Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 21:34:27 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 439973 times)
0 Members and 12 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #540 on: October 08, 2014, 09:25:23 AM »

Всъщност, трябва да се разбере едно просто нещо и водещата максима да бъде, че изключенията не трябва да се превръщат в правило, като нарочно не споменавам специфични случаи на ценни разплодници, умиращи линии и пречее обстоятелства , които биха изисквали това. Иначе, дето се вика всеки според капацитета, разбиранията и степента на величието си biggrin може да си разправя, каквото пожелае, но пак казва има правила базирани  на много повече от наблюденията на шайка псета в двора или на улицата и след като сме се захванали с кучевъдене е сравнително редно да се спазват някакви правила, базирани на много повече от това.
Така че Божко, преди да подскачаш на Aриман и на всеки с различно от твоето мнение, трябва да разбереш по - горе написаното, а ако искаш и на три месеца ги пускайте, това е твое право и мен не ме касае, но не го налагайте, като правило на всички, защото тук влизат всякакви хора и незапознати, които могат да останат с едни сравнително грешни впечатления.

Ariman леко започваш да бягаш и от първоначалните си твърдения и ми започна с вълци ,после се мина и на улични кучета както бяха дадени примери ,но какво от това ,ако си мислиш че вълците се ръководят главно от йерархия и това е то и не се срещат и там случаи и случаи ,то явно са ти малко прекараните часове пред телевизора ,както и предположиш че ще стане ,а именно да започваш да бягаш с приказки за чужди мнения или всеки да прави каквото си иска .Стига пускай фитили ,ами си докажи теорията и докажи как така в предишните години женските екземпляри не са покривани в по ранна възраст или са били опазвани от алфи или стопани .......аз не подскачам ,всички досега включили се подскачат върху мен ,но един неможа да ми даде нужния отговор по темата защо и с какво ще се променят нещата ....не казвам че съм прав , има случаи и случаи .
Ariman
Hero Member

« Reply #541 on: October 08, 2014, 10:37:20 AM »

Не мога да ти обяснявам из начало за произхода на домашното куче и за запазването, и предаването на инстинктите, неподвалстни на човешката намеса, особено у породи като нашата, както и живота на работното куче или глутница, по - близък до дивото, от каквото и да било друго, това сам ще си прочетеш, гледаш или ще ти разкажат - това не е отстъпване, просто ще ми отнеме много време да обяснявам, защото материята е относителна към индивидите и аз няма как да знам на бай еди кой си колко от кучките са се загонили и при какви обстоятелства. НО тук пак говорим за ЕДИНИЦИ, а не за масовост в практиката, което пак се явява ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
Теорията за йерархическото разпределение в глутница на семейството и рода Кучеви, не е измислена или доказана от мен и това ще си прочетеш, ще си прочетеш също какво значи менструален синхрон и възможен ли той, както още доста други неща...

Не обръщай топката така, ти си човека , който всички ние чакаме да докаже защо е прав и защо трябва да се превърне в практика, ранното допускане в разплод?

« Last Edit: October 08, 2014, 10:38:30 AM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #542 on: October 08, 2014, 10:58:04 AM »

Произхода на сем.кучеви още не е на 100% проучен . Мнението ми по въпроса за запложданията в миналото на нашите работни кучета е било  такова каквото са го позволява мъжките кучета и тяхното желание, когато има разгонена кучка ,а не от друго, едвали която и да е кучка пък била и алфа би успяла да върне мъжкар стига той да реши и да има сила да се пребори , освен това има мъжки кучета които отказват както други кучета, така и кучки само с присъствието си а и друг е въпроса че при някой мъжкари когато някоя кучка се дърпа и не дава доброволно то насила става и  яде доста зъби докато не започне да дава ,това е по въпроса с миналото. За момента не мисля че биха станали, някакви повреди върху развитието на кучката ако бъде пусната и по рано .... не съм давал за пример, че трябва да е практика ранното заплождане, това са по скоро твои думи сложени в моята уста . Мое мнение е че всичко зависи индивидуално и само от даденото куче не от друго.
Пеньо
Hero Member

« Reply #543 on: October 08, 2014, 16:41:34 PM »

За едно нещо съм съгласен с Божко, че по овчарниците, при работните кучета на времето, а и сега, ако овчаря не реши да направи контролирано заплождане , нищо не е в сила да спре мъжкарите да скачат разгонена женска, без значение от възрастта и. Това съм го наблюдавал в ТКЗС-то на село в детството си, а и до скоро в моя овчарник. Такива кървави сцени съм гледал... Мъжките денонощно в битка, целите в кръв и кал а кучката постоянно заклещена, ако не от най-големия бабаит, то от някой тарикат, издебнал бабаита, докато той се бие с трети. Тук възниква един въпрос: Искаме ли да запазим нашето куче във вида и начина на живот, в които е съществувало столетия или да го отглеждаме според някакви научни правилници? Кой учен е съветвал старите овчари, как да си гледат кучетата !?!
kennel Kyurenitsa
Hero Member

« Reply #544 on: October 08, 2014, 16:46:06 PM »

Има случай когато алфа двойката се съешава със друг мъжки или женска,но това става когато въпросното животно бива предварително подчинено и има изобилие  на храна, това обяснява от части кръшкането на кучешката алфа двойка (мъжкия  или женската)от работното им място.
Захари може би не си разбрал въпроса ми, а може би не съм се изразил правилно. Въпросът ми не беше дали в глутницата диви вълци има потомство от други членове на глутницата освен от алфа двойката. Ясно ми е, че в глутницата диви вълци има строго определена йерархия. А що се отнася до отглеждане на потомство- алфа женската ражда, от алфа мъжкия и цялата глутница се грижи за вълчетата. Само при изобилие на храна глутницата вълци може да си позволи кучила от други членове. ОК. А сега въпросът ми е към хора отглеждащи КК със стадо в глутница или такива имащи наблюдения: Само алфа кучката ли ражда или алфа мъжкия покрива всички разгонени женски в глутницата?
Преди един месец, при нас се случи следното:
На алфа женската и наближаваше датата за раждане, беше ни направило впечатление, че се навърта често близо до кучилото/на две седмици/  на млада кучка и я дебне.
Бяхме я вързали да не ходи с овцете, за да не се скрие при раждане.
Два дни преди да роди, беше се отвързала някак, издебнала младата неопитна кучка и беше изяла малките и.
« Last Edit: October 08, 2014, 16:49:57 PM by kennel Kyurenitsa » Logged

http://www.facebook.com/pages/Karakachan-dog-Kennel-Kyurenitsa/119244154787012?ref=sgm

НАШИТЕ КУЧЕТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АТАКИ НА ХИЩНИЦИТЕ !
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #545 on: October 09, 2014, 07:06:49 AM »

Има случай когато алфа двойката се съешава със друг мъжки или женска,но това става когато въпросното животно бива предварително подчинено и има изобилие  на храна, това обяснява от части кръшкането на кучешката алфа двойка (мъжкия  или женската)от работното им място.
Захари може би не си разбрал въпроса ми, а може би не съм се изразил правилно. Въпросът ми не беше дали в глутницата диви вълци има потомство от други членове на глутницата освен от алфа двойката. Ясно ми е, че в глутницата диви вълци има строго определена йерархия. А що се отнася до отглеждане на потомство- алфа женската ражда, от алфа мъжкия и цялата глутница се грижи за вълчетата. Само при изобилие на храна глутницата вълци може да си позволи кучила от други членове. ОК. А сега въпросът ми е към хора отглеждащи КК със стадо в глутница или такива имащи наблюдения: Само алфа кучката ли ражда или алфа мъжкия покрива всички разгонени женски в глутницата?
Преди един месец, при нас се случи следното:
На алфа женската и наближаваше датата за раждане, беше ни направило впечатление, че се навърта често близо до кучилото/на две седмици/  на млада кучка и я дебне.
Бяхме я вързали да не ходи с овцете, за да не се скрие при раждане.
Два дни преди да роди, беше се отвързала някак, издебнала младата неопитна кучка и беше изяла малките и.

Хубав пример наистина , при мен сега една от старите ми кучки има толкоа силен майчински инстинкт че прави точно обратното и в момента в който чуе кутрета да скимтят независимо дали тя самата е имала скоро малки или изобщо не е имала ,то  търси начин и отива и опитва да открадне малките на другата кучка за да ги гледа тя ,пробвал съм я и с новородени котета дори приема и тях , другата ми стара кучка е близка като тази по инстинкт с тази разлика ,че приема само кутрета . Преди години съм имал кучка която при раждане в случаите когато роди 6-7 кутрета , изяжда всички с изключение на 2 или 3 които си оставя и това се повтаряше . Друга моя кучка при раждаше винаги по две кутрета и двете ги гледа еднакво ,но винаги пазеше избраното от нея кутре  от нас и от другите кучета  , а за другото не я интересуваше .  biggrin
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #546 on: October 09, 2014, 07:14:28 AM »

За едно нещо съм съгласен с Божко, че по овчарниците, при работните кучета на времето, а и сега, ако овчаря не реши да направи контролирано заплождане , нищо не е в сила да спре мъжкарите да скачат разгонена женска, без значение от възрастта и. Това съм го наблюдавал в ТКЗС-то на село в детството си, а и до скоро в моя овчарник. Такива кървави сцени съм гледал... Мъжките денонощно в битка, целите в кръв и кал а кучката постоянно заклещена, ако не от най-големия бабаит, то от някой тарикат, издебнал бабаита, докато той се бие с трети. Тук възниква един въпрос: Искаме ли да запазим нашето куче във вида и начина на живот, в които е съществувало столетия или да го отглеждаме според някакви научни правилници? Кой учен е съветвал старите овчари, как да си гледат кучетата !?!

Така е и аз подкрепям тази теза и това и опитвам да обясня .
vano
Guest
« Reply #547 on: October 09, 2014, 07:22:51 AM »

... Тук възниква един въпрос: Искаме ли да запазим нашето куче във вида и начина на живот, в които е съществувало столетия или да го отглеждаме според някакви научни правилници? Кой учен е съветвал старите овчари, как да си гледат кучетата !?!

Няма лошо, нека го запазим, това е най-доброто, което можем да сторим за това куче, но как?
Нали не смятате че запазването се състои само в размножаването Smiley
Като се замисля, за да го запазим най-напред трябва да поувеличим популациите на мечки и вълци, след това да докараме стадата до към няколко милиона овце, после да отворим границите и лете високо в балкана, зиме по беломорието Smiley

Тогава от хиляди кучета, които ще са нужни за охрана на тези стада, все ще има няколко стотин, за които бихме казали че са най-най.
Habits
Hero Member

« Reply #548 on: October 09, 2014, 08:05:24 AM »

И все пак, при по-ранно заплождане на женска, някой може ли да каже какви са физическите и психическите последствия?

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #549 on: October 09, 2014, 08:48:56 AM »

И все пак, при по-ранно заплождане на женска, някой може ли да каже какви са физическите и психическите последствия?

Физически не съм наблюдавал каквито и да е последствия ,при сравнения със сестри и полу-сестри на наблюдаваните от мен кучки , но може да и да се срещат проблеми при други хора, основното е самия индивид как се е развивал до преди това има такива които се развиват много по бързо от други както физически, така и психически . ....а психически майчинството на преобладаващото поголовие от кучета без значение от породността или не , които аз съм наблюдавал се отразява добре без значение от възраста .
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #550 on: October 09, 2014, 08:57:31 AM »

... Тук възниква един въпрос: Искаме ли да запазим нашето куче във вида и начина на живот, в които е съществувало столетия или да го отглеждаме според някакви научни правилници? Кой учен е съветвал старите овчари, как да си гледат кучетата !?!

Няма лошо, нека го запазим, това е най-доброто, което можем да сторим за това куче, но как?
Нали не смятате че запазването се състои само в размножаването Smiley
Като се замисля, за да го запазим най-напред трябва да поувеличим популациите на мечки и вълци, след това да докараме стадата до към няколко милиона овце, после да отворим границите и лете високо в балкана, зиме по беломорието Smiley

Тогава от хиляди кучета, които ще са нужни за охрана на тези стада, все ще има няколко стотин, за които бихме казали че са най-най.

Следвайки европейските или други чуждоезични правилници за развъждане от които се ръководите, то трябва да изключим редица характерни за нашите кучета белези и обичаи както и начини за отглеждане , защото чужденците са сметнали за нужно да ни ги налагат ....от там при една строга селекция от към тези недостатъци според чуждестранните културноинтелигентни хора, ние трябва да елиминираме редица кучета да не кажа всички заради -това онова -  и в крайна сметка пак ще се чудим кой ни е бил крив в цялата картинка - ние че се водим както винаги от чужденците или чужденците които се опитват да ни накарат да им играем по свирката за всяко нещо.
Ariman
Hero Member

« Reply #551 on: October 09, 2014, 09:25:27 AM »

eek Язък, че сте младоци, ако наистина мислите така... no  Божко, пожелавам ти да попътуваш и да видиш нагледно как работят правилата, какво значи спазването им и до какво води, и после да се върнеш в нашата мила,разградена кошара и да направиш собствения си паралел. Онова време, с което се опитвате да си измивате ръцете го няма, няма и да се върне, времето не търпи застой, то тече - с него и ние. Стриктността в правилата показва, че това е успешния път - погледни стотиците европейски породи,които създадоха и погледни нашите (без изключение) на какво дередже са. Това е резултат именно от манталитета, който се демонстрира - да си по - гявол от гявола, и че останалата част от света не разбира повече от българина, докато мислим така, нищо няма да се случи и въобще няма да се чудим кой е кривия - всички на една страна, ние на кестреме.

Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #552 on: October 09, 2014, 09:35:41 AM »

Бъди сигурен ,че мнението ми е точно такова заради пътуванията които съм имал и това какво съм видял там при онези хора чужденците на чийто труд се кланят повечето от сънародниците ни , но не представянето по изложения и изложби ами там където се гледат и отбират кучетата и какво е на лице - множество развалени психически и физически  обременени хайвани и множество на нищо не приличащи уж стари породи и това е страшното  no ,ти ако желаеш да виждаш подобни гледки щом като си обикалял е твоя воля ,но не и аз .... на мен по скоро ми е жал на къде са тръгнали нещата от толкова време насам въз основа на желанието ни да се изравняваме точно с тия хора на чийто труд се нагледах .
rex
Hero Member

« Reply #553 on: October 09, 2014, 10:20:20 AM »

Ако говорим за организации от сорта на FCI, абсолютно съм съгласен с мнението на Божко. Такива организации са абсолютно пагубни за работните породи кучета. Изключително и само екстериорно развъждане, което убива работните качества.  Съдиите като цяло са изцяло неподготвени и имат немарливо отношение към оценяването на животните. А някои са толкова безхаберни, че примерно късокосместо куче от дадена порода не са виждали. А иначе го оценяват.
Такива организации отдавна са превърнати в добре смазана бизнес-машина за генериране на пари и нищо друго. Всеки предполагам е ходил на по няколко такива изложби и знае за какво говоря.
В такива движения за развъждане на кучета според мен тотално се елиминира усета на развъдчика. Така се създава огромна популация от кучета без екстериорни недостатъци, но с никакви видими предимства и неясни работни качества. Което пак ще кажа според мен, води много породи към края им, особено работните.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Ariman
Hero Member

« Reply #554 on: October 09, 2014, 10:31:04 AM »

Не, Ники, не говоря за подобен род организации и ти добре знаеш това, мнението ни за тях се припокрива, не веднъж сме го коментирали, не говоря и за развъждане тип НОК. Последно бях на едно изложение във Виена, където се хванах за главата(буквално) и веднага съпоставих състоянието на местните ни породи... състоянието на Дунавците(тук Захари съм сигурен, че може да го потвърди), на овцете, на направленията в говедовъдството и прочее, или иначе казано работа без правила, "работа" подбудена от други користни цели. Смея да твърдя, че не трябва да се бяга от рамкирането и спазването на правила, като дявол от тамян, с уговорката тези правила да бъдат пречупени, обаче, през заобикалящата ни местна, специфична действителност. Защо виждате, колко е лесно, когато не ти уйдисват правилата правиш нова организация... ииии вече им загубих бройката. Самата идея, че не спазваш правила на развъждане, няма как да ти дава правото да се наричаш развъдчик, логиката е проста.
« Last Edit: October 09, 2014, 10:33:43 AM by Ariman » Logged

Pages: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 61
  Print  

Jump to: