Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Втора национална изложба на Каракачански кучета, 31 март 2024г. гр.Пловдив.  Резултати и фотогалерия

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 22:00:41 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 437520 times)
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
петко
Hero Member

« Reply #390 on: October 03, 2013, 17:47:22 PM »

горе долу съгласен . инак и двамата сме боси по темата ама лаф да става

неразбрах защо пък родопчани да спират а другите не

За мен лично кучето не е само на един етнос , а на няколко обитаващи територията на България , По картата от Сан Стефано
no no no no
кучето е на всички българи какъв етнос какви 5 лева и каква ми ти санстефанска България то е на съвременните българи

а делиорманското на коя България се полага  lol .....дунавска

.....ох незнам маи аз мисля шантаво .  lol
според мен никога не трябва да се търсят национални граници на аборигенни или диви животни ,географски да

та в такъв смисъл ...ако трябва да туря една единствена карфица на картата бих я лепнал някъде между централните родопи до пирин като извор на каракачанското куче

говедар
Full Member

« Reply #391 on: October 03, 2013, 21:03:07 PM »

cheers
Александър Христов
Hero Member

« Reply #392 on: October 04, 2013, 19:28:57 PM »

Айде да не бодеш карфици Петко, щото сам се опровергаваш. Някъде по нагоре в твоите постове писа че и по Стара Планина е имало крупно овцевъдство, пък по Стара Планина вълци и мечки и сега си има, е овчарите там са нямали кучета, така ли?
Виждам че много обичаш Родопа, и хубаво! Но не бъди тесногръд, и бидейки такъв не прави глобални заключения, щото някой може да ги вземе за чиста монета!
Това че поради спецификата на релефа най много КК са се запазили в югозападна България не означава че не са били разпрпстранени из цяла Тракия!

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
петко
Hero Member

« Reply #393 on: October 04, 2013, 19:54:52 PM »

Айде да не бодеш карфици Петко, щото сам се опровергаваш. Някъде по нагоре в твоите постове писа че и по Стара Планина е имало крупно овцевъдство, пък по Стара Планина вълци и мечки и сега си има, е овчарите там са нямали кучета, така ли?
Аиде цитираи ме ,че не си спомням  lol
пък по Стара Планина вълци и мечки и сега си има, е овчарите там са нямали кучета, така ли?
междудругото вълци и мечки има навсякъде на балканите ,даже си мисля ,че единствено в бг бяха изчезнали за момент ..даже и в родопите ,мислиш ли че това е гарант за наличието на кк ? насело заици имаше делиорманското гонче от родопите ли е?
Виждам че много обичаш Родопа, и хубаво! Но не бъди тесногръд, и бидейки такъв не прави глобални заключения, щото някой може да ги вземе за чиста монета!

тука за мое съжаление си прав затва казах на говедар лаф да става ,да разбирам ли обаче ,че ти с този си тон си малко по запознат ,ако да да питам и да се започва дискусията?
Това че поради спецификата на релефа най много КК са се запазили в югозападна България не означава че не са били разпрпстранени из цяла Тракия!
засега виждам ,че "признаваш" че извора е все пак там къде съм го лепнал  biggrin
на кое казваш цяла тракия ? античната, беломорска ,горно тракииската низзина ,одринска ...... ?
Nomad
Hero Member

« Reply #394 on: October 04, 2013, 20:13:29 PM »

Малка извадка от книгата на Ибрахим Карахасан-Чънар " Етническите малцинства  в България":
Комунистическата клика национализира стадата им и каракачаните слизат с празни ръце в
градовете и селата от двете страни на Стара планина.Така изчезва най-издръжливата порода овце,
запустяват мандрите,изгубват се каракачанските коне и кучета.Пъстрите носии в раклите,тъжните
протяжни песни бавните танци,Това по същество е битов геноцид,унищожаване на една ценностна
система,а не просто национализиране на 175 хиляди овце.
Александър Христов
Hero Member

« Reply #395 on: October 06, 2013, 20:23:12 PM »

От написаното от тебе Петко, излиза че истнско КК човек може да намери само в Пирин и Родопите, или поне така биха помислили хора които попадат в сайта за пръв път и четат невероятните ти заключения. Поста ти е тъъъничко манипулативен и това ме издразни.
Така че драги любителю на каракачанското куче моля те, не приемай на сериозно невроятните, добре обосновани доводи на капацитета Петко. Каракачански кучета са се раждали и продължават да се раждат  по Стара Планина, Средна Гора, Странджа, и разбира се Родопите, Пирин и тнт
Както и мелези!

Питаш ме по горе дали съм запознат, да, от разказите на старите овчари по нашия край. От разказите на дядо ми, който умря при овцете. Толкова знание ми стига но не съм разбирач от твоя мащаб !

Some people hear their inner voices with great clearness and live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
петко
Hero Member

« Reply #396 on: October 07, 2013, 07:20:50 AM »

От написаното от тебе Петко, излиза че истнско КК човек може да намери само в Пирин и Родопите, или поне така биха помислили хора които попадат в сайта за пръв път и четат невероятните ти заключения
това са си твои разсъждения казах че според мен там е извора ....то е като река дунав .чия е ?  biggrin манипулираш ти даже ми и приписа думите на говедар

Каракачански кучета са се раждали и продължават да се раждат  по Стара Планина, Средна Гора, Странджа, и разбира се Родопите, Пирин и тнт
Както и мелези!
а така също и в във вирджиния и все пак смятам че извора е там някъде ,самото място е една консерва- консервира и хора и добитък ,там е наи стария български език (запазен),там има места и хора дето даже в ткзс не са влизали ,там има и стари породи говеда коне ,дажее се оказа че и хората там са стари .забравени и от бога и от правитествата места
Питаш ме по горе дали съм запознат, да, от разказите на старите овчари по нашия край. От разказите на дядо ми, който умря при овцете. Толкова знание ми стига но не съм разбирач от твоя мащаб !
питах дали си запознат аз като незапознат да те поразиптам ,пък ти мен рабирач изкара
говедар
Full Member

« Reply #397 on: October 07, 2013, 19:48:57 PM »

Аз под извор разбирам , място където популацията се е зародила и оформила преди да се разпространи . Ние дори незнаем кога точно се е зародила , та извора търсим ! И още малко за овцевъдството ,От търговската книга , запазена в Дубровнишкия архив , на Дубровнишкия търговец Рестич 1590-1605 г Внос -сукна - червени и шарени кадифета в Чипровец ,Ловеч, Търново , Разград , ПРовадия ,Силистра , Черна вода ,Букурещ,Пловдив ,Карлово , Родосто , Драма ,Ниш, Прокупие , Скопие ,Нови Пазари Белград
Износ -сурови биволски кожи от Кюстендил ,Пловдив , Одрин . Вълна от Добруджа и Златица . Човека е търгувал с половината Балкански п-ов и само две места е записал като износен пункт на вълна . А вълната от овцете по Родопите и Пирин?
Възтанието на Петър и Асен , дирекния повод -допълнителен натурален данък във овце и говеда наложен от ромейския василевс .
Те добитък имали -кучета нямали ? Добре че каракачаните през ХIХ почват да номадстват та да им докарат .
Не оспорвам името на породата , напротив МАКК е организацията която я съхранава като оригинален тип .
Garu
Full Member

« Reply #398 on: October 08, 2013, 16:11:18 PM »

Възтанието на Петър и Асен , дирекния повод -допълнителен натурален данък във овце и говеда наложен от ромейския василевс .
Те добитък имали -кучета нямали ? Добре че каракачаните през ХIХ почват да номадстват та да им докарат .
Не оспорвам името на породата , напротив МАКК е организацията която я съхранава като оригинален тип .
Ами в раздела история се застъпва тази теза "Името и окончателното оформяне на своя тип каракачанското куче дължи на каракачаните. Според повечето учени каракачаните са елинизирани потомци на траките. Техен дом е станала Пинд планина, която се намира в историческата област Епир, чието име свързваме с огромните догове."
В стандарта на породата се казва:"То е потомък на кучетата на траките, най-старото население по българските земи и прочути животновъди, описани от Херодот като най-големия народ след индийския. Съществена роля при оформянето на каракачанското куче са изиграли прабългарите, довеждайки своите кучета при преселението си от Памир и Хиндукуш.
Името си това куче дължи на каракачаните, пастири - номади с тракийски произход, които са запазили благодарение на консервативните си животновъдни традиции някои от най-старите форми домашни животни в Европа - каракачанската овца, каракачанския кон и разбира се каракачанското куче.
Говедар по мое мнение/до колкото мога ще опитам да погледна нещата от различен ъгъл/ има няколко въпроси в тая посока:Каракачаните са селектирали това куче и са го разпространили у нас или са съхранили самата порода тоес при тях се е запазила и доразвила аборигенната порода или напрактика и двете-те са изначалните селектионери и са я пазели от нежелано смешение.
Ако КК е дошло на територията на днешна България с Каракачаните номади значи тук овчарите са ползвали друг тип кучета преди това.
Ако самата порода е сформирана и била разпространена по цялата територия на едновремешна България то явно напрактика кучетата от тази оформяща се порода са имали специфичен начин на живот и селекция при Каракачаните пряко произтичащ от начина им на живот затова кучетата от този сои при тях са били много добра селекция желана и от наще прадеди които също са имали кучета със същата кръв.
Ами може би трябва да си отговорим и на въпроса: тогава каракачански овце и коне гледани ли са по наще земи преди номадите Каракачани да започнат своите миграций?
А при различните групи Каракачани например тези в Сърбия и Гърция кучетата им от един тип ли са като познатото ни Каракачанско куче?
А кои може да каже нещо и по въпроса за Барачестото Овчарско Куче използвано у нас?
Това е един труден пъзел.Анализ от хора като нас се прави трудно.Биха могли да хвърят малко светлина по тези неща хора които са се занимавали по задълбочено с историческите и кинологически въпроси по темата и имат достатъчно информация.Но за съжаление тези хора нямат желание да споделят и разискват по тази тема за сформирането и историческия път на породата която както изглежда е тема табу/незнам защо?/ 
говедар
Full Member

« Reply #399 on: October 08, 2013, 17:13:48 PM »

Моя "ъгъл" е по друг . Каракачаните си живеят по Пинд в Епир и със стадата имат Епирски молос . Тръгват да номадстват и виждат по другите места други кучета . Те им харесват повече и почват да заменят късокосместия епирец с рошавия КК . Толкова го харесват че става нарицателен за тях .
Херодот пише че Тракия е майка на овцете . Толкова многочислени са му се видяли стадата тук . Имало е и хишници  вълци ,мечки , рисове и лъвове . Нужно им е било сербез куче .
Римските легиони са водели и грамадни кучета с тях .  Значи и от тях е имало по нашите земи .
В раното средновековие пристигат славяните . Сигурно са имали и кучета . Но битът им е бил на ловци , риболовци , събирачи и примитивни земеделци . Не са известни с поголовия от добитък .
Прабългари , типични степни животновъди . Имали са кучета за охрана на стадата .
Печенеги , в рамките на два века ги асимилираме напълно . Също степни номади .
Алани , също са асимилирани . Идват от Кавказ , битът им е на овцевъди и наемни войници .
Османци - типични овцевъди .
След Кримската война започва заселване на кавказко муслюманско население , черкезите .
Добавяме власи , куцовласи и каракачани и нека някой ми докаже че "порадата" е непроменена още от Траките или пък от Аспаруховите хора .
Garu
Full Member

« Reply #400 on: October 09, 2013, 19:23:44 PM »

Моя "ъгъл" е по друг . Каракачаните си живеят по Пинд в Епир и със стадата имат Епирски молос . Тръгват да номадстват и виждат по другите места други кучета . Те им харесват повече и почват да заменят късокосместия епирец с рошавия КК . Толкова го харесват че става нарицателен за тях .
Херодот пише че Тракия е майка на овцете . Толкова многочислени са му се видяли стадата тук . Имало е и хишници  вълци ,мечки , рисове и лъвове . Нужно им е било сербез куче .
Римските легиони са водели и грамадни кучета с тях .  Значи и от тях е имало по нашите земи .
В раното средновековие пристигат славяните . Сигурно са имали и кучета . Но битът им е бил на ловци , риболовци , събирачи и примитивни земеделци . Не са известни с поголовия от добитък .
Прабългари , типични степни животновъди . Имали са кучета за охрана на стадата .
Печенеги , в рамките на два века ги асимилираме напълно . Също степни номади .
Алани , също са асимилирани . Идват от Кавказ , битът им е на овцевъди и наемни войници .
Османци - типични овцевъди .
След Кримската война започва заселване на кавказко муслюманско население , черкезите .
Добавяме власи , куцовласи и каракачани и нека някой ми докаже че "порадата" е непроменена още от Траките или пък от Аспаруховите хора .
Това да са сменили кучетата си/епирските/ с тукашни при идването си по Българските земи не е нещо невъзможно на практика но това пък поражда други въпроси като как така са сменили само кучетата си например.само кучетата ли са им били по лоши от нашите?Как са могли да селектират такива овце и коне които не са смесвали и са пазели като сой а само кучето тяхна селекция е било по лошо та да им се налага да го заменят по един или друг начин.Те са известни с консервативния си бит и това че са пазели и стоката си от промени.
Ами тези от тях дето са пасли по Шар Планина в Македония те би трябвало да сменят Епирците с Шарпланинци/те не са по лоши от нашите песове/.А тези в Сръбско може би с Торняци или тези в Мало Азийско с Кангали.
А ако КК което ние познаваме в България се разпространява чрез тях/ако това е единствения тип куче ползван от Каракачаните независимо къде са пасли стадата си/ то ще го има и в Македония и в Сърбия и в Мала Азия както го има при нас.Но така ли е напрактика?
В различни исторически периоди Македония е била част от България но защо тогава Шарпланинците не са се разпространили по територията на днешна България така както е с Каракачанското Куче?
Те и Юуруците са пасли по Българските земи.Но защо Кангала не е възприет от Българските овчари наравно с КК например?
говедар
Full Member

« Reply #401 on: October 09, 2013, 19:53:19 PM »

Наистина много въпроси и всички без одговор. И пак по темата . Юруците от Анадола гледат тлъстоопашати овце, тук такива няма запазени. А и стадата в Добруджа , там каракачани не са пашували.
Ariman
Hero Member

« Reply #402 on: October 09, 2013, 20:14:58 PM »

Колеги, изчетох всичко де що сте изписали в последно време и не успях да разбера защо се опитвате да рисувате дървото като започвате от листата?!
За да си отговорите, трябва да търсите първо общият произход на балканските молоси(корен/ствол) и чак след това насоките на селекцията(листа/плодовете), и чак най - после се ловете за народност и граници. Като през цялото това врем взимайте под предвид, че действат "човешки сили" върху тия животни, кои да ги запазят, кои  с други - користни цели...
« Last Edit: October 09, 2013, 20:18:44 PM by Ariman » Logged

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
петко
Hero Member

« Reply #403 on: October 10, 2013, 06:22:02 AM »

според мен всички аборигенни породи са с тракииски произход още преди да има разните му царства империи болярства ,камо ли национализъм и съвременни граници а ние това търсим под "чия" е породата ,ама не ставаа така затва има много питанки ,башка че не знаем историята

траките не изчезват няма как пък и смисъл аз се отдръпват по планините и асимилират

всеки по голем баир на балканите си има маи по едно куче нащо е кк

гару едва ли има значение но торняка не е сръбски
В различни исторически периоди Македония е била част от България но защо тогава Шарпланинците не са се разпространили по територията на днешна България така както е с Каракачанското Куче?
ами и обратното ...едно предположение .нещо сменяло ли се е ако предположим че са си пасли овцете от шар към тесалия ,пак това са правили ,наи много на нов цар да си плащат данъците ,имаме прекалено съвременни разбирания за държавни граници пък и национални

Говедар гледам маи се интересуваш от история знаеш ли кога родопа е под българска администрация щото тя маи в по голямата си част от съществуването е отвъд стара планина тука чета византииски крепости през 12 век ....бре джанъм 1396 мисля се водеше падането ни под османско ?
Ariman
Hero Member

« Reply #404 on: October 10, 2013, 11:48:11 AM »

Какво визирате под "всички аборигенни породи са с тракийски произход", балканските или въобще ?Какви са доказателствата или агрументите за това, има ли въобще такива ?

Страхът прави вълка да изглежда по - голям...
Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 61
  Print  

Jump to: