирам само с една.
 Сто тояги на чужд гръб са малко, но дано моите проблеми служат за пример, какво трябва и какво не трябва да се прави. Не пожелавам на никой да ползва тези знания.
Pages: [1] 2 3 4
  Print  

Jump to: