Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:42:21 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 74
  Print  
Author Topic: Развъдник "Торлак" - фотопредставяне. Изключен! Извън селекционен контрол  (Read 549237 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1005 on: June 23, 2020, 17:22:16 PM »

В суровият БалканЪ, където ветрове и мъгли си дават среща и къде Каракачанските кучета на развъдник ТОРЛАК, бранят повереното им стадо от дебнещите вълци! Защото много се говори и пише, но малко се на терен показва! Живи и здрави всички!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1006 on: June 23, 2020, 18:08:54 PM »

“Измъчените животни”  даже близнят когато се повтарят! Брее, е сега кво стана hmm

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1007 on: June 26, 2020, 12:59:20 PM »

Измъчените и гладни животни на фермата ни ...

Въпреки всички глупости и лъжи, които се изговарят и пишат по наш адрес, развъдника за автентични Каракачански кучета и фермата, продължават да работят и произвежда елитни животни, с уникален гено- и фенотип.

Пък и продуктите ни вкусни в 21-ви век се радваме, че достигат до трапезата на все повече доволни клиенти!

В заключение мога само да напиша - стадото на Трайко има потенциала и е едно от най-добрите в България.
« Last Edit: June 26, 2020, 13:00:06 PM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1008 on: June 26, 2020, 15:39:09 PM »

И за вълната, и за месото, и за морфологията мога да пиша много, но най-вече искам да упомена етологията при раждане. Когато се роди агнето, Каракачанската овца не само не го оставя, но тя тропа с крак, рие земята и даже издава специфичен звук подобен на лай. Дали съм селекционер? Да, разбирам това, което работя!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
STARTER
Hero Member

« Reply #1009 on: June 26, 2020, 21:32:46 PM »

Привет Иво, не те разбрах, какво имаш предвид с поста си?
Трайко, ще повторя и тук това, което ти казах, когато се обади.
Това, че размножаваш млади животни, които са се разгонили, означава само, че животните могат да се размножават. Не е уникално събитие защото те по принцип така продължават съществуването на вида си и това е основен биологичен процес. Всички животновъди знаят, че понякога се случва да изтървеш твърде младо животно да влезе в размножителния процес, но това са инциденти и никой не се хвали или поощрява това. Основната причина е, че това често води до непълно развитие на животното и впоследствие това се отразява силно негативно на репродуктивните и стопанските му качества. Затова е прието животните да се пускат за размножаване след навършване на година и достигане на над 70% от средното тегло за породата. Тъй като даваш примери с редки застрашени породи, които са под "строг селекционен контрол" ще е полезно на публиката да се представи кои селекционни институции са одобрили и поощряват този подход.

Последно мисля, че доста бъркаш думите селекция и размножаване.

Пак ще ти повторя, че добрия селекционер никога не се хвали сам! Остави работата си да говори и хората ще те оценят сами с плюс или минус!

П.п. Говоренето за себе си в трето лице ми се иска да го изкоментирам, но няма, че се опитвам да звуча адекватно.

П.п.п.п. За състоянието на животните ти не може да се съди от наличието на размножаване или от собствени хвалби, а от резултатите от селекционните прегледи на контролиращите организациии.

П.п.п.п.п.п. Много се надявам кучките ти да не издават специфичен звук подобен на блеене, защото наистина ще стане смешно...
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1010 on: June 29, 2020, 07:21:41 AM »

Благодаря ти за мнението. Ще ти пиша отново, както и ще потърся статията за заплождане в начало на полова зрялост, след като довърша някой неща по ботаника, че времето е кът.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Nomad
Hero Member

« Reply #1011 on: June 29, 2020, 08:15:12 AM »

clap notworthy notworthy notworthy
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1012 on: June 29, 2020, 14:13:19 PM »

Това, че размножаваш млади животни, които са се разгонили, означава само, че животните могат да се размножават. Не е уникално събитие защото те по принцип така продължават съществуването на вида си и това е основен биологичен процес. Всички животновъди знаят, че понякога се случва да изтървеш твърде младо животно да влезе в размножителния процес, но това са инциденти и никой не се хвали или поощрява това. Основната причина е, че това често води до непълно развитие на животното и впоследствие това се отразява силно негативно на репродуктивните и стопанските му качества. Затова е прието животните да се пускат за размножаване след навършване на година и достигане на над 70% от средното тегло за породата. Тъй като даваш примери с редки застрашени породи, които са под "строг селекционен контрол" ще е полезно на публиката да се представи кои селекционни институции са одобрили и поощряват този подход.

Иво, тук ще повторя, това, което ти упоменах и в нашият телефонен разговор. Именно, щом младите ми животни имат еструс, заплождат и раждат живи и здрави приплоди означава, че се полагат правилните, отлични грижа за тези животни. Това, че ги показвам и подчертавам е само и единствено за тези, които не спират да пишат глупости и лъжи. Относно това дали е редно младо животно да се заплоди, твое мнение е, че не би трябвало, може би и на други. Но има научни трудове показващи ползите от заплождане именно при достигане на 70—80 % от ръста и теглото на възрастен екземпляр, както икономически, така и за самото развитие на животното. И отново, щом животните ми достигат това тегло за кратко време на около 7—8 месечна възраст, отново показва, че полаганите грижи са отлични, както хранене,медицински грижи,  така и условия. Пишеш прието е да се пускат, да прието е за доста от продуктивните породи. Но прието не означава, че е задължително или икономически оправдано. Давам пример с редки, застрашени от изчезване, породи, но не обърна внимание на факта, че тези породи са полудиви и стоят най—близо до роднината си в дивата природа, което предпоставя естественото протичане на еструс, когато женският екземпляр е готов да отгледа и изхрани ембриона.

Последно мисля, че доста бъркаш думите селекция и размножаване.

Пак ще ти повторя, че добрия селекционер никога не се хвали сам! Остави работата си да говори и хората ще те оценят сами с плюс или минус!

Щом мислиш тъй и изразяваш мнението си явно, значи не познаваш работата ми, нито хората, които търсят моите разплодни животни. А иначе, щом имам идея за подбор о отбор на потомството и щом се затвърждават определени белези, които търся, значи водя селекция. Размножаване водят други, които висят по портите на нуклеусното стадо, за да опресняват кръвта. Или по—скоро всъщност и там се води селекция, само, че я води друг, не собственика на животните.

П.п. Говоренето за себе си в трето лице ми се иска да го изкоментирам, но няма, че се опитвам да звуча адекватно.

... опитите продължават!

П.п.п.п. За състоянието на животните ти не може да се съди от наличието на размножаване или от собствени хвалби, а от резултатите от селекционните прегледи на контролиращите организациии.

Тъй, тук, в тази платформа не еднократно беше писано, че животните ми са гладни, измъчени и, че следва да наблегна на храненето и то, освен от неуки овчари, и от научни асистенти. Даването на приплод, здрав и нормален, отглеждането му и най-вече оплождането на животните след 16 до 21 дни и отново отглеждането на здрав приплод ясно доказва, че състоянието на животните е отлично. И друго, щом си близък с Бойко потърси протоколите му от селекционните прегледи при мен и четете, за мен нещата са ясни.

П.п.п.п.п.п. Много се надявам кучките ти да не издават специфичен звук подобен на блеене, защото наистина ще стане смешно...

Наистина забавно стана! Коментара ти показва колко далеч си от етологията на Каракачанската овца при раждане, но човек не може да е вещ на всякъде. Смехът е здраве.
« Last Edit: June 29, 2020, 14:16:54 PM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
STARTER
Hero Member

« Reply #1013 on: June 29, 2020, 21:01:10 PM »

notworthy
Прав си за всичко Трайко! Дали си селекционер?!
Да! Разбираш всичко, което работиш!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1014 on: June 30, 2020, 05:48:54 AM »

Нали знаеш, че ми все там кой смята, че съм прав и кой смята, че съм крив! Отдавна разбрах, че хората, и в частност българите са супер завистлив народ и човек успява въпреки останалите. Тъй, че, както се пееше в една песен: “... все някой трябва да вдигне левъла...”

Освен всичко друго, може би знаеш, колко високо се цени и търси каракачанското месо на югоизток от нас. Но благодарение на емотиконите и мисленето “защо той, а не аз” ние продължаваме да не сме обединени, търсещи единен пазар и презентирайки животните си всяка есен на едно изложение, например. Вместо това върви плюене, интриги, омраза и лъжи. Тъй, че да, прав съм и продължавам напред по пътя, по който съм тръгнал!

Желая  искрени успехи и на теб!
« Last Edit: June 30, 2020, 05:49:11 AM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1015 on: July 02, 2020, 11:19:30 AM »

... червенеещите ми овце... лъжа подир лъжа от “достойни” българи!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Nomad
Hero Member

« Reply #1016 on: July 02, 2020, 12:59:33 PM »

Ех тая къса памет...

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1017 on: July 02, 2020, 14:08:42 PM »

Къса памет пишеш, а то си има стандарт на породата. Пък и на залез слънчце, като ли че е нормално да ти червенее. Забравих, че там където си залез на виждаш, прощавай!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1018 on: July 14, 2020, 11:00:47 AM »

Друго младо женско животно, резултат от моята селекция, за мен еталон за породата ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #1019 on: July 18, 2020, 12:50:37 PM »

... защото за овчаря в БалканЪ няма дъжд, ни мъгла, ни слънце! Той е винаги на пост с верните си кучета!

Вокил от Тиран на Николай Тасков

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 74
  Print  

Jump to: