Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 13, 2025, 21:27:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 27
  Print  
Author Topic: Хранене на кучето  (Read 343162 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
perelik
Full Member

« Reply #240 on: February 06, 2013, 00:24:12 AM »

Знам от стари овчари, че работни кучета не е хубаво да се свикват на месо, камо ли сурово, защото един път прегладнели сами могат да си го потърсят от най-близкото място....

първо овчар дето оставя кучето му да прегладнее няма право да дава съвети и ако все пак се случи кучето просто отива да търси храна ,не само собствената си стока ами и чужда няма да нападне и тук не става на въпрос за някакяв инстинкт а наи обикновенна социализация всички чобански кучета са социализирани към добитъка ,възможно е да нападне овце или кокошки ако охранява друг добитък ,тогава е различно то си е хищник и възприема останалите като жертва ,но животни които охранява никога не би нападнало с цел да се нахрани

Приемам коментарите ти, Петко. Особено точен си с примера за социализирнето на кучето с други животни  и разграничаването между „свои” и „чужди”. Социализирането обаче може да се разгледа като един деликатен начин за налагане на дисциплина, както и волята на стопанина, която е мотивирана от индивидуалния му нрав или социално-културната му принадлежност (каракачани, ескимоси и т.н.) и разбира се причината, поради която храни кучетата си – охрана на стада или пък дърпане на шейни и тежки впрягове...

В случая с каракачанските и други овчарски породи човека умишлено е култивирал и развивал през столетията, естествените качества на тези животни. Тези качества  (както физиологични, така и поведенчески) постепенно са се натрупали и превърнали в генетичен материал, т.е. на тези кучета вече им е заложенода бъдат каквито са и това ги отличава от другите неовчарски породи. 

Онова, което написах за несвикването на каракачанските кучетата с месо (особено сурово и най-вече от заклани или умрели животни от тези дето са в пазеното стадо) е част от курс по дисциплина, т.е. има и отношение към социализирането – свързани са. ...виж при хъскитата на ескимосите е друго – на тях име писнало от тюлени и риба.

Ние сме имали неработно каракачанско куче, което до такава степен бе научено да уважава хора, деца и други животни, че съм го виждал тотално подчинен на 3-4 годишни лапетии, както и да си отстъпва от паницата на палета. И това не е било липса на кучешки характер, а социализация с по-широк кръг субекти, както и свикване с по-голям спектър от житейски ситуации, дейности и различни среди на обитаване, отколкото на работно куче. Виждал съм обаче как действа нашето куче по инстинкт и природни заложби, когато ние хората от неговата глутница сме били нападани от други кучета пазачи, имам предвид и други КК и Немски овчарки охрана на едно военно поделение.....

Сега конкретно за единия от овчарите, които споменах - той НЕ си държи кучетата гладни!!! Той обаче не им дава месо. Храни ги обилно по овчарската „рецепта”, за която и ти Петко, и Vano и Rex говорите. Прави това сутрин, преди да излязат на паша, а при нужда кучетата през деня си добавят наволя био продукти, от скакалци до плодове.

Свикнали на този режим кучетата му не бързат да се прибират вечер. Не търчат пред стадото. Не очакват пълна паница на кошарата и са просто по-пестеливи в движенията, но винаги до стадото. Нощем като не са с набухани стомаси може би и спят по-леко, със сигурност са по-нащрек, отколкото потопени в дълбоки сити сънища. Същото се случва и при нас хората – кой не спи като пън след царска трапеза с хапване и пийване?! А  и при хората е препоръчително да се яде повече сутрин и до обед, а вечер да не се прекалява и да се яде леко и колкото да не прегладнееш.

ОК, взех да се отплесвам, но основната поука поне за мен е, че на кучетата може да се вмени какво да правят и какво не, съответно какво да ядат и какво не. Това разбира се е най-добре да се случи в унисон със средата на обитаване.   

Поздрав
петко
Hero Member

« Reply #241 on: February 06, 2013, 10:27:08 AM »

Онова, което написах за несвикването на каракачанските кучетата с месо (особено сурово и най-вече от заклани или умрели животни от тези дето са в пазеното стадо) е част от курс по дисциплина, т.е. има и отношение към социализирането – свързани са. ...виж при хъскитата на ескимосите е друго – на тях име писнало от тюлени и риба.
.....наслушал съм се на овчарски легенди ,иди купи една овца от негововото стадо и заколи тана ако не му я изядът кучетата ,пък тои нека си вярва ,всички овачри които познавам си дават мършата на кучетат никое не напада стадото си ,лично моите ако им консервирам умрелите животни не могат да го изядът ,особенно сега когато се плаща на глава по добре крават да умре от старост та белким и роди още едно теле ,при млечните незнам как е ,ама за такава крава ,ако е и родопска дават 100 лева не им ги давам даже ме мързи и кожата да дера за 20 лева  ,единствения проблем е че кучетата ми никога не ядът цяло животно ако са го почнали вече хищниците и те се нареждат ,ама в кошарата понеже не могат да доидат им го разрязвам

мислиш ли ,че някога не са умирали животни ? мислиш ли че са им ги варели или пък са заравяли за да не ги ядът кучетата.

перелик овчарската рецепта е всъщност това което имат ,ако имат месо им дават.вярвам ,че има и такива които вярват ,че не трябва да им дават ,но не вярваи и ти само защото е стар овчар ,има и дръги стари овчари пък и не е нужно да е стар кучетата са си същите ,винаги съм уважавал старите овчари обаче ти си млад и интелигентен човек научи се да отсяваш информацията ,и те често страдат от грешни интерпретации

ще ти дам пример със социализацията ,има овачри които закърмват малките кучета със мляко има такива които ги приучават от кози да засукват има и такива които ги връзват за животните та да вървели след тях
Мен ме е учил един текезесарски лека му пръст и тои вярваше в глупости НО от него знам ,как се социализира
макар да е овчар (тоест имаше овце) и цял ден да е със стадото включително и нощно време (текезесарските кошари имаха стаи до кошарите) беше разбрал едно никаква принуда на кучето и никакво галене за да не се привърже към теб(на него му беше лесно мразеше кучетата даже не ги докосваше) милувките от животните само, игрите пак от тях затова затваряше кучетата дори родените в кошарата със новородени малките агнета също си играят ,после се и топли при тях като му е студено ,така както би се сгушило при кучката ако не е отделено
следващия важен момент е рязането на ушите когато пусне агнетата на паша ако малчугана се прибере в случаи че се умори или пък изпита страх от нещо или несигурност ,тогава му отрязва ушите ,даже казва ,че ги режел по няколко пъти lol,всъщност идеята му че и без това ще го мъчиш поне да да си помисли че е заради това че е напуснал стадото до този момент кучето възприема агнетата като семейситво в което намира сигурност и опора разбере ли че извън стадото е също толкова безопасно може и да избяга ако види зор,така както домашното куче търси опора от собственика си така и чобанското от стадото обаче забележи не от овчаря ,после вече ще се научи и с глутницата да се разбира ,набараше ли кучето някъде без овцете имаше тояги в стадото никога не го биеше
ако кучето ти има качества демек овчарска порода и го социализираш така то ще мре за стадото ако щеш и с овце да го храниш само, никога не би нападнало овце камо ли твои ,чуждите ще ги хапе ама за да ги изгони
Светла
Sr. Member

« Reply #242 on: February 06, 2013, 11:36:37 AM »

Neka da ima razlika v otglejdaneto, za da se otzeni vlianieto varhu kucheto za 3-4 pokolenia naprimer. Dori kato chista statistika. Koe jivee po-dulgo, zdrave, rust, teglo, konditzia i t.n.

за 3-4 поколения едва ли нещо ще се промени ако се развъжда чистопородно и все пак ,ако кошарата се роди куче на което не понася подобно хранене ще отпадне от самосебе си  ,просто то в наи лекия случаи няма да може да остави поколение и придаде гените си ,а ако се роди при човек като светла ще ги ,в наи тежкия случаи ще има и злояди кучета ...

Петко, ние с теб познаваме ли се, та знаеш що за човек съм? Знаеш ли нещо изобщо за мен, та пишеш "човек като светла"?! Общо взето малко разбирам от това, което казваш или се опитваш да кажеш.
Искрено се извинявам, ако с нещо съм обидила теб и принципите ти.
Остани си със здраве.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
петко
Hero Member

« Reply #243 on: February 06, 2013, 15:58:25 PM »

Да ти се извиня аз Светла за това ,че не си ме разбрала ,да съм те обиждал -не мисля .Човек не е обидна дума  lol Просто казвам че ако ги хранят като теб ,ти ако не ти яде кучето ще му сгтовиш и пак ще яде .ако не обича нещо ще му дадеш друго което обича и въпреки че е злоядо даречем или не усвоява добре храната или пък въобще отказва храната ще намериш начин да го храниш .в кошарите такива кучета или умират или са по слаби физически от останалите и в двата случая няма да остави поколение това си е един вид селекция която при теб не би важила
и няма нужда да ми се извиняваш ....не си ама недеи се засяга и ти

моите принципи сега нямат значение тука си говорим за кк ,е малко се объркваме защото не сме конкретни има разлика от това да отглеждаш работно куче домашен любимец и съутветно как е хранена породата онова което е оформило метаболизма на кучето

....но можеш да се извиниш на онези дето са селектирали породата  ,според твоите думи те нямат право да гледат кучета ,щото съм убеден,че не са им давали питки със сиренце нито фенери и прочее ,тези дето ти едва ли не каза ,че трябва да не отглеждат кк щом немогат да ги хранят пълноценно(според твоите разбирания)
Светла
Sr. Member

« Reply #244 on: February 06, 2013, 16:47:48 PM »

Когато казвам нещо, казвам го директно. И не е необходимо да се тълкуват думите ми, извадени от контекста така, както на някой му е угодно.
Между другото, уважавам всяка професия и хората, която я упражняват с мерак.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
петко
Hero Member

« Reply #245 on: February 06, 2013, 17:42:47 PM »

ами нищо не съм вадил от контекста  храниш си кучетата със пържени филиики питки сирене ,фенери каима и когато ти казват че и с каша става  ти даваш акъл да не гледат щом нямали възможност да му осигурят пълноценно хране
даи сега в още по прав текст като на малко дете с какво да си храни кучетата един чобанин според теб ....слушам

пп мерак къща не храни ,мерак със пари се гаси знам ,ама на хората тва им е хляба има малко разлика ,ти ако нямаш пари за мераците може и да се откажеш те няма да седят гладни щото някои някъде си знаел как се хранят кучета ...
« Last Edit: February 06, 2013, 17:46:21 PM by петко » Logged
говедар
Full Member

« Reply #246 on: February 06, 2013, 19:15:15 PM »

Петко за наличието на мърша в стадата си съвсем прав . Каракачаните които са били по нашенско до 1956 г са казвали: " На 100 десет да умрът е нормално ,единайстото е зян "  Има и друга приказка : " Не мрът на този който няма "  Така че имало си е мръвки и за кучетата , епизодично ,но е имало . Кучетата ни в момента са на тази смеска защото такава имам и за другата стока , като свърши ще са на нещо друго ,може и трици .  Нашите ядат шкембетата и тънките черва със съдържанието , дебелите изтръскват . А кучетата на един колега преди години за една нощ ми изядоха пълдама на самара и пръчовата кожа дето го покривах . Кожата беше с педя косъм .
   Но  си спомням и друг случай точно с куче при текезесарско парче овце . Младо куче на година го водят при овцете точно в агнилната кампания . Там текезесарска работа кога ставали през наща ,кога не ,сутрин по 2/3 умряли на кучето . Като свършило ягненето и останало на ярма ,още първата нощ прерипнало чита и удушило 9 агнета . Пущината станало влък щото не е било още от кьораво при овцете .
atanas.dargov
Newbie
*

« Reply #247 on: February 06, 2013, 19:55:51 PM »

Мойте, като набарат по кошарата... зърна царевица и жито!  Wink
rex
Hero Member

« Reply #248 on: February 07, 2013, 07:14:36 AM »

ами нищо не съм вадил от контекста  храниш си кучетата със пържени филиики питки сирене ,фенери каима и когато ти казват че и с каша става  ти даваш акъл да не гледат щом нямали възможност да му осигурят пълноценно хране
даи сега в още по прав текст като на малко дете с какво да си храни кучетата един чобанин според теб ....слушам

Петко  явно е невъзможно някои хора да разберат, че със своето "милосърдно и хуманно" отношение към животните, биха разсипали не една и две работни породи за броени години, ако им се отдаде възможност. И че набора от качества, който дадена порода притежава, е баланс. Ако бутнеш едното, избива на друго място. Ако човек проследи тази логика ще разбере колко е важно селекционерите да мислят и съответно работят за качествата на една порода кучета, а не за техния "човешки" комфорт с вафли и близалки.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Daniela
Newbie
*

« Reply #249 on: February 07, 2013, 12:31:46 PM »

Здравейте, преди пет-шест дни на семейството ни подариха женско куче каракачанка, което другата седмица ще стане на 3 месеца. Досега  не сме се грижили за куче и тъй като съм новорегистрирана във форума ( все още не съм изчела информацията в него,което ще направя непременно), ще съм благодарна на специалистите тук ,ако могат да ми дадат кратки насоки и съвети, за отглеждането и възпитанието,специфични за тази порода кучета.
Благодаря на всички предварително!
Поздрави!
skolev
Sr. Member

« Reply #250 on: February 09, 2013, 15:39:20 PM »

Chestito za kutreto! Da e zivo i zdravo! Purvoto neshto, iavno e napraveno-vaksinatzii i obezparazitiavane. Hranene-dobre e da e 3-4 puti dnevno do 6 mesetz. Granuliranata hrana-da privikva po malko i moje da se razmelva s malko voda. Da ne preiajda i do 6-ia mesetz-kaltzii kato dobavka. Pileshki kosti-nikoga ne mu davai, opasni sa.. Za vuzpitanieto-ima predstaviteli  ot porodata golemi temeruti -abe kucheta s harakter Wink Uspeh!
Daniela
Newbie
*

« Reply #251 on: February 11, 2013, 12:02:46 PM »

Благодаря ти skolev за пожеланията и информацията Smiley !
« Last Edit: February 11, 2013, 12:04:11 PM by Daniela » Logged
говедар
Full Member

« Reply #252 on: April 01, 2013, 20:18:50 PM »

Колеги , малко моя аритметика относно храненето на кучетата .
  Ярмата дето им давах свърши lol, пролет е .
  Купих пшеничени трици на 42 ст кг , а за кучетата почнах да взимам бракуван хляб на 50 ст бр . 4 кучета по хляб дневно 2 лв и не им стига , гладни са . Минах на трици за четерите животни 3 кг трици дневно , добавям и лой . или 1,26 лв дневно , лойта сме я събирали като сме клали животни и не съм я купувал . В Петък бях до Пловдив за сол и в съседния склад видях гранулирана храна за кучета по 1,30 лв  кг . Давам им по 250 гр дневно или ядат по 1,30 на ден . Давам им и цвик . И ми се струва че са по сити от колкото с хляба или триците . Освен това гранулата е трайна и няма нужда да я държа по хладилници и фризери . 
NIKE
Newbie
*

« Reply #253 on: April 03, 2013, 06:51:06 AM »

Ще си позволя да изкажа лично мнение относно храненето.Не съм против гранулите като добавка,но съм против като основна храна колкото и да е евтино и удобно за нас хората.Не вярвам,че някой от нас се храни само с вафли и бисквити нали?Лично мнение!

"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
петко
Hero Member

« Reply #254 on: April 07, 2013, 17:41:22 PM »

Минах на трици за четерите животни 3 кг трици дневно , добавям и лой . или 1,26 лв дневно , лойта сме я събирали като сме клали животни и не съм я купувал

стига с тия трици тва да не е преживно ,ярма царевична пук и брашно да е ама само трици не ,разбира се даваи и цвика и лоита ,пък по възможност и месо

също и хляба дори на 50 стотинки е скъп ,все пак тои не кило дори когато не е сух

инак са по удобни гранулите

нике ако гранулите са гранули определено не биха били аналог на вафли и бисквити по скоро суха храна като за космонавти lol,ама не са 1,30
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 27
  Print  

Jump to: