Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 19:57:54 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 27
  Print  
Author Topic: Хранене на кучето  (Read 342205 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
dogie_karakachan
Newbie
*

« Reply #105 on: October 23, 2011, 14:59:56 PM »

Здравейте, имам двумесечен каракачански красавец и вече тежи 10 кила, че и повече biggrin Ветеринарят, който обслужва моето куче
ме посъветва да използвам една кучешка храна, която я ползват за развъдници и не е лоша като цена, защото тя съдържа много витамини и всички важни вещества за кучето. Аз се доверих на нашият доктор за тази храна и не съжалявам, излиза храненето на кучето по 0,86 стотинки на ден, но на мен цената не ми е проблем и замества всичко друго. Моят сладур е малък а и ме е страх да не получи диария, и за това не му давам нищо друго освен кучешката храна, понякога месце и когато има му заливам кучешката храна с бульон и той много го харесва.
Та сега по същество, удачно ли е на толкова малко куче да се дават лакомства за кучета?
И също, въпреки съдържанието на кучешката храна, тряба ли все пак да се дават някакви витамини? Доктора ме посъветва, че няма абсолютно никаква нужда, но нека видим какво мислите вие, читателите и дали ще му навредя ако му давам малко витамини?   smile
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #106 on: October 24, 2011, 11:52:05 AM »

Здравейте, имам двумесечен каракачански красавец и вече тежи 10 кила, че и повече biggrin Ветеринарят, който обслужва моето куче
ме посъветва да използвам една кучешка храна, която я ползват за развъдници и не е лоша като цена, защото тя съдържа много витамини и всички важни вещества за кучето. Аз се доверих на нашият доктор за тази храна и не съжалявам, излиза храненето на кучето по 0,86 стотинки на ден, но на мен цената не ми е проблем и замества всичко друго. Моят сладур е малък а и ме е страх да не получи диария, и за това не му давам нищо друго освен кучешката храна, понякога месце и когато има му заливам кучешката храна с бульон и той много го харесва.
Та сега по същество, удачно ли е на толкова малко куче да се дават лакомства за кучета?
И също, въпреки съдържанието на кучешката храна, тряба ли все пак да се дават някакви витамини? Доктора ме посъветва, че няма абсолютно никаква нужда, но нека видим какво мислите вие, читателите и дали ще му навредя ако му давам малко витамини?   smile

Здравей,няма нужда да му даваш допълнително витамини,калции и не мисля,че тези кучета трябва да се хранят само с гранули.В момента имам едно мъниче на 3 месеца яде всичко - ярма,качамак,гранули,консерви и др.
Светла
Sr. Member

« Reply #107 on: October 24, 2011, 12:59:42 PM »

Здравей,няма нужда да му даваш допълнително витамини,калции и не мисля,че тези кучета трябва да се хранят само с гранули.В момента имам едно мъниче на 3 месеца яде всичко - ярма,качамак,гранули,консерви и др.

Аз ли не успях да видя или никъде не пише каква е марката на тази кучешка храна? А тя, марката, изобщо не е без значение!

От опита, който имам с тези кучета знам, че те особено много обичат млечни продукти /кисело мляко, сирене, кашкавал, извара/. Ами, овчарчета, какво да ги правиш?!?!?! Wink
А тези храни са полезни не само за тях, но и за всички бебета. Пък и за нас, стига да са истински!

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
ТИТО
Hero Member

« Reply #108 on: October 24, 2011, 21:14:38 PM »

Мое мнение и споделяне на опит + малко факти..
 От доста години се занимавам с кучета ..Минал съм подчти всички етапи на развитие и разбиране в България относно изхранване на кучета като се почнв с:

1.Царевично брашно със сурватка и месо през зимата.
2.Мръвки в комбинация с стар хляб и какво ли не.
3.Гранули -нисък клас -ефтини
4.гранули среден клас -средна цена
5.Гранули от клас -супер премиум -най-скъпите...Защото имах възможоста да храня с такива поради факта ,че ги вкарвахме на пазара в България.

Мое мнение като развъдчик...САмо най-доброто е достатъчно добро...Когато хранех с хубави гранули кучетата ми бяха в топ форма и все още са си ..Достатъчно анализи в лабораториите сме правили за да следим състоянието на животните и бяхме много доволни..Особенно при малките и подрастващите за които от голямо значение са движенията и храната за да израстнат пълноценно и да се оформят и развият добре.
Пълни глупости са това ,че гранулите еди си какво и че били суха и не добре за тях храна и т.н. ДАнните господа говорят най-голямата истина.Много ясно че кучето ще скача според тоягата или по-точно казано ще яде каквото му дадеш но най-доброто е високобалансираната храна а именно качествената гранула. Все пак това е един максимален оптимален баланс на храната съобразен с нормалните нужди на едно куче за всеки ден..При производството на гранули сериозните фирми тестват в продължение на много години влиянието на храната върху кучетата в различни условия на живот  и натоварвания от малки до възрастни . Никога запомнете никога в домашни обикновенни условия не можете да сготвите храната на кучето си както гранулите които са балансирана храна...Едни от най-важните неща са:
-баланса фосфор- калций./в месото има повечето въглехидрати и фосфор но не калции-той е в мин.граници и подчти липсва а е много важен/.
-микро и макро елементи
-ензими и минерали
-нива на протеини и мазнини
-витамините и тн. и т.н.
Не си мислете че като объркате възможно най-много неща и сте направили добро за вашето куче-в много случаи вие го съсипвате.

Какви ли не глупости съм слушал от рода на :...."ами каракачанките трябва да ядат качамак за д аса по истински"...-Умирай си от смях...Навремето са ги хранели с качамак -----Е много ясно дали са имали гранули на времето за да опитат и сравнят?
Айде бе дали е само с качамак.А къде са плацентите от оагнените овце,а къде е мършата,а къде е сурватката или млякото и т.н.?

Отделен е въпроса с допълнителните лакомства които всеки ден измислят хората за да глезят дом. любимци..За тях мнението ми е...Ако кучето яде качествена храна -не му е нужно нищо допълнително да му се дава...Ако се прави това да бъде само в случаи когато се обучава за определени цели но в умерени количества защото водят до затлъстяване.
поздрави,,,
« Last Edit: October 24, 2011, 21:23:19 PM by ТИТО » Logged

"Каракачанското куче  побеждава или не се връща"...!
Ariman
Hero Member

« Reply #109 on: October 24, 2011, 22:33:11 PM »

Достатъчно анализи в лабораториите сме правили, за да следим състоянието на животните и бяхме много доволни...
Прелюбопитно ми стана, бихте ли разяснили, ТИТО?!

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #110 on: October 25, 2011, 06:47:32 AM »

Добрият старт е най важен според мен ,но и разнообразието в храната също ,предполагам сте дискутирали или може би не . Имам наблюдения върху кучета работни не овчарски, но със непомалко натоварен график като овчарските които от бебе до край се хранят с най висок клас гранула и наблюдавам доста по голяма амортизация на животните и продължителноста на живот им е средно 7-9г. не ме разбирайте погрешно ,едвали има по добър старт за куче от високият клас кучешка храна , но най важно според мен е разнообразното меню.
Всяко твърдение от тип - това куче е овчарско и трябва да яде качамак или пък това е ротвайлер и трябва да се храни със сурово по възможможност кърваво месо - са глупави според мен. Smiley
Ina
Full Member

master of puppets

« Reply #111 on: October 25, 2011, 08:57:05 AM »

В месото въглехидрати няма!  Wink Има протеин и мазнини. Кучетата са месоядни животни и имат нужда от съвсем малко въглехидрати, както и хората между впрочем. Повечето сухи храни са основно от въглехидрати-царевица и ориз, дори и т.нар. супер премиум- просто четете състава. Скоро на бг пазара навлязоха grain free сухи храни, които са добра алтернатива- нямат зърно. Е, хранила съм и с такива доста време, но по-добро от натуралното няма- но не говоря за основно качамак и ориз- основното трябва да е мЕсо, субпродукти, яйца, мляко... И малко ориз(като източник на въглехидрат). Най-показателно за това какво и колко усвоява кучето е това, което излиза отзад.  Wink Разбира се, за животновъдите, най-евтино и като едничък вариант остава качамака. Когато имаш да храниш много гърла, няма как да ги храниш с месо.

ТОЛКОВА МНОГО ИДИОТИ-А ТОЛКОВА МАЛКО ПАТРОНИ!
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #112 on: October 25, 2011, 12:08:47 PM »

В тея гранули всичко и химия!!!Не е ли по-хубаво кучето да си извлече витамини,протеини,мазнини от естествени продукти?
rex
Hero Member

« Reply #113 on: October 25, 2011, 13:01:48 PM »

Аз напълно съм съгласен с Ина. Също мисля, че т. нар. натурално хранене осигурява най-добро и максимално разнообразно хранително меню на кучето. Аз стартирах с натурално хранене, после храних повече от две години само със сухи храни, след което пак преминах на натурално хранене. Отделен е и факта, че кучето определено предпочита натуралната храна пред сухата гранулирана. Мисля, че дори и за човек без голям опит в отглеждането на куче в периода на растеж не е проблем да му балансира хранителната диета, като за сверка на часовника, от време на време може да му прави кръвни проби с цел проследяване нивата на калция и фосфора в организма.
Отделно не веднъж е ставало дума за по-особения метаболизъм на породите овчарски кучета, които поради суровата и до голяма степен базирана на естествената среда селекция, притежават по-висока усвояемост от чисто заводски развъжданите породи. Но по тази тема мисля, че КараКитан може да изрази най-компетентно мнение.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #114 on: October 25, 2011, 13:38:09 PM »

И аз съм на същото мнение,че е по-добре да се храни с натурална храна от колкото с тези химии.
Светла
Sr. Member

« Reply #115 on: October 25, 2011, 14:42:32 PM »

Гранули давам само когато съм възпрепятствана да им сготвя или за десерт, след като са получили основната си храна.
Когато пуснаха по магазините салам "Стара планина", дадох по резенче на кучетата ми да го пробват. Ами....не им хареса.
Вероятно биха ни казали, ако можеха да говорят: "Хора, какви са тези боклуци, които ядете?"...

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #116 on: November 01, 2011, 13:40:15 PM »

Приятел ми каза една "рецепта" с която хранели полицейските кучета - един пакет цаца се оставя да се накисне във вода 2 часа,да се махне солта,след това се сменя водата и пак се оставя да се накисне, рибата се сварява до размекване на костите.Само да ми свърше приготвената манджа ще пробвам.Вижда ми се полезно  lol
Johnny
Jr. Member
**

« Reply #117 on: November 01, 2011, 13:43:25 PM »

А дали още продават онези храни за кучета и котки на Лудогорско пиле?
vlado
Full Member

« Reply #118 on: November 01, 2011, 13:52:27 PM »

Приятел ми каза една "рецепта" с която хранели полицейските кучета - един пакет цаца се оставя да се накисне във вода 2 часа,да се махне солта,след това се сменя водата и пак се оставя да се накисне, рибата се сварява до размекване на костите.Само да ми свърше приготвената манджа ще пробвам.Вижда ми се полезно  lol
После качи снимки на това което излиза отзад smile
dogie_karakachan
Newbie
*

« Reply #119 on: November 01, 2011, 14:55:15 PM »

Здравейте отново! Отдавна не съм писала, но аз пробвах да му давам вече по - истинска храна - храната която и ние ядем и много си я харесва, повече от гранулите и то така направих порциите, че той си яде същото количество!
Jony, и на мен ми стана интересно както на Vlado, как ще изглежда произведението на кучето. Но ако смяташ това за хуубаво, здраве да е, пробвай. Аз лично смятам, че не е нужно да ги храним с качамак или с някакви каши, за да са истински, защо и аз това го чух съвсем скоро както каза ТИТО! Да ви кажа, като че ли от истинската храна има пвече енергия и вече абсолютно се отказах за лакомствата, дори и на другото куче, защото това са само измислици за харчене на повече пари за сметка на търговеца! Кокали разбрах от по-горе че не се дават за сега, и няма и да му давам но бульон си давам и много го харесва! Хляб за сега не съм давала и не смятам че ще давам, на това куче може да му се дава хляб и това е храна и то доста засищаща, ама за сега не, той те първа расте и има нужда от по витаминозни храни. Първоначално си мислех че ще го храня както майка ми на село - с накилнат хляб в бульон, но се сетих че нейните кучета вече са големи и когато те бяха малки тя си им даваше по - витаминозна храна, то това всеки стопанин ще се сети!
Вода си има постоянно, но то това е ясно той може да ожаднее по всяко време на денонощието и аз дори не му и махам купата с храна седи си там и той си яде! От както му давам "истинска храна", поясних какво значи това по-горе той стана по неуморен и по-активен виждам енергия в очите му, което ме радва!
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 27
  Print  

Jump to: