Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. April 06, 2025, 23:17:56 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Print  
Author Topic: Организационни  (Read 93595 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Nomad
Hero Member

« Reply #60 on: September 08, 2020, 10:58:41 AM »

Г-н Динчев,ще си позволя едно лично мнение.
По доволен щях да бъда ако имаше 117 посетители в един общ форум на хора работещи за Каракачанското куче.Независимо как ще са именувани.А от там и всички производни позитиви свързани с дейността по кучето.Времето си минава и показва,че името и кучето никои не може да ги победи.
Дали не е време и ние да рестартираме взаимоотношенията си, и да се потърси нов диалог с хората ,с които вървяхме в една посока.Как се вика,не да се обичаме,
но поне пустото куче да опазиме.
Бавно,но с ефекта на"снежната топка", българските овчарки подобряват визията си с познатите похвати-вливане на кръв от кучета които са били или са в регистрите на МАКК.Всеизвестна е и подкрепата която имат на държавно ниво.А на техните радетели,дюшеш им идва това ежегодно разпадане на групите обединени около Каракачанското куче.
С какво толкова станахме по-лоши и неорганизирани,че за изложби като в Стара Загора,Пловдив,Панчарево 2008 се говори с носталгия и тъга.И не дотолкова броя
на кучетата,а за самите хора които ги водеха!
Пеньо
Hero Member

« Reply #61 on: September 08, 2020, 12:58:15 PM »

Някъде в един преден пост бях споменал на г-н Динчев за меренето на п*шки мужду хората от различните кучкарски организации. Ей тва сравняване на посетители във форумите е нещо подобно.
И какво биха видели онези от сто и десетте гости на форума, които ползват опцията "прегледай последните 10 публикации в този форум"? Колко пъти се споменава КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ в тях?
 Андро, и аз си фантазирам понякога такива неща, но като отръскам глава не виждам как ще стане. Нали се искат взаимни компромиси за целта? Нали някой ще се наложи да се извини? А когато нечие ЕГО е по силно от каузата...
Остава ни да си мерим п*шките, пардон, посетителите във форумите. Wink
skolev
Sr. Member

« Reply #62 on: September 08, 2020, 13:52:27 PM »

Може би ако се направи единен регистър, където всяка организация да има по един представител, ще е огромна стъпка... иначе нека всеки да си тегли в различни посоки. И да има обща изложба на всички организации веднъж годишно с гост съдия.
Пеньо
Hero Member

« Reply #63 on: September 08, 2020, 14:01:20 PM »

Единният регистър е най-правилното решение (Атила отдавна говори за това), но някой трябва да се изправи пред всички и да каже: Колеги, в името на Каракачанското куче...
Вместо това си броим посетителите във форумите.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #64 on: September 08, 2020, 17:16:10 PM »

Още през май 2017г. писах и говорих с мнозина, че какъвто и проблем да има той не се решава с пундене и обръщане на гръб, а с разговор и още по-добре в жива среща. Тогава колегите, които бяха наумили да си правят тяхна си организация демонстративно не пожелаха среща и изясняване на факти. Което ясно ми подсказа още тогава, че "кървавото писмо" не бе причината за напускането, а обратното -беше създадено за да играе ролята на повод оправдаващ решението за собствена организация. Ето изминаха вече три и половина години и се видя доколко ползотворно е било онова решение за разцепване на хората свързани с породата. Не смятам че някоя от организациите стана по-силна от разделенията. Реално и работата с породата зацикли. Дублиране и мултипликиране на регистри за една порода е тотална глупост. Доводите си писах преди това тук във форума. С цел да се доказват, напусналите ни колеги с ентусиазъм взеха да дирят аборигени и псевдоаборигени и да вписват нови и нови кучета в техния регистър. Сред вписаните има и виртуални екземпляри и кучета без история и кучета със съчинена история(зад която се крият неудобни факти). До тук за трите години пробваха  да се сработват с МОКК и дори с бокаджии. Но така и не потърсиха контакт с бившите с колеги в МАКК. Дори преди дни правиха изложба заедно с имитаторите от МАБОК. Които са техни противници! Меко казано странен избор на партньори.
Фигури от МОКК пък от години нямат проблеми да си тъчат с противниковия лагер в лицето на Стефан Попов, Ефтим Стамбулов и компания. Същевременно продължават да бълват "змии и гущери" срещу хора в МАКК. Неразбираемо е за мен как някои хора не могат да претеглят разумно на везната кой от коя страна на барикадата стои. Заслепени в жлъч забравиха кой е реалния противник и с кого имат(ха) обща цел.
Има ли полза породата от това? Категорично не. Породата търпи само щети от такива действия.

А представяте ли си как изглежда отстрани всичко това? Дали тези сплетни, разцепления, мултиплициране на регистри, имитации на породност(мабок), преливания не объркват и дори отблъскват външните хора и чужденците, които впечатлени от породата са полюбопитствали за повече информация и са допускали възможността да си вземат такова куче и да се включат в организация за опазването му.

Аз продължавам да съм отворен за всякакви работещи варианти, с които свестните хора да обединят усилия за породата и поне да имаме едни сравнително нормални работни отношения помежду си. Отношения на база на ясни критерии и граници.
Не забравяйте, че никой от нас няма да векува на тази земя. А също, че егото може да бъде конструктивно, а може да бъде и деструктивно. За нас българите е по-характерен втория тип, но все се надявам, че можем с малко разум и мъдрост да нахраним градивното си его и да постигнем положителни резултати.

Обща работа на структури за една порода не може да има ако няма съгласие по основите, най-важното -да работят с един породен регистър и един стандарт. И да се спре с колаборациите с противниковия лагер на бокаджиите. От там нататък едни може да харесват и развививат една окраска, други друга. Едните да разработват едни линии, другите  други линии. Да си правят банкети в тесен кръг и т.н. Свободен избор.
Свободен избор, но базиран на ясна конструкция и граници.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
skolev
Sr. Member

« Reply #65 on: September 08, 2020, 17:48:25 PM »

Прав е KaraKitan, ама без да съм вътре в организациите, като страничен наблюдател ми се струва, че хардлайнерите в различните организации ще са против всяко обединение. Както беше казал един политик, някои хора трябва да внимават да не паднат от егото си, че ще се самоубият.
« Last Edit: September 08, 2020, 17:49:19 PM by skolev » Logged
В. Динчев
Administrator
Full Member

« Reply #66 on: September 08, 2020, 18:08:04 PM »

Без коментар ...
Интересът към сайтовете на МАКК и НОКК преди броени минути.

Пеньо
Hero Member

« Reply #67 on: September 08, 2020, 19:15:05 PM »

Утре сутрин ще отида при кучетата си и ще ги зарадвам с факта, че в нашия форум има многократно повече посетители, отколкото в този на братовчедите им. Ще умрат от кеф.
Така, лека-полека ще си умре КК, докато си мерим Guests и Users.
« Last Edit: September 08, 2020, 19:19:19 PM by Пеньо » Logged
STARTER
Hero Member

« Reply #68 on: September 08, 2020, 20:41:09 PM »

Г-н Динчев, направете най-накрая коментар, че тук не спирам да се чудя какво организационно  искате да кажете.

П.п. Извинявам се на по-умните, ако само аз съм неразбрал, че е написано нещо смислено.
Newbie
*

« Reply #69 on: September 08, 2020, 20:51:20 PM »

От последните секунди - стремглаво са се запътили към нулата, защо въобще са обект на вашето височайше внимание.

Nomad
Hero Member

« Reply #70 on: September 08, 2020, 21:21:10 PM »

Вано,жалко,че след включването ти във форума от дълго време насам прочетох само това изречение!
От теб винаги е идвало нещо конструктивно и полезно.Не очаквах да клъвнеш и не беше нужно.
Не съм спирал комуникациите с никой от вас,вече бивши членове на МАКК,и си ви имам все още от моя отбор.Никога не сте ме върнали за нищо.Отговорил
съм със същото.Много ще е трудно,но ми се ще да направиме един последен опит .Казват,че за да се оправи нещо,първо трябва  да се обърка.
Мисля,че правилно постъпвам,като не ти казвам това по телефона,а тук с надеждата и други да го прочетат.
Да седнем на една маса,да се покараме,някоя и друга пестница ,да се изреже гнилото и да не я караме по старому,но пак да сме заедно.Със всичките ни кусури,
все нещо добро може да се получи.
Поста ми е  неподправен и ми идва от вътре.Надявам се на разбиране и опит за първа крачка!
Пеньо
Hero Member

« Reply #71 on: September 08, 2020, 22:29:10 PM »

Заставам до Андрей в тази идея.
В. Динчев
Administrator
Full Member

« Reply #72 on: September 09, 2020, 03:58:29 AM »

Сравних интереса към форумите на МАКК и НОКК, защото колегата Пеньо твърди, че сайта на МАКК образно казано умира. Освен това той смята, че причина за това (и за всички проблеми) е нашата скромна особа. Естествено беше да потърся аргументите за тезата му, но фактите сякаш говорят друго.
         Бившите ни колеги от МОКК например, повече от десет години могат да се развиват напълно свободно, а даже нямат сайт и последната активност във фейсбук страницата им, доколкото видях е от май 2017.
         А публикувам точно тук, защото не открих по-подходяща тема.
Пеньо
Hero Member

« Reply #73 on: September 09, 2020, 06:22:22 AM »

И продължавам да твърдя, че форума на МАКК умира, не сравнявайки го с други форуми, а наблюдавайки същността му. Твърдя, че умира заради главните действащи лица; заради темите, които се разискват; заради езика, който се ползва; заради факта, че КК е избутано в ъгъла. Когато сравнявам, сравнявам форума сега и преди години.
Това със сравнението на посетителите на форуми звучи по шопски: "Я не гледам на мен да ми е добре, я гледам на Вуте да му е зле". Един болен организъм няма да оцелее, защото има по-болни организми от него. Ще оцелее, ако се лекува правилно, адекватно и на време. Вашата скромна особа, г-н Динчев, е начело на лекуващия екип и гореспоменатите действия зависят до голяма степен от нейните (на особата) решения.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #74 on: September 09, 2020, 10:03:57 AM »

Не виждам спор между пишещите в извадените факти. Просто се показват различни части на цялото.

Факт 1:
Венелин сравни посещението/интереса/четенето  на форуми към вчерашна дата. Данните са ясни. Най-високата посещаемост на форума на МАКК се дължи предимно на това, че съдържа най-много и най-разнообразна коректна информация свързана с породата Каракачанско куче. И дори съвсем никой да не пише за определен период, пак ще има много четящи.
Някой вероятно ще изтъкне, че това е най-стария форум където се пише за породата. Не, това е третия форум. Но е първия изцяло създаден за каракачанското куче. Първо преди близо 15години  беше създаден подраздел във форума dog.bg. Последва подфорума за Каракачанско куче в marten.bg. И след това през август 2008г. създадохме и развихме този форум в karakachan.org. 

Факт 2:
Пеньо е прав, че активноста сега, сравнение с преди е по-ниска. Факт е, че по ред лични причини, от известно време тук не са писали някои колеги, които преди споделяха ценен личен опит с каракачанското куче и/или представяха ясни принципни позиции. На други колеги пък им омръзна да пишат за едно и също за да оборват за N-ти път поредно издание на недоброжелателни съчинения. Факт е и, че фокуса на дискусиите постепенно бе отклонен от породата към обсъждане на личности и надцакване помежду им. Което автоматично повлече със себе си промяна на езика на общуване към по-ниско качество. Което също отблъсна хора, които намираха тук възможност за по смислен, културен и задълбочен диалог.
Форума е жив организъм и качеството му зависи от участниците. Те със своите действия го вдигат или свалят.

Общи тенденции на средата:
Форумите въобще като средство за комуникация между хора свързани с дадени теми са в криза след като вече всеки с един клик през смартфона си може да цъка и излива душата си във Facebook чрез емотикони и копи-пействане. Лесния достъп за коментиране автоматично сваля нивото на комуникация. Форума като медия е по-близък структурно до класическата библиотека и предразполага към публикуване на по-задълбочени становища и разработки. Към водене и следене на няколко дискусии едновременно и за дълъг период. Факт е също, че мнозина скрити зад никнейма го ползваха и ползват и за кратки, ярки "изяви" в стил клюкарник и селско кръчме.  Обратно, Фейса е с линейна структура и се ползва за кратки изблици, които бързо се затрупват с друга плява. Там и да се постне нещо смислено то се загубва в море от безсмислие. Тенденцията към микронизация и мимолетност на обменяното знание се задълбочава още повече в платформи като Twiter и т.н. Тенденцията е хората да обменят все по фрагментирана, повърхностна и лесносмилаема информация. За да се забавляват. Нещо което не изисква да му отделиш повече от минутка внимание. И прелиташ на следващата клюка. Интернет чрез (а)социалните платформи обучава обществото към краткотрайно задържане на вниманието. Промяната в поведението на младите поколения вече се констатира и от психолозите. Медиите също следват тази тенденция към повърхностна мимолетност. Производителите на телевизори и предлагащите телевизия ви рекламират удобството да гледате екран в екран няколко предавания едновременно. Да гледате отгоре отгоре без да се задълбочавате.  Филмите също не изостават от тренда и бълват лесносмилаеми повърхностни бастъри. Така че на общия фон понижената активност във форумите следва общата тенденция и няма връзка с хората в самия форум. Участвах и в други форуми несвързани с кучета, които до преди две години кипяха със смислени, дълги дискусии. Сега от месеци няма и една публикация. Хората там и тук са различни, но обществената среда е една и очевидно води до сходни тенденции. Във форума на МАКК активноста се понижи видимо и се изразява основно в лични спорове за какво ли не. Във форума на НОКК се наблюдават дупки с над едномесечна липса на всякаква активост. И на двете места активно списващите се броят на пръстите на едната ръка.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Print  

Jump to: