Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 03, 2025, 21:50:15 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 74
  Print  
Author Topic: Развъдник "Торлак" - фотопредставяне. Изключен! Извън селекционен контрол  (Read 549247 times)
0 Members and 15 Guests are viewing this topic.
rex
Hero Member

« Reply #165 on: January 31, 2016, 07:46:37 AM »

Здрасти Трайко,
Как се развива овцевъдството при тебе? В смисъл това трябва да е втора сериозна ягнителна кампания, която приключваш и предполагам имаш вече по-генерални наблюдения от личен опит.
Понеже гледаш две породи - автохонната каракачанска овца и да го кажа по-конвенционалните плевенска черноглава, какви са ти впечатленията като прилики, разлики, +/-?
Преди време бяхме дискутирали бая по темата и лично на мене ми е много интересно как се случват нещата на практика. Относно разходоемкост, рентабилност, тези неща за които говорихме. Питам, защото правиш някакъв своеобразен експеримент с отглеждането на две породи, диаметрално различни като селекция и замисъл. Та в тази светлина, резултатите предполагам са доста интересни.
ПП Реших да те попитам тука, защото наред с кучетата представяш и снимки на овцете в страницата си. Ако смяташ, че ще я оспамим, прехвърли отговора където намериш за нужно.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #166 on: January 31, 2016, 11:50:28 AM »

Здравей Ники,
По принцип исках информацията да я споделям отделно, за да мога да съм от полза за мераклии, които сега започват да отглеждат овце. Понеже старите овчари поизчезнаха.

Както сам каза, това са две различни породи овце. Радвам се, че се занимавам с тях. Да наистина това е втора агнилна кампания кампания при каракачанската овца и пета при плевенската черноглава овца. Темата е дълга и в детайли можем да кажем много. За да не ставам многословен ще споделя накратко впечатленията си.

Относно прилики, освен, че са овце, други няма. Каракачанската овца е по-малка (40-45кг.) и по-дива, в смисъл изключетелно силно стадно чувство, изключително малък контакт с човека, невероятно умни животно, селектирани да оцеляват почти без никаква човешка намеса. Селектирано животно с цел един овчар спокойна да пасе, по мое наблюдение, около 300 бр. Плевенската черноглава е средно около 70-80 кг. Разбира се, по млечна. При мен 80% от овцете близнат. За доятният период получавам средно 120-150 литра мляко. Това са данни, които ще повиша, чрез селекция и чрез дохранване през лятото.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #167 on: January 31, 2016, 12:11:22 PM »

Накратко по-рентабилно е отглеждането на Плевенската черноглава овца, за нашия равнинен климат. От другата страна Каракачанската овца носи наслада за окото и е по-евтина за отглеждане на единица животно именно поради теглото си.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #168 on: January 31, 2016, 14:21:56 PM »

А при каракачанската овца, какъв е млеконадоя през един лактационен период? Учудвам се за теглото на тези овце, защото съм виждал в Родопите каракачански агнета/шилета (края на лятото някъде), които на око не бяха повече от 18-20 кила. Сигурно равнинния климат и по-обилното хранене им се отразяват благоприятно или може би аз съм виждал нещо, което не е както трябва.
До колкото съм останал с впечатление, към момента поне овцевъдството не ти е професия и не разчиташ на него като източник на доход за преживяване. На база твоите наблюдения относно разходи-приходи - фин. резултат, е ли възможно,(респ. с какво поголовие) човек да се издържа нормално от такъв поминък?
Какви са ти наблюденията относно качеството на млякото/производните и съотв. на месото на при сравнение между двете породи - имам предвид масленост, респ. крехкост, залоеност?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Zahari
Hero Member

« Reply #169 on: January 31, 2016, 14:23:25 PM »

Благодаря за поздрава Трайко!
Дано съумееш да направиш качествено стадо от плевенски черноглави овце.
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #170 on: January 31, 2016, 18:45:19 PM »

Относно Каракачанската овца не мога да дам точна информация, защото при мен почти не се доят. Агненето започва рано и нямам кой знае какви добиви на мляко и сирене. През тази година се надявам да мога да споделя по-точни наблюдения. Иначе имам една овца, която загуби малкото при раждане, тя дава по около 500 мл. на ден. Като в момента поради това, че са на ясла млякото е гъсто и със страхотен вкус. По-принцип около 35-40 кг. е нормално тегло за тази овца. Тя е дребна и набита, не като месодайни те породи, но задоволително. Те на около са малки, но това е визуална измама. Като цяло овцете на Седевчеви са стар тип. Овцата е по-дребна от други Каракачански овце отглеждани в страната.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #171 on: January 31, 2016, 18:57:53 PM »

Благодаря за поздрава Трайко!
Дано съумееш да направиш качествено стадо от плевенски черноглави овце.
Ще ме поправите, но животните взети от теб са изключително млечни, за което винаги ще съм благодарен. Тази година е по-добре от миналата. Овцете още бозаят малките, но такива съдове, такова мляко! След всяко доене се досъбира още доста за кисело мляко. Нека ви издам една тайна, силният аромат на овче продукт липсва, когато се храни на ясла със сух фураж.

Ще направя Захари, щом съм се захванал ще направя!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #172 on: February 01, 2016, 06:00:33 AM »

Да, овцевъдството в момента не ми е основен източник на средства. Ако някой, някога реши да се занимава, по-рентабилно е закупуването на цяло стадо, от колкото една по една. За да можеш да се изхранваш от този занаят, заедно със семейството си и поне един работник, са необходими около 100 бр. Плевенска черноглава овца или 200 бр. Каракачанска овца. Има печалба в сектора, но е важно човек да работи с молива и листа. Иначе по-добре да не се захваща. Събирането на овце една по-една също има своите положителни страни, но икономическите са само с отрицателен знак. Месото на каракачанското агне е по-крехко, по-сочно, по-вкусно. Плевенското агне е с по-сухо месо. Разбира се зависи от храненето.

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #173 on: February 01, 2016, 13:27:22 PM »

rex, външния вид на каракачанските агнета/шилета лъже. По-плътни са като структура. При претегляне излизат по-тежки от визуалното впечатление. За пример претеглените за Великден/Гергьовден агнета са с тегло между 20кг(дребните) и 30-33кг (по-едрите). При това изглеждат като табуретки.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #174 on: February 01, 2016, 20:22:41 PM »

Трайко, при цялото ми уважение няма как плевенското, или което и да е друго полско агне, да е с по-сухо месо от това на каракачанското...
Може да не съм гледал, но съм виждал на живо каракачански агнета - да не казвам котки, ама айде по-едри зайци....няма място за сравнение с полските агнета, като качество на месото няма да им отстъпят, за количество няма и да говорим, разбира се говоря за добре гледаните животни, че има и такива дето ги гледат колко да са живи.....не ме разбирай грешно, нямам против табуретките, даже са ми симпатични, ама като за домашни любимци или ей така за декорация, за красота, ама да се издържаш от тях - убий ма, тва не мога да си го представя...пък да ме убеждаваш, че са по-добри от полските - два пъти да ме убиеш, пак няма да се съглася, овце и кози сме имали и сме виждали smile
На мен идеята за двете коренно различни породи ми харесва, но ако не се издържаш от тях, ако мислиш някога да разчиташ на тях за да се препитаваш по-добре наблегни на Плевенските, че инак "ше си умреш отглади"...
Все пак ти пожелавам успех, дано станат факт и двете стада, пък ти сам за себе си ще прецениш кое как е  smile

Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ!
Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
"Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #175 on: February 01, 2016, 20:33:06 PM »

Краси, аз не говоря без факти. А теб ще поканя около Гергьовден. Пред теб ще заколям едно от полските и едно каракачанско. Двете са хранени с почти едни и същи храни. Ти ще прецениш сам. Мазнината и структурата на месото е различна. Аз не искам да се съгласяваш, а да опиташ.

Относно двете стада, ако имам Божията благословия, ще станат!
« Last Edit: February 01, 2016, 20:34:15 PM by trayko.asenov » Logged

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #176 on: February 01, 2016, 20:49:37 PM »

Ааа, зависи, ако свариш хубава ракия може naughty
От известно време се "очовечих" и проядох агнешко, та бих опитал и ако греша за качествата не ми е проблем да си призная публично Wink
Пък кой знае, може да ме навиеш да си взема и аз 1-2 табуретки, ей тъй за ешалък, да играят покрай кучетата, пък и да не плевя градината biggrin
Инак, аз порода съм си избрал отдавна, ама ако е писано.....ако не - здраве smile

Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!"
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #177 on: February 01, 2016, 20:53:29 PM »

Ракия ще намериме. Месото ще изпечем в тухлена пещ. Но за избора в живота ни, пишем само ние. Така, че не губи идеята!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #178 on: February 01, 2016, 21:04:30 PM »

Това лято и аз клах агне - сефте, ама му отрязах кратуната като стой та гледай.....даже малко се притесних, че ми хареса..... innocent клането как да е, ама за вдигането на ченгела ми трябваше помощ, а каракачанското и коч да е ще го вдигна сам smile

DonKrasi
Hero Member

мераклията

« Reply #179 on: February 01, 2016, 21:10:20 PM »

Ракия ще намериме. Месото ще изпечем в тухлена пещ. Но за избора в живота ни, пишем само ние. Така, че не губи идеята!
Бе ти ако заколиш две агнета аз ракия ще донеса, ама да знаеш, че седна ли на маса не бързам...... не за друго, ми да си кажа отсега, да не речеш после - тоя па забрави да си тръгне lol lol lol lol
« Last Edit: February 01, 2016, 21:14:17 PM by DonKrasi » Logged

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 74
  Print  

Jump to: