vano
Guest
|
 |
« Reply #495 on: April 10, 2014, 07:17:38 AM » |
|
Идеята на Атила беше за коментиране на другите недостатъците, а не че кучета с такива са правени шампиони. Просто зъбите се виждат много ясно и коментарите падат върху тях, докато други от изброените недостатъци някои дори не ги забелязват, но те са факт. Ето в нашите кучета се коментираше снимка на едно кутре от р-к Мургаш. Някои колеги се чудеха защо изглеждат така очите му - ами защото има ентропия и на двете очи. Това куче, ако не се оперира вероятно ще ослепее, защото растящите навътре мигли постоянно дразнят окото и то постоянно се чеше. Ето това е проблемна болест, реално за пръв път се срещнах с нея при кучета от нашата порода, миналата година на Железница - там имаше куче с ентропия на едното око. Но сега разбирам че има цяла линия кучета, които са обременени от тази болест. Така е и с другите изброени от Атила недостатъци. Всички знаем, че няма куче без недостатъци - важно е до каква степен те влияят на работоспособността му и нормалното му съществуване (благосъстоянието му). Не случайно всеки стандарт завършва с изброени недостатъци, разделени в три категории - леки недостатъци, тежки недостатъци и дисквалифициращи недостатъци. За мен лично недостатъците от първа категория - леки, могат да се компенсират от положителните качества на дадено куче и да не повлияят на оценката, но тежките задължително трябва да я намалят. За дисквалифициращите няма какво да коментираме, те затова са дисквлифициращи, защото оставят кучето без оценка.
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #496 on: April 10, 2014, 08:27:20 AM » |
|
Предложенията рязко да се намалят отличните оценки също не разбирам и това просто е другата крайност. Не е крайност, а реалност Въпроса не е нито да не се дават въобще, нито да се дават за щяло и нещяло, а да се дават на кучета, които наистина ги заслужават, това е. Куче, което трябва да бъде дисквалифицирано, според стандарта, получава "Отличен" и печели 1-во място - това е крайност Нещата са много прости - да, изказа се вероятна причина за подобно решение, че можело да е добър производител дадено куче, което и да е то, и да дава потомци без въпросния недостатък, какъвто и да е той. Добре, това лесно ще се види след време, когато се представят негови потомци, и ще стане ясно дали е било правилно да се допусне до разпплод или не. Въпроса е, че колкото и да е добро самото куче, извън въпросния недостатък, и колкото и добри потомци да даде, то пак няма да заслужава оценка "Отличен", просто защото самото животно няма да е "ОТЛИЧНО", може да е много добро но не и отлично. Та като се покаже куче на изложба, което съдията/съдиите сметне, че по всички други показатели е ОК, но има примерно някакъв сериозен недостатък, и прецени, че има потенциал за добър разплодник и производител да му даде примерно "Мн. Добър" и да се обоснове, да изкаже предимства и недостатъци и защо е решил така да направи. Кучето да се ползва за разплод и след оглед на потомството да се прецени дали да продължи да се ползва за разплод или да бъде изключено и самото куче и потомството му. Никой нищо не губи, може само да спечели - първо собственика на въпросното куче, след като се е доказало като добър производител, ще знае че въпреки недостатъка му има ценно куче, чиято кръв ще се запази и ще може да се работи с нея, от друга страна ако и като производител кучето предава недостатъка си и бъде решено да се изключи от разплод тогава печели породата, защото се отстранява некачествено животно. Относно оченките, оценка "Мн. Добър" мисля, че не е нито унизителна, нито малка, напротив.  За да се избегнат дразги и подобни разпри просто трябва да се
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #497 on: April 10, 2014, 08:40:57 AM » |
|
..да се преосмисли оценката "Отличен" и какво всъщност би трябвало да означава сама по себе си тя  П.П. Примерно под "Отличен" в училище се разбира без грешки / забележки / недостатъци 
|
|
|
|
Няма Големи и Малки има ДОСТОЙНИ и ЖАЛКИ! Д-р Тодор Гайтанджиев: "Каракачанското куче не се връща от бой с подвита опашка-то или побеждава или умира!" "Всяко куче заслужава дом, но не всеки дом заслужава куче!" - Cesar Millan
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #498 on: April 10, 2014, 09:19:54 AM » |
|
Никак не е лошо всеки, който е решил да води своя любимец на изложба да знае в най-общи линии следното: Много често думата екстериор не се разбира правилно в кинологията. Относно стандарта и правилното разбиране на тясната взаимосвързаност между екстериор и работни качества. Стандарта макар да се отнася предимно за външността на кучето, в същото време е гарант и свидетелство, че кучето, което отговаря или максимално се доближава до описания в него идеален стандартен формат, е в състояние да изпълнява трайно изискваната от него работа.По принцип екстериора би трябвало да показва и описва колко едно куче се доближава или отклонява от стандартния тип. Екстериорната оценка няма нищо общо с надпреварата за красота. По скоро целта на една такава оценка е да се намерят за развъждане здрави, физически устойчиви и издръжливо работещи овчарски кучета. Отклоненията от идеалния стандартен тип обикновено се групират така: грешки или недостатъци свързани с пригодността на кучето за работа, грешки или недостатъци отнесени към типа или са в комбинация. Грешки и недостатъци на пригодността обикновено са отклоняващи се от нормата изменения или заболявания на скелета, като например дефекти в разположението на краката, аномалии в захапката и челюстта, видимо наличие на остеохондроза, тазобедрена дисплазия както и дефекти на тестисите и очите, които намаляват пригодността в работната практика. И съответно грешки и недостатъци на типа, като забележими отклонения от съответния стандарт на породата, но не намаляващи съществено пригодността. Често това са неправилен постав на ушите, разположение на опашката, изменения на формата и естеството на козината, нетипични форми на муцуната, черепа и др.. С две думи какво всъщност прави съдята на една екстериорна изложба? Ами ето какво прави: Една лесно достъпна за всеки схема за оценка на кучета, предложена от FCI. Какво показва оценката на екстериора ?Отличен:Куче, което е много близо до идеалния стандарт на породата, притежава отлична конституция, има хармонично, уравновесено излъчване и превъзходно поведение. Неговите превъзхождащи качества спрямо породата, му дават право да се пренебрегнат малки несъваршенства, но то притежава типичните белези на своя пол. Много добър:Куче, което притежава типичните белези на своята порода, има правилни пропорции и е с добра конституция. Някои простими грешки са оправдани, но не и ако са морфологични.Тази оценка може да се даде само на класно куче.Добър:Куче, което притежава основните белези на породата, но показва недостатъци при условия, които не позволяват те да се скрият. Удовлетворителен: Куче, което отговаря достатъчно на типа на своята порода, без да притежава нейните общоизвестни качества, респективно има какво да се желае за неговата телесна конституция. Неудовлетворителен:Куче, което не съответства на типа, предписан в стандарта, не показва предписаното поведение или е агресивно, има дефекти на тестисите, захапката или аномалии на челюстта, несъответствия в цвета и окосмяването или признаци на албинизъм. Без оценка:Така се оценява куче, на което не може да се даде нито една от горепосочените оценки, тъй като то не се движи или се държи така, че не може да бъде оценено. Същата липса на оценка може да се даде при евентуален опит за заблуждаване. Както става ясно много добър е една супер оценка на, която би трябвало да се радва всеки. 
|
|
« Last Edit: April 10, 2014, 09:25:58 AM by SIMBEN »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #499 on: April 10, 2014, 09:40:59 AM » |
|
Екстериорната оценка няма нищо общо с надпреварата за красота. Ако с това визирате моя поуст искам да кажа, че много добре го разбирам и съм съгласен, най-доброто куче не означава най-красивото, а най-правилното от към екстериорна гледна точка. Понякога може двете понятия да съвпаднат но може и да несъвпаднат. Както става ясно много добър е една супер оценка на, която би трябвало да се радва всеки Това е нещото, което се опитах и аз да обясня, макар и типично в мой стил с повечко думи, но това е основното, което мисля не е толкова трудно за проумяване и за разбиране. Всичко останало е породено от подхранване на егото и мании за величие.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #500 on: April 10, 2014, 10:56:26 AM » |
|
Не не визирам тебе, Краси, но знам, че много хора четат това, което пишем тук, знам също, че повечето от тях са млади хора и също така знам колко трудно ми е било в началото като пълен аджамия да проумея някои неща. Например какво е това конституция, което толкова често се споменава. Знам също, че има хора, на които съдята като започне да им говори да речем за конституция и кинематика и разговора свършва до там.......  Ето в общи линии какво е примерно конституция, ще цитирам: Конституция "Говорейки за работното куче и неговата роля е добре да обърнем внимание на основната негова характеристика – конституцията и екстериора . Успоредно с вродените работни качества , присъщи за всяка конкретна порода, съществуват и типични породни белези за нея. В известна степен конституцията и екстериора имат своето влияние и върху работните характеристики на конкретната порода. В следващите редове ще се постараем да внесем известна яснота по тази тема . Съвкупността от основните анатомо – физиологични особености на организма на животното, които се развиват под влияние, от една страна на наследствеността , а от друга на условията на външната среда се нарича конституция . Най – общо тя се изразява в типа на телосложението, характера на обмяната на веществата, типа на висшата нервна система и свързаните с тях особености на организма да реагира на въздействието на външната среда. Конституционните типове, които приемаме са следните : - Суров – при него формирането на животното става бавно и късно. - Груб – тук развитието също закъснява. - Здрав – формирането на животното става относително бързо. - Сух – формирането е бързо. - Нежен – тук формирането на животното завършва твърде рано.
Необходимо е да отбележим, че изброените пет типа на конституция много рядко се срещат в чист вид . В повечето случаи, кучетата имат смесени типове конституция : суров и груб, груб и здрав, здрав и сух и т. н. Нека сега накратко да разгледаме екстериора на кучето . По своята същност той представлява само външният вид на животното, съвкупността от допустимите за оглеждане признаци като типът телосложение, строежът и взаимодействието на отделните части на животното. Няма как да не споменем факта, че външните форми на живия организъм са тясно свързани с неговите функции и освен това измененията на едните водят след себе си до изменения на другите . По външните форми може да се съди за много вътрешни качества на кучето и именно в това се изразява практическата ценност на екстериора . При екстериорната оценка на работното куче се цели да се определи степента на развитието на необходимите за работа качества. На първо място това е съвършенството на двигателния апарат, силата и здравината на телосложението и т. н . За да бъдем максимално обективни ще отбележим, че типът нервна система, желанието за работа и редица други работни качества няма как да бъдат видяни в екстериора. Но има редица екстериорни белези, наречени породни , които са видими и важни, тъй като са присъщи само за определена порода. От написаното дотук, става ясно че екстериорът на работното куче е свързан с неговите работни качества и е важен за да могат да съществуват различните породи като такива." Лошото при нас в България, е че за правене на добра кинология е нужна не само необходимата грамотност, но и всичко това се прави с пари, което тук е хроничен проблем.  Като си помисля само колко много пари се хвърлиха в кофата за боклук най-вече по времето на управлението на ГЕРБ за пропагандирането у нас и по света на една измислена "порода" от мелези и какви чудеса можеха да бъдат направени с тези средства за нашето, истинското, старото Българско куче - Каракачанското, просто ми става мъчно.
|
|
« Last Edit: April 10, 2014, 11:04:12 AM by SIMBEN »
|
|
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО." (Екзюпери, Малкият принц)
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #501 on: April 10, 2014, 11:01:06 AM » |
|
А може ли да се даде повече информация за поведението на кучето? Интересно ми е какво се разбира под превъзходно поведение. Може ли да се прецени характера и психологическата устойчивост на едно куче от поведението на ринга? Също така, какво значи страхотно излъчване? На този въпрос аз имам моя гледна точка, но нека да споделите и вашето мнение за да сравня.
Характера на кучето всъщност влиза ли в екстериорната оценка?
Благодаря предварително!
Докато съм писал коментара си, преди мен, Оги е пуснал обяснение на въпросите ми.
|
|
« Last Edit: April 10, 2014, 11:07:42 AM by Habits »
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
Habits
|
 |
« Reply #502 on: April 10, 2014, 11:20:45 AM » |
|
А може ли да се даде повече информация за поведението на кучето? Интересно ми е какво се разбира под превъзходно поведение. Може ли да се прецени характера и психологическата устойчивост на едно куче от поведението на ринга? Също така, какво значи страхотно излъчване? На този въпрос аз имам моя гледна точка, но нека да споделите и вашето мнение за да сравня.
Характера на кучето всъщност влиза ли в екстериорната оценка?
Благодаря предварително!
Докато съм писал коментара си, преди мен, Оги е пуснал обяснение на въпросите ми.
Всъщност само за последния въпрос си отговорих от поуста на Оги.
|
|
|
|
"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
|
|
|
rex
|
 |
« Reply #503 on: April 10, 2014, 17:27:27 PM » |
|
А сега си представете, че ... Шабан на Дънди го оценявате на екстериорна изложба.  Каква оценка ще му дадете.? А кучето е било отличен работар, лидер и индивид с неоспорим дух. Винаги ще помня думите на Даниела, че тези кучета не ги познаваме и на 10 %, докато не се развихрят в исконната си среда. Поздрави
|
|
|
|
По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
|
|
|
vano
Guest
|
 |
« Reply #504 on: April 10, 2014, 18:36:45 PM » |
|
Ще се отсъди като всяко едно КК. На изложбите се отсъжда екстериора и доколко едно куче носи породните белези, характерни за породата. Нали знаете че има много породи овчарски кучета и сигурно във всяка една от тях има кучета перфектни работари, но именно породните белези ги причисляват към тази или онази порода. Така че дали е Шабан или Балабан, ще си се отсъдят и ще си получат оценката доколко се вписват в екстериора на породата, а после Даниела ще си реши доволна ли е от техните работни качества и дали да ги запложда. Също така може да игнорира някои несъществени недостатъци (ако ги имат тези кучета), заради работните си качества, но едва ли ще ги вкара в разплод ако са с някакви функционални недостатъци.
|
|
|
|
|
|
|
SIMBEN
|
 |
« Reply #505 on: April 10, 2014, 22:49:16 PM » |
|
А сега си представете, че ... Шабан на Дънди го оценявате на екстериорна изложба.  Каква оценка ще му дадете.? А кучето е било отличен работар, лидер и индивид с неоспорим дух. Винаги ще помня думите на Даниела, че тези кучета не ги познаваме и на 10 %, докато не се развихрят в исконната си среда. Поздрави Не сме лишени от фантазия и можем да си представим много неща. 
|
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #507 on: October 05, 2014, 14:15:59 PM » |
|
Краси млада е но съм имал нещо в предвид ,а и като се замисля в предишни години не съм чувал ,но може и да греша ,но кой овчар е затварял младите кучки за да не ги скачат на първо разгонване , поправи ме ако греша .
|
|
|
|
|
|
|
DonKrasi
Hero Member

мераклията
|
 |
« Reply #508 on: October 05, 2014, 14:36:34 PM » |
|
Е, то е ясно, че си имал нещо предвид за да я пуснеш по-рано. Затова и попитах  Овчарите може и да не са ги затваряли ама май не са и следели кой пес ще скача и дали ще е само един, няколко или всичките. И аз по принцип съм за спазването на някои традиционни овчарски практики, но не на всичките. П.П. Чувал съм, че ранното заплождане може да навреди на кучката, не е задължително, разбира се, но е възможно. Знаеш, че харесвам тази кучица и затова се поинтересувах. Нито те коря, нито нищо, просто питам
|
|
|
|
|
|
|
Bojko Dobrevski sbg
|
 |
« Reply #509 on: October 05, 2014, 16:26:47 PM » |
|
Е, то е ясно, че си имал нещо предвид за да я пуснеш по-рано. Затова и попитах  Овчарите може и да не са ги затваряли ама май не са и следели кой пес ще скача и дали ще е само един, няколко или всичките. И аз по принцип съм за спазването на някои традиционни овчарски практики, но не на всичките. П.П. Чувал съм, че ранното заплождане може да навреди на кучката, не е задължително, разбира се, но е възможно. Знаеш, че харесвам тази кучица и затова се поинтересувах. Нито те коря, нито нищо, просто питам Зная ,че не ме кориш  . Овчарите може и да са следили тук таме кое мъжко куче да си оставят ,та от там то да плоди кучките ,но дали са чакали кучките до втората -третата ,че и до четвъртата година ,докато се развият както трябва , че да ги пуснат да се заплодят не зная , все пак природата си казва думата в много случаи и по скоро случаини неща се срещат по рядко ,а щом физиологично има възможност ,то това също не е за пренебрегване , мога да ти покажа кучка която е заплодена пак на първо разгонване ,но на доста по млада възраст - на 7 месеца и за момента хваща доста погледи , по същия начин мога да показвам и мъжки кучета клещили и заплождали кучки в диапазон 7-10м. и пак не са останали по назад като развитие , а дори и като се замисля има едно което знам където е заклещило и на 6м. възраст ,така че тази тема е доста спорна ,аз от своя страна не съм привърженик в много от случаите на "законите" на модерната кинология и предпочитам за многото въпроси които имам в дадени случаи сам да си набавям отговорите въз основа на това което сам съм установил , но както и да е в моя случаи причините са съвсем от друго естество и не мисля да занимавам аудиторията с тях .
|
|
|
|
|
|
|
|