Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:37:22 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 74
  Print  
Author Topic: Развъдник "Торлак" - фотопредставяне. Изключен! Извън селекционен контрол  (Read 549231 times)
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #810 on: August 23, 2019, 04:10:14 AM »

Не мога да коментирам данните изнесени в Русе наскоро. Коментирам какво е на терен. Чакали няма, а вълците вият през нощта. Нападение, директно на стадото нямам и няма как да имам, когато глутницата ми работи плътно по овцете. В гората, където теренът е силно пресечен, няма как да проследя какво гонят и дали го настигат. Но много добре различавам когато гонят вълк. Много кучета когато надушат вълка започват да квичат и бягат. Вълка първо кучето изяжда или дърпа настрани.
   В западна Стара планина мечки много рядко се появяват, а появят ли се бързо потъват в гората. Но вълци има достатъчно. А кучетата ми се справят отлично с прогонването на хищника.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #811 on: August 23, 2019, 05:24:08 AM »

В Козичино имат хубави кучета.
Може, бай Наско търси работна кръв и намери.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #812 on: August 23, 2019, 06:43:26 AM »

Данните са представени не на скоро, а по време на изнесеното обсъждане на Плана за вълка по населени места в страната. По време на което обсъждане се коментираше, че популацията на вълците в България хич, ама хич не е голяма. Казвам какво съм чул от устата на специалисти, които се занимават точно с преоброяване и следене на миграцията на вълците по места. Но както и да е.
     Аз не съм специалист ни по вълци, ни по овци, но все си мисля, че ако в един район има две глутници и то целогодишно, то тоя район ще пропищи кански. Ще има много нападения и жертви. Ще се виждат следи, екскременти, останки от изядени трупове. Ще има реални  атаки върху домашни животни и то с доста голям интензитет, при все по-намаляващия дивеч (с изключение на чичо Глиг). Но така си мисля аз.
    ПП Лично за мен атестат за работата на кучетата е това наблюдение, за което говореше Данди. Тя буквално четеше ситуацията – от тук са минали, кучетата там са ги парирали, от тук са ги прогонили. Иначе изпадаме в хипотезата да си мислим нещо, ама дали то е така, да не знаем. Малко като в онзи виц, дето пича ръсел с пясък и като го питали защо прави това – отговорил, че ръси против крокодили. А на констатацията, че в България няма крокодили, той спокойно отвърнал – ми щото ръсим ...

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #813 on: August 23, 2019, 08:24:44 AM »

Вълка се бие от всеки ловджия, който го допипа. В равнинните места в България е нормално да го няма. Там има чакал. Балканите са пълни с коне и говеда, а за вълка по-лесна жертва от малко конче няма. Пропищяване от стопани трудно може да има, щото няма вече животни из Балкана. Незнам дали знаеш, но вече почти никой не иска да гледа животни?! Тъй, че всичко е точно. Аз съм доволен, че го прогонват и не се отделят много от стадото, това ми стига. А отдели ли се нещо от стадото, съдбата му е ясна. Тъй, че е въпрос на време глутницата да убие хищник, но това ще стане зимата. Сега конете са по-лесната плячка.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #814 on: August 23, 2019, 10:28:19 AM »

И още нещо ще ти напиша, не е вярно, че всяко куче върви и тръгва със стадото. Именно тук е селекцията.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #815 on: August 23, 2019, 10:50:42 AM »

Трайко, примери как мелези ходят със стадата - бол. Подчертавам – ходят.  В този форум също е ставало въпрос по темата. Виждал съм и цяло кучило (като не се продаде) ротвайлери да ходят с овце. И не можеш припари там.  Неотдавна в нета някой се хвалеше, че дога му бил голям овчар и майстор на чакали – снимки беше пуснал човека. Така че по въпроса за ходенето ...
     Учудва ме твърдата ти увереност, че „глутницата” ти ще УБИЕ вълк. И то точно тази зима ... С такива резултати съм чувал да се похвалят много, много малко хора. Доста овчари с много петилетки стаж, включително и пишещи тук допреди време,  с опитни кучета в наистина пълни с едри хищници райони, не са се хвалили с такива планове, камо ли постижения ...

ПП Само не разбрах как балкана хем е пълен с коне и говеда, хем в балкана никой не гледа животни?!
« Last Edit: August 23, 2019, 10:53:10 AM by rex » Logged

trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #816 on: August 23, 2019, 14:00:27 PM »

Работна среда ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #817 on: August 23, 2019, 15:05:53 PM »

Боян ТОРЛАК на пост ...

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
Пеньо
Hero Member

« Reply #818 on: August 23, 2019, 19:57:02 PM »

Работно куче спи със стадото, движи се плътно по стадото, дори и пастира да не е там. Работното куче живее със и заради стадото. В тази връзка е много важно и умението да създадеш правилно глутницата, за да отразява хищника, както и човек. Аспарух е уникален, но трябва да се види как работи. Останалото са приказки.
   През последната година стадото пасеше в район на две глутници. Силно пресечен, горист район. Информация за наличието на вълк ми е от камерите на ловджиите от чакалата им. Отделно ливната дружина уби един на двеста метра от кошарата ми по време, когато овцете бяха на паша. Кучетата успешно отблъсваха всяка атака ма вълка. Като говорим за гора, истинска дъбова, букова или борова гора.
   По време на прехода от 70 км през БалканЪ, нощите бяха напрегнати, защото кучетата, постоянно гонеха дивеча. В БалканЪ има места, където вълка го виждаш посред бял ден да се разхожда. Общо взето още нямам разкъсан вълк, но и този момент ще дойде. За мен е достатъчно до ги прогонват. В БалканЪ има и много коне, които са доста по-лесна плячка.

Трайко, яко се филмираш.
Кой вълк го виждаш посред бял ден? Този ли?
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #819 on: August 24, 2019, 09:09:16 AM »

В интерес на истината , тази и миналата година има доста нападения над животни в района на Централен Балкан . Мои колеги които отглеждат месодайни породи говеда и хибриди с такива  на свободна паша , имат  оплаквания за изядени телета , също така и доста изядени техни кучета има в периода 2016-2019 . Едната колежка има две малки деца ,които вече не пуска да ходят нагоре в планината при животните, заради две срещи с вълк посред бял ден . Има и заснет доста доста едър вълк как яде едно теле на същата колежка и не е бил смутен от присъствието на хора  . Повечето са възмутени от начина за справяне с проблема от страна на горското в този район . Темата околу хищниците в България е интересна ,поне за мен .Интересувам се до колкото мога , та карам всички мои приятели които се занимават с пашуващи животни да снимат и следят за хищници и изядени от хищници животни .   smile smile smile
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #820 on: August 24, 2019, 17:59:58 PM »

Данните са представени не на скоро, а по време на изнесеното обсъждане на Плана за вълка по населени места в страната. По време на което обсъждане се коментираше, че популацията на вълците в България хич, ама хич не е голяма. Казвам какво съм чул от устата на специалисти, които се занимават точно с преоброяване и следене на миграцията на вълците по места. Но както и да е.
     Аз не съм специалист ни по вълци, ни по овци, но все си мисля, че ако в един район има две глутници и то целогодишно, то тоя район ще пропищи кански. Ще има много нападения и жертви. Ще се виждат следи, екскременти, останки от изядени трупове. Ще има реални  атаки върху домашни животни и то с доста голям интензитет, при все по-намаляващия дивеч (с изключение на чичо Глиг). Но така си мисля аз.
    ПП Лично за мен атестат за работата на кучетата е това наблюдение, за което говореше Данди. Тя буквално четеше ситуацията – от тук са минали, кучетата там са ги парирали, от тук са ги прогонили. Иначе изпадаме в хипотезата да си мислим нещо, ама дали то е така, да не знаем. Малко като в онзи виц, дето пича ръсел с пясък и като го питали защо прави това – отговорил, че ръси против крокодили. А на констатацията, че в България няма крокодили, той спокойно отвърнал – ми щото ръсим ...

Интересно ми е защо Аспарух ОртаБорун да не притежава работни качества ? Като изключим факта ,че въпросния Аспарух ОртаБорун е собственост на Трайко Асенов , то самото куче идва на бял свят благодарение на едно от кучетата в двора ми което му е баща и въпросния Аспарух беше мое мъжко право  , та да поясня и защо се включвам в този ваш диалог , защото поста който съм цитирал и предните нему  два са по скоро към мен и можем да ги нищим заедно тези въпроси Smiley
« Last Edit: August 24, 2019, 18:00:38 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
rex
Hero Member

« Reply #821 on: August 25, 2019, 04:12:07 AM »

Божко, връщам се назад и си чета постовете. За пореден път и пак не мога да открия никъде да съм написал „Асапарух ОртаБорун няма работни качества”. Или „защо Аспарух ОртаБорун няма работни качества?”.  
     Трайко си анонсира конкретното куче като такова с много добри работни характеристики и аз попитах в какво се изразяват те и какво е практическото мерило за тях. Ако това ще те успокои, мога да го питам и за останалите му кучета поименно. Но той представи това и аз останах с впечатление, че то изпъква на фона на другите с работните си качества и затова съм попитал за него.
     Не виждам какво има да „нищим” с тебе честно казано. И не виждам защо постовете да са към тебе, при положение че кучето е на Трайко. Съмнявам се някой друг да може да даде по-точна информация от собственика и ползвател на едно овчарско куче. Та затова и него съм питал.
     ПП А какво е положението в национален парк Централен Балкан (с площ от над 700 000 дка на територията на 5 области), наистина си нямам идея. Предполагам, че на различни места е различно, положението.
« Last Edit: August 25, 2019, 04:13:36 AM by rex » Logged

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #822 on: August 25, 2019, 06:49:08 AM »

Божко, връщам се назад и си чета постовете. За пореден път и пак не мога да открия никъде да съм написал „Асапарух ОртаБорун няма работни качества”. Или „защо Аспарух ОртаБорун няма работни качества?”.  
     Трайко си анонсира конкретното куче като такова с много добри работни характеристики и аз попитах в какво се изразяват те и какво е практическото мерило за тях. Ако това ще те успокои, мога да го питам и за останалите му кучета поименно. Но той представи това и аз останах с впечатление, че то изпъква на фона на другите с работните си качества и затова съм попитал за него.
     Не виждам какво има да „нищим” с тебе честно казано. И не виждам защо постовете да са към тебе, при положение че кучето е на Трайко. Съмнявам се някой друг да може да даде по-точна информация от собственика и ползвател на едно овчарско куче. Та затова и него съм питал.
     ПП А какво е положението в национален парк Централен Балкан (с площ от над 700 000 дка на територията на 5 области), наистина си нямам идея. Предполагам, че на различни места е различно, положението.

На вярно при бързия прочит не съм вникнал достатъчно ,грешката си е моя .
Във връзка с вълците със сигурност на различните места  е различно , споменах единичен случай , най вече заради това ,че си се интересувал от темата и може да ти е интересно ,нищо повече  smile 
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #823 on: August 25, 2019, 07:06:47 AM »

Божка,приятно е човек да прочете някоя дума от теб.
Отдавна не си се включвал,а има какво да кажеш в различните теми.Има и какво да покажеш.
В момента сме в темата от която и от чийто титуляр ми се гади,но тук се срещнахме-какво да се прави!
Поне от снимки кучето не изглежда зле.Баща му съм го виждал-много ми харесва.
Но каквото и да е кучето,знаейки кой го храни ( надявам се),човек му се отще да се интересува повече от него.
Тука вирее един самотен комплексар.По-горе rex го беше писал.Изпитва неистова нужда да се изтъква пред някого.Думите "изключително" и "отлично" ги е ползвал
над милион пъти вече.И е интересно да попиташ-какво толкова им е изключителното и отличното на мелезунгерите,та и бай Васко с хилядато овци е взел от изключителната
работна кръв-каквото и да значи това! Централен Балкан е едно.Трайчо Циганина до преди един месец пасеше по жп линията на Подбалкана и влака му помля доста животни.
Вече бленува тия вълци.Скоро очаквам да се снима до някой застрелян с мастийте си и пак да отвори чувала с лъжите.Защото за тоя изрод лъжата е ежедневие.Дете не можа да произведе,дано продължи да е кочопроизводител,какъвто се рекламира.
Божко, не ви знам взаимоотношенията,но това леке не ти е от чергата.Бегай докато можеш,че циганин и без пари да ти върши нещо,пак си на загуба!

Здравей Андрей   cheers
Опитвам се да следя кучетата които имат общо с мен и работата ми , били те и хубави и лоши .... за да мога да си взимам  бележки  . В никакъв случай не се меся в спора който си водите , споровете са полезни  и за двете страни по ред причини или поне според мен де  .  Темата за хищниците в България ми е доста интересна и се надявам да има повече включвания от участниците във форума ,тук беше засегната темата и затова тук се включих  , както би било и хубаво да има и повече включвания  по други теми свързани с животновъдството ( предвид картината на която сме свидетели последните 4 години ) не само за кучетата .  cheers
« Last Edit: August 25, 2019, 07:08:00 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
rex
Hero Member

« Reply #824 on: August 25, 2019, 08:21:05 AM »

На мен също ми беше интересно, затова и попитах. Първо две глутници да „държат” един ловен район, на мен не ми е известно. От това, което съм чел, чувал и гледал, глутницата поддържа огромно ловно поле, което не се пресича с това на друга глутница.  Та ми се стори малко вероятно баш където пасе Трайко, да има цели две - и то само там да стоят. И Божко – с този днешен достъп до интернет, с тези телефони-фотоапарати на всеки в ръката, такова стълпотворение на вълци няма как да не стане обществено достояние. Годината не е 1960 г., та за системни нападения над диви или свободнопасящи домашни животни да научи само местния горски. Специално със социалните мрежи, всичко е новина най-много до довечера. Отделно, както стана въпрос по-нагоре, ако се прочете Плана за вълка, ще се види че популацията на вида далеч не е голяма. Склонен съм да вярвам на тези изнесени данни, тъй като те са синтезирани от специалисти в областта, които реално са маркирали, проследявали и изучавали навиците и миграцията на вълците в България.
     Същевременно ми е интересно как при Трайко за толкова кратко време се е получила изключително добре сработена глутница. При положение, че първите три години той си пасеше овцете покрай някакво село в монтанско – от всичките му снимки се виждат крайните къщи. И последната година, както каза Андро – в Предбалкана. . Не съм чул да има и старо, научено куче – всичките му животни са като цяло млади и без никакъв опит.  Щото Данди все разправяше, че младите се учат от старите. И когато се случи опитните кучета да се затрият по някаква причина, се взема опитно куче от приятели или познати, за да дирижира оркестъра.
     Но тук се говори за глутница с отлични работни качества. Лично аз „отлично” - то го разбирам като нещо повече от нормалното, обичайното. Нещо много над средното ниво. Без грешки, без пропуски, с реален тест на качествата, с доказателства за този реален тест.
     Та затова се учудих, че кучета които сами се учат и то от съвсем скоро, показват отлични резултати.

Pages: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 74
  Print  

Jump to: