STARTER
|
 |
« on: October 12, 2008, 17:28:54 PM » |
|
Тема в кочто всеки може да сподели с какво и как храни.
Почвам с въпроси: Какво разбираме под традиционно хранене на овчарското куче? Има ли източници на информация как са хранени кучетата по стадата преди популяризирането им.
|
|
|
Logged
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #1 on: October 12, 2008, 17:53:20 PM » |
|
От край време тук овчарите хранят кучетата с качамак(каша).Навремето в Родопите са сели овес навсякъде,кашата е била от овесено брашно.Кагато стадата са извършвали преходи някои са им варили качамак с по малко вода или цвик когато е имало и от качамака са правили тупаци(питурки). Сега пак се хранят с качамак.Пробвали сме с какво ли не,дори гранули,но най си ги държи сити качамака.Особено ако във водата или цвика сложиш малко овча лой или мас(забела).
|
|
« Last Edit: October 12, 2008, 18:44:58 PM by dandi »
|
Logged
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #2 on: October 13, 2008, 14:46:53 PM » |
|
|
|
« Last Edit: October 13, 2008, 14:53:42 PM by dandi »
|
Logged
|
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #3 on: October 14, 2008, 07:08:27 AM » |
|
Dandi имам два вапроса:1как се прави сместа(пари ли се с вряла вода или точно като качамак),2каква трябва да е гъстотата на сместа
|
|
|
Logged
|
|
|
|
STARTER
|
 |
« Reply #4 on: October 14, 2008, 07:57:06 AM » |
|
Велиславе, я кажи и ти как храниш ти и около тебе.
|
|
|
Logged
|
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #5 on: October 14, 2008, 08:14:11 AM » |
|
Аз им го парим с вряла вода.Коце също
|
|
|
Logged
|
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #6 on: October 14, 2008, 08:32:15 AM » |
|
От скоро почнах да завирам вода на голямо огнише и ми харесва повече от колкото на печка,а и кучетата го ядат повече.За това питах Dandi ,защото като качамак може да е още по добро.А имам приятели които ги глезят(ако може да се каже така) и с гранули месо кокали,ама гледат по едно.
|
|
|
Logged
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #7 on: October 14, 2008, 15:12:36 PM » |
|
Dandi имам два вапроса:1как се прави сместа(пари ли се с вряла вода или точно като качамак),2каква трябва да е гъстотата на сместа
Различно я правим.На мандрата или лятото на овчарника като качамак.(Слага се казана с водата или цвика на огъня и като заври се сипва брашното.Тогава то не потъва а водата(цвика)ври под него.Правят се няколко дупки в брашното и се свързват помежду си с нещо каго улеи и водата почва да излиза от дупките и да се "върти". Зимата в къщи и ние попарваме брашното.Гъстотата е като на каша.
|
|
|
Logged
|
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #8 on: October 15, 2008, 17:01:35 PM » |
|
dandi благодаря ти за отговорите 
|
|
|
Logged
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #9 on: October 15, 2008, 17:54:34 PM » |
|
За нищо ,пак заповядай,ако мога да ти бъда полезна с нещо 
|
|
|
Logged
|
|
|
|
petko
|
 |
« Reply #10 on: October 20, 2008, 17:36:44 PM » |
|
направо изливаш врялата вода върху ярмата ,един мои съсед открай време си има пече хляб от ярма ,ма той и за него си пече има си на двора фурна от едновремешните(много яко печено става в нея) моите пукат и съха от коритата на кравите понякога
раним ги с хляб втора употреба ,с мръвка само да има ,с гранули кога няма време (от лев и нещо)
|
|
|
Logged
|
USTATA MI OTDAVA VSEKIMU DULJIMOTO
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #11 on: October 20, 2008, 19:23:37 PM » |
|
Има и вариант с един съд. На огнището в колибата кипваш водата в тенекия, после сипваш мленината и бъркаш до достигане на консистенция на качамак. Едно време са мятали топачи от тая гъста маса на кучетата. Като е доен период се добавя и цвик. Пак в стари времена каракачаните и родопските овчари са пекли неквасен хляб за кучетата.
В крайна сметка, както в стари времена, така и сега овчарите хранят с това което им е по възможностите. Съответно кучетата трябва да могат да усвояват максимално такава храна.
|
|
|
Logged
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #12 on: October 21, 2008, 13:34:41 PM » |
|
Като гледам теа снимки се чудя Данди как може толкова кучета да ядат на едно място и колко време ти е отнело за да ги подбереш
|
|
|
Logged
|
|
|
|
dandi
|
 |
« Reply #13 on: October 21, 2008, 14:09:41 PM » |
|
Нали виждаш,че може :smile:Иска се търпение и се постига.Ако някое от кучетата не се вписва в работната група има възпитател,ако и това не помага,сменя групата 
|
|
|
Logged
|
|
|
|
velislav6
|
 |
« Reply #14 on: October 21, 2008, 14:21:16 PM » |
|
за възпитанието и търпението може да си говориме на изложбата в Пловдив(ако се засечеме) 
|
|
|
Logged
|
|
|
|
|