Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Желаете да станете член на МАКК?  Вижте тук!

*
Welcome, Guest. Please login or register. February 22, 2025, 16:35:29 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  
Author Topic: ПАС ПРАТИЛАЦ СРПСКИХ ВИТЕЗОВА - СИЛВАН  (Read 103770 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
vano
Guest
« Reply #30 on: December 31, 2014, 09:05:15 AM »

Трайко, аз на теория също знам как ще е най-добре, но реалностите са други. Сам виждаш как се разви темата за спазването на едни най-прости развъдни правила, пък камо ли да ограничиш някой какво може и какво не с кучетата си, за които е заплатил някаква цена. Добре, ти може да даваш кутрета срещу договор, с определени клаузи, но можеш ли да накараш всеки развъдчик да сключва такива договори. Ами какво правим с развъдчиците, които напускат МАКК и отиват в други организации ... Според мен няма как да спрем изтичането на кръв, но пък може да се постараем да съхраним по най-добрия начин, това което остава.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #31 on: December 31, 2014, 10:53:23 AM »

Има простичко ,но не достатъчно решение - всеки си продава или подарява кутретата някъде и това е факт , но след като се дават кутрета или кучета то  най лесния вариант е даващия да си направи една-две снимчици с кутрето или кучето  и новия собственик в момента на размяната - тримата заедно -и така и така...... и  след време новият собственик в случай че реши да прави каквото и да било зад граница ще се има нещо документирано за някаква малка утеха на производителя . И когато от вънка кажат ето това е стара местна порода гледана от хилядолетия  от рицари и монаси и други люде ...... и тълпата почва да си вика ето това е ..... ние си вадим снимките и настава малка неразбурия . Та ако това стане практика при всички ,а не както е до сега да се снимат само кутретата и родителите .... ще е малка но все пак някаква следа в доказването на следващи и последвали подобни явления .
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #32 on: December 31, 2014, 12:53:50 PM »

И като прибавим към по горния ми пост една друга практика ,а именно всеки произвеждащ кутрета да записва всяко къде отива плюс име на нов собственик и телефон и нещата ще са малко по лесни за разшифроване в следващи етапи .
Хайде весело посрещане на Новата Година  cheers
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #33 on: December 31, 2014, 16:04:53 PM »

Като първо не искам да затварям нищо. Искам да има правна яснота, какво имаме и какво нямаме.
Като второ не искам да лишавам никой от хубаво, чисто куче, даже напротив, нека всеки има в двора си истинско КК.
Аз не искам да правя нищо за хората, искам да работя за запазване на породата чиста. И искам организацията, която се грижи за това това да може активно да се защитава. Отново тя не защитава нас, или себе си, тя защитава породата, която искаме да запазим в чист, първичен вид!

Относно договорите и развъдниците, също следва да има принципи, които всеки, който реши да нарушава съзнателно, следва да се насърчи да спре. Идеята е да има активна организация и в контрола на развъдниците. Някой, който да следи какви кучила излизат и дали има развъдник, който за продължителен период от време няма кучила, какъв е проблема и защо не работи активно.
Доста често нещата опират и до средства, тогава нека има подпомагане ив тази област. Нека има актуална информация, когато някой търси КК къде да го намери. Отново мин. Цена на кутре не мисля, че е лоша идея.

Когато собственикът на даден развъдник реши да премести кучетата си, ще се замисли, ако истинската и единствена организация е МАКК и това се знае от всички. Трябва да се работи в тази посока. Как да ни повярват хората, ако ние самите не си вярваме?!
Относно договорите, снимките и начина на проследяване на кутрета съм сигурен, че има и други развъдни организации,  от които можем да почерпим опит. Има чипиране на животни и т.н.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #34 on: December 31, 2014, 16:05:35 PM »

Но отнякъде трябва да започнем, за да продължаваме да опазване породата!

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #35 on: January 01, 2015, 08:22:40 AM »

Абе то е хубаво и да има световен мир, чиста природа, хубаво е и световното богатство да е по равно разпределено между хората. Само дето още никой не е измислил как да стане това.
Аз в крайна сметка така и не разбрах какво не е на ред в системата на МАКК,  че се налагат някакви големи промени? Кой и в какво не си вярва, че трябва да си повярва?
Другите неща, за които говориш си ги представям нещо като онлайн магазин за КК - влизаш тука, цъкваш там - лъсват кучила, цени, договори. Плащаш онлайн и утре ти го доставят !?!
Тва е чиста комерсиализация, а такава не е помогнала на нито една порода, хич даже. Който има интерес и му ТРЯБВА такова куче, тук ще намери предостатъчно информация. Има ги развъдниците, има ги линиите и действащите разплодници - какво повече? Прекалената масовизация ще направи много по-големи беди от това няколко кучета да попаднат в грешни ръце. При много сродни породи, както неведнъж е писано, този ефект РАЗМИ ПРЕДСТАВАТА ЗА ПОРОДАТА като цяло, доведе до изключителен бум на мелезацията и почти изцяло до изгубване на истинския тип на кучетата. Пред тази перспектива, по-бедната генетична база си е за предпочитане отвсякъде.
ПП Направи си труда и намери в някоя от темите тук Атила беше писал за катастрофалния ефект от националната кауза "всеки дом с подхланска овчарка" (ако правилно си спомням).

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
rex
Hero Member

« Reply #36 on: January 01, 2015, 08:43:33 AM »

Отделно изключително силното предимство на МАКК, респ. КК е, че в породата има не малък процент работни кучета, които активно се използват в селекция. С това могат да се похвалят много малко породи овчарски кучета на този етап. При повечето развъждането е чисто екстериорно, като по този начин малко или много се залита. При други тестовете за работни качества са изродени в кучешки боеве, типа на тези кучета все повече се уеднаквява и е трудно да ги различиш. И сигурно в близко бъдеще ще се слее официално в една обща популация от бойни мелези. Част от тези развъждачи откровено си признават, че търсят единствено и само бойно куче, като произхода като цяло не им е в приоритетите.
И какъв е ефекта от горното - в момента има толкова скрити лимонки, че си е цяло чудо да попаднеш на чистокръвен алабай или кавказка овчарка примерно. Трябва с години да изучаваш даден развъдчик що за човек е и колко можеш да му се довериш, да пътуваш хиляди километри и да дадеш хиляди евра, за да се сдобиеш с едно-единствено куче. Примерно.
А при МАКК, респ. КК всичко това е спестено. Освен че чистокръвността е гарантирана, без проблем можеш да си вземеш куче от работещи родители. Аз не виждам като цяло от това на къде може да стане по-добре.

Zahari
Hero Member

« Reply #37 on: January 01, 2015, 12:15:22 PM »

Всеки желаещ да се запознае с чистопородното развъждане и запазване на КК неиминуемо минава през доста етапи на своето развитие,докато стигне до  истината за същото smile
Има хора които минават през тези  етапи но се усещат че това не носи голяма печалба,и се правят на расеяни,неразбрали,нечули само  и само търговията да върви smile
Има и трети вид хора,хората които никога няма да разберат за какво иде реч smile

Желая на всички успехи през Новата година cheers
vano
Guest
« Reply #38 on: January 01, 2015, 13:17:13 PM »

Мисля, че една подобна тема ще е полезна. Нека всеки си каже мнението, какво го притеснява, кое му харесва и кое не, какво предлага за промяна и т.н. Вместо да се шушука в разни неформални групички, нека се дискутират евентуалните проблеми. Може от една дискусия да се родят въпроси, които да се поставят на разискване на предстоящото общо събрание.

Успешна 2015-та година и от мен!
valiadi
Jr. Member
**

« Reply #39 on: January 02, 2015, 15:10:24 PM »

Съгласна съм почти с всичко казано от Трайко. И ми се струва, че постоянното отричане на факта, че могат да се направят още неща е целенасочено. Само не разбирам защо. Добре би било да се дискутира, тук съм съгласна с Вано, но да не си остава само на ниво дискусия.

santa Честита нова година на всички ви! Много радост през новата година! santa
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #40 on: January 02, 2015, 22:15:57 PM »

Аз имам чувството, че си пишем на различни езици!

Първо ще кажа, че трябва да има информация и гласност. В каква степен е друг въпрос.
Второ ще кажа, че следва да се обсъдят някой въпроси наистина на събранието.
Трето ще подчертая, че моите мнения са лични, никой не ангажирам с тях.

Няма да споря с теб, колега rex, твоите мнения са лични, също както са и моите. Идеята нека не бараме нищо, щот незнаем кво ще стане не е правилната.

Живи и здрави

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #41 on: January 03, 2015, 06:41:52 AM »

Аз моето мнение си го казах. Не ми се обяснява за амнайсти път едно и също нещо. Само дето до тука не чух нищо аргументирано защо се налагат някакви промени, по кой начин да се извършат те и какъв резултат се преследва по този начин.
ПП Госпожа, с това за целенасоченото отричане на прогреса искрено ме развеселихте.  smile

Поздрави и успешна 2015-та на всички!

valiadi
Jr. Member
**

« Reply #42 on: January 03, 2015, 11:41:48 AM »

Къде видяхте думата "прогрес", Господине? Не ми преписвайте такива възвишени мисли! Аз не съм писател, само изказах мнение  smile
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #43 on: January 05, 2015, 16:57:08 PM »

При цялото ми уважение, защото най-вероятно си по-възрастен от мен,"rex", ще поясня факти и ще говоря с конкретика. Но понеже всички заинтересувани мълчат, ще оставим коментирането на проблемите на събранието. Надявам се, да се запознаем там.  Едно ми е важно и поради това се вълнувам, не искам всеки "въздухар", "кретен"  или какъвто бихте го определили да "храни апапите" всеки път с труда и мисълта на друг или други. Не е справедливо. no

направи нещо друго, е

Ралф Уолдо Емерсън
rex
Hero Member

« Reply #44 on: January 05, 2015, 18:09:54 PM »

Мисля, че всички тук си имаме уважението, без значение кой на каква възраст е.
Но силната страна на МАКК е, че тук никога е нямало скрито-покрито. Както сигурно е ставало въпрос, тук съвсем целенасочено няма вътрешен форум с ограничени права на достъп, точно поради идеята цялата информация да е достъпна за всички. Това е сила, а не формирането на затворени общества, където да се говори едно, а пред широката аудитория друго. Който може да си позволи такова говорене, той е силен. Тва ти го казвам от опит.
А запенени и олигавени воайори винаги ще има. Това е непреодолим стремеж у някои хора. Но същевременно тук това никога не е било проблем. Срещу спокойно изложени факти и тези, такива тук не просъществуват дълго, както надявам се си се убедил.
Идеята ти да не се дава храна на такива хора има по принцип обратен ефект и ги подхранва доста стабилно. Защото ако  всичко е наяве и просто няма какво да кажат. Както тук винаги е било.
В предния си поуст казваш, че искаш да има информация и гласност. Което си противоречи с това проблемите да се изказват в затворен кръг. Как би интерпретирал последното някой, който тепърва чете този форум според теб? Ето това имам предвид. А по отношение наличието на информация - ще се подесетя, но тук има предостатъчно и към момента. Стига някой да има желание да я прочете.  smile
ПП На общото събрание няма да се видим, щото няма да дойда. Аз съм обикновен симпатизант на идеята МАКК и няма нещо съществено, което мога да споделя на Общо събрание.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Print  

Jump to: