Форум КАРАКАЧАНСКО КУЧЕ
News: Предстоящо! 15.03.2025г. Юбилейна Национална изложба на Каракачански кучета "20 години от признаването на Първата Българска автохтонна порода - Каракачанско куче".

*
Welcome, Guest. Please login or register. March 10, 2025, 14:28:42 PM

Login with username, password and session length

Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 61
  Print  
Author Topic: Селекция  (Read 436316 times)
0 Members and 19 Guests are viewing this topic.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #195 on: August 07, 2012, 15:51:37 PM »

По повод по-горната полемика, какво излиза в крайна сметка отново махленските спорове, "аз съм прав ти не си прав", "това прилича, а онова не прилича..." и така без край. Това прави много от кучетата ненадаждни за сериозното породно развъждане и е една от причините наред с генетичния брак при други, то да ги заобикаля и недопуска в селекцията.
Необоримия и най чист ако може така да се каже критерий за мен си остават кучетата до 1940-50г. Може да се предположи, че след това започва бавното, но продължаващо и до днес на места, къде съзнателно къде несъзнателно омелезяване на българското куче.

Не съм съгласен с теб  Wink До тези години нашите овчарите са мигрирали от летни, към зимни пасища, които са беломорска тракия в днешно време турски и гръцки части. Неминуемо кучетата са се кръстосвали с техни такива. Следва, че след затваряне на границите популацията е била доста по изолирана Wink Съгласяваш ли се с мен  confused
SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #196 on: August 07, 2012, 17:17:30 PM »

По повод по-горната полемика, какво излиза в крайна сметка отново махленските спорове, "аз съм прав ти не си прав", "това прилича, а онова не прилича..." и така без край. Това прави много от кучетата ненадаждни за сериозното породно развъждане и е една от причините наред с генетичния брак при други, то да ги заобикаля и недопуска в селекцията.
Необоримия и най чист ако може така да се каже критерий за мен си остават кучетата до 1940-50г. Може да се предположи, че след това започва бавното, но продължаващо и до днес на места, къде съзнателно къде несъзнателно омелезяване на българското куче.

Не съм съгласен с теб  Wink До тези години нашите овчарите са мигрирали от летни, към зимни пасища, които са беломорска тракия в днешно време турски и гръцки части. Неминуемо кучетата са се кръстосвали с техни такива. Следва, че след затваряне на границите популацията е била доста по изолирана Wink Съгласяваш ли се с мен  confused

Това, което казваш е така, но преди затварянето на границите и разселването на каракачаните във вътрешността на страната, в районите, които споменаваш като беломорска тракия където сезонно са пашували едва ли са били модерни кавказци, нюфове, азиати, ландзеер, сендбернари, кувас, московска стражевая и т. н.
Става дума за периода след това в България какво става с кучетата, след 70-те години независимо в кои кошари и ТКЗСТ-та и без значение от кои овчари са "селекционирани" родоначалниците на днешните линии. Пак казвам гаранция - Франция. Единствено генетични тестове за наличие или отсъствие на други гени (от други породи) и то в независими лаборатории са мерилото, до тогава - старите снимки.  biggrin
« Last Edit: August 07, 2012, 17:20:20 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #197 on: August 07, 2012, 18:11:03 PM »

Ок, тестове. А образец за сравнение? А другите породи са също кучета. Така, че за кви тестове говорим  confused
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #198 on: August 07, 2012, 19:13:36 PM »

Оги, мисля че преекспонираш варианта с "генетичните тестове". Какво разбираш под това понятие? Да се извършват каквито и да са изследвания свързани с генома на даден индивид си е чиста форма висш пилотаж. Това чудо "генен тест" според мен в съзнанието на много хора е нещо мъгливо и мътно без да има дори и най малки очертания. Не знам защо но повечето хора си мислят че това е един вид спиртомер който ако покаже 18 градуса алкохол значи става въпрос за бира, ако отчете 30 градуса означава купешка ракия долно качество, а пък ако отчете 0.5 градуса става въпрос за вкисната боза! Няма такова нещо господа! За да се направят сериозни изследвания касаещи генетичната характеристика на дадена порода по данни на ФАО (международна организация за опазване на биоразнообразието) е нобходими да се вземе материал за иследване от мин 50 неродствени (или подбрани по случаен принцип) екземпляри, при  което от всеки материал трябва да се изолират по минимум 25 микросателити. Колкото е по висок броя на изолираните микросателити толкова е по прецизен анализа, но и доста по скъп! Картинката се усложнява допълнително от факта че има времево преплитане на породи и отродия и преливане на кръв от една в друга! Ако броя на изолираните сателити е малък то няма практически никаква стойност изследването защото ще покаже че става въпрос за родствени животни! По подобен начин някъде бях чел изказване на ръководителите на БОК средите, че изследването на "генетичната решетка" при БОК посочила сходство с тази на вълка! Странно - от къде ли!? Сами си представете колко сериозно изследване се е провело! Без съмнение генетичната характеристика на дадена порода е с най голяма тежест за типизацията на същата, но и е скъп процес който изисква сериозна организация и специалисти, но най вече финанси!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #199 on: August 07, 2012, 20:07:07 PM »

Винаги съм смятал, че налагането и даване като пример на кучета прихванати и припознати като аборигени през 80-90г. по време на голямото нашествие на развъдчици мераклии из разпадащи се ТКЗС-та и кошари не е много правилно. Няма как да ги приемаме безрезервно за чиста монета, когато нямаме никакви гаранции за това.
Факта, че кучето е намерено в ТКЗС-то или в кошарата на еди-кой си нищо не значи. Може да е крайно, но това е моето виждане.  Приказките за инбредни гнезда, за затворени популации и т. н. не са лишени от логика, но съшо така не са и сериозен аргумент.
Ето защо мисля, че трябва да сме много внимателни и прецизни какво запазваме и какво не като "генетично разнообразие и богатство на породата" и ако се правят екстериорни измервания при Каракачански кучета като научна разработка, най-малкото това трябва да се прави със също научно доказано генетично изчистени екзампляри иначе то не би имало никаква стойност нито научна нито практическа.
Лично аз не знам за такава класификация при нашите кучета.

Едва ли би имало спор долните кучета от колко породи са, нито глави като телевизори, нито крака като диреци, нито мастодонти по 80-90 см. Спокоино може да се каже почти еднотипни глави и моцуни, с по-слабо или по-силно изразен полов диморфизъм при някои.
И те си имат своите прадядовци и прабаби и те са от различни линии, но това не ги прави различни.
Очевидно тези снимки са превени в различни периоди от време и на различни места в България, всеки може сам да преценява и прави изводи:

Кой крив кой прав не знам но истината е че съвременната развъдна работа в МАКК се основава на наследници на аборигенни екземпляри от автохтонна порода с изключително генетично разнообразие дължащо се именно на сравнително изолираното в миналото развъждане! И ето за пример и друг поглед в миналото на кучета от същата порода, малко по различни от показаните от Оги. Различието идва не от друго а от по силно развитата лицева част на главата (муцуната)! Забележете че всички останали признаци като слабоизразен стоп, коси малки очи, пропорции на частите на главата и тялото е като на по горе представените екземпляри.

SIMBEN
Hero Member

0888313132

« Reply #200 on: August 07, 2012, 20:59:24 PM »

Оги, мисля че преекспонираш варианта с "генетичните тестове". Какво разбираш под това понятие? Да се извършват каквито и да са изследвания свързани с генома на даден индивид си е чиста форма висш пилотаж. Това чудо "генен тест" според мен в съзнанието на много хора е нещо мъгливо и мътно без да има дори и най малки очертания. Не знам защо но повечето хора си мислят че това е един вид спиртомер който ако покаже 18 градуса алкохол значи става въпрос за бира, ако отчете 30 градуса означава купешка ракия долно качество, а пък ако отчете 0.5 градуса става въпрос за вкисната боза! Няма такова нещо господа! За да се направят сериозни изследвания касаещи генетичната характеристика на дадена порода по данни на ФАО (международна организация за опазване на биоразнообразието) е нобходими да се вземе материал за иследване от мин 50 неродствени (или подбрани по случаен принцип) екземпляри, при  което от всеки материал трябва да се изолират по минимум 25 микросателити. Колкото е по висок броя на изолираните микросателити толкова е по прецизен анализа, но и доста по скъп! Картинката се усложнява допълнително от факта че има времево преплитане на породи и отродия и преливане на кръв от една в друга! Ако броя на изолираните сателити е малък то няма практически никаква стойност изследването защото ще покаже че става въпрос за родствени животни! По подобен начин някъде бях чел изказване на ръководителите на БОК средите, че изследването на "генетичната решетка" при БОК посочила сходство с тази на вълка! Странно - от къде ли!? Сами си представете колко сериозно изследване се е провело! Без съмнение генетичната характеристика на дадена порода е с най голяма тежест за типизацията на същата, но и е скъп процес който изисква сериозна организация и специалисти, но най вече финанси!

Възможно е да преекспонирам варианта, не съм запознат в детайли с тази материя и вярвам в това, което казваш, но не може да не се съгласиш, че в крайна сметка това е начина.
Нали проф. Сотиров беше изявил желание за съдействие в тази посока, какво стана всичко някак си затихна.
« Last Edit: August 07, 2012, 21:03:25 PM by SIMBEN » Logged

"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ. Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО."
                                         (Екзюпери, Малкият принц)
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #201 on: August 08, 2012, 06:46:51 AM »

SIMBEN, не мога да те разбера  confused Първо от тези тестове може единствено от настоящия момент да изградиш някаква база за сравнение за бъдещо време, нищо повече  Wink Това, че тестовете ще покажат, кое куче е мелез са пълни глупости. Се ми се струва, че  дърпаш нещата към типа, който развъждаш, а защо ли  confused Нали богатството е разнообразието на породата  Wink
rex
Hero Member

« Reply #202 on: August 08, 2012, 07:32:34 AM »

SIMBEN, не мога да те разбера  confused Първо от тези тестове може единствено от настоящия момент да изградиш някаква база за сравнение за бъдещо време, нищо повече  Wink Това, че тестовете ще покажат, кое куче е мелез са пълни глупости. Се ми се струва, че  дърпаш нещата към типа, който развъждаш, а защо ли  confused Нали богатството е разнообразието на породата  Wink
Добре де, ти явно не си съгласен с работата на Симбен, КараКитан, Вучо и другите развъдници, тъй като често ги критикуваш в един или друг аспект. А ще кажеш ли най-накрая как трябва да се случват нещата правилно? В смисъл когато не си съгласен с нещо, мисля че е редно освен критиката, да покажеш и своята гледна точка по въпроса, явно имаш такава щом не си съгласен с другата.
Аз лично не мисля, че щом човек няма развъдник или кучета, не може да имаш мнение по даден въпрос. Но понеже ти изключително и само критикуваш, явно имаш съвсем различно виждане. Защо не го споделиш най-накрая - с какви (и кои) кучета да се работи, какви да стандартите за брак, как да се познават истинските кучета?

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #203 on: August 08, 2012, 08:19:30 AM »

С маркираното в червено, съм абсолютно съгласен с БРАТ. На този етап може да се направи точно това - да се отбележат типичните маркери  за породата и ако има сходство със сродни породи да се докаже общ произход или дистанции между тях. Друг е въпросът че в България на този етап не могат да се установят голям брой сателити, което както казах по горе е от значение за по точната генетична характеристика за всяка една порода. Ако става въпрос само за изолиране на няколко броя (каквито са повечето максимални възможности на разни лаборатории у нас), ще е просто гърмеж във въздуха. Основно работата се извършва в чужбина! С подобни проекти се занимавам и в момента по отношение на дребни преживни и трябва да ви кажа че наистина не е толкова просто.
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #204 on: August 08, 2012, 08:46:23 AM »

Добре де, ти явно не си съгласен с работата на Симбен, КараКитан, Вучо и другите развъдници, тъй като често ги критикуваш в един или друг аспект. А ще кажеш ли най-накрая как трябва да се случват нещата правилно? В смисъл когато не си съгласен с нещо, мисля че е редно освен критиката, да покажеш и своята гледна точка по въпроса, явно имаш такава щом не си съгласен с другата.
Аз лично не мисля, че щом човек няма развъдник или кучета, не може да имаш мнение по даден въпрос. Но понеже ти изключително и само критикуваш, явно имаш съвсем различно виждане. Защо не го споделиш най-накрая - с какви (и кои) кучета да се работи, какви да стандартите за брак, как да се познават истинските кучета?
Прочети поста ми още един път и бегай да тренираш с ЦСКА  santa
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #205 on: August 08, 2012, 08:48:44 AM »

С маркираното в червено, съм абсолютно съгласен с БРАТ. На този етап може да се направи точно това - да се отбележат типичните маркери  за породата и ако има сходство със сродни породи да се докаже общ произход или дистанции между тях. Друг е въпросът че в България на този етап не могат да се установят голям брой сателити, което както казах по горе е от значение за по точната генетична характеристика за всяка една порода. Ако става въпрос само за изолиране на няколко броя (каквито са повечето максимални възможности на разни лаборатории у нас), ще е просто гърмеж във въздуха. Основно работата се извършва в чужбина! С подобни проекти се занимавам и в момента по отношение на дребни преживни и трябва да ви кажа че наистина не е толкова просто.
Напълно съгласен  cheers
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #206 on: August 08, 2012, 08:54:24 AM »

Виж сега брат, когато не спориш просто за спорта, може да се води смислен разговор с теб. Ама понякога изтрещяваш и на черното казваш бяло и не мога да те разбера (пък и доста хора също).  cheers

п.п. ама за шабановите наследници не си прав! Ще дойдеш на някоя изложба и ще ги видиш на живо, пък нека тогава Славейко да не ще да си купи кутрета от Гранд! Wink
rex
Hero Member

« Reply #207 on: August 08, 2012, 09:03:20 AM »

Пич, хайде не ме пращай "да бегам" ако обичаш!
Точно ти, дето спринтираш надалеч от сериозните въпроси и само критикуваш на тема "обща приказка". Като си толкова компетентен и навътре в нещата, що не кажеш нещо градивно най-после? То и баба знае да се тюхка по невероятните старите кучета, дето вече ги няма. Хайде да те чуем кое как трябва да е, сподели малко ценен опит.

По-добре пет дена срам на плажа, отколко цела година мъка у фитнеса!
kennel Vucho
Global Moderator
Hero Member

« Reply #208 on: August 08, 2012, 09:06:55 AM »

кучката беше дадена от малка .
преди години прочетох същите приказки и за куче по друга линия с което ви доказах че не сте прави при някой ваши твърдения .не целя да се заяждам или неща от този сорт но когато знам нещо на 100% няма как да се обедя в противното .
 затова пак казвам че има доста кучета и не могат да се знаят всички ,при положение че някои са доста по неизвестни от други и с някой коментари за дадени линии и кучета  дадени хора се обиждат , това са хора които влизат и четат само без да се включват в диалозите .
мога да цитирам кучета и при спора от вчерашния разговор ,но така само ще обидя хора които не искат кучетата им да са им достояние на повече хора по една или друга причина , но това не значи че няма такива кучета   smile

Божко онзи ден те попитах но не ми отговори - не разбрах за  кое куче, от коя линия и за какво не сме били прави?
na Brad Pit- brat my
Hero Member

« Reply #209 on: August 08, 2012, 09:14:19 AM »

Виж сега брат, когато не спориш просто за спорта, може да се води смислен разговор с теб. Ама понякога изтрещяваш и на черното казваш бяло и не мога да те разбера (пък и доста хора също).  cheers

п.п. ама за шабановите наследници не си прав! Ще дойдеш на някоя изложба и ще ги видиш на живо, пък нека тогава Славейко да не ще да си купи кутрета от Гранд! Wink
Ок, съгласен, но тия от то-по съм ги виждал и не ми харесват. Изразявам си личното мнение и никой да не се съобразява с мен  Wink
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 61
  Print  

Jump to: