Пеньо
|
 |
« Reply #270 on: February 14, 2014, 07:54:36 AM » |
|
О.К. По-скоро правих сравнение, как е било преди и как е сега. Естествено отглеждането на животни, в това число и КК, преди всичко е отговорност. Естествено, че сме длъжни да ги пазим от заболявания, паразити и т.н. Естествено, че бълхите са мръсна напаст, не само за съседите. Естествено, че трябва да се пазим и самите ние. Познавах човек с 18 операции от кучешка тения. Просто не мога да се съглася, когато бъркаме грижите с глезене. Наистина Краси е прав- всеки сам решава. Далеч съм от мисълта да убеждавам някой да си гледа кучето по моя начин. Само изказах мнение.
ПП. Между другото (съвсем сериозно), имаме малки и отивам да ги натупам с "Тапилан", защото ври от бълхи.
|
|
« Last Edit: February 14, 2014, 07:59:01 AM by Пеньо »
|
|
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #271 on: February 14, 2014, 09:05:25 AM » |
|
О.К. По-скоро правих сравнение, как е било преди и как е сега. Естествено отглеждането на животни, в това число и КК, преди всичко е отговорност. Естествено, че сме длъжни да ги пазим от заболявания, паразити и т.н. Естествено, че бълхите са мръсна напаст, не само за съседите. Естествено, че трябва да се пазим и самите ние. Познавах човек с 18 операции от кучешка тения. Просто не мога да се съглася, когато бъркаме грижите с глезене. Наистина Краси е прав- всеки сам решава. Далеч съм от мисълта да убеждавам някой да си гледа кучето по моя начин. Само изказах мнение.
ПП. Между другото (съвсем сериозно), имаме малки и отивам да ги натупам с "Тапилан", защото ври от бълхи.
С това откачено време и бълхите защъкаха рано рано  . Иначе мисля, че сме на едно мнение. На мен също ми се иска да се запази примитивното в кучетата, но за съжаление света се променя, условията са други и това става все по трудно ...
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
gragomirstoikov
|
 |
« Reply #272 on: February 14, 2014, 10:41:47 AM » |
|
Не сте ли забелязали че колкото повече се мераклисваш на една стока тя по не върви.Например Братан е само ваксиниран яде само качамак и показва страхотно развитие. За мене става уникално куче.
|
|
|
|
|
|
|
gragomirstoikov
|
 |
« Reply #273 on: February 14, 2014, 11:21:32 AM » |
|
Гара когато се окучи цяла нощ и дежурих и пак изпуснах едно две кутрета.А Буба когато се окучи хич не ме интересуваха тия кутрета видях ги за пръв път когато започнаха да щъкат по снега.И най-хубавото е според мен кученченцата от малки да се сблъскват със суровият живот.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #274 on: February 15, 2014, 20:57:55 PM » |
|
Разбира се, всеки собственик сам решава как да се грижи за животните си. Аз споделям личното си впечатление и наблюдение върху животните ми. Имам две карарачанки, купувани от два различни развъдника. Реших поне до 12 месечна възраст да им давам калции фосфор и да ги храня пълноценно. Не че ги глезя, не че сменям гранулата и хляба, докато не започнат лакомо да ядат, но държа да полагам грижа за кучетата си. Относно движението им, според мен е задължително. Препарати за вътрешни паразити и за външни паразити са задължителни за всеки собственик. Ваксини също! Сега има, едно време не е имало.Което оцелее, оцелее.
П.П. Отглеждам овце, за да очаквам добри резултати, добър томазлък не пестя, нито от храна, нито от ветеринарна помощ. Успех на всички, да сте живи и здрави, както и животните ви!
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
GTR
Newbie

|
 |
« Reply #275 on: March 06, 2014, 12:41:43 PM » |
|
Здравейте, интересува ме някой експериментирал ли е с захранване на КК от ранна възраст (2 месеца) с качествена суха храна с високо съдържание на протеин?! По принцип за храни с високо съдържание се водят всичко, що е над 27% протеин. Аз визирам тъй наречените без зърнени храни като Акана, Нутрам,Чикопи. Там съдържанието на протеин е над 30%. Ще очаквам да споделите опит.
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #276 on: March 06, 2014, 13:17:30 PM » |
|
Здравей в къщи действаме по следния начин - обезпаразитяване на бебетата в 19-тия или 20-тия им ден и от следващия ден започваме захранване със стартерни храни (роял канин или про план ,накиснати във вода и се дават на каша ) ,ако момента в семейния бюджет го позволява разбира се ако ли не то даваме пак по същия начин друга такава храна с различни добавки от наша страна като пълмомаслено сухо мляко разтворено с вода .
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #277 on: March 06, 2014, 13:33:38 PM » |
|
Едно от най хубавите качества за мен лично освен хранителните качествата на високите класове кучешки храни е именно, че като се храни или бебе или възрастно куче е това, че не се прокарват от тях,а освен това спестява време, защото не изисква никакво приготвяне ,но и определено лично за себе си дори и да имам възможност да храня всеки ден с такъв тип храна Не бих го правил, заради високата им калоричност която при хранене само с такъв тип храна изтощава организма и тези кучета които съм наблюдавал които се хранят изцяло с такава храна не живеят много след 7-8-9 години ,затова ако се дава то е добре да се дава като добавка от време на време, а не като основа ,но това си е мое мнение разбира се  .
|
|
|
|
|
|
|
GTR
Newbie

|
 |
« Reply #278 on: March 06, 2014, 14:45:28 PM » |
|
Стана ми интересно, кои кучета си наблюдавал че живеят по-малко, хранени ежедневно с високопротеинова качествена суха храна? Каква е храната?! Роял канин и проплан са средна работа като качества. Цената им у нас е доста пресилена. На база качество на състава, би трябвало да струват не повече от 3,8-4,5 лв/кг. Интересува ме има ли колега, който храни регулярно от малко (1,5 -2 м. възраст) куче с висок клас храна с високо съдържание на протеин(30% или повече)?! Може и да е от друга аборигенна порода САО, КО, Кангал, Акбаш ... Ще ми е любопитно да чуя неща от личен опит на някой колега.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #279 on: March 06, 2014, 14:48:43 PM » |
|
Едва ли са много колегите, които да дават по 10 лв на ден за храна на 1 куче. Може би при по-модерните в момента азиатци и кавказци може и да има повече такива колеги.
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #280 on: March 06, 2014, 14:57:06 PM » |
|
За немци говоря че съм наблюдавал, при това не едно или две  , а във връзка с процента то на роял канин стартера е 30% протеинов състав , а във връзка с ежедневното хранене то се искат доста средства за такава диета с такава храна и на 90% от хората които гледаме овчарски кучета е непосилно, защото броя на кучетата е по голям ,виж обаче ако всички гледахме по едно или две кучета ,можеше и по често да се случва да се хранят с такава храна за спестяване на време за готвене.
|
|
« Last Edit: March 06, 2014, 14:58:14 PM by Bojko Dobrevski sbg »
|
|
|
|
|
GTR
Newbie

|
 |
« Reply #281 on: March 06, 2014, 15:10:30 PM » |
|
Добре колеги, нещата откъм разходи са ясни, когато имаш много кучета. (в момета храня 7) Bojko, мерси за уточнението за храната. Все пак имай предвид, че РК стана още по-голяма чикия, откакто ги купи Марс петфоодс мисля през 2007/8 г. Пурина е на Нестле. Какво да говорим повече. Вано, има без зърнените храните почват от около 8 лв/кг (при покупка на цял чувал), но добри без царевица и пшеница има около 5-6 лв/кг. Ще питам и при кавказките и азиатките.
|
|
|
|
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #282 on: March 06, 2014, 15:33:24 PM » |
|
Има и нещо друго, което е интересно. Като си взех малките кутрета викам ще ги захраня с хубава храна, поне докато са малки ядат по-малко и няма да ми е толкова нерентабилно. Да ама не. Купувам Акана - сипвам - не щат, бигъла я омаха, купувам Чикопе - сипвам не щат, айде пак на бигльо (той не подбира). Купувам Хусе, и нея така. Викам тея кучета нещо им има. Един познат ми вика вземи им българска. Взимам Любимеца - сипвам - олизват паниците. Е те такова чудо не очаквах. А иначе бигъла от малък си го храня с висок клас храна (най вече Акана, с 6 вида риба), но все пак той яде по 250-300 грама дневно 
|
|
« Last Edit: March 06, 2014, 15:33:58 PM by vano »
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #283 on: March 06, 2014, 18:02:31 PM » |
|
Ако цените са около 8-10лв./кг. значи един чувал от 10кг. ще е 80-100лв.  Ако намерите някой, който да сподели опит за хранене с такава храна, ще ви сваля шапка  Вариантите човек да храни с такава храна са два - или да може да си го позволи(не вярвам да са много тези, които да могат) или просто да е луд  Не искам нито да ви обидя нито нещо друго, но според мен е напълно ненужно да се купува толкова скъпа храна, спокойно може да минете и с 20-30лв. чувала  П.П. И като са толкова хубави гранулите защо ако дадете на кучето да избира между купа с гранули и купа с попара(независимо дали е с мляко, бульон, смивки, помия или друго) кучето винаги избира тази с попарата? Има един лаф: "Шантава стока няма!" 
|
|
« Last Edit: March 06, 2014, 18:08:36 PM by DonKrasi »
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #284 on: March 06, 2014, 18:50:37 PM » |
|
В началото купувах само скъпи храни (Спомням си, че за един чувал Еукануба дадох към 130 лева) Да, ама както при Вано, така и при мен, кучето не се радваше на тия гранули и едва ги ядеше. (прости българчета  ) Взех среден клас, прояде ги. Но това изтрая малко, почти веднага почнах да го храня с готвени манджички и гозби, естествено съобразено с изискванията за кучета. Иначе има значение какъв клас храна се взима, ако считаме за вярно писаниците по опаковките. А те колко са верни, не знам. Само знам, че доста храни от висок клас ги напудриха с есенции и е безмислено да се взима от тях. Краси, то и на мен да ми дадат да избирам между спаначена манджа и пиле фрикасе, познай кое ще бодна с вилицата .
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
|