Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 11:30:58 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 435948 times)
0 Members and 20 Guests are viewing this topic.
dandi
Hero Member

« Reply #255 on: August 10, 2012, 18:08:41 PM »

помашко ку4е е.от същата кръв
goce_07 ,много си приличат с гръцките дето си показал в по преден пост.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #256 on: August 10, 2012, 18:11:26 PM »

И за да не съм голословен колко е важен произхода освен визията, когато имам време  ще си направя труда да намеря снимки на няколко истински кучета от друга порода (алабай) и между тях ще сложа една-две на мелези с алабайска визия. Ще ми е любопитно да видим набитото око на разбирателя как ще отсее мелеза от истинското куче. Щото той теста за потомство го прави на ум нали.

е това са вече други кучета ,но предполагам хора които се занимават с алабаи и наистина разбират биха могли да си направят преценка в кое може да има кръстосване ,защото ще имат набито око в тази посока  .. нашите се кръстосват с определени породи и доста хора вече ги познават дори и при най малкото когато  видят дадено куче .......така си мисля аз поне ....
тук ставаше дума за определени кучета ,а се намесват съвсем други породи, но айде.
« Last Edit: August 10, 2012, 18:13:17 PM by Bojko Dobrevski sbg » Logged
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #257 on: August 10, 2012, 18:18:29 PM »

ето ви и костенски кучета

goce_07
Hero Member

« Reply #258 on: August 10, 2012, 18:23:00 PM »

е най-сетне clap толкова време ли ви трябваше да ровите в нета.та така първите снимки са на гръцки ку4ета само 4е ги подбрах да не са от тези епирци с по-влажните о4и и големия фанон.този тип ку4ета  го имаше по ов4арниците на моето и съседните села(около 30-40% 0т ку4тата бяха такива).така 4е когато говорим за тип и порода и се намираме на Балканите трябва да сме много внимателни.самият факт 4е ви трябваше доста време ровене в нета да ме разкрийте и то след хитрото подсказване от страна на Братпита 4е ви пробвам, говори много.ако на мене ми пуснете подбрани снимки на шарпланинци и ме избъзикате 4е това са ку4ета снимани едно време в Банско или Г.Дел4ев аз също ще се объркам тъй като имаше много ку4ета с такава визия.така 4е порода и тип на Балканите си е малко относителна работа.
rex
Hero Member

« Reply #259 on: August 10, 2012, 18:28:08 PM »

И за да не съм голословен колко е важен произхода освен визията, когато имам време  ще си направя труда да намеря снимки на няколко истински кучета от друга порода (алабай) и между тях ще сложа една-две на мелези с алабайска визия. Ще ми е любопитно да видим набитото око на разбирателя как ще отсее мелеза от истинското куче. Щото той теста за потомство го прави на ум нали.

е това са вече други кучета ,но предполагам хора които се занимават с алабаи и наистина разбират биха могли да си направят преценка в кое може да има кръстосване ,защото ще имат набито око в тази посока  .. нашите се кръстосват с определени породи и доста хора вече ги познават дори и при най малкото когато  видят дадено куче .......така си мисля аз поне ....
тук ставаше дума за определени кучета ,а се намесват съвсем други породи, но айде.
Казах алабаи, защото брат пит на брат му ще му пусна такива кучета, които няма да е виждал и да знае наизуст. Алабаите също се кръстостват със същите породи, с които и вашите. Ти смяташ ли, че би познал всяка кръстоска? Особено когато мелеза копира фенопита на породния родител? Не смятам, че съществува жив човек, който би разпознал със 100 % сигурност породност у куче, чийто произход е непознат и няма тест за потомство. Ама говорим баш за непознато куче, дето нито си го виждал, нито си го чувал.
ПП Сега виждам, че Гоце е писал. Гоце, от аборигенната кавказка овчарка има екземпляри, които фенотипно приличат някои на алабай, други на кангал. Е, и - това прави ли ги една порода?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
dandi
Hero Member

« Reply #260 on: August 10, 2012, 18:34:08 PM »

goce_07,изобщо не ми е трябвало до ровя из нета,кучетата прекрасно ги знам.Ровила съм из нето по други причини преди доста време,да видя дали казаното ми от овчарите къде какви кучета е имало и къде ги е имало е вярно.Защото съм имала честта да познавам овчари,които и на Бяло море са ходили в младоста си в преходите на стадата към зимните пасища там.Бог да ги прости вече.
dandi
Hero Member

« Reply #261 on: August 10, 2012, 18:47:59 PM »

Преди време преснимах доста листове на стари книги в които се пише са каракачанското куче(с това му име) ,казаха  и писаха че е фолклористика.Да,но тук в Родопите кучета дето ходеха със стадата винаги са ги наричали Каракачански и е нормално и в краеведските книги,в спомените описани от тукашните автори да се пише за каракачанско куче,нормално е аз и приятелите ми да го знаем като такова.Също така е нормално други да го знаят като чобанско ,овчарско и т.н.Но не е нормално кучета като Мечо каската,Хан Хунт и тям подобни изчадия(извинете..) да се наричат Български Овчарски Кучета и да се заблуждава аудиторията,че видите ли тия кучета са потомци на на легендарни Български кучета от миналото.
dandi
Hero Member

« Reply #262 on: August 10, 2012, 18:49:19 PM »

eek
« Last Edit: August 10, 2012, 18:56:41 PM by dandi » Logged
goce_07
Hero Member

« Reply #263 on: August 10, 2012, 18:49:26 PM »

рекс не забравяй 4е от 4в.пр.н.е.до 1912година Балканите са били в 90%от това време в състава на огромни империи.а това озна4ава свободно движение на хора ,стада и ку4ета.това озна4ава купуване на стока с ку4ета или само ку4ета от единия край на империята и отвеждането и кажи-ре4и на другия край .това озна4ава мешане на разли4ните ку4ета.освен това и подобни на4ини на отглеждане на животните,едни и същи хищници и т.н..4удно ли е тогава 4е ку4етата си прили4ат.а според мене имат и къде пове4е ,къде по-малко общи гени.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #264 on: August 10, 2012, 18:58:11 PM »

От така показаните снимки лично на мен ми харесва предпоследното куче (предполагам пак то е скачило на първата снимка). Част от другите снимки или са отдалече или в поза, по която не мога да определя дали ми харесват или не. За истински какво да ти кажа - не им знам произхода, за твърдя нещо изобщо.
Това в каква връзка?
lol не им знаел произхода за да каже дали са истински  lol гоце ти намаза кънките и се лъзгаш яко в търсене на произхода  lol
пс. очи и сърце треба за да разбереш

Велики разбирачо, ти искаш да ми кажеш, че само по две снимки познаваш едно куче дали е породно или не? И че ако има връзка между породно куче и мелез, приплода вземе визията на породния си родител, ти ще го познаеш като мелез?
Блазе ти, за тебе няма тайни в кинологията! Явно имаш орлови очи и биволско сърце.
Чета, че Данди ти е отговорила  biggrin Казах ти, че те лъзга , а не че ги знам, познавам и разбирам  Wink
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #265 on: August 10, 2012, 19:03:50 PM »

Преди време преснимах доста листове на стари книги в които се пише са каракачанското куче(с това му име) ,казаха  и писаха че е фолклористика.Да,но тук в Родопите кучета дето ходеха със стадата винаги са ги наричали Каракачански и е нормално и в краеведските книги,в спомените описани от тукашните автори да се пише за каракачанско куче,нормално е аз и приятелите ми да го знаем като такова.Също така е нормално други да го знаят като чобанско ,овчарско и т.н.Но не е нормално кучета като Мечо каската,Хан Хунт и тям подобни изчадия(извинете..) да се наричат Български Овчарски Кучета и да се заблуждава аудиторията,че видите ли тия кучета са потомци на на легендарни Български кучета от миналото.
Право казваш Дънди Wink Най добре ще е този тип кучета да се отдели и да се създадат две БГ породи  Wink Румънците вече го направиха и продължават с черните не помня как им казваха  Wink
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #266 on: August 10, 2012, 19:08:00 PM »

Далеч съм отмисълта че единствено благодарение на каракачаните имаме днес нашенското куче.
Но ако поне малко познавате бита и културата на старите каракачани ще разберете че съвсем логично са изиграли огромна роля за запазването му през вековете благодарение на затворената обществена система и това че са се занимавали изключително със овцевъдство. Само слепец не би видял логиката тук.
Колкото до това че не са билли популярни като фенотип черно белите кучета- не е вярно! При каракчаните които са ползвали летните пасища на Стара Планина са били най предпочитани.

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
goce_07
Hero Member

« Reply #267 on: August 10, 2012, 19:16:14 PM »

може би при карака4аните е бил предпо4итан този цвят.и може би са имали много ку4ета от този цвят.но при нашите ку4ета- имам предвид Пиринския край и Велинградско основния цвят изобщо не е бил белия с 4ерни петна
Алекс Христов
Sr. Member

« Reply #268 on: August 10, 2012, 19:17:39 PM »

колкото до това как ги наричат, най добре го каза един стар чобанин от моя край -"чобански кучета имаше много, но на ония накеркелените, рошави и наперени им викахме каракачански"!

Some people hear their inner voices with great clearness and they live by what they hear! Such people become crazy or they become legends!
goce_07
Hero Member

« Reply #269 on: August 10, 2012, 19:20:30 PM »

а на голите ,късокосместите как са викали и на тези с по-правите опашки.
Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 61
  Print  

Jump to: