Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 14, 2025, 07:46:27 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 441783 times)
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Пламен Иванов-Пац
Jr. Member
**

« Reply #615 on: October 13, 2014, 20:15:02 PM »

Голямо внимание сте обърнали на човека, чиито младини са преминали в АПК-о, ДЗС-то и ТКЗСТ-о  biggrin biggrin biggrin
...Иванчо,може да не съм бил в АПК-о или ТКЗС-о поради вината на моята прекрасна буйна младост,но да ти кажа от известно време се заех с така да се каже един проект и когато имам време обикалям из кошари и навестявам чобани и от всеки събирам някакъв вид материалче за да мога да съм в час какво е имало и какво се е гледало по "онова време".

Добрите момчета отиват в Рая,лошите където си поискат!!!
Пеньо
Hero Member

« Reply #616 on: October 13, 2014, 20:23:00 PM »

Добре де, дайте да ги видим тея едновремешни велики кучета. На старите снимки, които се въртят из нета виждам някакви средни на ръст кучета, най-често със среден или дълъг косъм и лупоиден тип глави. Според мнението на велики съвременни кучкари, това са типични омашляци и подкаручници. Покажете ги великите кучета, които трябва да съхраним, та да видим сегашните толкова ли са по-лоши от тях.
...Вано,понеже си "Спец" по някогашните кучета (само на снимки де) и теорията ти и на теб и както и на много от Вас че "Оти е едро-оно е мелез" ето за сравнение една снимка дооста преди българина да е чувал за каквато и да е чужда порода Овчарско куче.Виж овцата и виж височината на кучето спрямо нея.Айде,стига съм ти отварял очите

И теб да те заснемат на баира, дори и зад някой баскетболист, ще изглеждаш една глава по-висок. Не виждаш ли, че кучето и овцата не са на една равнина, отварячо на очи ? Ми то колкото човека високо, по твойта логика. А това ако не е овца, а шиле...?
« Last Edit: October 13, 2014, 20:28:28 PM by Пеньо » Logged
Пеньо
Hero Member

« Reply #617 on: October 13, 2014, 20:35:15 PM »

Добре де, дайте да ги видим тея едновремешни велики кучета. На старите снимки, които се въртят из нета виждам някакви средни на ръст кучета, най-често със среден или дълъг косъм и лупоиден тип глави. Според мнението на велики съвременни кучкари, това са типични омашляци и подкаручници. Покажете ги великите кучета, които трябва да съхраним, та да видим сегашните толкова ли са по-лоши от тях.
Ти ли не знаеш...?
vano
Guest
« Reply #618 on: October 13, 2014, 20:47:39 PM »

Голямо внимание сте обърнали на човека, чиито младини са преминали в АПК-о, ДЗС-то и ТКЗСТ-о  biggrin biggrin biggrin
...Иванчо,може да не съм бил в АПК-о или ТКЗС-о поради вината на моята прекрасна буйна младост,но да ти кажа от известно време се заех с така да се каже един проект и когато имам време обикалям из кошари и навестявам чобани и от всеки събирам някакъв вид материалче за да мога да съм в час какво е имало и какво се е гледало по "онова време".

По спомени когато разтуриха АПК-тата наистина си бил в много буйна младост, все още си опикавал пелените и си бягал от майка си като е искала да те повива  biggrin biggrin biggrin Сигурно все още съжаляваш че не е имало памперси, за да буйстваш по цял ден на воля  biggrin biggrin biggrin
« Last Edit: October 13, 2014, 20:47:59 PM by vano » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #619 on: October 14, 2014, 01:36:21 AM »

...Вано,понеже си "Спец" по някогашните кучета (само на снимки де) и теорията ти и на теб и както и на много от Вас че "Оти е едро-оно е мелез" ето за сравнение една снимка дооста преди българина да е чувал за каквато и да е чужда порода Овчарско куче.Виж овцата и виж височината на кучето спрямо нея.Айде,стига съм ти отварял очите

Пац, кучето е едро но не е по едро от съвременните едри представители. Освен това по времето когато е правена снимката овцете бяха с ръст между 60-65см., а не като съвременните 75-80см добитъци. И за финал, пак по времето на заснемане на кадъра в България бяха известни и чужди породи овчарски кучета. Оставям ти за домашно, кои са те.

И да изясним термините: Едро куче не е = на мелез, но кръстоска и зад 6-то коляно = мелез.
...Ако говориш за Санбернара на Абаджиев то тои се появява доста години след тоя кадър.Относно овцете не мога да се съглася с теб,сам знаеш че по онова време в АПК храната и фуража е бил в изобилие и лятото на тая питомна паша на над 2000 м.нв няма как тия овце да са били дребни
Тц. Изстрел някъде в трибуните. Много си объркан да знаеш.
Първо: от кога санбернара стана овчарско куче?!?
Второ: породния състав на овцете из разложката долина по време на държавното стопанство се отличава от съвременния. През соца има държавно райониране на породния състав и селектиране на цигайски и тънкорунни регионални породи. И тези овце са по-дребни от съвременните, които виждаш сега.
Трето: каква питомна паша бълнуваш в камънака над 2000 м.н.в. На тези височини има алпийски пасища със специфична дива растителност. Широко разпространен е картъла. Хранителната им стойност е по-ниска от тази на полските пасища. Питомната паша е в равнините и около селищата. Предпочитан вид е люцерната.
Четвърто: Именно защото в онзи период стадата от района пашуваха по алпийските стръмни пасища, овцете бяха по приземни и пригодени за този терен.  В наши дни стадата пасат в равнината, на питомна паша и това обуславя навлизане и селекция на доста по-едри животни. Ако си бе направил труда да разгледаш формАта на тялото на овцете на снимката щеше да разбереш, че не става дума за високи животни.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Zahari
Hero Member

« Reply #620 on: October 14, 2014, 03:48:22 AM »

Ее...За секунда си  помислих че в стремежа си да ни отвори очите в кучкарлъка,овчарлъка и пасищните раьони  Пламенчо,то би бил по-полезен да  отвори  сам на себе си поне  едното око.Но съм се излъгал за пореден път hmm
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #621 on: October 14, 2014, 06:05:23 AM »

Божко, не мога да ти бъда полезен с пример, съжалявам. С две думи не смятам за необходимо и нормално да се пуска куче в разплод преди да завърши своя растеж и развитие. Просто не бих си позволил да застрашавам по какъвто и да е начин живота и здравето, както на майката така и на потомството. Не намирам никакви причини за това. А какво става когато това се случи, не ме интересува. Чувал съм, че има циганчета, които раждат на по 12 - 13 г. това също не ме интересува.
Това, което ме интересува, е как да се повиши културата и образованието на българина. Все ми се струва, че това ще доведе рано или късно до нов морал, до ново мислене и съзнание, до нов манталитет и поведение.
Знаеш ли защо в България нищо не става и нищо не е както трябва. Защо сме най-бедните в Европа, защо сме с най-голяма смъртност (включително и детска), с най-много инфаркти, инсулти и с най-голяма неграмотност сред подрастващите и какво ли още не. Кое ни е на ред, като започнеш от правосъдната система минеш през здравеопазването, енергетиката и т. н. и свършиш с кучетата.
Защото, Божко ние не признаваме правилата и реда, ние не признаваме никакви правила и авторитети. Защото във всеки от нас дреме скрит дребния балкански хитрец и тарикат. Сами си намерихме един на друг майстора и никой не ни е виновен за това. Ето защо.
А колкото до терзанията, как се гледат кучета, как се развъждат, що е това порода и има ли то място у нас, как се съхранява и всичко свързано с това,  отдавна сме дъвкали и предъвквали още от 2011 и 2012 г. в съотвтните теми на този, бих казал много добър и мисля единствен по качество форум за Каракачанско куче в България. Просто човек трябва повече да чете и да се образова когато нещо го интересува. Трябва да го правим непрекъснато, никой не се е родил научен. В този ред на мисли разсъждавам аз. Това е.  Wink

Живота на всяко куче, човек, крава и прочие е застрашен еднакво при раждане - независимо възраста при която настъпва процеса ,може би при първескините при всяка възраст  риска е по голям от колкото при тези които повтарят или потретват .
Най бедни сме не заради своя манталитет или образование, а по скоро защото сме доверчиви и наивни като мислим, че чужденците ще ни помогнат за да се оправим по някакъв начин с техните модели за решаване на нашите проблеми , а те искат точно обратното и последните 20 и повече години го доказват ,а именно поставянето ни на колене по мирен начин с унищожаване на всички важни икономически отрасли който ги е имало у нас с цел да се увеличи вноса и рано или късно всичко да стане Лидъл и Кауфланд и по този начин да ни се диктува какво да правим и ние няма да имаме нищо против или да се запитваме защо ,защото вече ще сме принудени да сме съгласни.
Малко или много ти също доказваш с твърдението си за това мое мислене - нямам наблюдения или опит по този въпрос, но съм притив, защото така съм го прочел независимо дали имам някакви доказателства за или против. 
vano
Guest
« Reply #622 on: October 14, 2014, 06:26:31 AM »

...
Тц. Изстрел някъде в трибуните. Много си объркан да знаеш.
Първо: от кога санбернара стана овчарско куче?!?
Второ: породния състав на овцете из разложката долина по време на държавното стопанство се отличава от съвременния. През соца има държавно райониране на породния състав и селектиране на цигайски и тънкорунни регионални породи. И тези овце са по-дребни от съвременните, които виждаш сега.
Трето: каква питомна паша бълнуваш в камънака над 2000 м.н.в. На тези височини има алпийски пасища със специфична дива растителност. Широко разпространен е картъла. Хранителната им стойност е по-ниска от тази на полските пасища. Питомната паша е в равнините и около селищата. Предпочитан вид е люцерната.
Четвърто: Именно защото в онзи период стадата от района пашуваха по алпийските стръмни пасища, овцете бяха по приземни и пригодени за този терен.  В наши дни стадата пасат в равнината, на питомна паша и това обуславя навлизане и селекция на доста по-едри животни. Ако си бе направил труда да разгледаш формАта на тялото на овцете на снимката щеше да разбереш, че не става дума за високи животни.

Защо му отваряш очите. Нали си има гурута, дето го съветват, подхвърлят му кодоши и той стреля, ли стреля, а те се забавляват. Нали е голям стокар, и в свободното си време обикаля по кошарите и някой като му каже че кучетата са били едри, той си представя нещо средно между магаре и кон Smiley Нали е врял и кипял, и в кучкарлъка, и в животновъдството, има 2 годишен стаж като кучкар и 1 година се мотае около някаква стока.
rex
Hero Member

« Reply #623 on: October 14, 2014, 07:33:49 AM »

Най бедни сме не заради своя манталитет или образование, а по скоро защото сме доверчиви и наивни като мислим, че чужденците ще ни помогнат за да се оправим по някакъв начин с техните модели за решаване на нашите проблеми , а те искат точно обратното и последните 20 и повече години го доказват ,а именно поставянето ни на колене по мирен начин с унищожаване на всички важни икономически отрасли който ги е имало у нас с цел да се увеличи вноса и рано или късно всичко да стане Лидъл и Кауфланд и по този начин да ни се диктува какво да правим и ние няма да имаме нищо против или да се запитваме защо ,защото вече ще сме принудени да сме съгласни.
Малко или много ти също доказваш с твърдението си за това мое мислене - нямам наблюдения или опит по този въпрос, но съм притив, защото така съм го прочел независимо дали имам някакви доказателства за или против. 
Божко, тук мисля че не си прав. И в Унгария има Лидл и Кауфланд, но там за един мандат Орбан показа, че нещо реално може да се случи, и то за кратко време. А сме на колене, защото политиката ни от години е дупедавска, само посоката на гъзене се променя от време на време - ту на изток, ту на запад. Икономическите отрасли сами ги си унищожихме, сами си отписахме пазарите. Като говори за големи вериги - било за хранене, строителство или каквото и да е - ти сещаш ли се за нещо сериозно, направено с български капитал? Къде са живите пари в икономиката - няма едно сериозно предприятие не от национален, ами дори и от регионален мащаб. Реален капитал има, но всички виждаме в какви сектори отива и как парите от "живи" стават "мъртви". Съответно с тях не се прави нищо, което да придаде добавена стойност. Няма ръст на БВП, няма инвестиции. Като всяка друга система и в икономиката нещата си имат логична подредба и връзка помежду си. Няма как да ти липсват половината звена и системата да работи.
И защо в крайна сметка всички балкански държави нещата вървят нагоре, 90% от тях са по-добре от нас? Или планът "Ран-Ът" все ни е виновен на нас?

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Buikov
Newbie
*

« Reply #624 on: October 14, 2014, 20:57:17 PM »

Много харесвам последните два поста на Rex. Ще допълня, че във всяка европейска държава си има лидъл и кауфланд но си има и вериги, които са си техни. Защо няма българин направил еквивалент на кауфланд и лидъл? Защото сме мързеливи, обожаваме да се оплакваме, нищо не правим и чакаме нещо да ни дойде от горе. Но само със завист, глупост и мързел не става, докато не започнем да работим здраво нищо няма да стане. Друг е въпроса, че голяма част от способните млади хора са навън и си дават младостта, на някоя нормална държава.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #625 on: October 15, 2014, 00:53:07 AM »

Божко, поддържам разговора между нас публичен защото смятам, че е важен. Ще ти дам един пример, статистиката показва, че от 116 породи в Британския киноложки клуб, към момента в повече от 40 от тях се наблюдава дисплазия на тазобедрените стави, а при 43 от породите заболявания на колянната става. Констатират се и много други сериозни пороци, които са се разпространили широко в резултат на безотговорността и невежеството на развъдчиците. И не само развъдчика е длъжен да разбира наследствените пороци и да се бори за тяхното отстраняване от породата чрез правилно развъждане и селекция, но и съдиите  в ринга имат вина за това.
Сега сме 2014 г, а още в 1866 г. е открит закона за наследствеността. Представи си преди век и половина. Казвам това защото точно този закон открит преди 148 г, е в основата на правилата за развъждане и селекция на кучета.  Разбирането на този закон и правило при наследствеността е много важно за хората развъждащи кучета.
Генетиката е принципно трудна наука, но всеки, който иска да развъжда, трябва да се научи да разбира поне най-простите генетични теории. Например принципа за – доминантни и рецесивни гени.  Да се разберат тези работи е лесно и може да се прилагат директно в развъждането на кучета, най-вече заради това, че повечето сериозни породни недостатъци се носят именно от рецесивните гени.
Искам да кажа, че развъждането на кучета не е само емоция и себедоказване, а  изкуство и наука.  Малко от развъдчиците (не визирам тебе) си дават сметка, че развъждането на кучета е нещо повече от скачка между  женска и мъжки, раждане на кученца и тяхната продажба.
Така че против какво се бунтуваш ти, какво отричаш и какво искаш да докажеш? Не мислиш ли, че така ще загубиш много време и в крайна сметка ще стигнеш там, където хората са били преди повече от 100 години.
Знаеш ли  колко лесно се съхранява и разпространява в една порода сериозен недостатък, който се унаследява от рецесивен ген, особено ако е носител известно мъжко куче оставило много поколения. Няма да давам примери ще спомена само обратната захапка.
А философията на въпросния правилник за развъждане и селекция е точно тази, да се съхрани и опази породата жизнена и здрава. Нали това е целта на занятието. И никакви чужденци няма да съсипят Каракачанското куче, ако това стане, ще е следствие на нашата безотговорност и невежество.

« Last Edit: October 15, 2014, 01:00:28 AM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #626 on: October 15, 2014, 05:05:43 AM »

Човек, който е грамотен и образован, по-трудно може да е доверчив и наивен. По-трудно се манипулира. Проблем е също, че много хора, не само млади, не са в страната, защото не виждат смисъл и надежда. Тези, които останахме, няма да променим системата. Тук са пълна сила изпълними две римски поговорки, а именно: разделяй и владей; всеки народ заслужава управниците си.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Habits
Hero Member

« Reply #627 on: October 15, 2014, 07:29:49 AM »

Знаеш ли  колко лесно се съхранява и разпространява в една порода сериозен недостатък, който се унаследява от рецесивен ген, особено ако е носител известно мъжко куче оставило много поколения. Няма да давам примери ще спомена само обратната захапка.
А философията на въпросния правилник за развъждане и селекция е точно тази, да се съхрани и опази породата жизнена и здрава. Нали това е целта на занятието. И никакви чужденци няма да съсипят Каракачанското куче, ако това стане, ще е следствие на нашата безотговорност и невежество.

Съгласен. Но това значи, че трябва да се спрат компромисите, защото рецесивния ген може и да не излезе наяве дълго време при внимателна селекция, но той си остава в генома на организма.
Само че това беше веднага оборено с обяснението, че не трябва да се пренебрегват с лека ръка Кучета, които имат недостатъците, но пък притежават и ценни за породата качества.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
rex
Hero Member

« Reply #628 on: October 15, 2014, 08:59:09 AM »

Станиславе принципно си прав, но според мен не и изцяло, на този етап. Д-р Вучков и КараКитан много пъти са казвали, че поради стеснената генетична база, ако в момента се кастри яко и без грам компромис, базата съвсем би се стеснила. От друга страна част от основоположниците на линии са имали известни недостатъци - обратни захапки, изразен трети клепач, примерно. И поради малко наследници или и ред други причини, по тези кучета е инбридирано, и инбридирано. Та поради горните две причини, как да стане толкова бързо.
Пак ще си кажа мнението, че тук вече е истинското поле на изява на даден развъдчик - да си усети кучетата и до колкото е възможно обективно да ги оцени в комплекс, като прецени до къде си заслужава да направи компромис и от къде нататък не трябва да отива. Просто той е човека с решенията.  smile

ПП Според мен би била много полезна една дискусия относно това, как определените недостатъци влияят на функционалността на кучето.

Поздрави,

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
vano
Guest
« Reply #629 on: October 15, 2014, 09:24:37 AM »

...

ПП Според мен би била много полезна една дискусия относно това, как определените недостатъци влияят на функционалността на кучето.
...

Това е въпроса, кое как влияе, за да се види от кое да се пазим и да го избягваме.
Pages: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 61
  Print  

Jump to: