Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 12, 2025, 16:35:02 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 439730 times)
0 Members and 11 Guests are viewing this topic.
Zahari
Hero Member

« Reply #525 on: October 07, 2014, 06:55:20 AM »

Има случай когато алфа двойката се съешава със друг мъжки или женска,но това става когато въпросното животно бива предварително подчинено и има изобилие  на храна, това обяснява от части кръшкането на кучешката алфа двойка (мъжкия  или женската)от работното им място.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #526 on: October 07, 2014, 07:11:56 AM »

Има случай когато алфа двойката се съешава със друг мъжки или женска,но това става когато въпросното животно бива предварително подчинено и има изобилие  на храна, това обяснява от части кръшкането на кучешката алфа двойка (мъжкия  или женската)от работното им място.

Така е Захари и този случай го има ,но има и още много случаи и все различни  които могат да се дадът за пример ,точно за това ми беше мисълта ,че няма 100% точна закономерност и правило в природата . Също интересно явление  което може някой да е наблюдавал  -а именно при разгонване на кучка на някой мъжки кучета така да им се промени психиката докато трае разгонването ,че да започне да дави наред и мъжки и женски кучета ,че и хора на околу да не пуска ,та и в този случай не ми е ясно как би се спасила разгонената кучка да не бъде заклещена .
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #527 on: October 07, 2014, 07:35:27 AM »

Ама вие сериозно продължавате темата. eek е нема смисъл де!

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #528 on: October 07, 2014, 07:42:37 AM »

Защо да няма смисъл ,темата си е добра стига да има какво да кажеш от нещата които си видял , може би не е интересна за хората които нямат наблюдения ,а  по рано не можах да се включа в същата тема която беше разисквана , но сега защо не а и тогава не прочетох никъде някой да даде мнение и за по ранно заплождане ,че да има две страни в случая за да се започне разискване и примери . Можем и друго да разискваме ,а именно и за мъжките кучета - какво би станало ако преждевременно бъдат пуснати на кучка и какво би станало ако този процес бъде забавен . Админа нека премести ако реши последните две страници в необходимата тема .
« Last Edit: October 07, 2014, 07:48:27 AM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Habits
Hero Member

« Reply #529 on: October 07, 2014, 08:56:24 AM »

Аз подкрепям Божко за твърдението, че темата е интересна и полезна. С интерес ще я следя, стига да се развие.
Ще ми е интересно да се доразвият всеприетите твърдения, че когато женска бъде заполедна при първото разгонване, се наблюдава застой във физиологичното развитие на животното. Същото важи и за мъжкарите.

П.С.: Надявам се и добрия тон се запази Smiley

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
trayko.asenov
Hero Member

ТОРЛАК

« Reply #530 on: October 07, 2014, 09:18:35 AM »

Никога не съм твърдял, че при мъжките кучета, заплождането е свързано със застои в развитието им. Тук говорим основно за женските.

Относно добрият тон, той се подразбира за разумни и интелигентни хора. Въпросът отново остава кой, как и кога иска да размножава и никой не се бърка на другият.

"Да бъдеш себе си в свят, който
постоянно се опитва да те
направи нещо друго, е
най-голямото постижение."

Ралф Уолдо Емерсън
todor_govedarci
Hero Member

« Reply #531 on: October 07, 2014, 10:19:08 AM »

Никога не съм твърдял, че при мъжките кучета, заплождането е свързано със застои в развитието им. Тук говорим основно за женските.

Относно добрият тон, той се подразбира за разумни и интелигентни хора. Въпросът отново остава кой, как и кога иска да размножава и никой не се бърка на другият.
Аз също знам кучки пускани преди 2та са година,но  пък нищо им нямя от към развитие Smiley А и имам кучка пазена до 2 та си година и сега недава на мъжкар да я доближи докато е разгонена... Но е интересна темата и ще чакам повече мнения

Ако живота ти затваря вратата влез през прозореца Wink
Buikov
Newbie
*

« Reply #532 on: October 07, 2014, 22:17:33 PM »

Захари може би не си разбрал въпроса ми, а може би не съм се изразил правилно. Въпросът ми не беше дали в глутницата диви вълци има потомство от други членове на глутницата освен от алфа двойката. Ясно ми е, че в глутницата диви вълци има строго определена йерархия. А що се отнася до отглеждане на потомство- алфа женската ражда, от алфа мъжкия и цялата глутница се грижи за вълчетата. Само при изобилие на храна глутницата вълци може да си позволи кучила от други членове. ОК. А сега въпросът ми е към хора отглеждащи КК със стадо в глутница или такива имащи наблюдения: Само алфа кучката ли ражда или алфа мъжкия покрива всички разгонени женски в глутницата?
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #533 on: October 07, 2014, 23:05:47 PM »

По-горния разговор никак не е за пренебрегване. Много често в подобни случай се използва аргумента - природата дава тази възможност и при мъжкото и при женското куче и толкоз. Да точно така, това е възможно. Само, че не в природата, а в развъдник. Това е малката разлика. Въпросът не е дали младото животно ще продължи да се развива, расте и оформя след раждането, а дали на тази възраст е в състояние да продължи и наложи гените си чрез свое потомство. Точно в същата природа или естествена среда една 6  или 8 месечна кучка, както и едно 9 или 10 месечно мъжко куче нямат почти никакъв шанс за това. Природата е така устроена, че всичко е подчинено само и единствено на оцеляването и продължаването на вида. Тя е отредила да продължат и наложат своите гени най-силните, най-здравите, най приспособимите  екземпляри. Там за разлика от организираното и контролирано развъждане не се обръща особенно внимание на линии, фамилии, инбридинг и т. н. Кучето е социално животно и живее на групи (глутници), така оцелява. Всичко е подредено както знаем в строга  йерархия. В това отношение Ариман по-горе е прав.
Моите впечатления са, че кутре, което е живяло по-дълго при майка си придобива йерархични навици и върши по-малко глупости и по-лесно се адаптира към съжителство с други кучета. Йерархичните закони влизат с пълна сила и по време на размножителния период.
С голям интерес съм наблюдавал оформила се глутница полудиви бездомни кучета точно в този период. Алфа кучката, която естествено беше най- силната и държеше в подчинение другите се разгонваше първа. Нещата бяха така подредени, че след нея явно се разгонваха и другите. Нея я качваше само водача на въпросната глутница. Имаше още няколко мъжки кучета, но нямаха никакъв шанс да се доредят, самата тя не ги пускаше.  Най-интересното стана при раждането. В рамките на малко повече от седмица кутретата от 5-6 колкото бяха родени в началото, станаха около 14-15. Оказа се, че бяха родили 3 кучки и кутретата бяха събрани на едно място. Кърмеха ги и трите кучки. Първите кутрета ставаха все по-големи, а другите все по-хилави. Всъщност кутретата на главната ги хранеха три майки, а другите измираха едно по едно, не можеха да се преборят с по-едрите, които растяха очевидно с часове. На тази възраст няколко дена са от голямо значение. В крайна сметка по-късно родените приключиха окончателно курса когато започнаха игрите в кучилото, това беше края за тях. След третия месец мисля, че оцеля само едно или две, но както и да е. Казвам всичко това първо, защото стана пред очите ми и второ по-важното защото поколение оставиха най-силните и най- здравите кучета в групата, алфа кучетата и те в никакъв случай не бяха нито на 7 или 8 месеца, нито на 11. Това бяха напълно завършени зрели животни, преборили се за правото на поколение. А другите, другите когато им дойде времето, ако въобще им дойде. Доколкото знам и при вълците действа същия принцип.
Ние разбира се действаме различно, но поне можем малко от малко да се стараем да спазваме някои правила, едно от, които е кога кучето става годно за разплод, за да очакваме добре отгледано, здраво, жизнено и пълноценно поколение дори и в не много присъща за него среда. Така мисля аз.

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
Zahari
Hero Member

« Reply #534 on: October 08, 2014, 03:35:26 AM »

Към Buikov smile
Нека Ariman каже той е в час с тези неща.... ако беше така както казва Ariman, то доста овчари нямаше също да се оплакват от факта че в периодите ,мъжките кучета им ги няма с дни, че ходят по разгонени кучки, ама явно ходят заедно с алфа кучките си че да ги спират да заплождат и чуждите кучки.
vano
Guest
« Reply #535 on: October 08, 2014, 06:38:24 AM »

Аз пък да задам въпроса, погледнато от друг ъгъл. Чел съм доста правилници за развъждане, на различни клубове и организации. Във всички тях се препоръчва, а в някои е задължително, женските кучета да се заплождат след 18 месеца, а мъжките да плодят след 24 месеца, както и горната възраст на женските да е 8 години. Ние тука говорим за опит или кой какво видял, или как е при вълците. А тези хора дето са ги мислили тези правилници, дали не използват многогодишен нечий опит и научни изследвания, за да ги пишат? Защо поне веднъж не приемем нещо за аксиома и не се опитваме да се изкарваме по-знаещи и можещи от всичките онези, дето са писали тези писаници?
« Last Edit: October 08, 2014, 06:40:09 AM by vano » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #536 on: October 08, 2014, 07:00:37 AM »

Вано основно опит се добива на неща които си видял ,а не на база неща които си чул ,тези правилници са писани от хора наблюдаващи точно определена порода , въз основа на което са писани основно наблюдения и пак в етап на времето се разбира ,че и големите мозъци са допускали и са допуснали редица грешки в заключенията си   - това не е математика ,че да се приемат нещата на сто процента  .
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #537 on: October 08, 2014, 07:06:54 AM »

По-горния разговор никак не е за пренебрегване. Много често в подобни случай се използва аргумента - природата дава тази възможност и при мъжкото и при женското куче и толкоз. Да точно така, това е възможно. Само, че не в природата, а в развъдник. Това е малката разлика. Въпросът не е дали младото животно ще продължи да се развива, расте и оформя след раждането, а дали на тази възраст е в състояние да продължи и наложи гените си чрез свое потомство. Точно в същата природа или естествена среда една 6  или 8 месечна кучка, както и едно 9 или 10 месечно мъжко куче нямат почти никакъв шанс за това. Природата е така устроена, че всичко е подчинено само и единствено на оцеляването и продължаването на вида. Тя е отредила да продължат и наложат своите гени най-силните, най-здравите, най приспособимите  екземпляри. Там за разлика от организираното и контролирано развъждане не се обръща особенно внимание на линии, фамилии, инбридинг и т. н. Кучето е социално животно и живее на групи (глутници), така оцелява. Всичко е подредено както знаем в строга  йерархия. В това отношение Ариман по-горе е прав.
Моите впечатления са, че кутре, което е живяло по-дълго при майка си придобива йерархични навици и върши по-малко глупости и по-лесно се адаптира към съжителство с други кучета. Йерархичните закони влизат с пълна сила и по време на размножителния период.
С голям интерес съм наблюдавал оформила се глутница полудиви бездомни кучета точно в този период. Алфа кучката, която естествено беше най- силната и държеше в подчинение другите се разгонваше първа. Нещата бяха така подредени, че след нея явно се разгонваха и другите. Нея я качваше само водача на въпросната глутница. Имаше още няколко мъжки кучета, но нямаха никакъв шанс да се доредят, самата тя не ги пускаше.  Най-интересното стана при раждането. В рамките на малко повече от седмица кутретата от 5-6 колкото бяха родени в началото, станаха около 14-15. Оказа се, че бяха родили 3 кучки и кутретата бяха събрани на едно място. Кърмеха ги и трите кучки. Първите кутрета ставаха все по-големи, а другите все по-хилави. Всъщност кутретата на главната ги хранеха три майки, а другите измираха едно по едно, не можеха да се преборят с по-едрите, които растяха очевидно с часове. На тази възраст няколко дена са от голямо значение. В крайна сметка по-късно родените приключиха окончателно курса когато започнаха игрите в кучилото, това беше края за тях. След третия месец мисля, че оцеля само едно или две, но както и да е. Казвам всичко това първо, защото стана пред очите ми и второ по-важното защото поколение оставиха най-силните и най- здравите кучета в групата, алфа кучетата и те в никакъв случай не бяха нито на 7 или 8 месеца, нито на 11. Това бяха напълно завършени зрели животни, преборили се за правото на поколение. А другите, другите когато им дойде времето, ако въобще им дойде. Доколкото знам и при вълците действа същия принцип.
Ние разбира се действаме различно, но поне можем малко от малко да се стараем да спазваме някои правила, едно от, които е кога кучето става годно за разплод, за да очакваме добре отгледано, здраво, жизнено и пълноценно поколение дори и в не много присъща за него среда. Така мисля аз.

Развъдниците или масовата им поява у нас идва преди малко повече от 10-тина години ,така че за тях не е ставало дума , дадох пример за изминали години когато овчарските кучета у нас са имали малко повече свобода от сега . Ето сега ще отправя и по конкретен въпрос - как би се спряло силно мъжко куче или две кучета екип  да отидат  при която си поискат разгонена кучка в околувръст на района в който обикалят и да я покрият независимо от възраста на кучката ?
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #538 on: October 08, 2014, 07:15:08 AM »

ще дам и един друг пример който по голямата част от хората могат или са наблюдавали - бездомните кучета -тези ненужните и отритнатите от всички в някой случаи живеят също на глутници ,но там като че ли правилата до голяма степен са и малко по различни от вълчите правила в техните глутници ,а именно че в голяма степен една кучка бива заклещена за един ден или от всички мъжки кучета в така наречената глутница ,че и от чуждите които са надушили или от тези на които тя е разрешила и по същия начин това като че ли се повтаря при всяка една от кучките в групата , после както беше казано за кутретата се грижат всички чийто майчински инстинкт е по силен.
Ariman
Hero Member

« Reply #539 on: October 08, 2014, 08:36:24 AM »

Всъщност, трябва да се разбере едно просто нещо и водещата максима да бъде, че изключенията не трябва да се превръщат в правило, като нарочно не споменавам специфични случаи на ценни разплодници, умиращи линии и пречее обстоятелства , които биха изисквали това. Иначе, дето се вика всеки според капацитета, разбиранията и степента на величието си biggrin може да си разправя, каквото пожелае, но пак казва има правила базирани  на много повече от наблюденията на шайка псета в двора или на улицата и след като сме се захванали с кучевъдене е сравнително редно да се спазват някакви правила, базирани на много повече от това.
Така че Божко, преди да подскачаш на Aриман и на всеки с различно от твоето мнение, трябва да разбереш по - горе написаното, а ако искаш и на три месеца ги пускайте, това е твое право и мен не ме касае, но не го налагайте, като правило на всички, защото тук влизат всякакви хора и незапознати, които могат да останат с едни сравнително грешни впечатления.

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Pages: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 61
  Print  

Jump to: