skolev
|
 |
« Reply #165 on: November 02, 2011, 19:31:27 PM » |
|
С това съм 100% съгласна!!! Не е нормално да мислиш само за собствения си търбух, а около теб да гладуват!!!
Мислят за собствения си търбух,защото не са почнали да им вземат от това за търбуха им(не им се е явил хищтник).Не са се стряскали насън при всяко прозвъняване на звънците,освен от монотонното такова от преживянето на животните.Не са скачали от колибата навън да търсят тия четирикраките си помощници и другари и единствена надежда дори когато се отърси овца и тюмбелекът(звънецът) и се раздрънка по сербез все едно побягнала подплашена от нещо.Не са усъмвали без сън слушайки как кучетата въртят гората наоколо по цели нощи и подсказвайки ти ,че в гората не си само ти,те и стадото,а има и такива чиято храна е стадото ти.Чуеш ги до кошарата,после по долищата,после се "загубят" в някое дълбоко дере....понякога пролаят на отсрешния баир на километри.И ти стоиш навън и следиш слухом къде са и ако биват надхитрени им свирнеш или викнеш ще разберат и ще дойдат. Е как да не ги храниш,винаги им хартисва качамака в коритото,да са сити. Давали сме им и гранули,спечелени от изложби или купени.Първия ден ги ядат,нещо различно е или незнам,после ги недолюбват,предпочитат си качамака,особено лятото като е варен вместо с вода с цвик дори понякога със суроватка.Той тъй вкусно мирише ,че ти идва и ти да ядеш с тях. Те много Родопчани предимно с качамак са израстнали или каша рядка. 
|
|
|
|
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #166 on: November 02, 2011, 19:31:36 PM » |
|
киселото мляко= цвик или суроватка ориз- източник на въглехидрати, като мляната царевица в качамака прав ли съм?
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #167 on: November 02, 2011, 19:35:12 PM » |
|
Не знам, дали някъде съм публикувала съвета за хранене, който ми даде ветеринарният лекар, още при първия преглед на кучето ми. Ще напиша най-същественото, с риск да се повторя: - Консерви, не; прясно мляко, не; гранули - само за обучение. - Кисело мляко колкото иска кучето, оризът също е много полезен.
Светла, това в общи линии припокрива становището на Даниела! Спор няма. Живяла съм на самото Пампорово, още когато беше незастроено. Имаше едно заведение "Малина", където ходехме специално да ядем качамак. Няма по-вкусен от Родопския качамак. Не знам как е с кучетата, но лично аз бих го предпочела пред много меса. За съжаление онова Пампорово вече го няма...
|
|
|
|
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА” Джек Лондон
|
|
|
Ariman
|
 |
« Reply #168 on: November 02, 2011, 19:36:51 PM » |
|
Професионално менение искате, така ли колеги - първо не съм сигурен какво точно следва да се разбира под това(може би таблици,схеми, "кучешки диетолози" или просто някой, който обаятелно си котира храната), но както и да е... лично аз бих ви казал, че по - професионално мнение от това на dandi и на всички останали като нея няма къде да намерите. Вслушвайте се! Поздрави!
|
|
« Last Edit: November 02, 2011, 19:42:49 PM by Ariman »
|
|
Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
|
|
|
Алекс Христов
|
 |
« Reply #169 on: November 02, 2011, 19:42:09 PM » |
|
Аз също мисля така Ариман, но за да разрешим възникналия спор, добре би било да чуем мнение от няколко профита!
|
|
|
|
Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #170 on: November 02, 2011, 19:51:15 PM » |
|
Аз също мисля така Ариман, но за да разрешим възникналия спор, добре би било да чуем мнение от няколко профита!
Може ли да се говори за спор? Ако някой смята, че гранулите са толкова ценни, да си храни кучетата с тях. Пък и няма да се затормозява да им готви. Абе има майки децата си хранят с готови храни, ние сега ще му мислим за кучетата! Лично аз не купувам дори готова кайма. Знам ли какви глупости слагат в нея. Доставя ми удоволствие да готвя и готвя - и на семейството си и на кучетата си. Баба ми казваше:"Всеки си е башка луд!" Та и аз. 
|
|
|
|
|
|
|
Johnny
Jr. Member

|
 |
« Reply #171 on: November 02, 2011, 19:59:36 PM » |
|
В момента каймата се прави главно от свински глави,дядо ми беше ветеринар и ми разправяше,че като бил в един цех за кренвирши се слагали цели умрели пилета с перушината,кожи,мърши и какви ли не боклуци и от тогава кренвирш не съм накусил  Иначе всяка манджа,която се прави с любов става хубава.(доста отклоних темата)
|
|
|
|
|
|
|
Светла
|
 |
« Reply #172 on: November 02, 2011, 20:06:23 PM » |
|
В момента каймата се прави главно от свински глави,дядо ми беше ветеринар и ми разправяше,че като бил в един цех за кренвирши се слагали цели умрели пилета с перушината,кожи,мърши и какви ли не боклуци и от тогава кренвирш не съм накусил  Иначе всяка манджа,която се прави с любов става хубава.(доста отклоних темата) Съвсем си е по темата. Щом в човешката храна слагат такива боклуци, какво ли остава за готовата кучешка. Сещам се за сцена от филм, май беше Бетовен. Дадоха на кучето гранули, то дори не ги погледна и си отмъкна от масата печено пиле.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #173 on: November 02, 2011, 20:36:13 PM » |
|
Доста се разви темата  Щом сме тръгнали да си споделяме личните методи да си кажа и аз.Моя маймун яде най-често следното-смивки от чинии,тенджери...а бе помия,обелки от краставици,капъшки от чушки(най-обича обелки от банан,листа зеле,круши).Та тая помия му я дробя с хляб,понякога добавям и брашно,доста пъти се е случвало и без хляб-само с брашно.Когато няма време или няма помия яде и сух хляб и въобще не се притеснявам от това-дюнери,сандвичи и пици няма да му правя,това е КУЧЕ-"всяка жаба да си знае гьола"  Колкото до професионалното мнение,Ариман го е казал много добре-какво по-професионално от това на Дънди?!При нея и при такива като нея ще са кучетата-КУЧЕТА,защото може да ги обича и уважава колкото си иска,но да си знаят мястото-те са кучета пазачи,тя техен собственик и наставник-това е,просто,ясно и ефективно  И мен преди ме учеха,че ако не му взимам гранули,консерви,салами,кайми и тем подобни нямало да стане нищо-пълни глупости!Мешана скара ще му правя аз!!!Луди ли сте бе хора  Странна работа,не съм пил нищо тая вечер,а се развеселих доста 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #174 on: November 02, 2011, 21:44:40 PM » |
|
Спокойно можем да кажем, че в общи линии три са всеядните животни на земята. Плъха, свинята и човека, а четвъртото, за което третото полага неимоверни усилия да го направи такова е кучето. Кучето може и да бъде, но не е всеядно животно. Кучето може и да не бъде, но е суровоядно животно. Кучето може и да не бъде, но е месоядно животно. Който проумее това, всъщност е разбрал и как да си храни кучето. 
|
|
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #175 on: November 03, 2011, 09:32:37 AM » |
|
ТИТО ние им взехме кучешкото на кучетата.Сега специални храни,консерви,кожени кокали,лакомства,та специални играчки и други джунджурии.Не трябвало да яде кокали - преди 500 години кучетата какво са яли?Гранули ли?Преди е нямало такова глезене,я се разболее кола в главата и това е.Ветеринарните се опитват да си пробутат гранулите,какво ли няма да измислят за пари...  Ама вярно се пишат яко много глупости в тоя форум...Незнам за голяма част от пишещите дали е форма на споделяне или загуба просто на време в опити на доказване. Интересно ми е колко от пишещите тук наистина са изпробвали всякакви ситуации и са се заинтересували наистина сериозно относно изхранване на дом. любимци и как влияят различните видове храни . Колко са правили тестове за да следят нивата на фосфор и калции ,усвояемостта на всички елементи и т.н. или просто ще си говолими бабини дивотии тука.. --Как било преди време? -Както и да е било няма да се върне.Нека бъдем малко повече реалисти а не фантазьори господа... Jony, ако ти си им взел кучешкото аз не съм ..Напротив взех подчти осакатени кучета/повечето тук знаят/,възтанових ги и ги върнах отново в естествената им среда за което съм щастлив че го направих....Опитвам се много внимателно да следя всички фази на растеж,както и при възрастните...Правил съм много изследвания и със факти повтарям с факти съм си доказал кое е най-добро за тях..Близо съм до София,ако някой е заинтересован нека дойде за да се убеди сам как изглеждат кучетата ми в работни условия изхранвани подчти изцяло само с качествени гранули като към тях се добавя сурватка от сиренето което произвеждаме ,плаценти от овцете които отглеждаме и т.н. от животните които изобщо имаме. ЗА кокалите и 500-те години ще ти отговоря по следния начин.. Пример:... Преди са правили покриви от сено и т.н.-А дали защо и дали са знаели и имали изобщо керемиди,ламарини и други рационално използваеми трайни материали пак от естествен произход. Хранили са с каквото са имали...,защото са нямали друга опция...Така че  ?.... поздрави,,, п.с И пак казвам.Нека всеки сам реши с какво да храни според джоба си и според отношението му към животните и мерака му..  И още нещо ..Не слагайте под общ знаменател всички видове гранули...Качеството е много различно...
|
|
« Last Edit: November 03, 2011, 09:36:06 AM by ТИТО »
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
Ina
Full Member

master of puppets
|
 |
« Reply #176 on: November 03, 2011, 10:56:38 AM » |
|
Спокойно можем да кажем, че в общи линии три са всеядните животни на земята. Плъха, свинята и човека, а четвъртото, за което третото полага неимоверни усилия да го направи такова е кучето. Кучето може и да бъде, но не е всеядно животно. Кучето може и да не бъде, но е суровоядно животно. Кучето може и да не бъде, но е месоядно животно. Който проумее това, всъщност е разбрал и как да си храни кучето.  
|
|
|
|
ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
|
|
|
dogie_karakachan
Newbie

|
 |
« Reply #177 on: November 03, 2011, 16:31:22 PM » |
|
хора, хора, хораа... тази тема стана бойно поле на бикове и тореадори! Вместо да си даваме съвети тука и да си споделяме вие какво правите карате се за глупости! 100% съм сигурна, че тези които си тачат храната която ние ядем за храна на нашите любимци не са изпробвали дори и за седмица гранулираната храна, но няма значение! Незнам от къде тръгна този спор, но предполагам че от моя пост, където ви казах че гранулите не са само химии! Както и да е сега, всеки с мнението си, не бива да очаквате че имаме еднакво мнение за изхранването на любимците си! В този форум се пишат неща, които не ми ги побира главата и то по точно в тази тема, вместо да сте горди, че имате такава уникална порода вие тук искате да се доказвате и то на кого? Нека ви кажа на някои други стопани с техните си интереси, методи и мнения които повечето, да не кажа почти всички не познавате! Не се сърдете, но има едно нещо което всички знаете - всеки го храни по джоба си и който си храни животното с гранули не е ваша работа да го съдите, че това са химии! Няма нищо лошо да се хранят животните с храната която е под ръка, индивидуално решение, но ако ще стават спорове за методи на хранене недейте, по - добре да не пишем в тази тема който се интересува ще види методите ви и ще се информира! А ако иска някой да изтъкне собствения си опит да го направи така, че да впечатли другите и те да се замислят! Да ви кажа ако става за въпрос по изхранването с мляко, ние му даваме адаптирано мляко , за бебета защото имаме кърмачка вкъщи, която дава на бебето кърма в шише отделно и адаптирано мляко и е станал много едър! Така че, вместо да си рекламирате методите и да се вдигате на бунт срещу другите пишете спокойно и не се сърдете ако някойот контекста на постинга си е показал, че не одобрява методите ви!
|
|
|
|
|
|
|
ТИТО
|
 |
« Reply #178 on: November 03, 2011, 18:27:51 PM » |
|
Как да не гледаме така Ariman.Да не кажа голяма дума,но съм виждали хиляди чобански кучета хранени единствено с фураж(качамак,каша).Е цвик,плаценти,уловен някой друг дребен дивеч...и това го има.Е от тия хранените с гранули и какви ли не щуротии такива здрави,добре сложени,пъргави и как да го кажа.....правилни кучета не съм видяла.Все нещо им куца,я крайници,я гръб,я болести.Виждала съм куче хранено с гранули,бульони,оризи ,месо,кайма на една година станало като да е на пет,дръпнало бързо,обаче краката на горкото като на коза,разстоянието м/у предните крака няма и 4 пръста.Сега е 4 години и си е същото.Гърба му 2 педи,а предницата....че то едвам пази равновесие.Чобанските дето ядат фураж на една година са си кажи речи кутрета,обикновено при нас растат да 3-тата си година с по пестелива храна,но май това е правилно.Развиват се растат по дълго време но проблеми с рахити,тесни гърди,криви Х крайници няма.И това не е от движението,има дето стоят вързани по няколко месеца,без дори да се извеждат на разходка,защото не са домашни любимци.И то в процес на растеж.Но израстват здрави без проблеми.А по изложбите виждам от тия хранени с какви ли не "набухватели" кучета които нестига че едва се движат,но се и препъват . Това виждат очите ми,това ми е мнението.
Дънда не със всички кучета е така както казваш.. Виждал съм и много кучета от стадата на които предниците са също много тесни и доста странно изглеждащи.Също така съм виждал и доста работни кучета които се движат като лумпури и т.н....ДАмазлъка си е друга работа..Като се говори за едно време не трябва да се забравя и казаното от стари хора:..."Храната прави борбата" и това го знае всеки животновъд добре. Примера който го даваш е в повечето случаи за кучета които са отгледани в дом. условия с недостатъчно движения и яко тъпкани от стопаните си с цел да станат като мечки но вместо това заприличали на маймуни. А относно движенията и широчината и развитието на гърдите и изобщо предницата нещата зависят не само от храната ами от движението и много важно от соя...
|
|
« Last Edit: November 03, 2011, 18:29:56 PM by ТИТО »
|
|
"Каракачанското куче побеждава или не се връща"...!
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #179 on: November 03, 2011, 19:59:32 PM » |
|
Росене,не твърдя че това което казвам е баш тъй,но това виждат очите ми и то не за година две,а за мнооого повече.Изключения винаги има. Но работно куче,което се движи като ломпур  ,че то не би оцеляло още от кутре или най малкото не би било отглеждано като работно. Храната-че ние нашите гладни не ги държим и многото ми снимки го доказват,всеки уважаващ стоката си и труда си Овчар също. За дамазлъка...на някои се пада да дадеш или да вземат от много ценен и супер дамазлък,но дори от него вадят само маймунки.Примери колкото щеш.
|
|
|
|
|
|
|
|