Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 13, 2025, 06:21:15 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 27
  Print  
Author Topic: Хранене на кучето  (Read 342539 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Ariman
Hero Member

« Reply #330 on: March 15, 2014, 18:50:54 PM »

Напълно съгласен, но като стане въпрос за пълноценна храна се сещам за бездомното куче което витае из улиците около вкъщи. Толкова здраво, добре оформено, толкова прави и стабилни крайници... как се питам аз?

Последният път като стана дума за улични кучета, ме метнахте в джунглата колега, та се чудя дали да коментирам. Шегувам се, разбира се!
Въпроса ти, Habits, навлиза вече в сферата на вероятностите и хипотези, които можем да приемем само по презумпция, тъй като надали някой от нас знае хранителната стойност в единица бебешки памперс.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
rex
Hero Member

« Reply #331 on: March 16, 2014, 14:57:13 PM »

Habits, а питаш ли се какъв процент от бездомните кучета стават толкова здрави, оформени и правилни?
Тяхната работа е малко като при дивите животни - много нисък процент се радва на много крепко здраве. Другите - в преразход.
Относно калция мнението ми е като на Мишо - излишният калций по-скоро фиксира проблемите, от колкото да ги решава. Здравият организъм не се нуждае от него като добавка. Личното ми мнение е, че на кутрето трябва много, ама много да му се обърка начина на хранене, че да се наложи ползването на калций.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #332 on: March 16, 2014, 15:41:48 PM »

Habits, а питаш ли се какъв процент от бездомните кучета стават толкова здрави, оформени и правилни?
Тяхната работа е малко като при дивите животни - много нисък процент се радва на много крепко здраве. Другите - в преразход.
Относно калция мнението ми е като на Мишо - излишният калций по-скоро фиксира проблемите, от колкото да ги решава. Здравият организъм не се нуждае от него като добавка. Личното ми мнение е, че на кутрето трябва много, ама много да му се обърка начина на хранене, че да се наложи ползването на калций.

Ами тука за "бой" са някои от вет. лекарите, като видят мераклия и се почва, абе тука имам едни специални витаминки, твойто куче е от едрите породи трябва да му даваш докато расте калций, в момента имам много добър и т. н. докато човечеца не олекне с 20-30 лв.  Wink

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #333 on: March 16, 2014, 20:10:56 PM »

Що ли ми звучи познато...
Моя е от тия за бой  biggrin

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #334 on: March 17, 2014, 06:03:33 AM »

Значи, ако кутрето е здраво, никакъв калций-фосфор?

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #335 on: March 17, 2014, 06:26:58 AM »

Ами замисли се, защо здрав и добре функциониращ организъм ще има нужда от някаква добавка? Малко като да пиеш лекарства ей така по принцип.
Както SIMBEN написа, в много от случаите това са маркетингови подходи на някои ветеринарни лекари. Ветеринарите на моето куче никога не са ми предлагали такива продукти, но те определено са на място и много, много в час с едрите породи овчарски кучета.
Те са на мнение, че проблемите с неправилния растеж на крайниците идват най-често като комбинация от манията на развъдчиците към гигантизъм от една страна, комбинирана с прехранване на кутрето от друга. Както те обичат да казват, в тяхната практика са имали един-единствен случай на рахитично овчарско куче. Всичко друго - породено от горните причини.
ПП Понеже моето САО имаше проблеми със задните крака, периодично му се правеха кръвни проби  за проследяване на нивата "фосфор-калций". Ако смяташ, че това би имало смисъл за теб, може да ги следиш от време на време. Но за добавки ей така - профилактично, лично аз не намирам логика.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Habits
Hero Member

« Reply #336 on: March 17, 2014, 07:46:58 AM »

Добре де, на моя му давах калций според теглото, абсолютно стриктно. Доста хора са си давали мнението за кучето ( изложби, ветеринари, инжинери и т.н.), до сега всички са давали отлични оценки относно структурата и крайниците. След като до сега всичко е ок, трябва ли да очаквам проблеми в бъдеще заради факта, че съм му давал калций ?

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #337 on: March 17, 2014, 09:39:36 AM »

Не става дума, че винаги пречи и уврежда, много хора дават допълнително калций, но просто не е необходимо. Всичко е от гигантоманията. Ръста е ген. По-нагоре е описано всичко и от Ариман и от Рекс........

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Пеньо
Hero Member

« Reply #338 on: March 17, 2014, 12:10:30 PM »

Освен гигантоманията и търговския нюх на някои ветове (да ме извинят другите).
EXIIIT
Jr. Member
**

« Reply #339 on: March 20, 2014, 14:53:42 PM »

Стана ми интересно, кои кучета си наблюдавал че живеят по-малко, хранени ежедневно с високопротеинова качествена суха храна?
Каква е храната?!
Роял канин и проплан са средна работа като качества. Цената им у нас е доста пресилена. На база качество на състава, би трябвало да струват не повече от 3,8-4,5 лв/кг.
Интересува ме има ли колега, който храни регулярно от малко (1,5 -2 м. възраст) куче с висок клас храна с високо съдържание на протеин(30% или повече)?!
Може и да е от друга аборигенна порода САО, КО, Кангал, Акбаш ...
Ще ми е любопитно да чуя неща от личен опит на някой колега.
Аз съм хранил две кучета с храна с високо съдържание на протеин над 30% . КК бяха кучетата.Преди доста години 1997г.. Храната беше канадска 176,00 лв. беше чувал 15 кг.но не помня марката / все пак 16-17 год/ да Ви кажа всички ме убеждаваха , че не е добре , че трябвало да ги гледам / храня/ по спартански, но така реших...... имах голям мерак и пари разбира се . Храних  ги до  2 години  само с тези гранули с нищо друго. Два пъти седмично им купувах кокали големи да си чешат зъбите и това беше . След като направиха 2 години  минах  / постепенно/ на много по- евтина храна българска, тогава ми се струва , че тъкмо прохождаха нащите производители на гранулирана храна, та реших да взема да пробвам и така си и продължих.Кучетата живяха до навършени 15 години и двете едното мъжко другото женско, но са се движили винаги много със стадото на баща ми/ работни си бяха/.
Buikov
Newbie
*

« Reply #340 on: June 23, 2014, 14:53:49 PM »

След като взаимствах от темата направих ето тази гозба за 60 дневно кутре:
Слага се да заври 400 гр. вода, след като заври се добавя 50-60 гр. царевично брашно, разбърква се малко, слага се едно яйце и извара на око, пак се разбърква, черупката от яйцето се начупва на възможно най- ситно и се слага при всичко останало. Искаше ми се да добавя и някаква животинска мазнина, но не разполагах с такава. Нарочно не направих кашата прекалено гъста за да приема повече вода с храната. Отделно храня с българска гранула накисната във вода.
  Вредна ли е тази натрошена черупка? Понеже съдържа калций, а по- горе коментирахте, че е вредно да се дава калций на здраво куче.
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #341 on: June 23, 2014, 15:12:21 PM »

Аз на моите докато бяха по-малки им давах яйцето варено, без черупката. Като станаха на по 4 месеца започнах да го давам сурово заедно с черупката без да я деля или натрошвам много, само го счупя да излезе съдържанието и го давам. Но за малко кутре, като в твоя случай, не знам дали трябва да е сурово и да е с черупката.....
А иначе нищо лошо да му даваш яйца, няма да му навреди, то да не е кой знае колко калций в тая черупка smile
Но ако има сериозна нужда от калций черупката няма да го оправи Wink
« Last Edit: June 23, 2014, 15:13:21 PM by DonKrasi » Logged

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
Buikov
Newbie
*

« Reply #342 on: June 23, 2014, 15:37:35 PM »

Яйцето не е сурово, защото се слага във вряща каша и се държи известно време на котлона. Краси добавял ли си животинска мазнина или някакви зеленчуци да речем варени моркови?
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #343 on: June 23, 2014, 16:27:59 PM »

Ами зеленчуци така да съм слагал целенасочено не. Давал съм смивки, помия, готвена храна, която е била за нас но по една или друга причина е застояла повече време в хладилника, не е развалена но не е и за нас и вместо да я изхвърлям - хоп на кучетата. Случвало се е тази храна да е някаква манджа или супа в която да има разни зеленчуци, но специално да им добавям към дажбата не.
Мазнина съм давал, примерно зимата като си опечеш свинско и то нали пуска мазнина, която като остане се желира, та тая мазнина като я разгрея и правя чудна попарка за кучетата, месо съм давал, изрезки свински, които къде са повече с месо къде са си направо сланина,мас. Олио, с което е пържено и вече не е хубаво да се пържи, също съм давал и така.
Но съм им давал като поотраснат малко, твоето като е едва на два месеца не знам дали е добре да му се дава, аз докато бяха по-малки съм избягвал мазнини и подобни тежки храни да им давам на моите.

Habits
Hero Member

« Reply #344 on: June 26, 2014, 09:01:23 AM »

Ето едно интересно изказване от една дама от САЩ, фенка на КК. Посетила България през 2010-а:

Cindy Smiley Kolb: You are exactly right, Stanislav Mladenov! Nutrition and exercise plays such a key role - these are two very important factors that gets easily over looked. I talked with the President of the IKDA at the Karakachan dog show in 2010. He was very concerned about the karakachan dogs in the US not being fed properly. I watched Sider fix the food for his dogs - ground oats with the whey and milk from his sheep, boiled down into a gruel. How the dogs thrive on this! One of his females was 14 years old and still working. None of his dogs were obese or over weight. None had any signs of sickness or lameness. I came back to the US and tried to work with a neighbor who mills out his own grain and food for goats and sheep. He said that if we wanted to make this food for the dogs in the US, we needed to import our grain from Canada or Michigan because the grain in most of the US can not compare to the nutrition of the grain in Bulgaria. And that in order to copy the nutrition of sheeps milk (which is one of the most nutritious milks there is - full of protein and omega 3), we would have to add so many vitamins and minerals, the cost to make the dog food would be extremely expensive! It's extremely impressive the knowledge that the Bulgarians have for this breed. You have set a very high bar for all of us, and we have much to learn!

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 27
  Print  

Jump to: