Това, че размножаваш млади животни, които са се разгонили, означава само, че животните могат да се размножават. Не е уникално събитие защото те по принцип така продължават съществуването на вида си и това е основен биологичен процес. Всички животновъди знаят, че понякога се случва да изтървеш твърде младо животно да влезе в размножителния процес, но това са инциденти и никой не се хвали или поощрява това. Основната причина е, че това често води до непълно развитие на животното и впоследствие това се отразява силно негативно на репродуктивните и стопанските му качества. Затова е прието животните да се пускат за размножаване след навършване на година и достигане на над 70% от средното тегло за породата. Тъй като даваш примери с редки застрашени породи, които са под "строг селекционен контрол" ще е полезно на публиката да се представи кои селекционни институции са одобрили и поощряват този подход.
Иво, тук ще повторя, това, което ти упоменах и в нашият телефонен разговор. Именно, щом младите ми животни имат еструс, заплождат и раждат живи и здрави приплоди означава, че се полагат правилните, отлични грижа за тези животни. Това, че ги показвам и подчертавам е само и единствено за тези, които не спират да пишат глупости и лъжи. Относно това дали е редно младо животно да се заплоди, твое мнение е, че не би трябвало, може би и на други. Но има научни трудове показващи ползите от заплождане именно при достигане на 70—80 % от ръста и теглото на възрастен екземпляр, както икономически, така и за самото развитие на животното. И отново, щом животните ми достигат това тегло за кратко време на около 7—8 месечна възраст, отново показва, че полаганите грижи са отлични, както хранене,медицински грижи, така и условия. Пишеш прието е да се пускат, да прието е за доста от продуктивните породи. Но прието не означава, че е задължително или икономически оправдано. Давам пример с редки, застрашени от изчезване, породи, но не обърна внимание на факта, че тези породи са полудиви и стоят най—близо до роднината си в дивата природа, което предпоставя естественото протичане на еструс, когато женският екземпляр е готов да отгледа и изхрани ембриона.
Последно мисля, че доста бъркаш думите селекция и размножаване.
Пак ще ти повторя, че добрия селекционер никога не се хвали сам! Остави работата си да говори и хората ще те оценят сами с плюс или минус!
Щом мислиш тъй и изразяваш мнението си явно, значи не познаваш работата ми, нито хората, които търсят моите разплодни животни. А иначе, щом имам идея за подбор о отбор на потомството и щом се затвърждават определени белези, които търся, значи водя селекция. Размножаване водят други, които висят по портите на нуклеусното стадо, за да опресняват кръвта. Или по—скоро всъщност и там се води селекция, само, че я води друг, не собственика на животните.
П.п. Говоренето за себе си в трето лице ми се иска да го изкоментирам, но няма, че се опитвам да звуча адекватно.
... опитите продължават!
П.п.п.п. За състоянието на животните ти не може да се съди от наличието на размножаване или от собствени хвалби, а от резултатите от селекционните прегледи на контролиращите организациии.
Тъй, тук, в тази платформа не еднократно беше писано, че животните ми са гладни, измъчени и, че следва да наблегна на храненето и то, освен от неуки овчари, и от научни асистенти. Даването на приплод, здрав и нормален, отглеждането му и най-вече оплождането на животните след 16 до 21 дни и отново отглеждането на здрав приплод ясно доказва, че състоянието на животните е отлично. И друго, щом си близък с Бойко потърси протоколите му от селекционните прегледи при мен и четете, за мен нещата са ясни.
П.п.п.п.п.п. Много се надявам кучките ти да не издават специфичен звук подобен на блеене, защото наистина ще стане смешно...
Наистина забавно стана! Коментара ти показва колко далеч си от етологията на Каракачанската овца при раждане, но човек не може да е вещ на всякъде. Смехът е здраве.