Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:38:33 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 74
  Print  
Author Topic: Развъдник "Торлак" - фотопредставяне. Изключен! Извън селекционен контрол  (Read 549232 times)
0 Members and 8 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #825 on: August 25, 2019, 09:38:41 AM »

На мен също ми беше интересно, затова и попитах. Първо две глутници да „държат” един ловен район, на мен не ми е известно. От това, което съм чел, чувал и гледал, глутницата поддържа огромно ловно поле, което не се пресича с това на друга глутница.  Та ми се стори малко вероятно баш където пасе Трайко, да има цели две - и то само там да стоят. И Божко – с този днешен достъп до интернет, с тези телефони-фотоапарати на всеки в ръката, такова стълпотворение на вълци няма как да не стане обществено достояние. Годината не е 1960 г., та за системни нападения над диви или свободнопасящи домашни животни да научи само местния горски. Специално със социалните мрежи, всичко е новина най-много до довечера. Отделно, както стана въпрос по-нагоре, ако се прочете Плана за вълка, ще се види че популацията на вида далеч не е голяма. Склонен съм да вярвам на тези изнесени данни, тъй като те са синтезирани от специалисти в областта, които реално са маркирали, проследявали и изучавали навиците и миграцията на вълците в България.
     Същевременно ми е интересно как при Трайко за толкова кратко време се е получила изключително добре сработена глутница. При положение, че първите три години той си пасеше овцете покрай някакво село в монтанско – от всичките му снимки се виждат крайните къщи. И последната година, както каза Андро – в Предбалкана. . Не съм чул да има и старо, научено куче – всичките му животни са като цяло млади и без никакъв опит.  Щото Данди все разправяше, че младите се учат от старите. И когато се случи опитните кучета да се затрият по някаква причина, се взема опитно куче от приятели или познати, за да дирижира оркестъра.
     Но тук се говори за глутница с отлични работни качества. Лично аз „отлично” - то го разбирам като нещо повече от нормалното, обичайното. Нещо много над средното ниво. Без грешки, без пропуски, с реален тест на качествата, с доказателства за този реален тест.
     Та затова се учудих, че кучета които сами се учат и то от съвсем скоро, показват отлични резултати.

До някъде мога да се съглася с теб . Имам няколко  примера за съвсем млади кучета ,показващи доста интересно поведение от съвсем млада възраст , при това без да имат допир с по стари кучета от които да се учат .
Вълка си е вълк , интелекта му е на друго ниво , но не бива да забравяме ,че има и кучета чието адекватно поведение и реакция си личат от по ранна възраст . Не са един или два примерите които даден овчар по ред причина остава без нито едно куче и за момент няма от къде да си вземе голямо работещо ,та в голям процент залага на палета които да си научи , които показват качества от съвсем млада  възраст и до втората си година започват да работят , разбира се до голяма степен тук зависи и опита на самия овчар и до колко може да ги контролира когато стане необходимо за да не се превърнат в плячка .
Nomad
Hero Member

« Reply #826 on: August 25, 2019, 11:49:38 AM »

Божко,темата наистина е много интересна.Но повярвай-целта на Трайчо е да изпъкне.Вълка е просто повод Трайчо да определи кучетата си като отличници за това,че
са квичали из гората и той да предположи,че са го изгонили.В МАКК и не само, има хора с по над 500 овце,които са почти в ежедневен конфликт с хищници и търпят реални
нападения.Ще е цяло постижение да върнем тези хора на дискусия тук,защото едни им се повръща от тоя олигофрен,други бяха измамени от него и пак им се повръща.
От тях има какво да чуеш и няма да те излъжат.А на тоя боклук локумите не мога да ги търпя и можеш да забележиш как бяга от конкретно зададен съдържателен въпрос.
Още ми стоят как дои 150 овце сам и как преработва млякото!
Как направи съпоставка на работните качества на определените от него "китанови" и "драганови" кучета!
Как определя кучетата си като изключителни и отлични работяги.Да знаем ние неотличниците върху какво да поработим.
Пак ти казвам-това е един болен мозък,който колкото по не го хвалиш,по-озверява.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #827 on: August 26, 2019, 08:41:22 AM »

... и Николай, за преход в БалканЪ от 70 км, на две места видях в електро пастир говеда и коне, едно стадо от 400 овце и 50 кози. Това беше всичко. А природен парк Врачански Балкан е населен от около 1000 коня и жертвите от вълци са достатъчни. Може би не ти се е случвало да гледаш как Айгър прогонва вълк, но на мен ми се случи онзи ден. Тъй, че животни, в смисъла да се грижат хора и от това директно да зависи прехраната им, наистина няма. БалканЪ, освен коне диви, друго много, много рядко. Дано сега си ме разбрал правилно.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #828 on: August 26, 2019, 16:28:53 PM »

Трайко, радвам се че се гордееш със себе си на база натрупания личен опит по създаване на глутници с акъл и чалъм. Както и че вече захранващ други нуждаещи се с работни кучета.

При целият този майсторлък и акъл малко ме учудват заключения от типа на долното, но може би липсата на опит ме кара да се учудвам.

Уверен съм, че ще убият вълк, ако нападне стадото, защото виждам какво правят с помиярите.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #829 on: August 27, 2019, 10:20:38 AM »

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
ForumModerator
Global Moderator
Newbie

« Reply #830 on: August 27, 2019, 13:26:51 PM »

ForumModerator:
Поради нарушения на правилата на форума, употреба на вулгарен език и обидни квалификации се налагат наказания на следните потребители:
trayko.asenov – бан за 10 дни
Nomad – бан за 7 дни
Ако след изтърпяване на наказанието, последва рецидив, ще бъдат налагани и по-тежки санкции.
Засегнатите теми ще бъдат прочистени от постове с нарушения. Такива постове ще бъдат премахнати изцяло, независимо от качеството и съдържанието на останалата част от текста.
Напомняме на потребителите, че това е форум за породата Каракачанско куче. Изясняване на личностни взаимоотношения, симпатии и антипатии са обект на съвсем други места в интернет пространството и извън него.

Пожелаваме ви приятно четене и писане във форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #831 on: September 09, 2019, 15:59:33 PM »

Явно съм по-симпатичен, щом трябва по-дълго да мълча, или пък прав?!
Да се очаква някой да се само цензурира, предполага наличието на разум в някаква степен. А такъв липсва, щом се е наложило да бъда по-остър. И отново бих бил, когато някой си помисли, че може да се гаври в мен, животните ми и труда ми. Просто да знаеш Атила.

Кардам КараКитан ...

Негови синове ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #832 on: September 11, 2019, 05:25:45 AM »

Гургур ТОРЛАК ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #833 on: September 11, 2019, 05:28:41 AM »

Ерми ТОРЛАК, последни дни в Стара планина. Скоро отива при Ферма Перун. Чудесно кучило от работни родители!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #834 on: September 11, 2019, 05:30:14 AM »

Елка ТОРЛАК, последни дни в Стара планина, заминава за Родопа планина...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #835 on: September 11, 2019, 05:31:10 AM »

Боян ТОРЛАК ...

« Last Edit: September 11, 2019, 05:31:30 AM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #836 on: September 11, 2019, 05:32:42 AM »

Кардам КараКитан ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Nomad
Hero Member

« Reply #837 on: September 12, 2019, 19:39:30 PM »

Уважаеми съфорумници,в очакване на  зима 2019/2020,и може би на нов БАН,ще ви покажа нещо от изминалата зима в най-проспериращата ферма в България.Тук се произвеждат
еко храни,въдят се елитни кочове,кучетата никога не са виждали синджир и спят в топли колиби,а овцете тънат в благодат.Такива стопани са гордост за нацията и лице на МАКК!
 notworthy
https://radikal.ru/video/y1m9M4G40yp
EXIIIT
Jr. Member
**

« Reply #838 on: September 13, 2019, 06:07:24 AM »

Какъв е този парник/ оранжерия confusedHuh?
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #839 on: September 13, 2019, 06:09:34 AM »

Това сега какво беше???  eek  eek  eek

... поредният жалък опит на гнусен и долен човек за манипулация!
« Last Edit: September 13, 2019, 06:15:44 AM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Pages: 1 ... 54 55 [56] 57 58 ... 74
  Print  

Jump to: