trayko.asenov
|
 |
« Reply #645 on: March 01, 2019, 06:51:46 AM » |
|
Трайко, това не е ли Аарон Торлак?
Не, това е Елдар Вучо, рижо гриво куче с цяла опашка.
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #646 on: March 01, 2019, 06:56:29 AM » |
|
|
|
|
|
"Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение."
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #647 on: March 01, 2019, 06:57:06 AM » |
|
Много си приличат двете кучета. Този Елдар сега гледам, че е инбреден на внучката на Китан (Къша) в степен 4-4. На която куче Гаракуш по линия Мечо, за което стана въпрос наскоро също е инбредно, в степен 3-3. Мислиш ли да го ползваш за линейно развъждане?
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #648 on: March 01, 2019, 06:59:18 AM » |
|
Към момента кучето се развива добре, младо е и още нямам никакви планове за него
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #649 on: March 01, 2019, 07:03:51 AM » |
|
Ако трябва да съм искрен, на този етап, ми се иска някой друг да подхване работата по тази линия и да, инбридинг по Китанови кучето отново е неизбежен, но това не е толкова лошо, даже напротив.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #650 on: March 01, 2019, 07:17:09 AM » |
|
Мен по-скоро ми беше интересно как ти като собственик на такова куче виждаш хипотетичните възможностите за линейна работа с него? При положение, че самото то е инбредно на кучка, носеща кръв от друга линия. Предполагам кучето си го закупил с някакви планове, а не просто ей така. Като каза неизбежен инбридинг по Китан, прави впечатление, че такава е конфигурацията по доста линии. И такъв инбридинг винаги стои най-отпред. Как ще се работи линейно по този начин? И какви са перспективите за тези линии?
|
|
|
|
|
|
|
Nomad
|
 |
« Reply #651 on: March 01, 2019, 08:17:17 AM » |
|
Ники, не очаквай смислен отговор.Вероятно ще изръси, че запазва автентичен ген или развива застрашена линия. Блесне ли с някоя селекционна мисъл, то 100% е провел консултация. Но виж условията за живот на кучето. Къс ръждив синджир, колиба покрита с талашит със стърчащи пирони. Гледа го по-зле от циганин. А иначе се развива...
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #652 on: March 01, 2019, 08:27:54 AM » |
|
Андро аз се надявам на смислен отговор, каквито примерно ти си ми давал, когато сме говорили за твои кучета. Защото Трайко е селекционер и предполагам кучето е взето с определена цел. Все пак става въпрос за придобивка на регистриран развъдник, а не просто за домашен любимец. А и самият той отвори една много интересна тема за неизбежен инбридинг по Китан, който на практика се среща при възможните ходове за работа по слаби и застрашени линии. Което е интересно – в смисъл да се чуе какво мисли той като развъдчик по въпроса.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #653 on: March 01, 2019, 09:33:55 AM » |
|
Как Що го взех, беше на промоция 
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #654 on: March 01, 2019, 09:37:05 AM » |
|
Трайко, учудвам се на мълчанието от твоя страна, след като по принцип си доста словоохтлив. А и сам започна темата за неизбежния инбридинг.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #655 on: March 01, 2019, 09:46:59 AM » |
|
По принцип си прав, ама на последък много хейтъри, та затова има лични, има номер. Разбира се имам идеи и цели, да е живо и здраво само.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #656 on: March 01, 2019, 09:54:14 AM » |
|
Аз пък смятам, че дискусиите трябва да се водят тук, щото тук му е мястото. Нали това е форумът на единствената организация за селекция на каракачански кучета с одобрени стандарти, програми и там както пише по книгите?
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #657 on: March 01, 2019, 09:57:45 AM » |
|
Та ти предлагам да продължим по темата. Често когато едно куче прилича в някаква степен на родоначалника на линията по която се води, тръгват едни хвалби, едни чудесии. Когато по нищо не напомня за него обаче, се изтъква факта, че видите ли – работи се по генеалогична линия и липсата на фенотипна прилика е съвсем нормална. Подчертава се дебело, че нивото на линията като бройка е толкова ниско, че не позволява линейна работа (в смисъла на заводска линия). Когато отворим регистъра обаче, се установява че към днешна дата вписаните живи мъжки животни по линия Китан са 120 (сто и двадесет). Което надминава всички останали застрашени и незастрашени линии в пъти – 20 пъти, 10 пъти, 6 пъти. Абстрахирайки се от кучетата на хората от НОКК, които стоят в регистъра, но реално нямат нищо общо, разликата става още по- космата. Абстрахираме се и от факта, че има още невписани кучета по линия Китан, тъй като нееднократно е казвано, че някои хора много искали, но нямали желание да си вписват кучетата навреме. И за по-лесно започнали да ги вписват когато самите те дадат потомство, щото зарад родословията на продадените кутраци се налага да се впише и татко им. Та линия Китан всякак брои поне едни 130 живи мъжки кучета. Тук извинението за липса на достатъчно мъжки животни май-май не е фактор? Не смяташ ли, че е редно по нея да започне работа с активен отбор и подбор, като за заводска линия? ПП Между другото цитираните бройки изцяло доказват това, за което многократно е ставало въпрос преди време. И за което бях обвиняван, че си измислям разни несъществуващи инвазии на големи акули срещу малки рибета. Ама ядец – цифрите са тук, пред всички. И лъщят. 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #658 on: March 01, 2019, 10:48:46 AM » |
|
Предлагам ти сега да го погледнем под другия ъгъл – какво влияние оказва това върху останалите линии и фамилии. Влизаме в регистъра в графа „Линии”, отмятаме „Живи” и какво установяваме – колко са кучетата, които нямат кръвност от Китан? Малко са. И то по няколко конкретни линии – Пайо, Шабан, Ханко, Сирак, може би Мечо КБ и май дотам. Но колко развъдника работят с тях, колко от тези кучета влизат в разплод? А по партийната депеша лините са 23 (двадесет и три). Абстрахираме се от тези с по 1-2 кучета, щото там положението е будна кома от години и като бройка не променят абсолютно нищо. Влизаме в графата „Фамилии” – там какво става, същата работа. Почти всички женски животни са с кръвност от Китан. С изключение на „Любка” (6 животни) и ако има въобще нещо по „Калина”, която фамилия като цяло се държи от кучките на Захари, който отдавна не е в МАКК. И пак като бройка неродствените животни са изключително малко. И после се замисляме, че за производството на едно кучило трябва да срещнем мъжко с женско куче. И какво се получава? А какви са перспективите? ПП Пропуснах да отбележа, че по всички останали 22 линии, регистъра показва около 220 живи мъжки кучета(без тези в НОКК). В това число обаче са и всички с кръвност от Китан. Съвсем отделен е фактът, че примерно развъдници като Вулкан напоследък не виждаме да развиват селекция, респ. да се работи с произведените от него мъжки кучета. А само те съставляват над 20 от посочените 220. ПП2 Няма нищо лошо да е избран един път на селекция и да си се следва, ако ще и той да е „Китан на 1000 %”. Но е редно нещата да се наричат с истинските им имена, а не това да всеячески да се отрича.
|
|
|
|
|
|
|
trayko.asenov
|
 |
« Reply #659 on: March 01, 2019, 12:26:03 PM » |
|
Добре, щом държиш тъй да бъде. Дали мисля да използва женско кутре от Гаракуш, засега нямам план, като гледам как чудно се работи с някои от колегите. Но не се и налага. Внучка на Къша си имам и в двора. По-принцип бих работил с нейната щерка. Работата през застрашените от изчезване линии в доста голям процент минават през наследници на Китан, Пепеляновото куче или Мечо, всичко това е разбираемо с оглед на това, че тези кучета, както и кучките, за които доста рядко пишем, са били Селекционна основа на братята Седефчеви. Което в никакъв случай не е нещо лошо! Перспективи за линиите има, до момента, до които има живи кучета по дадена линия. Нещо, което става все по-трудно, именно поради намаляването на почитателите на породата, феновете, както и на работещи кучета със стада. Перспектива аз лично не виждам. Не виждам и да можем да съхраним някои от линиите в началото. Отделно, хора, като тук плюещият, намират много от линиите и кучетата по линиите за мелези, с които не искат да имат нищо общо.
|
|
|
|
Ралф Уолдо Емерсън
|
|
|
|