Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 20:06:40 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 27
  Print  
Author Topic: Хранене на кучето  (Read 342232 times)
0 Members and 29 Guests are viewing this topic.
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #195 on: August 02, 2012, 08:10:33 AM »

Какво значи мръщи се?Оставяш я гладна и сух хляб ще прояде.Иначе - бульончета,кисело мляко,варен ориз,дроб,виме.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #196 on: August 02, 2012, 11:08:14 AM »

Здравейте ,аз имам малка женска каракачанка на два месеца и се чудя с какво да я храня  no на гранулите ... мм  яде ги ама им се мръщи консервите и тях ги яде ама пак се мръщи вече се чудя с какво да я храня ?? confused

Поинтересувай се малко как се храни подрастващото куче, има достатъчно специализирана литература където компетентно се разглеждат тези въпроси.

Храната трябва да съдържа достатъчно количество пълноценни белтъчини, лесно усвоими мазнини, въглехидрати, минерални вешества и витамини.
Кучетата от нашата порода достигат зряла възраст между 18 и 24 месеца. Растежът е продължителен и деликатен, особено по отношение развитието на скелета и може да се раздели на три етапа свързани с енергийните нужди, развитието на храносмилателната система и зъбите.

- От отбиването до около 5 месеца е интензивния растеж, много важен период тогава кутрето развива скелета, наддава всеки ден и има сериозна енергийна нужда (близо два пъти повече в сравнение с кучетата в зряла възраст). На 5 месечна възраст достига близо 50 процента от теглото на зряло куче, но храносмилателната система е все още подчертано чувствителна, а зъбите бебешки.
Всяка грешка в храненето при този първи етап на растежа може да доведе до сериозни и непоправими нарушения във физическото развитие на кучето.  С две думи в този период отговорността е на-голяма.

Изключително важните в този период пълноценни белтъци се набавят от месото, рибата, млечните продукти, яйцата. Въглехидратите от овесените ядки или от белия хляб например, и т, н. Не забравяй, че кучето е месоядно и то суровоядно животно.
Доброто хранене не означава кутрака да се храни обилно, никога не прехранвай. При здравото кученце избягвай или направо забрави допълнително даване на калций, това може само да попречи на правилното развитие на скелета.

Зависи от възможностите ти дневната дажба на тази възраст може да включва 200-300 грама месо, 10-15 грама мазнини, (имай предвид, че кученцата не усвояват растителни мазнини), 300-400 гр. прясно мляко може и кисело, около 200-250 гр. овесени ядки, 100-150 гр. картофи и 100 гр. зеленчуци. С напредването на възрастта дажбата може да се увеличава. Храни през равни интервали да речем три пъти на ден равни дажби, гледай храната да не е много рядка и да не препълва стомаха и прибирай купичката след хранене, не дохранвай. Бих те посъветвал да даваш по едно сурово яйце с черупката до края на първата година. Осигури му възможност да играе колкото иска на проветриво и слънчево място.

Имай предвид, че отглеждаш женско кутре бъдеща майка. Добре и правилно отгледаната женска ще ти ражда след време  добро и жизнено поколение. А ако е и правилно произведена от здрави родители няма от какво да се притесняваш.  Не прави грешката да я заплождаш преди да навърши 2 години.   smile

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #197 on: August 02, 2012, 14:22:26 PM »

прясно мляко може и кисело
По-добре кисело,от прясното хващат глисти.Прясно може докато си бозае от майката,отбие ли се хваща глисти,ако яде прясно мляко Wink

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #198 on: August 02, 2012, 14:47:57 PM »

прясно мляко може и кисело
По-добре кисело,от прясното хващат глисти.Прясно може докато си бозае от майката,отбие ли се хваща глисти,ако яде прясно мляко Wink

Това не е вярно.Кучешки мит biggrin
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #199 on: August 02, 2012, 14:58:30 PM »

Абе мит ама какви глисти съм виждал да излизат от малкото кучешко задниче на първото ми куче...по-големи от него,но няма как да ти ги покажа да видиш "приятна" гледка no
Та мисля да не рискувам повече,пък който иска моля naughty

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #200 on: August 02, 2012, 15:14:01 PM »

Абе мит ама какви глисти съм виждал да излизат от малкото кучешко задниче на първото ми куче...по-големи от него,но няма как да ти ги покажа да видиш "приятна" гледка no
Та мисля да не рискувам повече,пък който иска моля naughty
То хубаво, но има един пропуск в плана. Кученцата се заразяват с глисти първо от майка си през плацентата. След това сучейки от нейното мляко. И накрая може да се заразят и от храната която им дава човека и от средата в която живеят. Ако прясното мляко е варено няма страшно. Иначе киселото мляко се препоръчва да се дава заради пробиотиците които съдържа.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #201 on: August 02, 2012, 15:20:39 PM »

Най-често срещаните червеи при кучето са кръглите глисти или аскарите. Възрастните глисти достигат дължина от 16 см и обитават червата и стомаха на кучето. Инфектирането може да стане пренатално, т.е. аскарите могат да проникнат през плацентата на майката и да заразят новороденото, чрез майчиното мляко, при изяждане на паразитни яйца от почвата или при изяждане на междинни гостоприемници като гризачи или бръмбари.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #202 on: August 02, 2012, 15:48:40 PM »

Това за заразяването през майката не го знаех.Щом казвате може,но на времето моето ги хвана няколко дни след като яде мляко.Значи ако се превари и умират гадовете в него(бактерии и тем подобни) полезно инфо. Иначе съм давал кисело и бях много доволен smile

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #203 on: August 02, 2012, 16:06:40 PM »

Това за заразяването през майката не го знаех.Щом казвате може,но на времето моето ги хвана няколко дни след като яде мляко.Значи ако се превари и умират гадовете в него(бактерии и тем подобни) полезно инфо. Иначе съм давал кисело и бях много доволен smile

Краси, затова бъдещата майка се поддържа обезпаразитена и редовно ваксинирана не само преди заплождането, а се обезпаразитява профилактично и през първата половина на бремеността. Има си схеми за вътрешно обезпаразитяване както за възрастни кучета така и за бебета. Много важно и най-добре е за тях докато растат да нямат нито вътрешни нито външни паразити, без дс се прекалява защото все пак става дума за медикаменти.

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #204 on: August 02, 2012, 17:24:30 PM »

smile

- Master
Jr. Member
**

« Reply #205 on: August 03, 2012, 14:43:07 PM »

Здравейте ,имам  двумесечна каракачанка която е малко претенциозна ,искам да знам коя храна е най-полезна за нея.
Според мен както казват повечето колеги .. качамак ,добре как точно да го приготвя за да го яде  confused

Умното Каракачанско куче знае как да ту помогне
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #206 on: August 03, 2012, 15:11:40 PM »

Ами доколкото знам и от това,което съм чел и опитвал да правя системата е следната:
Брашънцето го слагаш във врящата вода,разбъркваш го добре и оставяш да "кабардисва".Или пък сипваш водата върху него и пак същото-бъркаш и захлупваш да попива и набъбва.Но доколко ще стане само с него не знам.Ако добавяш разни бульончета,помиики,мляко тогава може и да стане.Аз така правех но с хляб.Попари с мляко,помия,бульони и такива работи-абе отпадъците от масата и като няма или правя бульон от нещо или измислям др решение.Но това докато растеше.Сега и сух хляб си яде като няма друго въобще не го отразявам.
Капризно?Споко Wink Ако днес не иска,ако и утре не иска то вдругиден ще иска не ами и ще пита за още.
Но куче става и без гранули и месища,който казва,че без тях не може ще има много здраве,примери колкото щеш.Е разбира се от време на време трябва да му даваш и някоя мръвчица но като да яде само месо щото било месоядно-не.Е ако имаш кланница.... biggrin
Дано съм ти бил полезен smile

- Master
Jr. Member
**

« Reply #207 on: August 03, 2012, 15:54:10 PM »

Благодаря ти, полезен ми беше този съвет ,сега сварих качамак ,обаче преди това бях давал на кучката гранули от котето  biggrin тя си ги похапва та понеже имам две кучета голямо мъжко (Панчо - То По) та той вобще него и подуши  biggrin нищо него го направих капризен ама малката няма да оставя ... Благодаря ти за съдействието колега  cheers

Умното Каракачанско куче знае как да ту помогне
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #208 on: August 03, 2012, 20:39:19 PM »

Благодаря ти, полезен ми беше този съвет ,сега сварих качамак ,обаче преди това бях давал на кучката гранули от котето  biggrin тя си ги похапва та понеже имам две кучета голямо мъжко (Панчо - То По) та той вобще него и подуши  biggrin нищо него го направих капризен ама малката няма да оставя ... Благодаря ти за съдействието колега  cheers

Може ли да ти задам един въпрос, а бе ти защо си взел това куче и Цецко с кой акъл ти го е дал ?   biggrin

Е това например е също един от проблемите, давай да раждат всяка година, ако може и през шест месеца още по-добре, а ако е възможно да се започне и от първо разгонване най-добре, пък какво ще става с тях после майната му. Е голям майтап нама що.   clap

vano
Guest
« Reply #209 on: August 04, 2012, 17:58:48 PM »

Може ли да ти задам един въпрос, а бе ти защо си взел това куче и Цецко с кой акъл ти го е дал ?   biggrin

Е това например е също един от проблемите, давай да раждат всяка година, ако може и през шест месеца още по-добре, а ако е възможно да се започне и от първо разгонване най-добре, пък какво ще става с тях после майната му. Е голям майтап нама що.   clap

Сега ще видиш какъв инбридинг ще дръпне малкия по Чудна Smiley
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 27
  Print  

Jump to: