Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 20:04:17 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 27
  Print  
Author Topic: Хранене на кучето  (Read 342226 times)
0 Members and 23 Guests are viewing this topic.
Светла
Sr. Member

« Reply #225 on: February 05, 2013, 10:26:50 AM »

...
Без хляб не става работата Smiley

Абе тя става, ама ако имаш 10-15 кучета, трябва само за тях да работиш, ако искаш да ги храниш пълноценно.
Ами човек сам си решава дали да има 10-15 кучета и защо да ги има.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #226 on: February 05, 2013, 11:16:14 AM »

Знаете ли колко излиза пълноценното хранене на едно куче на месец??? Ами около 100 лв. Ха представете си че сте овчар и имате стадо от 200 овце. Да речем че ще ви трябват поне 4 кучета. Така че 400 лв, без другите грижи - ваксини, обезпаразитявания и т.н. Колко овчари биха хранили кучетата си с 400 лв на месец. Така че не винаги човек решава какво му трябва, понякога и нуждата го принуждава.
perelik
Full Member

« Reply #227 on: February 05, 2013, 11:26:08 AM »

Хапвайки родопска бобена яхнийка, както си чета вашата дискусия, ми иде да кажа, че не е маловажно, с каква цел държите кучето и как според това му подбирате храната.
Знам от стари овчари, че работни кучета не е хубаво да се свикват на месо, камо ли сурово, защото един път прегладнели сами могат да си го потърсят от най-близкото място....
Със сигурност каракачаните не са клали от стоката си, за да хранят кучетата по време на дългите преходи. То затова тази порода е толкова ценна, защото е нагодена не само да оцелява, но да се адаптира според условията и да е пълноценна като консумира основно на растителни и млечни продукти.
Виждал съм работни кучета, които совен ярма, качамак и хляб давани от човека обичат сами да ядат тикви, орехи (дори с черупките) и горски плодове......е хайде, че и моята паница се изпразни, наздраве и до скоро!
Светла
Sr. Member

« Reply #228 on: February 05, 2013, 13:31:46 PM »

Знаете ли колко излиза пълноценното хранене на едно куче на месец??? Ами около 100 лв. Ха представете си че сте овчар и имате стадо от 200 овце. Да речем че ще ви трябват поне 4 кучета. Така че 400 лв, без другите грижи - ваксини, обезпаразитявания и т.н. Колко овчари биха хранили кучетата си с 400 лв на месец. Така че не винаги човек решава какво му трябва, понякога и нуждата го принуждава.

Ами, представям си, че съм решила да бъда овчар. Първо ще си помисля, дали мога да си осигуря база за 200 или 300 овце. Ще си помисля, дали мога да ги гледам по възможно най-добрия начин 365 дни в годината. Тук включвам и грижите за верния помощник на овчаря, кучетата му. Ще си помисля, къде и как ще пласирам получените продукти от стоката си и т. н.
Когато човек избира бъдещата си професия, той трябва да претегли всички "За" и "Против".

« Last Edit: February 05, 2013, 13:34:25 PM by Светла » Logged

Джек Лондон
vano
Guest
« Reply #229 on: February 05, 2013, 13:35:54 PM »

Ами, представям си, че съм решила да бъда овчар. Първо ще си помисля, дали мога да си осигуря база за 200 или 300 овце. Ще си помисля, дали мога да ги гледам по възможно най-добрия начин 365 дни в годината. Тук включвам и грижите за верния помощник на овчаря, кучетата му. Ще си помисля, къде и как ще пласирам получените продукти от стоката си и т. н.
Когато човек избира бъдещата си професия, той трябва да претегли всички "За" и "Против".

Лесно е на думи
Светла
Sr. Member

« Reply #230 on: February 05, 2013, 13:59:18 PM »

Защо на думи, Вано?
Когато един спортист иска да постигне връх, не се ли лишава от много неща?
Но да не говорим за изключенията. Ти, когато следваше, беше ли ти лесно по време на сесиите? Е, знаеш, че не съм дете, което все още хвърчи...

Един от недостатъците ми /въпрос на разбиране за недостатък/ е, че с каквото и да се захвана - в случая опознаване на кучето - го правя със сърце. 

Това не е недостатък. За съжаление много хора вършат неща без желание и не от сърце и затова сме на тоя хал.

Какво се промени, Вано?

Джек Лондон
rex
Hero Member

« Reply #231 on: February 05, 2013, 16:16:39 PM »

Лесно е на думи
Съгласен съм с Вано.
И като стана въпрос за мислене, хубаво е да се помисли защо храната, за която говорят Данди, Каракитан и други хора (които отглеждат овчарски кучета, за да ги ползват като такива), е далеч от разнообразното, питателно и витаминозно меню, върху което се акцентира тука. Тоест качамак, най-вече.
Защото това не е само въпрос на пари, а най-вече на спецификата на живот. На овчаря. Кайми, зеленчуци, плодове, попари - кой овчар има време да приготвя такава разнообразна храна на кучето? И най-вече кой ще готви всеки ден блажни менюта особено на лятната кошара, дето няма ни хладилник, фризер. А кой ще доставя тези продукти пак ежедневно там, от дето хората се връщат на няколко дни за чисти дрехи, баня и най-вече донасяне на млякото?
Овчарското куче е станало такова, защото е отглеждано (и хранено) като помощно за основното животновъдство, а не обратното.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
петко
Hero Member

« Reply #232 on: February 05, 2013, 17:21:32 PM »

Когато човек избира бъдещата си професия, той трябва да претегли всички "За" и "Против"
и ще стигнеш до извода ,че в бг не трябва да има ни кучета ни овце

които може нека си ги храни с маркови гранули които неможе от мен да знае ,че става и само и единствено с качамак ,ядът даже и ярма ,по време на паша гонят скакалци търсят мърша ядът и плодове ,но наи важното е да е сито защото гладна мечка хоро не играе ,ако едомошарка незнам обаче,защото нито скакалци нито дренки ще намери в двора

някои се притесняваше ,за сурово месо никакъв проблем даже ядът и точно животните които са охранявали

петко
Hero Member

« Reply #233 on: February 05, 2013, 17:34:06 PM »

Знам от стари овчари, че работни кучета не е хубаво да се свикват на месо, камо ли сурово, защото един път прегладнели сами могат да си го потърсят от най-близкото място....

първо овчар дето оставя кучето му да прегладнее няма право да дава съвети и ако все пак се случи кучето просто отива да търси храна ,не само собствената си стока ами и чужда няма да нападне и тук не става на въпрос за някакяв инстинкт а наи обикновенна социализация всички чобански кучета са социализирани към добитъка ,възможно е да нападне овце или кокошки ако охранява друг добитък ,тогава е различно то си е хищник и възприема останалите като жертва ,но животни които охранява никога не би нападнало с цел да се нахрани

skolev
Sr. Member

« Reply #234 on: February 05, 2013, 17:36:59 PM »

Mnogo dobro vkluchvane na Petko.. ovcharskia nachin na jivot e po-blizo do prirodata, do divoto-i kato hrana, i kato dvijenie. Neka da ima razlika v otglejdaneto, za da se otzeni vlianieto varhu kucheto za 3-4 pokolenia naprimer. Dori kato chista statistika. Koe jivee po-dulgo, zdrave, rust, teglo, konditzia i t.n.
петко
Hero Member

« Reply #235 on: February 05, 2013, 17:56:51 PM »

Neka da ima razlika v otglejdaneto, za da se otzeni vlianieto varhu kucheto za 3-4 pokolenia naprimer. Dori kato chista statistika. Koe jivee po-dulgo, zdrave, rust, teglo, konditzia i t.n.

за 3-4 поколения едва ли нещо ще се промени ако се развъжда чистопородно и все пак ,ако кошарата се роди куче на което не понася подобно хранене ще отпадне от самосебе си  ,просто то в наи лекия случаи няма да може да остави поколение и придаде гените си ,а ако се роди при човек като светла ще ги ,в наи тежкия случаи ще има и злояди кучета

за дълголетието ....средностатистически от сакатлъци само ще е по малък живота на чобанските ,но пък вярвам че именно при тях ще има и дълголетници ,колкото и странно да звучи овчарските кучета водят здравословен начин на живот редовна разходка и хранене , едно овчарско куче никога не работи по принуда ,всички наглед тежки задължения то понася с лекота стига да е породно а това значи да издържа и на каша и на студ ако се умори ляга никои не го дърпа да бяга или влачи

когато такова куче е домашно хората ги предпазват от неща които не им пречат ,за сметка на това ги лишават от други от които има нужда например движение а защо не и обратното ,лишават ги от общуване с глутницата натоварват психически куетата затва голяма част от синджир марката са перковци

колко е важна свободата .....имал съм гонче дето знае пътя от кошарата до вкъщи макар вкъщи да се храни с гранули винаги когато го изтървеш отива на кошарата дето в наи лекия случаи яде последен качамак и редовно си хапва пердаха от чобанските
skolev
Sr. Member

« Reply #236 on: February 05, 2013, 18:01:31 PM »

clap
петко
Hero Member

« Reply #237 on: February 05, 2013, 18:35:50 PM »

аиде да се смиля над вас дето се чудите с кво да им угодите на кучетата ,цената на телешкото живо е три три и нещо мен ме натискат и на 2 и 80 помислете си колко е кравешкото  lol,незабравяите ,че едно куче ще изяде всчико освен фекалите даже домошарките вследствие на хранене с пълноценни гранули налитат и на тях lol,стигнахме до там че е много по на сметка да храниш кучетата с месо отколкото с гранулирана ярма дето уж имала и месо тов ако сте чорбаджии инак търсете тези с месарските магазини дето купуват и колят в задния двор там кожи от главата вимета и прочее имат повече за ядене взимате и ефтин ориз и царевична ярма или смески за прасета и гответе щом имате време и държите на пълноценно хране
говедар
Full Member

« Reply #238 on: February 05, 2013, 22:44:48 PM »

Първата проба от към хранене я правиш още докато е на около три месеца . Мяташ му някоя голяма плацента, недоизносен плод или книгите заедно със съдържанието и кожата от главата , въобще каквато подобна мърша падне . Изяде ли го и му няма нищо ,значи ще стане куче , пукяса ли ,хич ти не е трябвало такова "каба" животно . Като отрасне минава на ярма ,смес от пшеница ,ръж и слънчоглед . Понякога царевица а даже и на пшеничени трици . Ярмата забъркана със студена вода е бъркано , с гореща парено , при екстремни ситуации може и на сухо . Тръскаш му купчината с ярма и после да си търси вода  някъде . Иначе те си допълват менюто с плодове ,грозде скакалци , мишки , лалугери ,виждал съм ги дори и шипки да ядът . Имах и двама братя , дойдеше ли октомври всяка събота обядваха с по едно гонче . Сами го убиват и го изяждаха до шушка , докато не разбраха авджиците къде изчезват гончетата .
  Смениш ли му начина на живот , на затворено , трябва да се промени и менюто.
Това че е на ярма , съсвсем незначи че е по гладно от това което е на гранула или фенери.
петко
Hero Member

« Reply #239 on: February 05, 2013, 23:10:00 PM »

Първата проба от към хранене я правиш още докато е на около три месеца . Мяташ му някоя голяма плацента, недоизносен плод или книгите заедно със съдържанието и кожата от главата , въобще каквато подобна мърша падне
ти куче със салам ли ще плашиш бре говедар ,много ми е интересно кое е умряло от такава храна ,плацентата даже и ревопасните си я ядът ,тефтера и аз го ям ако не ме мързи да го изчистя ,съдържанието му е речи кажи трева наготово смляна ,кожите ....ми в саламите кво мислиш има  :lol:освен кокалите и то това е истинската част на салама другото е гмо соя оцветители консерванти и тн т

пп кучетата изтръскват тефтера междудругото
пп2
смес от пшеница ,ръж и слънчоглед
незнам откъде ми е останало в главата обаче се дава царевична ,виждал съм и кучета да удът директно кочан борсуците и те обичат царевица за жито незнам
« Last Edit: February 05, 2013, 23:15:53 PM by петко » Logged
Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 27
  Print  

Jump to: