Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: База данни за кучетата от породата Каракачанско куче.

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 18:55:04 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 436737 times)
0 Members and 14 Guests are viewing this topic.
goce_07
Hero Member

« Reply #315 on: August 13, 2012, 13:54:57 PM »

за мене ли4но не трябва да има такива засилени 4ерти ,като прекалена влажност и прекалено увиснали бърни.за стопа пък да не говорим-има ли едно ку4е рязък стоп то не трябва да се вклю4ва в разплод.ако ку4етата на Стефан са мелези аз мисля 4е трябва да се дадат доказателства,каквито винаги иска примерно Каракитан.а колкото за снимки аз си изгубих един албум ,но ще се опитам в близкия месец да ти покажа снимки на по-разли4ни ку4ета.а за типа който ги свързва ще ти кажа ,4е такава е ситуацията в доста породи примерно така е при азиати,при кавказци и т.н.и тук ще бъде повратната то4ка за много породи -ще се стигне ли да консенсус между развъжда4ите или ще настъпи разделение на породите на разли4ни типове или нови породи.за съжаление разнобой съществува при много ов4арски породи и то е породено от предпо4итания към разли4ни типове животни,използвани за разли4ни дейности и за съжаление запо4нали да се специализират много тясно от развъжда4ите,което води до промяна на някои физи4ески , екстериорни характеристики и самият характер.това се постига както с специализирана селекция така и с вкарване на 4ужда кръв(не е задължително даден развъд4ик да използва и двете).България не прави изклю4ение от тези процеси.както е тръгнало всяка порода ще си има изложбен,боен и работен тип и ще настъпват все пове4еразлики мжду ку4етата.това не ми харесва ли4но на мен ,но разли4ните хора имат разли4ни о4аквания от ку4ето и затова мисля (но не искам да се слу4ат 4ак такива крайности),4е този процес засега продължава.мисля 4е отговорът ми е из4ерпателен.
dandi
Hero Member

« Reply #316 on: August 13, 2012, 14:05:14 PM »

no

« Last Edit: August 13, 2012, 14:07:55 PM by dandi » Logged
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #317 on: August 13, 2012, 14:16:18 PM »

С всичките изброени от goce_07 породи иде реч за едно и също.
 - Има група, която харесва първоизточика и го запазва такъв какъвто е, и е бил.
 - Има втора група, която иска да създаде нещо ново уж като рекреация на нещо древно(и невиждано)обвеяно в митове и свободни съчинения.
 - Има трета група, вманиачена по хазарта, за която турнирите са фикс идея и тя създава модел куче за този "спорт".
Във втората и третата група не се минава без включване на чужда кръв. Докато втората група се прави на "дръж ми шапката" и крие впръскванията, то третата група чистосърдечно си признава, че селектира на база лични качества на кучето, без значение от породност.
Така от една популация се създават разклонения. Във всичко това няма лошо стига нещата да се нарича с истинските им имена. Автохтонното - автохтонно. Кръстоската- кръстоска. При всичките случаи за мен е задължително кръстоските да се изолират от автентичната популация в отделен регистър и с друго име. В нашият случай името БОК се използва за легитимиране на сбор от кучета - кръстоски и местни в една селекция, която по своята същност, като цяло ще е кръстосана.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
dandi
Hero Member

« Reply #318 on: August 13, 2012, 14:21:01 PM »

Тук умните да коментират,и трите кучета са спрягани за мелези,потомците им също
прилики и разлики

dandi
Hero Member

« Reply #319 on: August 13, 2012, 14:26:34 PM »

Някой може и да разбере какво съм искала да кажа по рано и сега,изражението,погледа,очите......Има и токива,които видимо си приличат,не са чак толкова отявлено различни(за накои обаче)Е да ама не no
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #320 on: August 13, 2012, 14:45:25 PM »

Абе на мене много ми се ще да разбера що за животно е това ФЦА- то? БОК- аджии са се яко устремили на там, и то,(животното ФЦА) било на път да ги признае (каквото и да означава това)! Що за международен капацитет ще признае порода дето кучетата са като от последната снимка на Дънди?

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #321 on: August 13, 2012, 14:48:28 PM »

Кажи моля те Даниела за това последното, признато ли е в БОК? Или към Гоце да го задам тоя въпрос май по добре?

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
dandi
Hero Member

« Reply #322 on: August 13, 2012, 14:51:30 PM »

Ами незнам доколко са признати кучетата от Тичо Елит,но май е от елитните развъдници.Гоце може да знае повече.
dandi
Hero Member

« Reply #323 on: August 13, 2012, 15:08:30 PM »

Алекс,на мен Азер или Азър Ицо Тичо елит ми е по интересен.Много ми е интересно от къде се е пръкнал,кои са му родителите и т.н.Той Хан Хунт си е китка спрямо него
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #324 on: August 13, 2012, 15:26:57 PM »

Алекс,на мен Азер или Азър Ицо Тичо елит ми е по интересен.Много ми е интересно от къде се е пръкнал,кои са му родителите и т.н.Той Хан Хунт си е китка спрямо него

Малеее, искам към Гоце да се обърна- Кажи ми, моля те Гоце, ако претендираш че въдиш истински стари кучета, как живееш в мир със себе си бидейки в една организация с хора въдейки такива от като от поста на Даниела?

rex
Hero Member

« Reply #325 on: August 13, 2012, 16:01:50 PM »

за мене ли4но не трябва да има такива засилени 4ерти ,като прекалена влажност и прекалено увиснали бърни.за стопа пък да не говорим-има ли едно ку4е рязък стоп то не трябва да се вклю4ва в разплод.ако ку4етата на Стефан са мелези аз мисля 4е трябва да се дадат доказателства,каквито винаги иска примерно Каракитан.а колкото за снимки аз си изгубих един албум ,но ще се опитам в близкия месец да ти покажа снимки на по-разли4ни ку4ета.а за типа който ги свързва ще ти кажа ,4е такава е ситуацията в доста породи примерно така е при азиати,при кавказци и т.н.и тук ще бъде повратната то4ка за много породи -ще се стигне ли да консенсус между развъжда4ите или ще настъпи разделение на породите на разли4ни типове или нови породи.за съжаление разнобой съществува при много ов4арски породи и то е породено от предпо4итания към разли4ни типове животни,използвани за разли4ни дейности и за съжаление запо4нали да се специализират много тясно от развъжда4ите,което води до промяна на някои физи4ески , екстериорни характеристики и самият характер.това се постига както с специализирана селекция така и с вкарване на 4ужда кръв(не е задължително даден развъд4ик да използва и двете).България не прави изклю4ение от тези процеси.както е тръгнало всяка порода ще си има изложбен,боен и работен тип и ще настъпват все пове4еразлики мжду ку4етата.това не ми харесва ли4но на мен ,но разли4ните хора имат разли4ни о4аквания от ку4ето и затова мисля (но не искам да се слу4ат 4ак такива крайности),4е този процес засега продължава.мисля 4е отговорът ми е из4ерпателен.
Гоце, от това което чета ти си прекрасно в час какво става. Не си съгласен с него, защото това не е твоето виждане за куче, но предполагам ти си знаеш защо, го приемаш. Каза нещо изключително вярно между другото - че всичко се получава, защото всеки се опитва да налага своето виждане за кучето. А виждането е било, е и ще бъде само едно, както и кучето е само едно. Просто трябва да се запази.Не може, няма и не трябва да има гледни точки относно породността. Вътре в нея - да, но като цяло тя е една и не подлежи на промяна. Прекалено са богати откъм качества породи като КК, КО, Алабай и т.н., за да се разпилеят в топилките на разни несретници, разтреперани за петте лева на клиента.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #326 on: August 13, 2012, 17:10:51 PM »

Опаа, тука е станало горещо  naughty Един въпрос: Имали някой да развъжда и селектира късокосмести екземпляри, че се изгубиха тотално и не съм виждал през последното десетилетие. Не доведели това залитане по по ефектните- дълго космести екземпляри загубата на един вътрешно породен тип  confused
Mad Max
Hero Member

« Reply #327 on: August 13, 2012, 17:13:16 PM »

Алекс, кво се обръщаш към гоце  lol lol lol Гледай тука дипломи хвърчат из интернет пространството по повод това куче  naughty

Николай Атанасов - cynology:
Чий е този Тичо Елит. "Елита" се вижда, но кой е Тичо?

Иван Панайотов - vano:
На Стефан Попов

Ха, ти тотално ме разби!

Аз дори писах на Динко Катев в техния форум, задавайки му същия въпрос.

Ако това наистина (не искам да кажа, че лъжеш) е "развъждане" на човек, наричащ се Председател на Национален клуб на породата БОК, имащ претенции за знаещ и разбиращ и най-важното - ако това може да се приеме за сериозно от някого, явно ще трябва да си скъсам дипломите по животновъдство и специализация!

Това е ужасно. Това просто е престъпно!

Тези кучета нямат нищо общо с молосоидите на Балканите, с т.н. Силваниан тип кучета (което едва ли пък говори нещо на Стефчо).

Много ми е тежко да го кажа, но няма как - тази порода (условно я наричам така) е тотално обречена !!!
Какви развъдници, какви 5 лв.

90% от кучетата дето се качват в темите за БОК, САО и Кангал нямат нищо общо с типичните представители на тези породи!

Това е пълна гавра с животните, пълна гавра с хората, които определено влизат с добри чувства и намерения и попадат на разни морално деградирали тарикати, които им изкривяват представите за същността на тези прекрасни животни.

clap clap clap
« Last Edit: August 13, 2012, 17:15:41 PM by Mad Max » Logged

rex
Hero Member

« Reply #328 on: August 13, 2012, 17:16:56 PM »

Между другото винаги така съм си представял Баскервилското куче.
« Last Edit: August 13, 2012, 17:18:05 PM by rex » Logged

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
Mad Max
Hero Member

« Reply #329 on: August 13, 2012, 17:23:50 PM »

Б-Аскер-ВилнО, О, Куче  naughty

Между другото следва изумителен извод от страна на професора ->

Кучета с подобен конституционален тип не стават за нищо друго, освен да се използват за битки с други кучета.

lol lol lol
« Last Edit: August 13, 2012, 17:27:41 PM by Mad Max » Logged

Pages: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 61
  Print  

Jump to: