KaraKitan
|
 |
« Reply #75 on: September 09, 2020, 10:12:52 AM » |
|
Пеньо един форум умира чак когато се спре хостинга му. Дори и да стигне до етап да няма активност на пишещи, той стои като свободна виртуална библиотека за четящи. И като историческа хронология на събития и факти. И винаги може да бъде рестартиран с активноста на хората участващи в него. Та от нас хората всичко зависи.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Nomad
|
 |
« Reply #76 on: September 09, 2020, 17:51:10 PM » |
|
Продължавам да твърдя,че всяко съревнование за рейтинг и влияние е безмислено. Иска ми се разумни,зрели хора,да превъзмогнат натрупания негативизъм. В живота имало два вида генерали!Едните са викали на войниците-Напред! А другите-След мен! Или казано на съвременен език,едно е да си шеф,а съвсем друго да си лидер! Лидера води и чрез поведението си,а не чрез думите.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #77 on: September 09, 2020, 19:40:21 PM » |
|
Преди малко Андрей и Сидер демонстрираха нагледно във "Фермата" какво значи заедно да се работи за кауза с взаимно уважение, колегиалност и позитивизъм. Подобно отношение между колеги и съратници в името на обща кауза бе основен фактор в растежа на МАКК и надграждането на поредица значими постижения.
Пак ще натъртя, че от хората зависи дали ще загърбят и потиснат глупавото си дребнаво его за сметка на съзидателното мъдро его. Първото, дребнавото е първосигнално, по-бързо расте, но е с къс, ограничен хоризонт. Второто изисква позитивен дух и усилия, но пък ни носи по-значими и по-трайни във времето резултати. Историята е белязана от проявленията на човешкото его. Кои дребнави, кои величави.
|
|
|
|
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident" Arthur Schopenhauer /1788-1860/
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #78 on: September 09, 2020, 21:04:20 PM » |
|
Да, Ати, Сидер и Андрей ми напълниха душата. Предполагам, не само на мен и теб. И дори на фона на тези позитивни впечатления, извини ме, но ще се "закача" за някои твои думи. Относно форума: "...историческа хронология...", не ме кефи, макар че е много точно казано. Не ме кефи, да се говори за форума, като част от историята. Нали ме разбираш? "ЕГОТО". Отново си прав за неговите разновидности. Но... Нека те попитам нещо! Защо, когато вляза в диалог или спор с В. Динчев, ти се появяваш и образуваш някакво защитно поле между него и мен? Някакъв щит, с лице към мен и гръб към него (прекалено те уважавам да използвам г*з, вместо гръб). Та, да се върнем на "егото". Според мен Венелин е егоцентрик. Ок. Би могъл да е "съзидателен и мъдър". Да, ама се оказва, че етото на "нашата скромна особа" е глуповато и дребнаво, и е с къс, ограничен хоризонт. Фактите с дереджето на МАКК, форума и КК, говорят красноречиво за това. Ако искаш, мога да бъда още по-директен и конкретен.
Въпреки нечие ЕГО, аз оставам под позитивното въздействието на "Фермата".
ПП. Между другото, не е за пренебрегване поста на Андрей за генералите.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #79 on: September 09, 2020, 22:47:30 PM » |
|
Ами историческа хронология си е форума, независимо дали ни харесва. Хубаво е ако човек осъзнае, че всяко наше действие, дума и избор е част от историята. Че е оставена от нас материална или духовна следа. Тогава може би ще реши да прави по-малко глупости. Било за да захрани с позитивизъм егото си, било за да не се срамува от следата, която оставя. Чудиш се защо ли? Приеми, че не ми е приятно да наблюдавам безучастно, когато хора с които споделям една кауза се вторачват един в друг, вместо да гледат в една посока. Всяко вторачване навътре помежду нас, в търсене на кусури, оправдания или цаки, означава, че се оголват позиции за атака от страна на противника. Което носи щети на общата ни крепост. Щетите захранват допълнително вторачването и водят до нови щети. И ако негативната спирала се завърти достатъчно пъти накрая крепостта може и да падне. И то не защото противника е бил по-силен, а защото защитниците са се издънили. Сами са се прецакали. Няма ли да те е яд тогава, че се е хабила ценна енергия за вътрешни ежби? Смяташ, че пазя едната страна за сметка на другата ли? В грешка си.
Замислял ли си се колко позитивна и креативна енергия бе загубена в последните 3-4 години в излишни диалози и спорове помежду хората свързани с породата. Не те ли хваща яд, когато заради вътрешните ни спорчета отворихме поле за развитие на разни галфони-имитатори от противниковия лагер. Това не жегва ли егото ти? Мога да коментирам нашироко и да обосновавам за позициите си, но мисля, че е по-добре да го правим в жива среща вместо да тракаме клавиатури.
п.п. Не знам защо упорито се търси генерал, водач, войвода, който да вее знаме и масите да следват. Поради исторически натрупвания ли е, що ли. При сдружаване на хора, има установен механизъм чрез гласуване на ОС, при който те да изберат сред самите тях членовете на своите представителни управителни органи. Да предложат подходящите според тях хора и да ги изберат. Един може да иска да следва един нов Ботев, друг да желае нов Гарибалди, трети прероден Уилям Уолъс. Но накрая избора се свежда до избор на личности сред членовете на организацията. Сред които идеални няма. И идеализирани герои няма. Но има реални личности със своите качества и недостатъци. Със своята биография и позиции. И членовете избират. Периодично. В търсене на оптималната комбинация от лица, които да ги представляват като общност. Но ако искат, чрез този механизъм членовете могат да си изберат не представляващ ги, а водач "генерал". Ако не им хареса как ги води могат на следващи избори да го свалят и да си изберат друг лидер. И това не е никаква драма, а част от демократичния процес.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #80 on: September 10, 2020, 01:37:15 AM » |
|
Хм, ако аз и "нашата скромна особа" сме ти хора, с които споделяш една кауза, защо щитът ти винаги е обърнат към мен, а гърбът към нея?!? Реално, ти и с Трайко споделяш една кауза. Как поне веднъж не образува защитно поле над него, завалията, както над "нсо"? 
|
|
|
|
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #81 on: September 10, 2020, 08:10:03 AM » |
|
Атила, Пеньо е прав за нещата, които твърди. И това го казвам съвсем добронамерено. В тази дискусия той изложи доста аргументи, които и аз съм поставял през годините. Радвам се, че поне от неговата уста ти звучат градивно и ги приемаш за факти. А по същество в духа на дискусията – вече на абсолютно всички е ясно (и ясно го заявяват), че въпреки отличния си старт и представяне през годините, МАКК спря своето развитие. И започна да се обезличава. Това има своите логични причини, естествено. Които са различни от международното положение, вътрешната политика и обществените процеси по света и у нас. Всеки човек има праг на своята компетентност/некомпетентност, който неминуемо достига в някакъв етап от развитието си. Пък бил той Гейтс, Зукърбърг или друг носител на епохално или по-незначимо ноу-хау. Да, те са създали Уиндоус и ФБ, които са нещо изключително значимо за хората днес. Но те нямат потенциала да управляват тези системи и реално не го правят. Те са изпълнили ролята си на изключителни визионери, създавайки този продукт. Не е по техните сили да управляват развитието му. Но са прозрели това и са събрали екип от нужните специалисти – които имат потенциала и времето да реализират голямата идея. В органиграмата на МАКК по отношение на управление и експертиза са посочени 15 позиции. Осем от тях се заемат от трима души – членовете на УС. Като някои процеси зависят от взаимната експертиза на позиции, заемани от един и същи човек. Което навежда на мисълта, че или в МАКК няма достатъчно свестни и кадърни хора или че на тях не им се дава път и тяхното развитие не се насърчава. Аз лично съм убеден, че не е първото. Или поне до преди няколко години не беше. Истината е, че МАКК така и не използва огромния потенциал на членовете и симпатизантите си. На Вано му беше казано, че е вреден за асоциацията (ако бъркам точния цитат се извинявам). А той създаде нещо, което нямаше аналог в България. И както се вижда от регистъра на НОКК – има потенциала да го администрира по един чудесен начин. Отлично се справя с организацията по описване на кучета, издирване на собственици и т.н. Електронната администрация далеч не касае единствено привличане на активност в този или онзи форум. Не се използва енергията на Захари, който с огромното си желание за работа, можеше да бъде от полза не само като развъдчик на едно огромно поголовие от кучета. Не се използва потенциала на десетките останали членове и симпатизанти. В едни по-стари времена аз също на драго сърце бих помогнал с каквото мога, като обикновен симпатизант. Не се създадоха клубове поне по големите градове, където ентусиасти за идеята МАКК можеше да се опитат да привлекат нови привърженици. С по една сбирка седмично да речем, в кафето на някой познат. В Северна България темата Каракачанско куче е табу, защото по-далеч от В. Търново никога не е имало изложба или въобще някаква проява свързана с кучето. И тук въобще не говорим за провеждане на избори и заемане на някакви длъжности. Става въпрос за насърчаване на тези дейности от страна на ръководството. То да прозре, че има нужда от такива мероприятия и да оцени, че има членска маса с потенциала да ги осъществи. Аз поне не съм чул от 2008 г. насам (когато нямаше вътрешен форум), тук да е обсъждано нещо подобно. Това отблъсна много хора – липсата на подобна визия за развитие, а не желанието им за нови вождистки проекти. А като стана въпрос за избори като единствен демократичен подход, си позволявам да изкажа мнение, че това не е единствения такъв. Когато човек обективно прецени, че поради някаква причина е изхабил градивната си енергия, достигнал е прага си на некомпетентност или просто не е долюбван от членската маса, той може да подаде оставка. И да помага по друг начин. Не го ли направи – ще започне да концентрира собствената си енергия и усилия в опити да запази мястото си. Без значение какво ще струва това на самия него или организацията, която управлява. Иначе отиваме на варианта „Лукашенко”, който от 28 години чака да се появи някой по-подготвен и способен, ама то нямало. А пък на него много му се искало да освободи поста. Само дето нямал желание.
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #82 on: September 10, 2020, 10:59:27 AM » |
|
Хм, ако аз и "нашата скромна особа" сме ти хора, с които споделяш една кауза, защо щитът ти винаги е обърнат към мен, а гърбът към нея?!? Реално, ти и с Трайко споделяш една кауза. Как поне веднъж не образува защитно поле над него, завалията, както над "нсо"?  Опитите ми за сваляне на температурата бяха, за да се възстанови по-нормална атмосфера във форума. Ако потърсиш назад в хронологията, ще видиш, че системно опитвах да предотвратявам ескалация на междуличностни спорове и вражди между членовете(хора с които споделям обща кауза). Но в един момент след като не видях разбиране от страните ми писна и ви оставих да се "забавлявате" на воля, белким тогава някой прозре, че враждите помежду ни са крайно контрапродуктивен подход. След което получих и мрънкане: "ама защо не ги(не ме) спираш". Което е сходно с "ти подкрепяш него повече от мен", защото прехвърля вината от спорещите/враждуващите към този които се опитва да върне нещата към нормалност. В крайна сметка, не разполагам с всичкото време на света за да продължа да го харча в усилия които не са желани. п.п. Не разбирам защо се опитваш да балансираш по ръба на обидата в последните си два поста към мен. Добре че прекалено ме уважаваш. Какво ли щеше да е ако уважението ти е в нормална степен. 
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #83 on: September 10, 2020, 11:29:12 AM » |
|
Последното нещо, което целя е да те обидя. Извинявай, ако е излязло така!
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #84 on: September 10, 2020, 13:28:19 PM » |
|
rex, а добре дошъл отново. Ще опитам да бъда по-кратък, че съм от хората(които описах в по-преден пост), които намалиха участието си във форума защото им омръзна от дискусии дъвчещи и предъвкващи едно и също. Считам това за загуба на време и енергия, които могат да се употребят по-доста по полезни начини. 1. Позициите са изборни и за да ги заеме един или друг, то е било нужно някой да го предложи, след това предложеният да се съгласи да поеме поста и задачата и на края членовете при гласуване да го изберат. При няколко кандидатури за позиция е избран този, който събере повече гласове. Нормалното и зряло поведение на поддръжниците на неизбран кандидат е да приемат избора на мнозинството от колегите си. Това е израз на уважение към всички членове и към обществения договор(устав), който са се съгласили доброволно да спазват. Незряло и егоцентрично е няколко месеца по-късно изведнъж и без разговор с останалите членове на организацията да го играят на обидени и да бягат. Ще бъда и по-конкретен. На събранието през 2017г. (на което ти не си присъствал, но обсъждаш кой какво бил казал), бе направен избор на нова Развъдна комисия. Като членовете направиха предложения, предложените имаха възможност да приемат или откажат да бъдат кандидати, кандидатурите бяха обсъдени и накрая с гласуване бяха избрани. Имаше и предложения за включване на нови хора в съдийския съвет, но поради изискване в устава предложените хора не можеше да бъдат избрани на това събрание. Обсъдиха се стъпки за да може да се осъществи избора на следващо ОС, като вариантите бяха или предложените кандидати да наваксат и изпълнят изискването или да пристъпим към промяна в устава. Така и не се стигна до нито един от вариантите защото предложените кандидати си тръгнаха 2 месеца по късно. Дори и тогава от УС и останалите членове им се предложи да се направи жива среща и да се отиде на предсрочно изборно ОС. Ако смятаха, че позицията им е обоснована и позиция на мнозинството, защо не приеха? Ами защото целта е била друга - да са си самички отделно. Тоест никой никого не е спирал да предлага, избира и да бъде избиран. Напротив, хората бяха приканвани да проявят инициатива. Още повече, и тогава,(както и на предни събрания) д-р Вучков апелира някой друг да поеме част от функциите, с които е натоварен. Желаещи да поемат длъжността обаче нямаше. Нямаше повдигане на въпрос за проблеми с някой от УС и желания за промяна. Още повече, че предстоеше изборно ОС през 2018г. и хората с амбиции да стават водачи имаха достатъчно време за 1 година да заявят това открито, да представят вижданията си пред членовете и да получат подкрепа включително от хората в УС. Така се правят нещата от зрели хора, уверени в своите качества. С това надявам се, че отговарям на онова ти обвинение за капацитета на хората, които са готови да поемат пост и как свестните уж не били насърчавани.
2. Това както си го написал за клубовете по-приляга на "аврамовата организация, която финансирана обилно от държавата и Партията създаваше ли създаваше структури свързани пряко с партийните структури по места. Дадат им кола, ремаркета, анцузи, шапки, тениски с „моя човек“ и ей го клуба. После им плащат пътни и режийни за да разкарат кучетата по изложби в страната и чужбина и всичко е пей сърце юнашко. Ама като гледам и там въпреки инжекциите нещата зациклят. Купите и медалите на изложбите са повече от участниците. Зрители няма. Но парата тече и се харчи обилно.
Да се върнем там където държавата не плаща. Клубове по градове не се правят както бившия ни колега Стоев с напиване в кръчмата и раздаване по масите на непопълнени членски карти. Пък на сутринта като изтрезнеят никой не помни друго освен напиването и реално клуб няма. След което упражнението се повтаря след някой месец със същия резултат. От което са доволни кръчмарите.
Регионален клуб се създава по инициатива на членовете в даден град или регион. Работа на УС е да съдейства, но не да инициира насила. Ако липсват членове на организацията в Русенско няма как там да има клуб и е меко казано некоректно да обвиняваш УС за това. За да има изложба в Русенско трябва членовете да поискат да има такава. Но без местна структура в района и още повече без местна структура на няколко стотин км от Русе е слабо вероятно това да се осъществи. Още повече когато основната част от членовете са доста далече от това място. В МАКК сме правили през годините няколко подобни изложби на мускули, при които наши членове пътуват на няколко стотин км за да покажат кучетата си само заради промоционална цел. Така например бе при изложбите във В.Търново и Бобов дол(които са си съвсем видими във форума). Кризата удари по джоба мнозина и такъв разход вече е затруднение за членовете ни. Отделно в устава има достатъчно добре разписани функции на регионалните клубове, с които те имат инициатива да работят на място. Също така чрез Клубния съвет те имат възможност да генерират и осъществяват много важни инициативи и политики. Ако не го правят вината не е другаде освен в тях.
3. МАКК отлично използваше способностите и потенциала на членовете си, докато те се отнасяха един към друг като колеги обединени от една кауза. За съжаление постепенно наблюдавахме развитие на комплекса на „порасналите пилци“ . Една част от членовете взеха да се самоопределят за "елит" и да проявяват нетърпимост и агресия към онези, които изостават или са начинаещи. Нетърпимост се проявяваше и когато на изложба спечелеше куче, което не бе от предпочитания тип или окраска. Забравяйки че сравнително скоро самите представители на „елита“ са били начинаещи и са правили грешки. Започнаха и заявления да се изключва един или друг защото изоставащите уронвали престижа и пласирането на кученца от „елита“. Появи се разделение на ние и те. Например на един член периодично му се натякваше, че в началото на кучкарството му е получил нередовно кучило и с това петни организацията. Същевременно същият този нов „елит“ подмина леко казуса с получено кучило от техен развъдник и продадено кутре на друг член, за което производителя твърдеше, че е от Шериф Тито и чак като нещата лъснаха(кучето попорасна) с половин уста призна, че кучката била заплодена и от преминаваш помияр. При този случай никой от „елита“ не поиска наказание или изключване на производителя на мелезчето заблудил свой колега. Както и никой от „елита“ не бе недоволен, че от УС направиха компромис при неговата издънка. Същото бе и при оценка на кучета на изложби. Ако съдията направи компромис с недостатък на куче произведено от „елита“, няма мрънкане и недоволни. Но сакън ако направи подобен компромис с недостатък на куче на човек извън групата на „елита“ или пък от недолюбван от ‚елита“ цвят.
4. На ОС през 2017г. В.Динчев направи бележка на Вано, че с конкретно действие оспорващо публично във форума съдийски оценки нанася вреда на имиджа на МАКК. А не, че по принцип е вреден. Между двете има огромна разлика. Тезата бе, че ако има спорове, това трябва да се изяснява на място на изложбата, след което всеки е длъжен да приеме окончателното решение като официална позиция на организацията. На което Вано реагира бурно, че едва ли не се отрича цялостната му работа и щом Динчев го отрича той ще си тръгне. Факт е, че никой не е отрекъл цялостната му дейност. Уточнявам също, че съдийската оценка не бе оспорена по надлежния ред на място на изложбата в Пловдив 2016г., а подложена на критика едва по-късно във форума. Никой не оспорва активността на Вано и че с професионалните си способности като програмист спомогна данните от развъдната книга да се качат онлайн за да могат всички да ги виждат. Но недейте забравя, че хубаво написаната програмка от Вано нямаше да има никакъв смисъл, ако не бе напълнена със съдържанието на вече създадената от МАКК база данни. Данни събирани и описвани дълги години от няколко члена-основатели на МАКК и допълвани преиодично с дани от мнозина други наши членове. Някак с доста фриволна лекота този труд се забрави и игнорира, все едно е дошъл наготово. Бе то вярно, че за мнозина данните си дойдоха баш наготово смлени, подготвени, прошнуровани. И какво уважение да имат към нещо, което получават без усилие… Мнозина членове на МАКК даваха и дават от уменията и потенциала си на организацията и фаворизирането на един е пренебрегване на направеното от всички останали – зооинженери, ветеринари, художници, инженери, занаятчии, животновъди, биолози, предприемачи и т.н. Всички те с доброволен труд и добра воля градиха МАКК.
5. Защо трябва на интелигентни хора да напомням, че изборите са единствения демократичен и правно издържан подход. Дори и при оставка няма автоматично назначение, а ИЗБОРИ. При избори едни ще кандидатират един колега други друг и след гласуване събралият повече гласове печели позицията. И тези чийто кандидат не спечели трябва да приемат избора на мнозинството. Всичко друго е неуважение към колегите и организацията. Просто е. За какви „Лукашенковци“ и какви дивотии пишеш rex. Колкото и да натякваш обратното все си далеч от истината. Никога не си бил на наша сбирка или събрание и няма как да знаеш дали членовете на УС стимулират или не стимулират процеси по включване на активни хора в ръководни позиции. И ако не бяха глупавите отцепки през 2017г. съвсем реално беше на ОС 2018г. в ръководните постове да имахме нови лица. Но те се оказаха нетърпеливи и вероятно неуверени в способностите си да увлекат със себе си мнозинството. И предпочетоха да напуснат. И за да не говориш празни приказки в бъдеще съм навит да те поканя като гост на следващото ни ОС . Да чуеш и видиш с очите си, а не да коментираш на база филтрирана от някой информация.
|
|
« Last Edit: September 10, 2020, 13:32:05 PM by KaraKitan »
|
|
|
|
|
Newbie

|
 |
« Reply #85 on: September 10, 2020, 15:03:58 PM » |
|
Само ще ви замоля да не намесвате името ми в разразилата се дискусия. Каквото било, било, всичко което съм правил е защото съм имал желание да го направя, и защото съм сметнал че ще е полезно на организацията. Същото се отнася и за напускането ми, преценил съм, нспуснал съм. Толкова.
|
|
|
|
|
|
|
KaraKitan
|
 |
« Reply #86 on: September 11, 2020, 09:55:32 AM » |
|
Така е безспорно.Човек прави едно или друго, по лична преценка и когато има желание. От друга страна имената и делата ни вече са вградени в градежа на историята и са неделима част от нея. Поради това коментирайки история, няма как да не се споменат и имена. От трета страна независимо дали на един му харесва, а на друг не му харесва, имената ангажирани с породата ще продължат да се вграждат в нейната история. И надявам се, споменават и коментират с позитивна за бъдещето на породата следа.
|
|
|
|
|
|
|
В. Динчев
|
 |
« Reply #87 on: September 13, 2020, 11:51:18 AM » |
|
Преди минути, по едно и също време:   Това са фактите, които поднасям не за да се заяждам. Фактите са си факти и ако по света „Когато фактите говорят и боговете мълчат“, у нас е известен феномена – „Когато Бойко Борисов говори и фактите мълчат“. Използвам тази популярна напоследък шега с патологично пристрастения към неистината български премиер, като илюстрация на поведението на някои бивши колеги и форумни „фенове“. Поради липса на време сега, по-късно ще се опитам да представя още факти, чието тълкуване ще очаквам с интерес.
|
|
|
|
|
|
|
Пеньо
|
 |
« Reply #88 on: September 13, 2020, 12:01:46 PM » |
|
И продължавам да твърдя, че форума на МАКК умира, не сравнявайки го с други форуми, а наблюдавайки същността му. Твърдя, че умира заради главните действащи лица; заради темите, които се разискват; заради езика, който се ползва; заради факта, че КК е избутано в ъгъла. Когато сравнявам, сравнявам форума сега и преди години. Това със сравнението на посетителите на форуми звучи по шопски: "Я не гледам на мен да ми е добре, я гледам на Вуте да му е зле". Един болен организъм няма да оцелее, защото има по-болни организми от него. Ще оцелее, ако се лекува правилно, адекватно и на време. Вашата скромна особа, г-н Динчев, е начело на лекуващия екип и гореспоменатите действия зависят до голяма степен от нейните (на особата) решения.
Няма смисъл да пиша нов пост.
|
|
|
|
|
|
|
В. Динчев
|
 |
« Reply #89 on: September 14, 2020, 16:58:42 PM » |