Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 11:35:00 AM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 435964 times)
0 Members and 24 Guests are viewing this topic.
Bojko Dobrevski sbg
Hero Member

« Reply #225 on: August 09, 2012, 09:15:23 AM »

А и тези снимки просто ми са под ръка без да се ровя много много. Има още по тази линия от съвсем странични разклонения. Недей да забравяш че кучето когато беше при Рангел работеше активно и ако има все още някъде кучета от тази кръв (не броя вашето), основен принос има именно Рангел.

Май и двамата се разбираме погрешно и това го усетих. Никой не отрича приноса на Рангел все пак кучето умря при него, а и както каза си покриваше кучки ,дори до дълбока старост.  Чуждия труд се уважава и няма място за ненужни кавги.
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #226 on: August 09, 2012, 12:10:54 PM »

"kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

Публикации: 1569

Re: Нашите кучета
« Отговор #4281 -: Днес в 04:31:33 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------

Най- вероятно е станала някаква грашка! Но успях все пак да го прочета днес. Не виждам обаче общото на този метод със генетичната характеристика като цяло при породите. Като тест за произход - да, супер е при доказване на бащинство."

Възможно е и да е грешка, няма лошо. Обаче ставаше дума не само за доказване на бащинство, а за далеч по-важни и фондаментални неща при запазването и развитието на породите кучета.
Твъедо се надявам пък и не само аз, че в МАКК като отворена и модерно развиваща се организация с цел запазване и съхраняване на породата Каракачанско куче в чист вид предстои създаването на научно звено, което компетентно да подпомага практическата работа. Всички знаем, че кинологията не е само развъждане, а и наука. МАКК има този потенциал.
Защото да си говориме за спиртомери, бира, вкисната боза и менте ракия както ти се изрази в един твой пост като стана дума за гени е някак си несериозно. Това последното е в рамките на щегата разбира се.   Wink

В общи линии ето за какво ставаше въпро. Материалът е от 2006г.

"DFP при Кучета:
...
    Приложението на DFP в животинската генетика също има значителен потенциал. Хипервариабилните региони в локусите на генома могат да бъдат използвани за идентификация на индивидите, семейното родство и генетичната характеристика на породата.

DFP вече се използва ефективно в търсене на положително или отрицателно доказателство на бащинството при развъждането на кучетата...........
В практиката това просто означава, че ако една кучка се чифтоса с двама мъжки, DFP ще идентифицира кое кученце от кучилото от кой баща е.

Възможни приложения на DFP при кучетата:
   Освен сполучливата употреба при решаване спора за бащинството при кучетата, използването на DFP може да служи като по-добър контрол върху създаването на нови породи и запазването на изчезващи. Тези цели биха могли да бъдат постигнати чрез:

1 .Установяване на семейното родство ще подпомогне планирането на бъдещи чифтосвания между най-малко роднински свързани животни.
2. Определяне на генетичното родство между „животни, които не са роднини". Този анализ може да помогне да се планират чифтосванията в рамките на една съществуваща порода, а така също да се селекционира минималния жизненонеобходим брой животни от двата пола, kогато се създава нова порода.
3. Определяне на нивото на генетична изолация между популациите на близки по произход породи и кандидатите от породата за създаване на ново генетично ядро, за да се запазят загиващите породи.
4. Контрол върху наследствените болести чрез откриване на генетични маркери.
Следователно изглежда, че използването на OPP(„ДНК - отпечатък")-техниката ще помогне за запазване на породите кучета в чисто състояние, като се даде възможност за по-внимателно развъждане в рамките на отделните породи........

Взаимният интерес и сътрудничество между киноложките клубове и специалистите по генетика могат да допринесат в голяма степен за осъществяване на целите, които биха ни дали възможност да отглеждаме по-добри и по-здрави кучета.

По-конкретно:

А. Препоръчваме използването на DFP в случаите на спорове, относно бащинството на кучетата.
В. В интерес на националните киноложки клубове е да установят контакт с компетентни лаборатории в своите страни с цел да започнат изследване, което ще даде резултат при определянето на систематичен генетичен профил на тези породи, които са най-важни за тях или им създават най-много проблеми.
С. FCI би могла да се обърне към напреднала в тази област лаборатория с предложение тя да служи като лаборатория за сравнение. Тази лаборатория ще дава справки по методологията, ще има решаваща дума при спорни случаи и т. н. Тя ще постави началото на изследователски работи в кинологията под ръководството и с подкрепата на FCI. Освен това тя ще подпомага тези киноложки клубове в страни, които до сега нямат лаборатории, които да осъществяват DFP."

FCI - бюлтин

« Last Edit: August 09, 2012, 12:13:35 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #227 on: August 09, 2012, 15:02:05 PM »

Възможно е и да е грешка, няма лошо.
confused Неверний Тома  lol
Абе аз си пиша съобщения, ама дали се четат..
Съжалявам, но в случая няма световна конспирация срещу водене на дискусия по същество. Стана технически гаф, извън наш контрол. Вече призовах, който може да възстанови писанието си от вчера за да продължим дискусията. Който не може да не търси под вола теле.

"All truth passes through three stages.
 First, it is ridiculed.
 Second, it is violently opposed.
 Third, it is accepted as self-evident"
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #228 on: August 09, 2012, 15:22:36 PM »

В духа на дискусията ще си позволя да постна още един документ на FCI. Създаден е като реакция срещу ширещите се вредни за породите практики в рамките на организацията. Друг въпрос е доколко е влязал в практиката на членовете на FCI. В документа има разумни постановки, повлияни от останалите животновъдства. Също така ще видите, че доста неща се припокриват с тези и постановки, които сме представяли от години като част от политиката на МАКК за съхраняване на породата Каракачанско куче.

Международни развъдни стратегии на МФК

1.   Въведение
Целта при развъждането на кучета е функционално здрави кучета със строеж и начин на мислене, характерни за породата, кучета, които могат да живеят дълъг и щастлив живот в полза и удоволствие на собственика и общество, както и самото куче. Развъждане, трябва да се извършва по такъв начин, че да насърчава здравето и благосъстоянието на потомството, както и благосъстоянието на женската. Знанието, честността и сътрудничество, както на национално и международно ниво, е основата за здраво развъждане на кучета. Животновъдите трябва да бъдат насърчавани да подчертават значението на комбинацията от кучета, както и селекцията на отделният екзмепляр използван за разплод.
Членовете на FCI и договорните партньори трябва да провеждат образователни програми за развъждачите, за предпочитане на годишна база. Образованието на животновъдите е за препоръчване пред стриктните разплодни регулации и строги изисквания в развъдните програми, които лесно могат да доведат до намаляване на генетичното разнообразие на породата, както и изключването на отлични представители на породата и намалява сътрудничество с добросъвестни развъждачи. Развъждачите и породните клубове трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с учени в областта на генетичната здравни проблеми, за да се предотврати комбинация на кучета от линии, които ще доведат до нездраво потомство.
Всяко куче, който се използва за разплод или за проверка за наследствени заболявания, трябва да има идентификация (чип или татуировка).
Развъдчиците трябва да имат стандарта на породата като насока за специфичните особености на породата; всякакви преувеличения трябва да се избягват.

2. Само функционално и клинично здрави кучета, с типична за породата структура, трябва да се използват за разплод; т.е. да се използват само кучета, които не страдат от тежко заболяване или функционално увреждания.

2.1 Ако се използват за разплод близки роднини на кучета, страдащи от наследствено заболяване или функционални увреждания, те трябва да бъдат чифтосвани единствено с кучета от кръвни линии с ниско или никакво настъпване на същата болест или увреждания. Ако ДНК-тест за болестта / функционално увреждане, е на разположение, развъдните екзмпляри трябва да бъдат тествани, за да се избегне чифтосването на двамата носители (виж точка 5).

2.2 Комбинации от кучета за чифтосване, които от наличната информация, увеличават риска от сериозни заболявания или функционални увреждания или увреждане в потомството, трябва да се избягва.

2.3 Само кучета, имащи стабилен темперамент, типичен за породата, трябва да се използва за разплод. Това значи да се използват само кучета, които не показват признаци на поведенчески смущения под формата на прекомерно реакции на страх или агресивно поведение в  непровокирани ситуации или ситуации, които могат да бъдат считани за ежедневни ситуации за кучето.

3. За да се запази, или за предпочитане да се разшири генетичното разнообразие на породата, трябва да се избягва инцест и тежкия инбридинг. Чифтосването между братя и сестри, майка на син или баща на дъщеря никога не трябва да бъдат правени. Като обща препоръка нито едно куче не трябва да има повече потомци, отколкото еквивалента на 5% от броя на кученцата, регистрирани в популацията на породата по време на петгодишен период. Размерът на популацията на породата трябва да се гледа не само на национално, но и на международно ниво, особено в породи с няколко индивида.

4. Резултатите от скрининга (положителни или отрицателни) за фенотипна поява на полигенетични заболявания трябва да бъде на разположение в открити регистри. Резултатите трябва да се използва за подпомагане на избора и комбинирането на развъдна двойка кучета.

4.1 Развъдните стойности, базирани на резултатите от скрининга, следва, когато е възможно да се компютъризира за да се улесни селекцията на разплодни животни не само по фенотип, но също и чрез посочен генотип. Като общо правило, прогнозната развъдна стойност от комбинация трябва да бъде по-добра от средното за породата.

4,2 Скрининг трябва да се препоръчва само за болести и породи, където болестта има основно въздействие върху функционалното здраве на кучетата.

5. Резултати от ДНК тестове за наследствени заболявания трябва да се използват, за да се избегне отглеждане на болни кучета, не задължително за ликвидиране на заболяването. Кучета, които показват, че са носители (хетерозиготни) за рецесивно наследствено заболяване, трябва да се развъждат само с куче, което е доказано, че не носи алел за същата болест.

6. Всяко куче трябва да бъде в състояние да се чифтосват естествено. Изкуственото осеменяване не трябва да се използва за преодоляване на физически неспособности на кучето. Кучка трябва да бъдат изключена от по-нататъшно развъждане, ако тя не е в състояние да роди естествено, поради анатомична или наследена бездейност, или ако тя не е в състояние да се грижи за новородените кученца, поради манталитет или наследствена агалаксия (липса на лактация).

7. Здравословни проблеми, които не могат да се диагностицират с ДНК тест или скринингова програма, трябва да имат равно влияние при специфичните за породата развъдни програми.

8. Като общо правило, развъдната програма не трябва да изключват повече от 50% от популацията на породата; разплодниците трябва да бъде избрани от по-добрата половина от популацията на породата.

9. Отглеждането на кученца, с правилно хранене, излагане на околната среда, стимулиране от техните майка, селекционер и други, за развиване на социалния чувство и отговорност, трябва да бъде основа на всяко развъждане.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #229 on: August 09, 2012, 18:49:58 PM »

Оги, за да си позволя да дам примера със спиртомера и вкисната боза е само и единствено, защото цари тотална заблуда за  "генетичния тест"(какъвто и смисъл да се влага в това понятие от широкия кръг кучелюбители). Извинявам се ако съм обидил някой "капацитет" с това обяснение, но мисля че масата от хората разбраха поне макар и най-общо, като как се прави генетична характеристика на порода, и че това далеч не означава че като щракане с пръсти може да се докаже че даден екземпляр Х е кръстоска със санбернар например! За да се стигне до този извод има да се направят доста изследвания които са свърани с доста финансии и време. А както казах и преди метода DFP, има отношение и най-голяма тежест при доказване на бащинство. Това е изключително важно и както каза ти МАКК е достатъчно сериозна организация (надявам се да не си го споменал в ироничен контекст) за да оцени това но на този етап финансирането на подобни изследвания не виждам от къде ще се намерят. Така и така се разприказвахме, ще бъда благодарен ако дадеш някаква идея за предприемане на подобни изследвания. Не искам да си мислиш че от това не се интересува всеки един от сериозните развъждачи. Напротив! Но според мен ако се търси начин за подобни изследвания, то нека да има смисъл във всико това и да се цели използване на общоприетите методи за определяне на дистанциите и генетична характеристика на породата като цяло възприети в животновъдството. Веднъж изведени основните маркери, останалото ще си се нареди последователно. Но както вече казах всичко това е свързано със средства които за момента нямаме.
goce_07
Hero Member

« Reply #230 on: August 10, 2012, 07:42:08 AM »

Отдавна се каня да питам - в България няма ли каракачани , които се занимават сериозно с развъждането на кучета? До колкото знам примерно в района на Сливен живеят доста хора от тази етническа група, а едва ли само там. Интересно ми е как при такава наследена богата "база данни" ни един внук или правнук на такива овчари не е регистрирал свой собствен развъдник към МАКК? Поне аз не знам да има такъв де.
карака4аните нямат наследена никаква база данни от ку4ета ,както ти се изрази.нито в Сливен,ни в Берковица ,нито където и да било.отговорът е прост -карака4аните нямат ку4ета или имат отделни екземпляри.от тяхния си джинс те нямат запазен.ако има някъде то може би е някъде по Самоковско или Дупнишко(там доколко знам има и аромъни) и сигурно техните ку4ета са омешани с ку4ета от други краища на страната.а това 4е някой си дядо ов4ар казал ,4е някога си вземал ку4ета от карака4ани е друг въпрос.не съм 4ул ов4ар от Банско,Разлог,Гоце Дел4ев,Велинград,Сатов4анско,Якорудско да казва 4е ку4етата им са вземани от карака4ани.това го твърдят за хора от Дупнишко и Самоковско (там където са живеели карака4ани),а не за горепосо4ените райони.а от ку4ета от горепосо4ените райони води на4алото си съвременната популация.затова не може порода в която кръвта на 95% от ку4етата да няма нищо общо с карака4аните да се нари4а карака4анска.като вси4ко е толкова проследено нека знаещите да ми кажат от на кой карака4анин ку4етата произлиза например Пепеленовия Шаро.или Беловеца.или Гаро от Добринище.от кои карака4ански ку4ета произлизат Катевите,Говедаревите,Фифовите,Джепковите ку4ета и безброй други.да може би има някаква карака4анска кръв в костенския дамъзлък.но пък в оня  район има вкарана кръв от други райони.достатъ4но е да споменем само кръвта ,която е оставил Шабан на Славейко и картината става ясна.пак повтарям нека някой ми каже от кои карака4ани произлизат посо4ените от мен ку4ета.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #231 on: August 10, 2012, 11:27:55 AM »

Отдавна се каня да питам - в България няма ли каракачани , които се занимават сериозно с развъждането на кучета? До колкото знам примерно в района на Сливен живеят доста хора от тази етническа група, а едва ли само там. Интересно ми е как при такава наследена богата "база данни" ни един внук или правнук на такива овчари не е регистрирал свой собствен развъдник към МАКК? Поне аз не знам да има такъв де.
карака4аните нямат наследена никаква база данни от ку4ета ,както ти се изрази.нито в Сливен,ни в Берковица ,нито където и да било.отговорът е прост -карака4аните нямат ку4ета или имат отделни екземпляри.от тяхния си джинс те нямат запазен.ако има някъде то може би е някъде по Самоковско или Дупнишко(там доколко знам има и аромъни) и сигурно техните ку4ета са омешани с ку4ета от други краища на страната.а това 4е някой си дядо ов4ар казал ,4е някога си вземал ку4ета от карака4ани е друг въпрос.не съм 4ул ов4ар от Банско,Разлог,Гоце Дел4ев,Велинград,Сатов4анско,Якорудско да казва 4е ку4етата им са вземани от карака4ани.това го твърдят за хора от Дупнишко и Самоковско (там където са живеели карака4ани),а не за горепосо4ените райони.а от ку4ета от горепосо4ените райони води на4алото си съвременната популация.затова не може порода в която кръвта на 95% от ку4етата да няма нищо общо с карака4аните да се нари4а карака4анска.като вси4ко е толкова проследено нека знаещите да ми кажат от на кой карака4анин ку4етата произлиза например Пепеленовия Шаро.или Беловеца.или Гаро от Добринище.от кои карака4ански ку4ета произлизат Катевите,Говедаревите,Фифовите,Джепковите ку4ета и безброй други.да може би има някаква карака4анска кръв в костенския дамъзлък.но пък в оня  район има вкарана кръв от други райони.достатъ4но е да споменем само кръвта ,която е оставил Шабан на Славейко и картината става ясна.пак повтарям нека някой ми каже от кои карака4ани произлизат посо4ените от мен ку4ета.
goce_07, пак плонжираш за шоуто, но без практически ефект. По на запад на това му казват nonsense. Прави ми впечателние в коментарите ти, че ги правиш като човек който е отпочнал сериозно да се интересува от тези кучета сравнително скоро.
Да следваме твоята "желязна" логика. В разни райони на страната се отглеждат като работни коне Хафлингери от десетилетия. В 99% от случаите собствениците им нямат документи за произход. Още повече - купили са ги от други хора от съседно село или град. Които пък от други и т.н. Проследяемостта на произхода на тези коне до първоизточника в Тирол е вече невъзможна по обясними причини. По твоята логика би трябвало кръвта на тези коне вече над 95% да няма нищо общо с Хафлингерите на Тирол.  Но колко странно- хората ги отглеждат и развъждат като Хафлингер, а не като Български русокос планински кон.
От друга страна няма с какво и как да ми докажеш, че кучетата на изредените от теб хора не произхождат от кучета на каракачани. Включително и трите конкретни кучета/но константността на типа трябва да ти говори нещо/. Явно, че много ти се ще да не произхождат, игнорирайки типа, игнорирайки името с което бе известно кучето именно сред овчарите. Няма нито един овчарски род, който да отглежда без прекъсване една линия. Всеки един периодично взема и дава кучета. Така че кучетата на гореизброените не са се зародили от нищото, а произхождат от някъде другаде. Забележи, че тези овчари никога не са чели Гайтанджиев, Петерс и др и дори и сега нямат идея кои са те. Но познават типа и името.
Виж последните десетина-дванадесет години пропагандната машина активно им дудне, че отглеждат "Българско овчарско куче". Така трябвало да се казва, защото са българи и щом са българи, значи песа в двора или на кошарата също е български. Страхотна логика. Колко е логика - виж по горе за Хафлингера. То така всички овце от мериносови и млечни кръстоски, които пасат из страната, не може да не са местни стари български породи овце, нали? Със сигурност са от породата Българска овчарска овца.
Липсата на дългосрочна проследяемост на произхода липсва както при каракачаните така и при останалите местни овчари(вкл. изборените от теб). Това че и каракачани и останалите овчари имат устни разкази за отделни кучета от миналото, не прави проследяемостта на линиите непрекъсната до дълбока древност. Просто за разлика от арабите, те не са записвали животните си в специални книги. Това че през 80-те и 90-те започна организирано развъждане на породата от конкретни екземпляри на конкретни хора, не прави породата друга, нито пък на Драган, Петкан или Стоян. Забележи, че селекцията бе започната от конкретни кучета отговарящи на конкретен тип - този на Каракачанското куче.
Отбелязвам и още един момент. Приблизително до 2000г., когато Попов започна активно да се заиграва с актуални политици/безнесмени и да ги "къпе" с мантрата, че им "подарява"/продава кучето на Аспарух и Сандилах(?!?), никой от овчарите не знаеше за словосъчетанието Б.О.К. След това пропагандата, понякога с мутренски заплахи, понякога с демонстриране на връзки с върхушките, въздейства на хората из баира. Едни от тях просто не искаха проблеми и се съгласяваха с всяка теза на по-силния, само да ги оставят на мира. Други усетиха патриотарския повей и зараждащите се нови възможности за отъркване с големците и без скруполи се включиха в агитацията. Ако си обикалял из баирите преди 20-30 години ще знаеш, че автентични овчари из Якорудско, Разложко, Гоцеделчевско, Родопите, Рила... наричаха кучетата си в типа на каракачанското куче - "Каракачанско куче", "Овчарско куче", "Влашко куче".  От мнозина съм чувал, че са захващали джинс от каракачани. И това не е странно, тъй като номадите са се придвижвали активно м/у летни и зимни пасища до края на 50-те. А тези пасища съвпадат с гореизборените райони. Безспорен факт е обаче, че завъртането на активната политико-медийна машина около породата оказа влияние върху хората по места и те модифицираха името на кучетата според посоката на вятъра. Но много често в частни разговори продължават да ги наричат "каракачански", "каракачанка".
goce-07, не те ли притеснява безспорния факт, че НЯМА НИТО ЕДНО споменаване на  порода куче с име "Б.О.К" преди 1995г. Виж за каракачанско куче- колкото щеш. Не те ли притснява също това, че дори първият пропагандатор на името БОК, Ст.Попов в първите си публикации на статия и стандарт за породата я нарича Каракачанско куче. И там споменава доста хора от твоя списък. Защо е писал за каракачанско? Ами защото като такова е било отглеждано и ценено от овчарите с които е контактувал. Като такава порода го е отглеждал и самият Попов. Защо се завъртя след това и стартира кампанията БОК? Просто ръководството на тогавашната БРФК спусна тезиса, че за да признае по-бързо породата и за да няма евентуални претенции за името от други балкански страни(а такива вече 18години няма), то трябва да се представи пред FCI променено и с приставка "Българско" - демек Bulgarian shepherd dog. Последва абсурдната ситуация Нац.клуб Каракачанско куче(на Д.Драганов) да развъжда кучетата под стандарт с име "Българско пастирско куче"(коректен превод на английското име). Попов пък по-късно заформи алтернативна структура и захапа името "Българско овчарско куче"(уж пак превод от английската версия). Отделна тема е, че така нареченият НКБОК съществуваше без съдебна регистрация, а само като устно предание разпространявано от Попов някъде до към началото на новия век. Едва след като Попов измести Драганов като любимец на Кушлев, се заформи процедура за съдебна регистрация. Под бащинското крило на Кушлев в сградата на СЛРБ бе направено събрание. След надвикване в стил ганьо балкански, Драганов и хората му се оттеглиха. След това се учреди НКБОК. През 2005 пък НКБОК се разцепи. Та е хубаво историята да се помни и знае преди да се коментира.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #232 on: August 10, 2012, 11:41:06 AM »

Каракачаните са практични хора умеещи максимално да използват средата. Доказали са го като овчари. След като комунистичския режим им отнема стадата и останалите животни, те остават без нищо. Но днес виждаме, че са успешни бизнесмени. Днес сред тях има хора които отглеждат каракачански кучета от сантимент. Имат запазени коне от родовия им сой. Но то се дължи  на специфики в отглеждането им -полудиво хергеле в балкана. Има и такива които отново завъдиха каракачански овце. Отглеждат животни от породите си от сантимент. Преживяват от друга дейност.
Преди 20-25 години съм се срещал и сме си говорили с по-стари каракачани, които още се занимаваха с овце и имаха каракачански кучета. Защо не някой от техните внуци да направи в бъдеще и развъдник към МАКК.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #233 on: August 10, 2012, 12:32:24 PM »

Каракитан забравя нещо важно ,4е аз и другите като мен не сме обикаляли по простата при4ина 4е сме родени сред тези ку4ета .ли4но аз имам 4и4о в Банско и леля в Якоруда.още от дете съм обикалял по Рила и Пирин.1983,5,6 година съм бил с на леля  и калеко ми овцете по 2 месеца в Рила.да не говорим 4е в моето село и съседните села съм видял предостатъ4но ку4ета.и ти ми кажи 4естно от коя година знаете тези ку4ета  вие.ако не ме лъже паметта в едно представяне на вашия развъдник вие споменавате 4е с брат ви се занимавате с породата от 1990 година.така 4е ти имаш най-малко право да ми казваш кой от кога се интересува от породата.а колко до името ов4арите може да не са използвали думата българско ,но също така не са използвали и думата карака4анско,освен може би някои в Самоковско да ре4ем.одеве видях 4е Бажур е на линия ,що не го пита него от кои карака4ани произхождат техните Крокодиловите ку4ета и да видим какъв отговор щеше да полу4иш.и ако става въпрос примерно С.Попов,4илика,Д.Катев се занимават много отпреди тебе.по твойта логика те трябва да разбират доста пове4е от тебе.и да ти кажа вие сте навлезли в породата след нейното мелезиране.и нямам предвид само санбернара в Банско(в крайна сметка се оказа 4е е имало много по -лоши мелезирания).вашия край примерно са карали да плодят на кавказци 4ак в Шуменско(през комунизма там е имало добри кавказци).но за вас останалите не разбират и въдят мелези.а пък ваште са вода ненапита.и тъй като говориш за претенции от съседите,ако бяхме запазили типа и цвета на старите ку4ета от югославските републики щеше да има щото щяхме доста да се припокриваме с тяхната порода.и единствено С.Янакиев призна публи4но в пе4ата(не помня в кое списание или вестник),4е навремето шарените ку4ета -бели с 4ерни петна са били изклю4ително малък брой.не го познавам ли4но но му правя евала за това признание.и 4ак когато вси4ки залитнаха по бяло-4ерните ку4ета тогава се е...а ма...та на породата и яко се стесни генети4ния и материал.и така Каракитане не се зака4ай така кокетно с мене ,а осмисли думите ми ,сложи си ръка на сърцето и кажи не съм ли прав.а колкото до името нека всеки го нари4а както му е мило и в същото време да си помисли името ли е най-важният проблем в породата или други неща.
KaraKitan
Administrator
Hero Member

« Reply #234 on: August 10, 2012, 14:17:45 PM »

goce_07, към 80 милиона германци са родени  и израснали в родината на Mercedes-benz и BMW, но това не означава, че разбират от история, дизайн и механика на Mercedes-benz и BMW. За да бъда още по ясен - милиарди ползват електрически ток от ядрена енергия, но това не означава, че имат идея как от урановата руда се получава електричество. Разбират тези които старателно, честно и целенасочено изучават дадена тема. Пък ако ще да са раждани на другия край на земното кълбе.
Да, има доста хора които се занимават с кучкарлък отдавна. Ама колко са тези дето не сменяха боята с всеки нов повей на вятъра. Колко казваха нещата такива каквито са, а не такива каквито им изнася в момента? Локуми да искаш от такива. Ама ти им вервай. Далеко ще стигнеш.
Това че от към 90год имам сериозен интерес към съхраняването на породата, не значи че до тогава съм ял домати с колците. Wink Споко и ний сме пасли овци като деца и били сред кучета. А ако искаш може да провериш, дали имам промяна в курса от началото до сега. Аз държа на фактите каквито са. И за това съм спокоен.
Изписаното в горният ти пост само потвърждава, че си зелен и нов в материята. Говориш за хора които не познаваш. Говориш за ситуации, за които само си подочул някакви слухове от другарчета, които искат да оневинят приноса си за мелезирането на кучетата. Преразказваш goce_07, чужди версии, а не лични впечатления. Изключвам местните ви кучета от началото на ХХIв. Личи си, че тогава вече си обикалял по кучкари и си гледал с очите си.
Та "кокетно"  lol lol lol и не за сефте ще ти кажа, че не си прав.

First, it is ridiculed.
                         Arthur Schopenhauer
                                     /1788-1860/
goce_07
Hero Member

« Reply #235 on: August 10, 2012, 15:06:39 PM »

Каракитане ти явно си доста узрял ,като тиквите например.и с посо4ените от мене хора се познавам ли4но.и това за кавказците съм го 4ул и от ваши хора ,например това го каза В.Дин4ев на изложбата 2004 в Перник.поне на ушите си вярвам.и пак ти казвам ти разбираш основно от мелези.имам един въпрос към тебе .вие ку4ета от Мекси от Доспат взимали ли сте или не .
rex
Hero Member

« Reply #236 on: August 10, 2012, 16:17:55 PM »

Гоце, понеже следя дискусията и ми стана интересно - ти как си обясняваш факта, че кучетата за които стана въпрос ( не-родни на каракачанските както каза) са в един тип примерно с костенските кучета, за които казваш, че са кръв от каракачанските овчарски кучета?
И от къде според теб произлизат, ако не са от кучетата на каракачаните-номади?
Благодаря ти предварително за отговора.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
goce_07
Hero Member

« Reply #237 on: August 10, 2012, 16:29:47 PM »

самият ти каза типа на костенските ку4ета .това озна4ава 4е той затова е тип защото има отлики от другите.само номадите ли са имали ку4ета.другите хора нямали ли са овце и ку4ета.и освен това карака4аните са скитали ,така 4е е неизбежно техните ку4ета да не са се омешали с ку4етата в районите където са преминавали,както правилно спомена брат-пит.а за разликата в типа- нека примерно да се ка4ат примерно 10-15 снимки на бански ку4ета и 10-15 на костенски ку4ета и ти сам ще видиш разликата.
goce_07
Hero Member

« Reply #238 on: August 10, 2012, 16:33:53 PM »

и между другото разгледай снимки на карпатини,шарпланинци,гръцки ов4арски ку4ета и ще видиш колко ку4ета има в типа на нашето ку4е(или може би нашто е в типа на техните .щото примерно шара и карпатина са признати породи).
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #239 on: August 10, 2012, 16:58:10 PM »

Опаа, отплеснахте се от темата "селекция"  Wink Гоце дай до говорим за днешната селекция и кучета. Ти от на баба времето са минали заминали  Wink
А Каракитан е прав в твърдението си, а и показвал снимки и кучета,  на които родоначалници и сегашни кучета са един тип  Wink Значи селекцията, която е избрал е правилна и на ниво, което е похвално  clap
Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 61
  Print  

Jump to: