Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 11, 2025, 16:59:54 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 438593 times)
0 Members and 18 Guests are viewing this topic.
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #435 on: October 25, 2013, 07:56:01 AM »

Благодаря за отговора на kennel Vucho,но аз не се конкретизирах каво по-точно ме интересува в Пчелинския Караман.Интересува ме имало ли е кучето не коректна захапка т.е. обратна или клеща?

Не мисля. Когато имах по близки контакти с кучето, зъбите му бяха доста поизтрошени. Но съдейки по това което даде като потомци, некоректна захапка е рядко срещано явление при тях.
NIKE
Newbie
*

« Reply #436 on: October 25, 2013, 13:22:14 PM »

Благодаря на kennel Vucho още веднъж!Въпроса ми бе породен от факта,че правнучка на Пчелинсия Караман от връзка с Атила"Шопов"/син на Марко Вучо/тук обясненията са излишни,даде кучило,в което две от женските кучета са с обратна захапка,а една е с клеща.Във всички останали кучила от други връзки,които е дал до момента Атила"Шопов" няма проблем със захапките.За това попитах имал ли е проблем Пчелинския Караман със захапката.

"Когато мъдреца сочи звездите,глупакът гледа пръста му."
Garu
Full Member

« Reply #437 on: November 13, 2013, 12:08:31 PM »

Дали кучетата на тези Каракачани в Македония са като нашите каракачански?Според мен не са но аз съм само любител а не специалист в породата.
Тенда (Shelter) - Македонски документарен филм (1955)
http://www.youtube.com/watch?v=UzUMDfe2TII
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #438 on: November 14, 2013, 07:55:17 AM »

Страхотна находка! cheers
Garu
Full Member

« Reply #439 on: November 27, 2013, 10:48:15 AM »

Дали кучетата на тези Каракачани в Македония са като нашите каракачански?Според мен не са но аз съм само любител а не специалист в породата.
Тенда (Shelter) - Македонски документарен филм (1955)
http://www.youtube.com/watch?v=UzUMDfe2TII
Макар че някои не правят разлика между каракачани,власи,армъни,куцовласи това все пак са власи в Македония.Има разлика в носийте от каракачанските

« Last Edit: November 27, 2013, 10:51:14 AM by Garu » Logged
петко
Hero Member

« Reply #440 on: December 05, 2013, 17:24:06 PM »

не само в носиите езика им е различен а и самоопределението,един армънин ми каза ,че те били романи и езика им е романски(демек римски,латински) а каракачаните са елинизирани демек говорят гръцки(е не баш)
Garu
Full Member

« Reply #441 on: January 23, 2014, 19:31:04 PM »

Едно предположение на Божидар Димитров:
"Да не забравим и костите на два коня и кучето, които също са описани като задължителен елемент от царските погребения на траките. Впрочем кучето е било доста едро и навярно е принадлежало на древната местна порода, която днес наричаме каракачанска овчарка."
http://paper.standartnews.com/archive/2005/07/26/folio3/s4507_2.htm

Но според други: "Недалеч от конете лежи огромно куче от непозната днес порода. То е убито ритуално с голям камък, по който се намира полепнала козина."
http://paper.standartnews.com/archive/2005/12/03/supplement/s4637_8.htm
Предположения всякакви но какви ли са фактите?
« Last Edit: January 23, 2014, 19:32:17 PM by Garu » Logged
Garu
Full Member

« Reply #442 on: January 31, 2014, 15:16:54 PM »

Едно историческо сведение за номадството на Балканите.
Въстанието от 1066г. с/у Византия с център Лариса/ок.130 км от Янина/ в Тесалия където живеели българи,власи и гърци е предвождано от Никулица Делфина който се обръща към власите:"Къде са сега вашите стада и жените ви?" Те отвърнали:"В планините на България."
Никулица ги предупредил че българите могат да отвлекът стадата им.
Основният източник за тези събития е от Кекавмен.
Habits
Hero Member

« Reply #443 on: April 06, 2014, 20:10:07 PM »

Habits,
 Говоря за решение което аз съм взел и съм се аргументирал за това. Става въпрос за първата изложба на Рожен когато куче Барон Япе получи първо място в клас открит. Говоря също и за кучета Кана произв Исмет Мурад, дъщеря на Барон Япе която получи отлична оценка на изложба в Железница, Шаро на И. Мурад син на Барон Япе, получил отлични оценки на две поредни изложби в Кресна, Гара собств. р-к Бреста, дъщеря на Барон Япе, получила отлични оценки на изложби в Железница и в Своге, Драка дъщеря на Барон Япе получила отлична оценка на изложба в Железница, Танко Вучо, внук на Барон Япе получил оценка отличен на изложба в Пловдив. За това говоря Habits,  а оценките дадени на тези кучета са от съдиите Атила Седефчев, д-р Атанас Вучков, д-р Асен Узунов и Илиян Ангелушев. С изказването си за "нечистата" монета, обиждаш работата на всички по горе изброени хора!

Не обиждам никого! Нямам никакво желание да правя това. Мнението ми е такова. А и вие в момента сам се поставяте в неловко положение, защото се опитвате да отговаряте за чужди действия.

Както казахте вие, нека Илиян Ангелушев и Вергил Муравов да споделят мнението си. Това би било най-правилно.

Аз не търся сметка на никой, желанието ми е всичко да бъде като хората.
Не ме разбираите погрешно. Аз най-малко искам да провокирам който и да било.
« Last Edit: April 06, 2014, 20:12:17 PM by Habits » Logged

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #444 on: April 06, 2014, 20:17:49 PM »

По какъв начин отговарям за чужди действия неразбрах!? Просто коментирах изказването за отличните оценки и "нечистата монета" от изброените съдии, защото коментара ако не като обиден като как може да бъде разтълкуван не схващам?
Habits
Hero Member

« Reply #445 on: April 06, 2014, 20:31:45 PM »

По какъв начин отговарям за чужди действия неразбрах!? Просто коментирах изказването за отличните оценки и "нечистата монета" от изброените съдии, защото коментара ако не като обиден като как може да бъде разтълкуван не схващам?

А вие как очаквате да приема съдийска оценка като "чиста монета" след такива случки ?
Оставам с впечатлението, че се опитвате да оправдавате решения на ваши колеги.

Сега ви го казвам в прав текст, за да не се чувствате обиден в бъдеще: До сега вие, нито на мен, нито на някой който познавам сте направили лошо впечатление.

Както по-горе написах, нека хората които са дали тези оценки да си дадат аргументацията, за да си изградим ясна представа за нещата.

"За величието на една нация и моралния и прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #446 on: April 06, 2014, 20:43:14 PM »

Май това което пиша остава не разбрано. Никого не оправдавам или пък искам да съм адвокат на някой. За това е трудна работата на съдиите и все по трудно някой ще иска да е съдия. Но аргументацията при всяко решение е важна и мисля че това е практика в МАКК! Какъв е смисъла от всичко ако няма доверие в съдийското решение! Не става въпрос дали аз съм обиден Habits, става въпрос че изказвания от този род вредят на имиджа на съдиите в МАКК, не съм само аз а и всички изброени от мен по горе! Не е лесно повярвай ми, и ако има и капчица съмнение в коректността на съдиите то всичко е загубено! Желая ти здраве!
Habits
Hero Member

« Reply #447 on: April 06, 2014, 21:13:55 PM »

Щом аргументацията е важна, нека да се аргументират хората. Абсолютно съм съгласен!

Съдийството е тежко, дори и като страничен наблюдател смея да твърдя същото. Но всеки съдия, бъдейки такъв, трябва да поеме отговорността за това.
Капчицата съмнение я има, сам се уверявате в това. Но не съм съгласен, че всичко е загубено. Важно е в бъдеще да бъдем коректни един към друг, без изключение.
Повдигнах въпроса именно за това. Надявам се да не сте ме разбрали погрешно.
Искрено се радвам на кучетата ни, на българщината в хората, на народната музика която звучи на изложбите.... В такива моменти ми е празник в душата.
Аз също ви желая здраве и успех!

kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #448 on: April 06, 2014, 21:44:53 PM »

Стигнахме до извода че работата на съдията е трудна и сложна. Затова хората определени за съдии са хора с зоотехнични познания, безупречна коректност, изключително богат опит и познаване на породата и нейната специфика и детайлност. Така че изказвания от рода за "нелепи решения" звучат малко пресилено и бих казал .....нелепо! Нека преди да определим някое съдийско решение за" нелепо" най-напред да се опитаме да го проумеем и разберем! Смело мога да кажа че познавам всички съдии в МАКК и са мои добри приятели, разбира се всеки носи своя индивидуалност при отсъжданията си, но за никой не бих определил като "нелепо" съдийството му! Така че не е нужно да се хареса всяко съдийство, но трябва да се уважава! Тези решения са базирани на знания и опит трупан с години и просто ей така лековато да се считат за съмнителни е обидно меко казано.
Habits
Hero Member

« Reply #449 on: April 07, 2014, 08:22:55 AM »

Явно наистина доста се засегнахте. Имайки предвид годините натрупан опит и знания които притежавате предполагам е нормално да се засегнете. Разбирам го, за това ви дължа извинение. Не целя да обиждам. Прощавайте!
Именно вашата работа и организация ме е подтикнала активно да се интересувам от породата, но както и да е.

Но все пак е хубаво и вие да обърнете внимание на моите думи.

Уважавам образованието, знанията и опита на всички вас, за това и не съм се обаждал до сега. Опитах се да проумея и разбера отсъждането на 2 поредни изложби относно кучето Вълко например, така и не успях . За това и потърсих обяснение. Все още не съм го получил.

Когато посещавам изложбите, очаквам да получа професионална оценка за кучето си, като се изтъкнат всички плюсове и минуси, да се даде аргументация защо еди кое си куче се класира пред друго. Очаквам да подобря представите си за породата от тези изложби, а не да се обърквам. Ако има ясна аргументация, няма да има и недомлъвки.

Между другото, определих отделни отсъждания като нелепи, а не цялостното съдийство на който и да било. Това са две различни неща.

Pages: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 61
  Print  

Jump to: