Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 08:36:53 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 435640 times)
0 Members and 13 Guests are viewing this topic.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #270 on: August 10, 2012, 19:22:44 PM »

а на голите ,късокосместите как са викали и на тези с по-правите опашки.
е то пише - чобански но за БОК старците не са и чували Smiley

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #271 on: August 10, 2012, 19:30:57 PM »

Цвета на кучета Гоце са селектирани от овчарите по вкус  Wink Къде шарени, къде бели, зелени и т.н., но при избора по породни белези почти навсякъде са еднакви  Wink Пример: Овчарите са предпочитали кучета 5- ти пръст  Wink Сегашната световна кинология и селекция го отхвърля  Wink 
А относно сегашните селективни решения, като "Хунт- хан", не мож да ги поставиш под общ знаменател с кучета развъждани в автентичен тип в клуб БОК  Wink
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #272 on: August 10, 2012, 19:33:25 PM »

и да добавя, кучета като тия които показваш и които визираш Гоце аз по нашия край не помня. Едрите кучета бяха или КК или вълча порода, едри сиви с прави уши.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #273 on: August 10, 2012, 19:38:37 PM »

и да добавя, кучета като тия които показваш и които визираш Гоце аз по нашия край не помня. Едрите кучета бяха или КК или вълча порода, едри сиви с прави уши.
може би фенотипа който ти показваш се е обсобил и наложил по поречието на Струма заради по мекия климат!? КОето не изключва  да са генетично близки с така наречените КК по нашия и да речем самоковския край. Нещата не трябва да се абсолютизират!

Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #274 on: August 10, 2012, 19:43:22 PM »

И последно, нормално е да не ги наричате каракачански по твоя край. Летните пасища на каракачаните са били далеч на север а пък зимните на юг, тоест само са преминавали евнтуално по долината. Соцаилните контакти с българите са били крайно ограниичени.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #275 on: August 10, 2012, 23:02:30 PM »

Каракитане ти явно си доста узрял ,като тиквите например.и с посо4ените от мене хора се познавам ли4но.и това за кавказците съм го 4ул и от ваши хора ,например това го каза В.Дин4ев на изложбата 2004 в Перник.поне на ушите си вярвам.и пак ти казвам ти разбираш основно от мелези.имам един въпрос към тебе .вие ку4ета от Мекси от Доспат взимали ли сте или не .
biggrin Слаб опит goce_07. Аз разбирам от това, което разбирам, а не от това, което на теб ти се ще да разбирам.
Изначален принцип е, че за да се твори красота, трябва да имаш усет и критерии и за грозното. За да разбираш от чисти кучета трябва да имаш око и усет и за мелезите. Иначе на база на какви критерии ще диференцираш бяло от черно?

Виж как сам си признаваш, че тиражираш подочути неща. Ама подочутите неща често не са доразбрани и след това се разпространяват изкривено като развален телефон. В.Динчев е разказвал неведнъж за правени кръстоски  с кавказци от кучкари в Пловдивско-Пазарджишки регион в началото на 90-те години. Историята я знаят и други хора от района. Тамошни момци  са ходели до бай Жечко в Шумен да заплождат на негови кавказци. Това че си чул нещо от тази история на изложба в Перник, не значи че самата история е за Пернишкия регион. Айде пак те ограмотих.  Wink
А ето и един бонус-трак. В едно Пернишко село в началото на 90-те имаше един  много едър жълт кавказец. Та на този кавказец са заплождали едни известни кучкари от Пиринско. Получени са приплоди с окраската на "старИте кучета". Останалото ти го оставям за домашно.

p.s. Ни от Доспат ни зад Доспат сме вземали кучета. И този ти въпрос е резултат от системата "развален телефон". Един доброжелателен съвет: подбирай си съветниците и източниците на информация.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #276 on: August 10, 2012, 23:19:50 PM »

рекс не забравяй 4е от 4в.пр.н.е.до 1912година Балканите са били в 90%от това време в състава на огромни империи.а това озна4ава свободно движение на хора ,стада и ку4ета.това озна4ава купуване на стока с ку4ета или само ку4ета от единия край на империята и отвеждането и кажи-ре4и на другия край .това озна4ава мешане на разли4ните ку4ета.освен това и подобни на4ини на отглеждане на животните,едни и същи хищници и т.н..4удно ли е тогава 4е ку4етата си прили4ат.а според мене имат и къде пове4е ,къде по-малко общи гени.
И как в рамките на тези империи и при свободното движение на хора и стада имаме ясно диференцирани породи овце, кози, коне и т.н. И защо при кучетата да е различно.
Същевременно мога да ти покажа на снимки кучета външно идентични с нашите, но живеещи на хиляди километри от тук. Външното сходство не означава обезателно общ произход. Смяташ ли, че  е логично консервативна етническа група като каракачаните, която е успяла да селекционира и съхрани свой уникален тип овца и кон да не успее с куче? Авторите описали тези породи и контактували с номадите изрично споменават, че те не смесват своите джинсове с външни. За тях тези породи са били част от тяхната идентичност. И да не забравяме, че тези номади представляват оцелели непретопени групи от автохтонното население на Балканският полуостров- траките. Изолацията и различността са били част от стратегията им за оцеляване като етнос.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #277 on: August 11, 2012, 04:25:35 AM »

много добре знам какво съм 4ул и за кой регион се е отнасяло.както казах вярвам на о4ите и ушите си.и за хиляден път ти казвам аз съветници нямам.никой не може да ми каже какво да казвам и говоря за ку4етата.аз изто4ниците на информация съм си подбрал отдавна.просто ти не търпиш мнение разли4но от вашите.ти харесваш само мненията на хората ,които хвалят Седеф4евите ку4ета.явно твоят усет за красота се подхранва от тези 4етки ,които ви правят някои хора.и да отговоря на Алекс -ти казваш 4е такива ку4ета е нямало по вашия край.но по нашия край ги имаше много.и Алекс от тези ваште старопланински карака4ански ку4ета не е останало нищо като кръв.по4ти вси4ки съвременни представители на породата носят кръвта на ку4ета от региона Велинград,Банско-Разложкия край и района между Гоце Дел4ев и Доспат.и Каракитане тези думи за изолацията и разли4носта(в слу4ая религиозна ) могат да се кажат и за помаците ,още пове4е 4е те са и уседнали на една обширна планинска територия пълна със стада и хищници.така 4е по твойта логика ку4ето може да се наре4е и помашко.още пове4е 4е то4но се знае от кои помаци примерно са взимани ку4етата.пък както се оказа никой не може да каже от кои карака4ани излиза Шаро пепеляновия,Горан ,злия Ме4о,4ерния и т.н.
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #278 on: August 11, 2012, 05:01:28 AM »

много добре знам какво съм 4ул и за кой регион се е отнасяло.както казах вярвам на о4ите и ушите си.и за хиляден път ти казвам аз съветници нямам.никой не може да ми каже какво да казвам и говоря за ку4етата.аз изто4ниците на информация съм си подбрал отдавна.просто ти не търпиш мнение разли4но от вашите.ти харесваш само мненията на хората ,които хвалят Седеф4евите ку4ета.явно твоят усет за красота се подхранва от тези 4етки ,които ви правят някои хора.и да отговоря на Алекс -ти казваш 4е такива ку4ета е нямало по вашия край.но по нашия край ги имаше много.и Алекс от тези ваште старопланински карака4ански ку4ета не е останало нищо като кръв.по4ти вси4ки съвременни представители на породата носят кръвта на ку4ета от региона Велинград,Банско-Разложкия край и района между Гоце Дел4ев и Доспат.и Каракитане тези думи за изолацията и разли4носта(в слу4ая религиозна ) могат да се кажат и за помаците ,още пове4е 4е те са и уседнали на една обширна планинска територия пълна със стада и хищници.така 4е по твойта логика ку4ето може да се наре4е и помашко.още пове4е 4е то4но се знае от кои помаци примерно са взимани ку4етата.пък както се оказа никой не може да каже от кои карака4ани излиза Шаро пепеляновия,Горан ,злия Ме4о,4ерния и т.н.
Останало е Гоце, вярно малко, но ги има! А и това че сега са малко не означава че не са били много! Много са избили комунистите! По лесно са ги намирали защото ТКЗС- тата бяха в ниското, в долината. Въпрос на специфика на региона.

KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #279 on: August 11, 2012, 12:13:50 PM »

goce_07, съжалявам, ако с работата си съм те комплексирал. Не е било нарочно. Все пак трябва да отчиташ, че нямам отношение към личностните ти предразположения.
Ако наистина търсиш фактите ще ги намериш. Но теб това не те устройва. Чуваш това което искаш да чуеш и разпространяваш удобни съчинения. А че си си избрал кръг от информатори е прозрачно отдавна -инфо агенция "Слухове форевър".
Относно кросовете с кавказците ти подадох достатъчно сламки. Ако наистина те интересува истината ще пообиколиш и ще я чуеш от първа ръка. Хората още са живи и здрави.

Има достатъчно кучета с произход извън указания от теб район, това че ти не ги знаеш, не значи, че не съществуват. В това число от района на Стара планина. Впрочем из Стара планина имаше и сиви местни кучета, ама от де да го знаеш.

Различността не винаги значи изолираност. Същевременно не е обезателно да води до обособяване на специфични породи животни. При каракачаните ги има и са ярко изразени. При гагаузи, помаци, католическите общности и т.н. ги няма. Уседналия тип животновъдство не е равностоен на номадизма и трансхуманса, като тежест и влияние на средата.

Хайде пак фантасмагории. Сега пък новата хрумка -помашко. Я пак прочети онова което ти написах за хафлингерите по-горе.
Дай ЕДНО писмено свидетелство за съществуване на обособен тип куче на територията на България с име Б.О.К. преди лупинга на Попов. Само една бе човек, не искам повече. Опитай да намериш такава и за "Помашко".

Да, никой не може да каже от кои каракачани водят соя си въпросните кучета, защото просто не може да се проследи достоверно соя им чак до 50-те години на ХХ век. Схвана ли? НО,  високопланинските пасища в районите от които произхождат тези кучета са традиционно използвани от номадите. Типа на тези кучета отговаря на исторически документираният тип на Каркачанското куче. Местните хора наричат този тип - Каракачанско куче. Местните познават добре и типа на каракачанската овца. За друга порода куче с такъв тип на територията на България не се споменава в нито едно писмено свидетелство. Следователно, като събереш 2+2 трябва да даде 4, а не 7, нали?

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
Garu
Full Member

« Reply #280 on: August 11, 2012, 16:08:23 PM »

В духа на дискусията искам да помоля по-добре запознатите с фактите и историята на Каракачанското Куче да поговорят колкото се може по нашироко относно ролята на Каракачаните за породата.
dandi
Hero Member

« Reply #281 on: August 11, 2012, 17:22:31 PM »

За Каракачаните и за това какви стокари и как са бранили всяко едно свое животно,много случки знам разказани ми от овчарите с които ходех като дете и от старите баби,които ходили да им помагат в прането и ткаенето(тъченето) на вълната ,като летували край Рожен в местн."Въпите" и край Чепеларе ,но едва ли има смисъл.
goce_07
Hero Member

« Reply #282 on: August 11, 2012, 17:54:15 PM »

от тебе никога не мога да се комплексирам lol.и за да ти покажа ,4е ти просто се заяждаш моля те провери снимките и ку4етата, които съм показал и ми кажи кои според теб са мелези или нетипи4ни .сигурно ще се у4удиш ,но няма нито едно ку4е от типа ,,хан-нунт,,както ги нари4ате.вгледай се малко и ще видиш 4е не само ти имаш о4и и сърце за да разпознаеш мелеза и да определиш истинския тип .
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #283 on: August 11, 2012, 18:52:13 PM »

Гоце, показаните от теб кучета са хубави, а живи ли са  confused Имали млади, като тях да си дойдем на темата "селекция" да видим, как се развива селекцията при вас  Wink
Garu
Full Member

« Reply #284 on: August 12, 2012, 05:45:34 AM »

[/Авторите описали тези породи и контактували с номадите изрично споменават, че те не смесват своите джинсове с външни. За тях тези породи са били част от тяхната идентичност. И да не забравяме, че тези номади представляват оцелели непретопени групи от автохтонното население на Балканският полуостров- траките. Изолацията и различността са били част от стратегията им за оцеляване като етнос.]
Това да не си смесват джинсовете сигурно е станало на по късен исторически етап когато породите са били изградени вече с нужните им качества и са пазени от нежелана промяна.Но за да се стигне до познатия ни тип КК както е обяснено в темата за историята на КК това е станало постепенно като са участвали местните кучета и кучета по една или друга причина дошли на Балканите.
Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 61
  Print  

Jump to: